Fotosoutěž – Idiot v knihovně podruhé

Snad si někteří z vás vzpomenete na jeden náš fotoúkol na téma Idiot v knihovně.
Bylo to skoro před sedmi lety a nyní je čas toto téma oprášit.

Vezměme to postupně. Historku o tom, jak vzniklo toto téma si dovolím přebrat z původního článku: Naše kamarádka Hanka má velmi ráda Dostojevského, a když jí její známý volal, že likviduje knihovnu a zda si nějaké knihy nechce vzít, řekla zhruba toto: “Věčného manžela bych chtěla, Idiota mám doma”. Následně nás všechny ubezpečila, že idiota má doma pouze v knihovně. Vznikl tak námět na fotoúkol; část jeho výsledků vidíte zde.

Nyní se po letech Idiot vynořil znova. Tady to musím vzít poněkud obšírněji, abych se dostal ke dvěma zásadním informacím. Již třetím rokem organizuje Knihovna Akademie věd takzvanou Knihovnu snů, což je dvoudenní akce na přelomu října a listopadu s přednáškami, hudbou, promítáním, programem pro děti a dalšími zajímavostmi. Letošní téma Knihovny snů zní “S hlavou v oblacích”. Slovo dalo slovo a bylo dohodnuto, že naše fotografická skupina X-pozice vytvoří na toto téma soubor, který se stane součástí akce, a který pak bude viset v knihovně ještě nějaký čas. Což je ta první informace a současně jakási předběžná pozvánka pro vás, abyste se přišli podívat jak na naše fotografie, tak i na Knihovnu snů samotnou. Konkrétní pozvánku zde budeme prezentovat později.

A tím se dostáváme k Idiotovi a druhé – pro vás snad zajímavé – informaci. Postupně vykrystalizovala idea, že současně s Hlavou v oblacích by jako souběžný projekt mohl v Knihovně Akademie věd viset také Idiot v knihovně. Kde jinde, že? Je tam taková hezká odpočinková místnost pro návštěvníky knihovny, kde by jedna stěna byla vyhrazena právě pro Idiota. Ten by tam zůstal jako dlouhodobá expozice.

Máme tedy nápad, máme místo, ale zkusit vytvořit další expozici sami? Možná by to byl pro nás už moc velký záběr, možná bychom to zvládli, ale proč to neudělat pestřejší. Dali jsme tedy hlavy dohromady a výsledkem je vyhlášení soutěže na téma “Idiot v knihovně”. Nafoťte nebo klidně sáhněte do archivu, zhodnoťte, jestli vaše dílo splňuje níže uvedená kritéria a pošlete nám ho. Po uzávěrce zasedne porota, která zhodnotí, které soutěžní snímky budou viset.

Od vás chceme v první etapě maximálně tři fotografie ve formátu JPEG o rozměrech maximálně 1024×768 bodů, ke každé náhled o rozměru delší strany nejvíce 250 bodů. Zasílejte na adresu ukoly@paladix.cz. Uzávěrka je 31. 8. 2014.

Pro to, aby byla fotografie vybrána pro pověšení, je nutné, aby tato mluvila sama o sobě, bez nutnosti dovysvětlování. Ovšem na druhou stranu, nemusí být nutně prvoplánová. Prosím, abyste vzali v úvahu i jistou nadčasovost. Co může tento měsíc pobavit, po tom v příštím někdy ani pes neštěkne. A naše zde zveřejněné výtvory berte pouze jako ilustraci toho, jak jsme se tehdy vypořádali s úkolem. Určitě je možné téma uchopit úplně jinak i lépe.

Pokud budete chtít vytvořit sérii, příběh, pak jedině tak, že obsah musí být umístěn na ploše jedné fotografie.

Po vyhodnocení budou ti, kteří uspěli, požádání o zaslání vybrané fotografie v elektronické podobě ve formátu JPEG o rozměrech nejméně 30×40 cm, 300 DPI. Termín do 20. září 2014.

Ve spolupráci s KNAV se postaráme o vytištění, adjustaci a pověšení. O velikosti tisku (30×40, nebo více) budeme rozhodovat na základě fyzické kvality zaslaných dat, kvality umělecké, ale i podle jiných kritérií, jako je počet fotografií, které budou stát za to pověsit a podobně. Předem přiznáváme, že hodnotící komise bude naprosto závislá, neboť její členové budou hodnotit i vlastní díla.

Jaká tedy bude vaše odměna? Vaše dílko bude dlouhodobě viset tam, kde se neustále vyskytují potenciální diváci, většinou studenti. Ti si občas odskočí od studia na kafe a k dočasnému vypnutí mozkových závitů, zkrátka zrelaxovat; a co je lepší odreagování, než zírat na Idiota v knihovně.
A ještě se najdou nějaké věcné ceny, nechte se překvapit.

Napsat komentář