Magie z RAW – 2. kolo (Martin Valent)

Váš zájem z prvního kola nás doslova a do písmene zaskočil. Na předchozí fotocvičení chodily řádově jednotky příspěvků, ale teď jich máme v mailu několik desítek. Sice se některé úpravy podobají, ale překvapilo mě, kolik různých variant lze vyrobit. Jen prosím o strpení s vyhodnocením, je toho opravdu hodně.

Druhé kolo

Dokonce jste zareagovali i na výzvy k poslání vlastního RAWu, který chcete nechat zpracovat ostatními. Pro toto kolo jsem vybral docela netradiční fotku, protože jsem sám zvědavý, jaké úpravy dokážete z tohohle materiálu vymyslet. Autorem je Martin Valent a jedná se o snímek focený s infračerveným filtrem. Tady je:

2. kolo
Foto: Martin Valent
Stáhnout originální RAW (13 MB)
Stáhnout formát DNG (11 MB)
Podmínky:

Formát výsledných fotografií: JPEG o rozměrech maximálně 1024×768 bodů, ke každé náhled o větším rozměru max. 250 bodů.

Název souborů: všechny fotografie, prosím, pojmenujte dle následujícího vzoru:
02_v_autor_raw.jpg (pro velké fotografie) a 02_m_autor_raw.jpg (pro náhledy)

Fotografie, včetně popisu provedených úprav, posílejte na adresu ukoly@paladix.cz.

Uzávěrka úkolu: 29. dubna 2009 23:59

Máte zájem o zařazení vašich RAW?

Pokud máte zájem, aby zájemci zpracovávali vaše RAW soubory, tak je klidně pošlete. Podmínkou pochopitelně je udělení souhlasu pro jejich zpracování v této soutěži (prostě tím, že ten RAW pošlete, jej dáváte z ruky k volnému použití v rámci této akce). Autorská práva ke snímku pochopitelně zůstávají původnímu autorovi, nicméně práva k navrženým změnám zase náleží tomu, kdo je vymyslel. Pokud by tedy někdo chtěl publikovat jinak (např. na výstavě) fotku vzniklou z této soutěže, tak je podle mě nutné, aby to bylo prezentováno jako společné dílo. Ale to si dohodněte sami mezi sebou…

Rekapitulace pravidel

Na závěr ještě rekapitulace pravidel:

  1. Každý měsíc vystavíme jednu fotku v RAW formátu ke stažení.
  2. Pak budete mít měsíc na její zpracování a poslání výsledku zpět
  3. Bude následovat zveřejnění zaslaných prací a veřejné hlasování o tom, která z variant se vám líbí nejvíc.
  4. Podmínkou zveřejnění výsledku je zaslání výsledné fotky v JPEG formátu (max. 1024×768, náhled s delší stranou max. 250 bodů) a postup zpracování (uvedení programu a verze, a bodového postupu, jak s fotkou bylo manipulováno). Postup může být nahrazen odpovídajícím XMP souborem, ve kterém jsou provedené změny uloženy.
  5. Fantazii se meze nekladou, ale provedené změny musí být zopakovatelné – tj. cílem není výsledek typu “tak jsem si s tím hrál a takhle to dopadlo – bez uvedení postupu”, ale má z toho být vidět, jaké kroky vedly k výsledné úpravě.

11 komentářů u „Magie z RAW – 2. kolo (Martin Valent)“

    • raw

      A jaké je “správné vyvážení bílé”? Není to náhodou věcí čistě subjektivní? Navíc v infračervené fotografii, která je sama o sobě celkem “nereálná”?

      Odpovědět
    • raw

      Pominuli to, že to je infra fotka, není právě celý tenhle workshop o tom, jak třeba zachránit na fotce špatně vyváženou bílou v RAWu? + samozřejmě dalších mraky věcí.

      Odpovědět
      • raw

        Já to chápu naprosto stejně. Za prvé to není soutěž, ale fotocvičení či workshop a za druhé bych řekl, že sem byla tento druh fotografie dána naprosto cíleně. Což asi dojde každému, kdo si pořádně přečte, o co jde.

        Odpovědět
        • raw

          Fuj fuj, omlouvám se za ten paskvil, nějak mi to ujelo :o) “…byl tento druh fotografie dán…” je samozřejmě správně

          Odpovědět
    • raw

      to Tomáš Drozd

      nevim, jake mate zkusenosti s infracervenou fotografii, ale tam se mnohdy zadne vyvazeni bile nepouziva, ono stejne nefunguje moc dobre. Ale fotka, ktera je zde prezentovana je naprosto obvykla pri infrafootografii a naprosto vhodna prave pro cviceni jako je toto.

      S pozdravem

      Martin Valent
      http://www.lifephoto.info

      Odpovědět
        • raw

          Vas web je velmi poucny, o tom zadna. Ale sam tam ukazujete upravy na teto fotce

          http://www.irstudio.cz/images/zu1.jpg

          ktera take neni vyfocena s rucnim vyvazenim bile. Pak tedy nevim, proc Vam zde pouzita fotka vadi, kdyz vite, ze pro zpracovani to problem neni.

          S pozdravem

          Martin Valent

          Odpovědět
        • raw

          No, nemůžu si pomoct, ale vyvážení bílé se používá proto, aby barvy na fotce vypadaly buď tak, jak je interpretuje mozek při pohledu oka na scénu, nebo tak, jak by se nám to víc líbilo.
          IR fotografie se pořizuje jednak k technickým účelům, což nás zde nezajímá a jednak proto, že v oblasti IR záření vypadá svět jinak, než v oboru vlnových délek, které vnímá oko a proto je zajímavá.
          TAk jak asi tu bílou chcete vyvažovat?
          Jediná odpověď je: “jak se komu líbí”
          Vlastně jako vždycky

          Odpovědět
          • raw

            a krom toho je to stejně u rawu fukec, to WB je tam jen připsáno jako info z nastavení foťáku

Napsat komentář