Fotografova sobota – hledání inspirace

Užil jsem si fotograficky zajímavou sobotu – řekl bych to takhle: ze dvou třetin kladné hodnocení, z jedné třetiny… no nevím, nevím. Rozhodně ale to byl den užitečný. Jak se říká, zážitky nemusí být vyloženě kladné, stačí když jsou intenzivní. Každý z nich může mít význam při hledání inspirace.

Část první: Kurz tvůrčí fotografie

Mám v poslední době pocit marnosti ze své “tvorby”, potřebuji nějak pošťouchnout. Přihlásil jsem se tedy na kurz, bude se konat příštích osm ob-sobot. Budu muset zabrat při dělání na tzv. semestrálním úkolu, je potřeba zvolit téma nějakého souboru, měla by to být subjektivní fotografie.
Jsem zvědav, jak se s tím vyrovnám, ale rozhodně když už se nedokážu k něčemu pořádnému dokopat sám, je tu alespoň nějaký impuls zvenčí. Jak řešíte své – pokud vás potkají – dlouhodobé krize vy?

Část druhá: Josef Sudek – Privatissima – Poznámky, 50. – 70. léta

Dalším impulsem může být shlédnutí fotografické výstavy. Hned po skončení kurzu jsem na jednu zaskočil. Tady jsem ovšem na rozpacích.
V Ateliéru J.S. na Újezdě se koná výstav(k)a jeho kontaktních fotografií. Takové poznámky, jak již název napovídá. Rozměr 6×9, přiznám se, že jsem toto předem nevěděl. Jinak bych si vzal své dalekozraké brýle. Jo a také za lesklým sklem proti těm velkým proskleným plochám, to tomu dodalo. Hm, třeba kdybych měl černé triko… Neměl jsem.
Co s tím? Nafotil to Sudek, je samozřejmě potřeba posuzovat to v kontextu jeho díla, několik motivů bylo ve dvou variantách (pokud mě zrak nešálil) a… z mého pohledu návštěvníka výstavy je to vše. Byl jste se tam někdo podívat? Co vy na to?

Část třetí: Emil Filla – výstava v Jízdárně Pražského hradu

Nejen z fotografie si může brát fotograf inspiraci. Takže se přesuneme z komorního prostředí od černobílé “mini-fotografie” do velkých prostor k rozměrným plátnům hýřících barvami.
Čím mi jako fotografovi může přispět návštěva výstavy kubistického malíře? Jak mám rád kubismus v architektuře, tak mi ve výtvarném umění nikdy nic moc neříkal. Asi bylo potřeba také jednou zaskočit na výstavu a pořádně koukat. Jednoduché, že? Trochu jsem tam tím načuchl.
A jaká je tedy odpověď na tu otázku? Kdyby nic jiného, tak třeba objev obrazu s názvem “Zlaté rybičky u okna”. Jsem barbar, doposud jsem neznal toto úžasné dílo s fantasticky zachycenou perspektivou. Je třeba vidět na vlastní oči, takhle na webu je to celkem nic. Ale stejně, čím vším může fotografovi přispět návštěva výstavy kubistického malíře?

1 komentář u „Fotografova sobota – hledání inspirace“

  1. Shoda okolností

    Á, to je zajímavá shoda okolností, synek (12) začal chodit do fotokroužku a právě dnes vyrážejí pro INSPIRACI do Peruce, kam jezdil SUDEK na návštěvy za FILLOU… Tak se nám to hezky sešlo v jednom dni. A já tam zajedu s nimi 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář