Březnové FOTOpivo 2009

Březnové FOTOpivo s sebou neneslo žádný povinný fotografický úkol – bylo vyhrazeno diskuzím nad fotografiemi na volné téma. Volné téma mezi nás po několika měsících přivedlo ZB, Dundeeho a Pavla Kopřivu (úsměv), naopak někteří X-poziční členové (mě nevyjímaje) se tentokrát neměli vůbec čím pochlubit (bez úsměvu). Poměrně komorní atmosféra ani ne patnácti účastníků nás proto v závěru přivedla k vážné debatě o X-poziční identitě a budoucnosti. Ale popořádku.


První (hned po večeři) přišly na řadu jako vždy fotografie. Účastníci sobotního X-pozičního Workshopu se pochlubili svými výsledky a bylo na co koukat. Fotografické úlovky jako živé. Pro mě opět ukázka, že různí autoři se svými pohledy ze stejného místa nejen liší – ale i překvapí. Pobavili jsme se, ale víc nyní (před vyhodnocením od samotného autora povedené taškařice) prozrazovat nebudu. Skalda nás pro odlehčení vznikající únavy z plnění FOTOpivních témat seznámil se svou „krabicí plnou úkolů“ – s obrázky vzniklými jako klubová zadání Lanškrounského fotoklubu. Mohu jen říct, nebylo toho málo. Členství v takové skupině nadšenců není zřejmě nikde „jen tak“.

Klíčem k dalšímu průběhu večera byla Bitovodova otázka – co že jsme vlastně za poslední rok dokázali, nakolik jsme splnili, co jsme si vzájemně slibovali, a jak jsme pokročili s přípravou společného tématu na výstavu plánovanou v roce 2010 (připadám si teď trochu, jako bych sepisoval závěry VCXXXXIV sjezdu KSSS). Ano – asi dobře chápete, že začal dlouhý večer, a samotní členové X-pozice odcházeli v noci s hlavami plnými nevyřčených odpovědí i neodbytných myšlenek na budoucnost. Nebudeme vás zatím nudit nedokončenými plány, ale věřím, že se dočkáte.

Zatím to základní, co potřebujete vědět:

Následující FOTOpivo proběhne ve středu 22. dubna, s abstraktním tématem ABSTRAKTNO, v restauraci Na kovárně. Přijďte!

Následuje ještě několik užitečných dat, jež si můžete a nemusíte poznamenat.

  • 3. dubna – Praha, kino Aero – proběhnou letošní FOTOJATKA, 4. dubna navazuje IMPULZZZ
  • 9. dubna – na Saifertce – beseda s fotografem Zdeňkem Řivnáčem pořádaná Žižkovským fotoklubem (18:30)
  • 13. dubna – velikonoční fotografování s Klubem fotografů amatérů v Žižkově
  • 4. května – Pavel Pola uvede svou výstavu v Písecké bráně (a již nyní mohu prozradit, že v druhé polovině června se tento náš aktuálně nejaktivnější klubový vystavovatel představí také v galerii Čerťák)
  • Podle všech náznaků zahájí v květnu Na kovárně též X-pozice společnou výstavu. Podrobnosti příště.
 fotopivo Březen 2009 fotopivo Březen 2009

Tak to bylo z posledního FOTOpiva letem světem všechno – těšíme se v dubnu Na kovárně!

Napsat komentář