Obsahová náplň řemeslné živnosti Fotografické služby po novele

V současné době platné znění obsahové náplně řemeslné živnosti Fotografické služby dle nařízení vlády č. 491/2004 Sb., které nabylo účinnosti dnem 1. listopadu 2004. Obsahová náplň již zahrnuje také použití digitálních technologií ve fotografii.

Veškeré pořizování, zpracování a úprava fotografií analogovou i digitální technologií, zařízením a technikou s tím související. Zhotovování černobílých a barevných snímků průmyslových, reklamních, portrétních, figurálních a reportážních fotografií. Zpracování fotografií ručně nebo pomocí strojních zařízení. Úpravy fotografických snímků pomocí retuše, kopírování, zmenšování, zvětšování pozitivů a diapozitivů všech formátů; vyvolávání a úprava vyvolaných filmů; kolorování a příprava fotografických roztoků. Zhotovování snímků v ateliérech, interiérech i exteriérech s výtvarným zaměřením, a to na všechny druhy fotografických materiálů.

V rámci živnosti lze dále provádět praní, čištění, sušení, leštění, stříhání, montáž a další úpravy pozitivních i diapozitivních fotografií a fotografických filmů. Provozování samoobslužných fotografických automatů.

46 komentářů u „Obsahová náplň řemeslné živnosti Fotografické služby po novele“

  1. No nevim nevim …

    No nevim nevim, kdyz fotky upravuji na PC, coz je prevazna vetsina casu, jsou to prace graficke, ted to pridali i k fotosluzbam, uprava na PC, jinak driv by podle me meli mit jeste dalsi ZL na graficke prace. Na dokladu uvedu upravene foto na CD, coz mi na ZU schvalili a je to. A kdyz zakaznik dostane ode me fotky, mam na ne prece paragon, jako subdodavka fotopraci/fotek. Proste na hlavu postavene. Zakon by se mel rozdelit na fotosluzby – zpracovani fotografii klasickou cestou, chemie, a provozovani minilabu a automatu, a dalsi by nel byt volnou zivnosti a to fotografovani vc. upravy na PC, a kdyz by nekdo fotil klasicky, tak si stejne negativ nechava zpracovat na minilabu, kde maji fotosluzby. A tak volna zivnost provozovani atelieru apod. Jak je mozne, ze nejake cinnosti, jako napr. volná živnost:
    -> X423 : Koksování, rafinérské zpracování ropy, výroba jaderných paliv, radioaktivních prvků a sloučenin

    Takže fotit školky na zakázku nesmíme, ale kdyby jste někdo měli v merku uranový doly, dejte vědět – otevřem si firmu 🙂

    No jeste bych dodal, da se nazyvat inkoustovkou vytisteny obrazek za fotografii ? Pro me je to obrazek, nebo jakasi grafika. Minilaby jsou dnes digitalni, tzn. ze nasviti na papir jakakoliv data, treba i vizitky, pf apod. Kdyz nebudu primo fakturovat fotograficke prace, ale graficke prace, je to vesmes to same, porizovani dat a prenaseni na procesory, nebo tak nejak se to pise. Samozrejme to neni 100%, ale s digitalni technikou se pracuje s daty preci. Uz at ten monopol zrusi a daji to zivnost volnou, at se to nemusi takto obchazet. V diskuzich se resi, ze spousta fotografu, co foti napr. maturitni plesy ma take graficke prace a reklamni cinnost a vesele normalne foti, vzdyt si vlaste fotky nedelaji a je to vlastne prace s daty……

    Odpovědět
    • no nevim nevim …

      Úprava fotografií na PC je přímo uvedená v obsahové náplni řemeslné živnosti Fotografické služby. To, že se určité činnosti mohou prolínat s jinými, na které stačí jiný druh živnostenského oprávnění je možné, ale podle mého názoru tento uváděný příklad je jednoznačným obcházením tohoto zákona. Na ŽÚ neznají tuto problematiku a skutečné činnosti v praxi a proto snadno u činností, které se nejeví jako jednoznačné snadno sklouzne odpověď jinam. Ono je také podstatné, jak je formulována otázka. Jestliže fotografuji například svatbu a pak fotografie upravuji na PC (retušuji, zesvětluji, zaostřuji, barevně upravuji atd.) pořád se pohybuji v rámci řemeslné živnosti Fotografické služby. Pokud mám ŽL na grafické práce mohu například upravovat fotografii pro knižní obal – tím dělám grafický návrh.
      Co se týká rozdělení řemeslné živnosti Fotografické služby na více dílčích ŽL dle jednotlivých činností, určitě to není správná cesta. Většina fotografů dělá v praxi více druhů činnosti a prací. Nesoustředí se jen například na fotografování a tím končí. Pro takové fotografy by rozdělení této činnosti dle živnostenského zákona znamenalo pořízení několika ŽL, aby obsáhli tu činnost, kterou běžně provozují.
      Už v některém z minulých příspěvků jsem psal:”Teorii, že digitální fotografie je vlastně soubor dat a proto mi stačí živnostenský list na automatizované zpracování dat (či podobný) považuji za velmi přitaženou za vlasy.” Je to stejné jako například vedení účetnictví (pozn.: živnost vázaná). To je vlasně taky práce s daty ………

      Odpovědět
    • no nevim nevim …

      Stále čekám, kdy budeme mít na každý úkon živnostenský list. Jeden na focení svatby, jiný zase na reklamu,další na atelier, vždyť by někoho ten fotoblesk mohl zabít. Kdepak uran panečku! Takových 800W studiového Compactronu, to už je pěkná šlupka! Ale teď Vážně. Ačkoli nejsem vyučen v oboru , již nějaký čas pracuji jako fotograf (zaměstnanec atelieru) a kdybych se chtěl osamostatnit, tak musím hledat kličky v zákoně. Chápu obavy “některých profíků” ktěří hájí svoji koncesi, ale já mám například lepší výsledky a také technické znalosti, než někteří “vyučení z mého okolí. Stejnou obavu z konkurence může mít třeba instalatér, nebo kdokoli jiný.
      Ještě, k digitálnímu tisku, těžko tvrdit, že třeba výstavní zvětšeniny Jaroslava Kamaráda jsou vlastně grafikami, protože nedošlo k osvitu, ale jsou to inkoustové tisky z plotru. Snad si můžeme jen přát abychom mněli, osvícené zákonodárce, kteří přestanou všem komplikovat život. Lhostejno zda je osvítí Noritsu, anebo Fuji Frontier.

      Odpovědět
  2. Ja si myslim…

    …ze klidne na foceni plesu, skolek, svateb, pohrbu apod. muzete klidne vyuzivat ZL graficke prace, protoze zakaznikovi je jedno co ma na fakture. Tomu jde o fotografie a kdyz si je nechate udelat v minilabu tak je to pro vas subdodavka. Pri spolupraci s reklamni agenturou je to uplne pumpa. 🙂 A financaku fotovybaveni vzdy oduvodnite focenim produktu do katalogu, zvlast v digitalni dobe. :-))))

    Odpovědět
    • ja si myslim…

      … tak nejak si to take myslim ja. Hlavne co je dulezite pro zivnostnak je nefakturovat Fotograficke prace. Ale prefakturovat fotografie, na ktere mam doklad jako subdodavka + graficke prace, uprava fotografii apod., na tom neni prece nic nezakoneho. No a to foceni popr. maji zadarmo, kdyz prijde na lamani chleba !!!

      Odpovědět
        • ja si myslim…

          Nemohu si pomoci, ale podle mě situaci nejlépe vystihuje to, co jsem napsal v debatě na toto téma na jiném serveru:
          “Celé omezení (pokud nemám živnosťák na fotopráce) spočívá v tom, že si zkrátka a dobře nemůžeš dát do zlatých stránek inzerát “fotograf specializovaný na svatby a rozvody, volejte na xxxxx, supercena”.
          Jinak se dá obejít skoro cokoli a ve většině případů je to prakticky neprůstřelné, jediné asi neřešitelné by bylo zcela veřejně provozovat ateliér či minilab.

          Můj osobní názor v této věci je dost rozpačitý (ostatně leccos jsem napsal v té zmíněné diskusi na http://forum.fotografovani.cz/read.php?47,1158429). Na jednu stranu si myslím, že smyslem živnosti by nemělo být nějaké přivydělávání při jiném zaměstnání, kdy velmi mnoho takovýchto “podnikatelů” jede naprosto nestandardními postupy a podtrhává ceny či kvalitu těm, kteří to myslí vážně a jsou na výdělku existenčně závislí. V tomto směru jsou jisté bariéry celkem na místě. Jiná věc ale je, jak jsou nastaveny kvalifikační požadavky a jak jsou přesné, umožňují obcházení atd. – tam už moc přesvědčen o kvalitě tohoto nařízení nejsem.
          A nejhorší věc je to, co je specifické právě pro fotopráce, tedy prolínání s řadou jiných oborů. Ono se s fotkami tak či onak pracuje ve spoustě případů (já mám třeba v živnosťáku mimo jiné webdesign) a vůbec mě netěší možnost (byť zatím hypotetická), že by mě mohl úřad u některých prací popotahovat za nedovolené podnikání a nutí mě tím k zamlženým formulacím na faktuře atd. Ještě že činnost na živnosťák z důvodů s tímto nesouvisejícími utlumuji a asi ho časem úplně zruším, jinak by mě to štvalo opravdu hodně.

          Odpovědět
  3. Podivne

    Mne sa to zda cele divne. Vytvaranie samotnych fotografii je autorsky pocin a ako taky spada pod autorsky zakon. To znamena (minimalne na Slovensku), ze na to NEMOZE byt vydana zivnost (podobne su na tom spisovatelia, hudobnici, programatori, grafici, architekti, …). Pod autorsky zakon, uz ale nespadaju prace ako vyvolavanie filmu, ramovanie, orezavanie, zvacsovanie, ….

    Odpovědět
    • podivne

      Sám jste si vlastně odpověděl… I v ČR je to podobné. Lze provozovat tuto činnost podle autorského zákona (tj. nemusí být na takto pojatou činnost ŽL).
      Ovšem předpokládá se pochopitelně umělecká tvorba a ne ostatní související činnosti (včetně například fotografování portrétů na průkazy, které rozhodně nejsou uměleckou činností).

      Odpovědět
      • podivne

        Jak je to potom s reklamní a reportážní fotografií. Tu lze potom v jisté úrovni také označit za umění a pak tvořit v rámci umněleckého zákona

        Odpovědět
      • podivne

        Ale prece kazda fotografie porizena lidskou rukou je autorskym dilem – a je jedno zda jde o umeleckou_fotografii (at uz to chapeme jakkoli) ci podobenku.
        Uplne stejny problem je treba s programovanim – vytovreny kod je take vysledkem dusevniho procesu, je chranen autorskym zakonem a jako autorske dilo (nikoli umelecke) jej muzu prodavat aniz bych mel zivnost na “poskytovani software”. V tomto pripade ale nejde o zivnost vazanou, takze je vcelku jednodussi si ten zivnostak poridit..
        U fotografie tomu tak jiz neni, ale nic mi nebrani (pokud budu mit chapave klienty) dodavat sva dila na zaklade autorske smlouvy/zakona.

        Odpovědět
  4. Úprava fotografie v počítači

    Tahle formulace mě dostala. Podle mne je (aspoň byla) fotografie světlem vytvořený obraz na fotopapíru nebo jiném světlocitlivém médiu. A tu nelze v PC editovat, tam lze editovat leda tak obraz nějaké fotografie. Ale je to celé o definici pojmů. Naskenovaný obraz také vznikl pomocí světla, ale je to fotografie? Podle mého názoru není ani výtisk na inkoustové nebo jiné tiskárně fotografií, i když primární předloha fotografickou cestou vznikla a třeba je tištěna i na “fotopapír”, o kterém moc dobře víme, že to opravdový fotopapír není. A co noviny a časopisy – jsou plné fotografií nebo obrázků znázorňujících fotografie? Ta hranice je velmi tenká, ale výstřižek z novin nikdo za novinářskou fotografii neprohlásí. Pokud zákon chce mluvit v pojmech, musí je správně definovat a tak tomu velmi často není a proto vznikají různé výklady. (Můj názor do diskuze, nekamenovat pls.)

    Odpovědět
    • Úprava fotografie v počítači

      Pojem úprava fotografií je podle mě použit v tomto případě vhodně, protože vystihuje více operací s fotografií v PC. Může jít o retuš, zesvětlení, barevnou úpravu atd. Těch možností je mnoho.
      Tady si tedy jednoznačně myslím, že není podstatné na jakém materiálu je fotografie zhotovena. Prostě je to pořád fotografie. Jde o to, jakou cestou vznikla a ne o to, jaká je výstupní forma.

      Odpovědět
      • Úprava fotografie v počítači

        No pro ty, co maji fotosluzby je to prinosem, ale jakto, ze pred tim par let si upravovali fotografie na pocitaci a nemeli na to potrebny ZL graficke prace ? Je to proste propojene, co se tyce digitalni fotografie a uprav na PC. Neco jineho je minilam, tam bych ZL nechal, tak jak je. A vyhoda, ze je tam vsechno ? Driv byl ZL na nakup prodej zbozi, dnes je to zordeleno do trech na maloobchod, velkoobchod mimo provozovna a tusim jeste bazar apod., takze vice jak 3, tak proc by nemely “fotografove” na digital mit jeste graficke prace, proste me to pripada, ze je to jakysi monopol na tyto sluzby a reknete, ze ne ! Graficke prace take muze delat kazdy, staci ohlasit a je to. Hold, jestli bude mit zakazniky, tak proc ne. A je to vlaste to same, jako fotografovat. Take se nekdo nauci v PS sam a muze byt lepsi, nej nejaky vyuceny a skoleny grafik.

        Odpovědět
        • Úprava fotografie v počítači

          Toto znění obsahové náplně je zpřesněním předchozí verze. Nevylučuje to ovšem to, že i podle předchozího znění “digitální fotografii” řemeslná živnost Fotografické služby obsahovala. Původní znění totiž vůbec neřešilo jakou technologií je fotografie pořízena. Prostě mluvilo o pořízení fotografie.

          Živnost volná Grafické práce a kresličské práce zahrnuje: zpracování grafických návrhů a grafických úprav textů, zhotovení technických výkresů, zhotovení webových stránek, písmomalířství, apod. Nevím, kde z toho vyplývá, že pokud někdo chce upravovat fotografie na PC musí mít ŽL na Grafické práce, či jiná spojitost s digitální fotografií.
          Monopolem se to určitě nazvat nedá. Je to pouze stanovení podmínek pro získání potřebného oprávnění k podnikání – ŽL. Otázkou je posouzení “přísnosti” takto stanovených podmínek.

          Odpovědět
          • Úprava fotografie v počítači

            No chtelo by si to precist, ale tak vkladam zneni:

            GRAFICKÉ PRÁCE: Zpracování grafických návrhů a grafickáých úprava textů, projekčních folií, náčrtků, návrhů, příprava digitálních vstupů, přenos digitalizovaných údajů z databáze na procesory a další grafické práce. Zhotovování technických výkresů a, náčrtků.a webových stránek. Písmomalířství.

            Takze napr.: příprava digitálních vstupů co to je ?? … priprava digitalnich dat, jakychkoliv, treba naskenovanim, neto taky nafocenim digitalnich dat ! A jakych, to je snad vec podnikatele.

            dale: přenos digitalizovaných údajů z databáze na procesory: ano, prenos prave tech nafocenych dat do PC na procesor v PC, mimochodem tuhle formulaci sam nechapu. Muzu take prenaset udaje na procesor digitalniho fotoaparatu.

            a potom ty graficke prace: treba uprava surovych raw dat do jpg, atd…

            No a ty vysledne fotografie, kdyz si vytisknu na tiskarne (coz nedelam) vubec fotosluzeb jako takovych klasickych chemickych nevyuzivam. A kdyz chci chemickou cestou fotografie, sverim CD s fotkami “odbornikum” s ZL fotoprace, kteri maji minilab a fotky mi z CD udelaji. Vystavi doklad na FOTO a castka. Tzn. subdodavka, ktera se muze prefakturovat, vzdyt fakturuji hotove fotografie, nebo obrazky na ktere mam doklad, popr. graficke prace, nebo uprava fotografii atd. Jak jsem jiz psal, nemuzu si samozrejme napsat fakturu na fotoprace, ale na druhoustranu, kdyz budu mit od nekoho napsane fotoprace, jako vyvolani fotek, tak proc ne. Takze ZL pro fotoprace jen pro vlastniky minilabu a automatu. A ta prisnost zakona, ze se jedna o remeslnou zivnost je opravdu nesmyslna, proc to byla zivnost volna po roce 1989 ??? Pak nejaky chytrak vymyslel, urcite na nejake doporuceni, at z toho udelaji zivnost remeslnou, aby nemohl fotit kazdy bl… , vzdy fotak stoji jen par korun a budem jim brat ksefty. Take nic nenadelam v dtp studiu ve firme, ze graficke prace dela decafto kazdy bl…, ktery si koupi PC za par, jeste levneji, nez mnohdy kvalitni vybava fotoamatera, nakrade si programy a vesele si podnika ! Ve firme si kazdy program kupujeme, pak musime byt zakonite drazsi, nez-li domaci umelkove, mel by na to byt stejny metr, podle me to sou pribuzne zivnosti, kdyz uz !

          • Úprava fotografie v počítači

            Popis obsahu živnosti Grafická práce, který jsem uvedl v předchozím příspěvku je přesné znění, které je uvedeno u seznamu živností volných.
            Ale hlavně jsem napsal větu:”Nevím, kde z toho vyplývá, že pokud někdo chce upravovat fotografie na PC musí mít ŽL na Grafické práce, či jiná spojitost s digitální fotografií.”
            Pokud fotografuji (v daném případě digitálně), pořád fotografuji. Rozhodně slovo fotografie nenahradím “přípravou digitálních vstupů”. Mimo mnoha jiných důvodů i třeba proto, že nikde není napsánno, že vůbec musím digitální fotografie následně v PC jakkoli upravovat. A i kdybych to dělal, pořád pracuji s fotografií.
            Fotografické práce se ale neomezují jen na výrobu fotografií chemickou cestou v minilabu. Přece jako fotograf začínám zakázku tak, že si mne někdo najme, abych něco vyfotil (od toho fotografické služby). Pak teprve můžu fotografie zhotovit třeba na papír (buď chemickou cestou nebo na tiskárně, plotru apod.). Také vůbec nemusím postupovat takto. Mohu nafotografované záběry dát zákazníkovi rovnou (dát mu naexponovaný film, nebo v případě digitální fotografie nafotografované snímky) a vůbec nic nezhotovuji na papír (jakýkoli či podobně).
            O vhodnosti zařazení živnosti Fotografické služby mezi živnosti řemeslné je možno diskutovat. Nicméně podle v současnosti platné právní úpravy ja takto zařazena se všemi důsledky pro ty, kteří tuto činnost chtějí provozovat.

          • Úprava fotografie v počítači

            Ja jsem ho teda pretahl z novely, noveho zneni, kde byla uvedena i zmena na fotosluzby. Asi by se melo diskutovat, proc je zakon tak prisny a jak ho obejit, a to se take deje. Je to slovo proti slovu, tvrzeni proti tvrzeni, Uz toho bylo napsano dost i v predchozich diskuzich ke starsim clankum a stale je to o tom, jak obejit ZL fotosluzby. Jeste, ze jsou ty digitaly, s normalni analogovou technikou by to bylo tezsi obejit ZL. Uz aby zase byla zivnost fotosluzby zivnosti volnou, jinak tyto diskuze o obchazeni budou pokracovat do nekonecna Nebo taky nafotim zdarma, na to nepotrebuju zivnost a prefakturuju foto, popr. upravu.. Je to proste porad dokola, jak to obejit. Nebo nafotim svatbu, a prodam podle autorskeho zakona. Fotim jakoby na zkousku…

          • Úprava fotografie v počítači

            To je každého věc. Každopádně hrozí sankce při případné kontrole z ŽÚ.

          • Úprava fotografie v počítači

            … tvrzeni proti tvrzeni, mozna by pomohl dobry pravnik, gidi znaly, samozrejme s provozovanim minilabu bych to na gr. prace neobhajil 🙂

          • Úprava fotografie v počítači

            Já myslím, že to není tvrzení proti tvrzení. Sám píšete věty typu:” je dulezite pro zivnostnak je nefakturovat Fotograficke prace; nemuzu si samozrejme napsat fakturu na fotoprace; stale je to o tom, jak obejit ZL fotosluzby”. Takže jste si sám odpověděl. Prostě nechcete současné znění přijmout, protože Vám nevyhovuje. To je pochopitelné. Zároveň to ale neznamená, že je znění obsahové náplně nejednoznačné. Naopak si myslím, že je popsáno celkem jasně. To, že se budu snažit v rámci jiných ŽL obcházet ŽL Fotografické služby jistě není v souladu se současným zněním zákona.

          • Úprava fotografie v počítači

            … a co tohle, je to prispevek nize, cituji “Za fotografické služby ve smyslu živnostenského zákona bych považoval jen činnost fotolabů apod., zatímco fotografování je činnost podle autorského zákona. Není to žádné obcházení zákona a je to i daňově výhodnější.” a dalsi cotace, zde z diskuze “Ale prece kazda fotografie porizena lidskou rukou je autorskym dilem – a je jedno zda jde o umeleckou_fotografii (at uz to chapeme jakkoli) ci podobenku.
            Uplne stejny problem je treba s programovanim – vytovreny kod je take vysledkem dusevniho procesu, je chranen autorskym zakonem a jako autorske dilo (nikoli umelecke) jej muzu prodavat aniz bych mel zivnost na “poskytovani software”. V tomto pripade ale nejde o zivnost vazanou, takze je vcelku jednodussi si ten zivnostak poridit..
            U fotografie tomu tak jiz neni, ale nic mi nebrani (pokud budu mit chapave klienty) dodavat sva dila na zaklade autorske smlouvy/zakona.” Tzn. muzu nafotit zakazku na zaklade autorskeho zakona. Proste se to obchazi a obchazi, proc to neudelat jednoduse, kdyz to jde slozite. Na Slovensku jsou fotosluzby zivnosti volnou, tak ze to tak slozite delat nemusi. Hold jsou tam asi napred a uznaly, ze to nemusi byt zivnost vazana. Hlavne ze prace s ropou apod. je u nas zivnost volna, to same vyroba fotoaparatů. Dokut to tady u nas takto bude, stale se budou hledat mezery a obchazet a obchazet ….

          • Úprava fotografie v počítači

            Věta ve které je obsaženo:”bych považoval” je opět Vaše přání, které není v souladu se zákonem, protože ŽL Fotografické služby není jen o “činnosti fotolabů”.
            Ani vykonávání této činnosti podle autorského zákona nenahradí ŽL Fotografické služby. Podle autorského zákona můžete fotografovat (ještě ne všechno) a prodat fotografie jako výstupní produkt. Určitě neobstojí třeba fotografie do průkazů, které jsou přísně normalizovány, zhotovování reprodukcí apod. Těžko můžete převzít od zákazníka film a na základě autorského zákona mu jej vyvolat atd.
            Fotografování podle autorského zákona není obcházením živnostenského zákona. Je to činnost, která je povolena. Neobsahuje však všechny činnosti, které umožňuje ŽL Fotografické služby.

          • Úprava fotografie v počítači

            No jo, ale prece tolika lidem nejde o to, vyvolavat filmy ! Lidi chteji fotografovat, digitalne, a s filmama se uz nezabyvat, samozrejme prace s chemii, klasickymi filmy, provozovani minilabu, vyvolavacich samoobsluznych automatu tam je to jednoznacné. Ale pro obcasne neceho, nekoho nafoceni se autorsky zakon da i pouzit.

          • Úprava fotografie v počítači

            Presne tak… pokud bych chtel provozovat minilab, fotoatelier, nebo fotit na obcanky, tak si ten fotograficky rekvalifikacni kurz udelam… sam mam ŽL – Graficke a kreslicske prace… a primo na ŽU jsem se ptal, jak by to bylo, pokud bych obcas neco vyfotil, upravil a chtel prodat… takze pres Graficke prace to neni problem, protoze uz jen zmenseni fotografie v digitalni podobe je graficka uprava…

          • Úprava fotografie v počítači

            To je opět podobný názor, jako má Milos. Prostě vyjmete část úkonu a chcete to napasovat pod jinou činnost, vykonávanou na základě jiného ŽL.
            Jak už jsem psal. Pokud si mně zákazník najme, první čím musím začít je nafotografovat zakázku (jedno jestli analogově nebo digitálně). Dál můžu (nemusím) fotografie před zhotovením na papír upravovat v PC. Dost často (zejména pokud zakázka chvátá) dělám fotografie v minilabu rovnou (bez předchozích úprav v PC). Čili znovu opakuji tato činnost vždycky začíná vlastním fotografováním. Pak následuje další úkon.

          • Úprava fotografie v počítači

            Vy, fotografové, jste už obecně delší dobu mimo jakýkoliv rozumný a soudný svět. Pokud dělám autorské věci, tak můžu mít zcela oficiálně ateliér, můžu fotit co hrdlo ráčí autorské věci, můžu je nabízet a prodávat, pokud je někdo koupí. No a pokud nejde o umělecké fotografie, pak je to mimo autorský zákon. Jenže neznám fotografa, který by si nečinil autorská práva na fotky. Tak o co vám v té diskusi jde? Já jsem malíř, ale fotografie v rámci své umělecké činnosti dělám, prodávám a inzeruji. Upozorňuji, že nemám vůbec ŽL, protože podnikám na autorský zákon a oficiálně daním vše také podle toho, i výslovně uvedené autorské fotografie. Už pěknou řádku let. Vůbec nechápu, o čem se tady diskutuje.

  5. Jak to teď vlastně je?

    Nechce se mi studovat celou právní úpravu. Mohl by mi někdo prosím v kostce vysvětlit, co potřebuji, pokud bych si chtěl založit fotografickou živnost? Slyšel jsem, že posledních cca 5 let je to tak, že musím mít nejen odborné vzdělání, ale i 6 let praxe. Takže můj kolega, absolvent z Okresní školy výtvarné fotografie, začal někdy před cca 13 lety podnikat coby živnostenský fotograf, ale já, absolvent téhož, nemůžu, jelikož ač fotím víc než 15 let, nemůžu prokázat úředně praxi?

    Odpovědět
    • jak to teď vlastně je?

      IMHO je sest let praxe potreba pouze bez vzdelani v oboru, podle typu vzdelani v oboru je to mene (stredni skola cca 3 roky, VS 1 rok-nevim presne). Taky se urad od uradu lisi co povazuji za dostatecnou praxi, zda to musi byt zamestnani v oboru, nebo staci neco jineho, nejlepe je asi dojit se zeptat na prislusny ZU a nechat mluvit je.

      Odpovědět
  6. Přísnost právní úpravy

    Podle mě je nesmysl dělat z fotografie takovouto vědu. Nahrává to lobby starých totalitních fotografů, kteří fotí svatby třicet let na stejném úřadě a nechtějí, aby to dělal někdo jiný. Špatně udělanou fotografií není možno někoho poškodit na zdraví či způsobit újmu na majetku. Proto nechápu, proč je to takto přísně definováno včetně nesmyslné praxe. Bez praxe bych to bral – pokud si někdo udělá nějaký kurz nebo vyučení s platným certifikátem, tak prokáže, že o focení něco ví. Ale nutit praxi – to je opravdu byrokracie.

    Odpovědět
    • přísnost právní úpravy

      Otázkou je spíš, jestli je fotí dobře, nebo špatně.
      Článek není nějakou obhajobou, nebo kritikou zákona. Je to pouze konstatování skutečnosti.

      Odpovědět
    • přísnost právní úpravy

      No nevím – na jednu stranu je to přísné, na druhou stranu – některé události jsou dost řídké a když nějaký čičmunda pak povoře fotky, tak je to průšvih. To samé když si někdo přinese hromadu filmů z druhého konce světa a nějaký greeenhorn se na nich učí vyvolávat…

      Odpovědět
  7. Fotografování a fotografické služby

    Za fotografické služby ve smyslu živnostenského zákona bych považoval jen činnost fotolabů apod., zatímco fotografování je činnost podle autorského zákona. Není to žádné obcházení zákona a je to i daňově výhodnější.

    Odpovědět
  8. Ať rozhodne trh

    Viděl jsem foto ze svatby profi fotografa na ŽL a zvracel bych. A viděl jsem fotky amatérů které neměly chybu. Mohli by se tím v pohodě živit, ale mají smůlu, protože nezískají ŽL. Když se podíváte do živn. zákona na volné živnosti, tak se zděsíte co vše za odborné činnosti se dá dělat. Myslím, že fotografování by měla být živnost volná a ať vše rozhodne trh.

    Odpovědět
    • ať rozhodne trh

      Stejne tak je to i v Rakousku, kde napr. pasove fotky s jednim ci dvema svetelnymi schematy smi delat pouze odbornik (pozadavek: fotograf. prumyslovka ci mistrovska zkouska), ale fotografovat pro noviny (daleko tezsi a narocnejsi cinnost) muze kazdy.
      Pri provozovani volne zivnosti grafik a graficke prace, je nutno pak veskere fotoprace zadavat profesionalnimu diletantovi, jinak clovek riskuje tvrdy postih (pokuta, zabaveni zarizeni) za tzv. fusovani.
      Vsak take ty fotografie od profesionalu (a tedy “odborniku”) nemajicich konkurenci podle toho i vypadaji – jsou nekvalitni a drahe. Zakon se vymlouva na kvalitu a ochranu zakaznika a podobne nesmysly, ve skutecnosti dosahl opaku a vlastne vytvari monopol, chranici fotografujici diletanty. K nim pak je zakaznik nucen jit.
      Podle mne by to melo byt jako napr. v USA, kde si muze fotit kazdy a bud to od neho nekdo koupi, nebo nekoupi. Hlavni je, aby fotograf zaplatil dan.
      Tim jsem se samozrejme nechtel dotknout profesionalu, tzv. ‘panu FOTOGRAFu’, kteri fot. remeslo opravdu umi a kterych si nesmirne vazim.

      Odpovědět
      • ať rozhodne trh

        V USA kdyz chce clovek podnikat, prijde na prislusny urad, kde mu daji cislo uctu, kam ma platit dane a hotovo, at rozhodne trh! Umi neumi! Stejne tak s autama. Musi byt zaplaceno pojisteni a hotovo. U nas v Evrope s tim delaji mnoho povyku pro nic a hordy zbytecnych uredniku, kotroloru atd.

        Odpovědět
  9. Prace v USA

    🙂 To Milos: Dost se mylis, cislo uctu ti sicedaji, ale abys to cislo uctu ziskal a spolu s nim cislo SSN na placeni socialniho a zdravotniho pojisteni, musis mit spoustu dokladu o tom, ze mas opravneni podnikat ve svem oboru. Pokud jsi cizunec, tak navic odborneho sponzora a doklad, ze tve misto nelze obsadit jinym, mistnim odbornikem. Obchazi se to tam stejne jako tady a pokud nejsi znamy umelec se specialnim vizem, zakonu neuhnes.
    K praci samotne neni co dodat. Clovek bez citu pro dany obor by nemel mit sanci se prosadit jen na zaklade toho, ze muze vic nez jini.

    Odpovědět
  10. jak získat ŽL

    pokud by někdo vážně chtěl podnikat v oboru fotografie a nemá ŽL, existuje poměrně jednoduchá cesta. Známý fotograf vám napíše potvrzení, že jste u něj 6 let vykonávali praxi (třeba zadarmo). Ceny se pohybují od flašky po 10 000. Nikomu to neříkejte. A samozřejmě to platí jen když jste tu praxi opravdu vykonávali, to dá rozum. Jinak by to nebylo fér.

    Odpovědět
    • jak získat Žl

      No a naco,
      Já to mám tak, že na základě asi 12-15 soutěží PSA sem předložil katalogy s mým jménem uměleckému sdružení to mě bezproblémově přijalo za člena. Prodávám v jejich /naší/ galerii a deto. Po té na základě členství v um.svazu sem byl i přijat za řádného člena Komory fotografických živností. Žádný výuční list, žádná maturita prostě, /Bůh, mi odpust rouhání/ – Talent.

      Odpovědět
  11. Jak na to?

    Když si najdu člověka, který má fotografickou školu a půjde se mnou na ŽÚ a nechá se napsat jako můj dohled při fotografování a když budu tuto práci vykonávat a on u toho nebude hrozí mi nějaké pokuty? A jak jinak je možné obejít živnostenský list na fotografování, když chci si chci otevřít Grafické a reklamní studio? Budu mít živnostenský list na Grafické práce, Reklamní a marketinkové práce a další na tisk a kopírování. K tomu bych chtěla fotit děti ve školkách a různě je umísťovat do rámečků, přání, kalendářů atd. Také je fotit na příklad s velkým plyšákem nebo jinou tématikou( Vánoce, atd.)

    Děkuji za pomoc Katka

    Odpovědět
  12. Fotografické služby znovu

    Teprve nyní jsem si všiml článku o vyhlášce 491/2004 Sb., která vymezuje náplň řemeslné živnosti Fotografické služby. Obsah vyhlášky mne pobavil, protože je “poněkud” v rozporu s Autorským zákonem, konkrétně jeho § 2. Cituji:
    §2 Autorské dílo

    (1) Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam (dále jen “dílo”). Dílem je zejména dílo slovesné vyjádřené řečí nebo písmem, dílo hudební, dílo dramatické a dílo hudebně dramatické, dílo choreografické a dílo pantomimické, dílo fotografické a dílo vyjádřené postupem podobným fotografii, dílo audiovizuální, jako je dílo kinematografické, dílo výtvarné, jako je dílo malířské, grafické a sochařské, dílo architektonické včetně díla urbanistického, dílo užitého umění a dílo kartografické. Konec citátu.

    Jak je z textu zřejmé, není možné prokázat, že dílo fotografické a dílo vyjádřené postupem podobným fotografii nebo dílo audiovizuální (např. diaprojekce) není dílem autorským. Rád bych viděl živnostenský odbor, který by to uměl. Mimo to je zákon vyšší právní normou než vyhláška a Autorský zákon je navíc v souladu právními normami EU.
    Z vyhlášky je zřejmé, kam až může vést lobování zájmových skupin.

    Odpovědět

Napsat komentář