Stereofotografie prakticky

Takové ty starodávné fotky, co mají zepředu jakési brýle a když se do nich podíváte, uvidíte trojrozměrný obraz, obvykle polonahou boubelku, mají určitě svoje kouzlo, ale jak se to vlastně dělá? A má to dneska smysl? No, upřímně řečeno, já nevím. Ale pokud náhodou disponujete vhodnou technikou, tak proč to – třeba s jiným tématem – nezkusit, že?

StereofotkaNápad se spontánně dostavil na vernisáži výstavy Barvy pouště Pavla Kopřivy alias Dundeeho. Mimochodem, výstava ještě trvá a stojí za vidění, pokud se vyskytnete někde blízko Václaváku, tak zaskočte do cafe-baru Dvojka osvěžit tělo i ducha.

V jednu chvíli jsme se se Zdeňkem prali o nejlepší místo pro pořízení reportážního záběru a kontrolovali jedním okem vlastní záběr a druhým okem display fotoaparátu toho druhého, zda náhodou nebude mít lepši fotku on. V tu chvíli jsme zjistili, že se naše technika shodou okolností perfektně hodí pro stereofotografii. Takže postup a pár doporučení:

  • foťáky – ideálně dva stejné digitální kompakty – srovnat tak na prst vedle sebe
  • nastavit stejné ohnisko, expoziční režim, clonu nebo čas a ISO
  • vzájemně si koukat na display a srovnat záběr
  • na tři fotit
  • před tím se podle vzoru Mela Gibsona domluvit jestli raz dva tři nebo raz dva tři teď
  • nedělat si nic z toho, že vás ostatní vcelku právem považují za pitomce

Jak na stereofotgrafiiPokud popsaný postup není jasný, tak názorný obrazový návod naleznete zde (za ten srdečně děkujeme Harnodovi a Dundeeho fotoaparátu).
No a dopadlo to zhruba takhle. Schválně to zkuste, když se vám povede zašilhat tak moc, že se fotky překryjí, a budete si to dost přát, tak aspoň některé uvidíte ve 3D. No a když žádné 3D neuvidíte, tak to berte alespoň jako doklad toho, že část x-pozice už našla jednotný tvůrčí projev :-). Fotky vpravo © Zdeněk, fotky vlevo © moje maličkost.

6 komentářů u „Stereofotografie prakticky“

  1. Rada

    A jestli budete chlapi hodní, tak vám poradím tak jak jsme slyšel…. objektivy mají být ve vzdálenosti očí průměrného čtenáře Paladixu, asi tak 6 cm, pak by měl být stereoefekt nejlepší. Toš tak.

    Odpovědět
    • rada

      A ešte drobnosť: Fotografia z foťáku vľavo by sa mala umiesť vpravo a fotografia z pravého foťáku dolava. Nemôžem sa zbaviť dojmu že tu je to opačne. Keď škúlim a prekrížim zrak, tak mi pravé oko kuká na lavú fotku a lavé zasa na pravú fotku. Viem pozerať stereofotografie, ale minimálne na tú v úvode článku som nemohol poriadne “zaostriť” ani som nevidel do hĺbky.

      Odpovědět
  2. jde to i s jedním přístrojem

    Myslím si že fotografování stereofotografie a 3D fotografie má v dnešní době mnohem větší význam než kdy dříve. Zvláště když se dnes díky internetu můžete podívat na 3D snímky i třeba z marsu a vlastní obrázky pořizovat jednoduše a hlavně i zcela zdarma stáhnout velmi dobrý software.
    Pokud je fotografovaná scéna nehybná je pořízení stereofotografie jednoduché i s jedním fotoaparátem.
    Fotografování dvěma přístroji a dvěma lidmi způsobem na tři se stejně nepovede přesně ve stejný okamžik, takže bych spíše doporučil si ty dva foťáky přidělat na jednu plochu a propojit je dálkovou spouští nebo infra ovládačem.
    Zajímavé stránky s mnoha odkazy a fotogaelrií na toto téma naleznete zde

    Odpovědět

Napsat komentář