Neoriginální vertikální grip pro Sony a77

Koupit nebo nekoupit neoriginální příslušenství k fotoaparátu? Jistě se mezi námi najdou jeho zastánci, a naopak i ti, kteří by si nikdy “náhražku” nekoupili. Každý z nás má jiné potřeby i jiné možnosti, ale následující článek vám může být alespoň trochu nápomocen při výběru.

grip

Po asi osmi letech bez vertikálního gripu jsem se rozhodl jeden si pořídit. Protože originál od Sony (VG-C77AM) stojí 6000 Kč a více, poohlédl jsem se na Ebay po čínské alternativě. Vybral jsem si prodejce s nízkou cenou (okolo 1000 Kč), ale s pozitivním hodnocením prodeje včetně dobrého hodnocení tohoto gripu.

grip

Klasické čekání trvající zhruba tři týdny, což je pro dodávky z Číny naprostý standard, uteklo jako voda. Grip dorazil zabalený v igelitovém pytlíku, bublinkové fólii a úhledné krabičce.
V té se nacházel ještě i čínsko/anglický návod k použití. Samotná krabička mírně utrpěla cestou, ale grip zůstal nedotčen. Na univerzální krabičce je vtipně samolepkou uvedeno „for SON A77/A77V“.

Při porovnání originálního a neoriginálního gripu podle fotografií, jsem našel jediný patrný rozdíl a to v použitém písmu a stylu popisek.

grip

Originál má většinu označení přímo na jednotlivých tlačítkách, neoriginální grip má tyto popisky vedle
tlačítek. Rozdíl zcela zanedbatelný a na funkci nemající vliv.

grip

Pokud zhodnotím fyzické provedení neoriginálního gripu, tak je na velmi dobré úrovni. Na omak je sice poznat,
že to není originál – jiný plast a umělá kůže, ale rozměrově a uspořádáním je zcela identický s originálem. Joystick k navigaci po menu má určitou vůli, ale funguje dobře a bez problémů. Vůle je jen o něco větší, než u joysticku na samotném těle fotoaparátu. Všechna ostatní tlačítka, včetně spouště mají dobrý stisk a fungují bez problémů, stejně jako dvě rolovací kolečka k nastavování expozičních a dalších hodnot. Drobným rozdílem je použití gumových tlačítek oproti těm plastovým u originálu. Součástí gripu je samozřejmě i adaptér na dvě baterie.

Jediný podstatný rozdíl mezi originálním a neoriginálním gripem je, že ten od Sony je utěsněn proti průniku vody a nečistot.

grip

Toto pro mě není důvodem pro originální grip, protože fotek za zhoršených podmínek pořídím každý rok naprosté minimum. A pokud bych grip přeci jen zničil, tak cenově mě to pořád vyjde dobře.

grip

Překvapilo mě, jak moc se zvedla váha fotoaparátu po nasazení gripu – grip samotný váží něco přes 300 g a jedna baterie má 78 g. Takže přibude skoro 380 g a to je již hodně znát, když samotné tělo s jednou baterií a kartou váží zhruba 732 g. I objemově dojde ke zvětšení o více než polovinu.

Ale je to daň za velmi pohodlné ovládání při vertikálním focení, hlavně pokud použijete dlouhý teleobjektiv.

Otázkou zůstává samotná kvalita použitého plastu, zda očka pro zavěšení a stativový závit jsou dostatečně dobře upevněny, aby nemohlo dojít k jejich vytržení a k pádu fotoaparátu na zem. Ramenní popruh mám vždy upevněn na tělo fotoparátu a ne na grip.

Výhody a nevýhody vertikálního gripu

Výhody

  • dvojnásobná kapacita baterií
  • zdvojení ovládacích prvků
  • pohodlný úchop při vertikálním focení
  • utěsnění proti vodě a prachu u originálního gripu
  • cena neoriginálního gripu

Nevýhody

  • nárůst hmotnosti o více než 50 %
  • nárůst objemu o více než 50 % – nevejde se do každé brašny
  • neznámá kvalita plastu u neoriginálního gripu
  • cena originálního gripu

Závěr

Celkově jsem s vertikálním gripem velmi spokojen. Přináší vše, co člověk očekává a za velmi příznivou cenu. Dokážu si představit i lepší grip, co se týče rozmístění ovládacích prvků, ale protože je to kopie originálu od Sony, tak to není chyba druhovýrobce. V poměru cena/výkon jsem naprosto spokojen a i v budoucnu se poohlédnu po neoriginálním gripu.

20 komentářů u „Neoriginální vertikální grip pro Sony a77“

  1. průmyslový plagiát

    V článku mi chybí zmínka o “drobnosti” – recenzované příslušenství je prachsprostá kopie originálního průmyslového vzoru, který “někdo”(rozuměj tým schopných lidí) musel navrhnout, provést všemi úskalími do finálního výrobku, který jak se asi shodneme je perfektním doplněním podobně vydařeného těla Sony Alpha 77(II).

    Podobný přístup “čínských inženýrů” už dovedl některé firmy na hranu bankrotu, na mysli mi vyvstává třeba česká Blata, ale špatné zkušenosti mají třeba i výrobci elektrosoučástí jako je OEZ, jejichž padělané výrobky z Číny se už dostali i na náš trh. Z fotobranže je jeden křiklavý příklad za všechny – výrobce precizních technických fotoaparátů Alpa, varuje přímo na svých stránkách před nákupem jejich výrobků mimo oficiální distribuci, protože zaznamenala velké množství neumělých padělků..

    Proto mi pasáž z článku:
    “Při porovnání originálního a neoriginálního gripu podle fotografií, jsem našel jediný patrný rozdíl a to v použitém písmu a stylu popisek. Originál má většinu označení přímo na jednotlivých tlačítkách, neoriginální grip má tyto popisky vedle tlačítek. Rozdíl zcela zanedbatelný a na funkci nemající vliv. Pokud zhodnotím fyzické provedení neoriginálního gripu, tak je na velmi dobré úrovni. Na omak je sice poznat, že to není originál – jiný plast a umělá kůže, ale rozměrově a uspořádáním je zcela identický s originálem.”

    Připadá jako neúplná a připojuji svoji poznámku – nákupem podobných “výrobků” (de facto padělků, ovšem nepostižitelných, protože soudruzi si do svého řízeného hospodářství nenechají zasahovat a my je přece nechceme tak úplně draždit, že pane premiére aj.) schvalujete opovrhování duševním vlastnictvím a podporujete jeho brakové kopírování bez licence. Svědomí je pak soukromá věc každého.

    Odpovědět
    • průmyslový plagiát

      To je síce všetko pravda,Ale-.je tam viacero ale,ktoré hodne ľudí už dlho rozčuľujú, a preto sa kupujú lacnejšie napodobneniny.Tak napr.chceš povedať že za svoju prácu dostávaš spravodluvú mzdu?Chceš povedať že veľkoobchod a maloobchod si dáva prirážku len podľa zákona?Chceš povedať že politici sa snažia aby sa ľudia ktorý ich volili správajú tak aby tý ľudia boli spokojný? atď,atď.Takže až ty osobne alebo niekto iný vyriešia tieto problémy,ktoré priamo súvisia s vecou(aspon podľa mňa)tak potom sa dovolávaj svedomia každého jednotlivca,duševného vlastníctva a vecí podobných, lebo inak si myslím že aj ty aj ja plačeme na nesprávnom hrobe

      Odpovědět
      • průmyslový plagiát

        oto otokar: Vždy budeš mít pocit, že nedostáváš zasloužené peníze a jsi podhodnocen. 🙂
        A co je to “přirážka podle zákona”? Nejsi v socíku, abys měl určenou marži! Je volná tvorba cen. A kopírování, jak ho provádí ti čínští dobytkové je nemravné, byť pro nenáročné spotřebitele je asi příjemné.

        Odpovědět
        • průmyslový plagiát

          Kopírování sice může být chápáno jako nemravné, ale stává se normou. Nemluvím o právech v Plzni ani hudbě a filmech. Po válce, když padly všechny německé patenty, začali Rusové vyrábět Leicu a Contax (pod jinými názvy, ale na origo strojích). A Japonci jakbysmet. V padesátých a šedesátých letech dělali kvalitní elektroniku Němci a USA, japonské výrobky byly považovány za levné nekvalitní a hlavně neoriginální napodobeniny. Teď se jim to vrací…
          Ale pozor, nutno rozlišovat napodobeniny nebo náhrady od falzifikátů, třeba čínské ložiska v krabicích SKF, nebo rolexky za 20 dolarů.
          A pamatujete, jak naříkal Canon, že Sigma je nekalá konkurence, která nic nevyvíjí?

          Odpovědět
        • průmyslový plagiát

          V dnešnom ale aj v minulom svete platil a platí (aspon podľa mňa) zákon silnejšieho.Pozri sa všetci vieme že už sú vynájdené veci ktoré by nám hodne uľahčili život,napr.už pred 20 alebo koľkými rokmi som čítal v tech.novinách ako chlapík jazdí na vodu a ako všetci čumia keď príde k jazeru a do nádrže si doleje vodu a ide ďalej.Ale je tu naftárska loby ktorá také niečo nedopustí.A takých príkladov by sa dalo uviesť viac.Čiže čo tým chcem povedať, že tu niekto plače že sa porušujú autorské zákony-no hej porušujú sa a porušovať sa budú lebo je to kravina.Kedysi som čítal krásnu vetu:Zariaďte aby sa poctivosť viac vyplácala ako zlodejstvo a nebude viac zlodejov.A ďalej je zbytočné rozčuľovať sa nad tým že svet je taký aký je ani ja ani ty ho nezmeníme.

          Odpovědět
  2. fake???

    Pripada Vam normalni v civilizovane zemi podporovat prachsprotou kopii, tz. fejk? Uroven tohoto serveru jde opravdu dolu a pokud se zamyslite nad dusledky Vaseho clanku, mel byste ho s omluvou neprodlene smazat.
    To, ze jste si tento fejk koupil je jen a jen Vase vec, ale jeste delat tomuto gripu reklamu mi pripada opravdu nekorektni.

    Omlouvam se, za trosku expresivnejsi vyjadreni, ale v praci resime podobne prachsproste kopie velice casto a je to opravdovy hnus, kdyz vezmete v uvahu vyvoj, marketing apod.

    Odpovědět
    • fake???

      Fejk není kopie, tak se říká trochu něčemu jinému. Každý má na výběr, a holt když jsou firmy nenažrané tak se potom radši poohlednu po něčem jiném. Jako příklad třeba kabelová spoušt Canon na 6D, 7D atp. Příjde Vam rozumné1250,- za tlačítko a kus drátu? Copak na to inženýři vymýšleli. Ale je to určeno pro ty bohatší takže ti si to holt koupí. A ty chudší koupí náhradu za 300,-

      Odpovědět
  3. plagiát/značka

    Ano, na jednu stranu je to kupování plagiátů ale vezměte to z druhé strany – i za ten čínský plagiát musíte dát tolik peněz aby na tom výrobce vydělal a nemyslím si že by samotné Sony (nebo kdokoli jiný) měl o moc vyšší výrobní náklady takže cca 5 násobek platíte asi jen za značku. Sám mám doma neoriginální baterii kdy rozdíl značka/neznačka je pětinásobek a funkčnost je stejná. Kdyby Sony (mám A57) si za baterii účtovala třeba jen dvojnásobek toho co platím za kopii tak bych to vcelku ochotně dal ale občas je to opravdu pálka.
    Tímhle příspěvkem nechci nabádat ke kupování kopií a podobně, je to jen mé zamyšlení nad problémem.

    Odpovědět
    • plagiát/značka

      Ono pak je k zamyšlení, proč si kupujete fotoaparát sony a ne nějakou kopii sony, která bude určitě levnější.

      Odpovědět
  4. morální dilema

    Nákupem kopie poškozujete Sony, nákupem originálů od firem, které je nechávají vyrábět v Číně (předpokládám, že to platí i pro Sony) podporujete firmy, které svými zakázkami podporují režim, který potlačuje lidská práva. Obávám se, že si nelze vybrat. Většina spotřebního zboží dnes pochází z Číny a vyhnout se mu je téměř nemožné. A protože toto je server o fotografování, tak jsem si článek přečetl rád a autorovi za něj děkuji.

    Odpovědět
    • morální dilema

      Naprostý souhlas. Každý si může vybrat svoji cestu, netřeba se rozčilovat. Jedná se o výrobek jako každý jiný. Nebo si kupujete jen “originální” trička za 800 když mají to samé vedle za 200 ??? Druhá věc je, jak dlouho Vám výrobek vydrží a to ukáže až čas. Osobně bych si neor. grip nekoupil po špatné zkušenosti (když jsem to nejvíc potřeboval tak se odporoučel…)

      Odpovědět
      • morální dilema

        “výrobek jako každý jiný” je laciná omluva podporování vykutáleného kopírování.
        kdybyste něco vytvářel v týmu lidí třeba rok a dostal to úspěšně na trh za rozumnou cenu, pak byste byl asi nemile překvapen, že se do dvou měsíců na ebayi dá sehnat prakticky to samé ale za čtvrtinu, protože šikovný číňan měl výchozí náklady jen zakoupení jednoho vašeho výrobku, zaměstnancům dává pěťák denně a neplatí jim zdravotní ani sociální a všechny svinstva z výroby pouští do nejbližší řeky– proč ne, hlavně, že je to levné a ostatní už (mnohý) zákazník zkousne.
        jak jsem psal výše – každý má své svědomí (někdo dokonce i rozum; vzácně).

        Odpovědět
        • morální dilema

          Je strašně jednoduché to typické čecháčkovství – někdo napíše recenzi tak mu ji zhatím protože v Číně kopírují výrobky… A vážně si myslíte, že dodavatelé Sony vyrábí plasty lepidla elektroniku a vše další jinak než ostatní výrobci (pěťák denně, bez zdrav. pojištění , svinstva do řeky a pod.)? Jsou to právě takové velcí výrobci, kteří za to nesou zodpovědnost protože oni tlačí cenu dolů a nehledí na nic jiného. Jedině po mediální masáži viz Apple a práce dětí v jejich továrnách (továrnách dodavatelů).
          Každý má na výběr co si koupí a koho podpoří – mlčet (o nějakém “zkopírovaném “výrobku) není řešení.

          Odpovědět
          • morální dilema

            Evidentne jste jeste zadny projekt nevyvyjel. 😉
            Neni to o subdodavateli, ale o tom, ze prodavat takto sproste okopirovany produkt (stejne tak ho podporovat recenzi), zabiji poctive firmy, ktere maji ambice produkty nekam posouvat…
            Opravdu se s tim setkavam ve sve profesi casto a kolikrat si rikam, zda maji inovace vubec smysl. Je to opravdu smutne…

  5. Souhlas s PJ

    PJ to napsal pekne, souhlasim. Sam jsem el 2x origo grip Canon a neorigo gripy se to neda srovnat. Podporujte Cinske vyrobce/ kopirovace a pak se divte.

    Odpovědět
  6. Trest za hladovost

    Náklady vývoje jsou jedna věc a hladovost firem stanovujícíhc “marketingově zdůvodněné ceny za značkový produkt” je věc druhá. Samy tak vytváří báječný lákavý prostor pro kopisty. I oni mají samozřejmě náklady s rozjezdem (výrobní formy atp.) a výrobou samotnou, ale výhled zisku je velmi lákavý. Když jsem se kdysi v pražském Nikonu podivoval ceně plastové sluneční clony, odpověděl mi tehdejší marketingový ředitel pan Spousta, že “cena odpovídá ceně objektivu a je přiměřená”. Měl jsem jiný názor a clonu nekoupil. Kolik stojí vývoj sluneční clony netuším, ale podle mne skoro nic (3-D model…), kromě formy samotné … A porovnám-li třeba cenu GSM modulů k zrcadlovkám Nikon, hanba mluvit….

    Odpovědět
  7. Je třeba rozlišit

    “Padělek” a “compatibilní výrobek” .
    Pokud někdo vyrobí výrobek tak aby “běžný” kupující nepoznal že se jedná o repliku je to špatné.

    Pokud však někdo vyrobí repliku nikon blesku sb-910 a napíše název ŤinkŤonk 123A nevídím problém, protože zákazník není uveden v omyl…..

    Chápu že pokud někdo něco vymyslí a druhy to zkopiruje je to nefér, ale toto konkrétně v těchto produktech mi nevadí.
    Zásadní polemika není v těchto případech jen o nákladech na vývoj, ale na makgetingu.

    Příklad :
    Občas vyrazím na několik dní mimo a netahám notebook, ale tablet mám u sebe…
    Řekl jsem si, že by bylo dobré si tabletem prohlížet fotky ve foťaku skrze wifi

    A jak to dopadlo ?

    pokud mám zrcadlovku za 15tis, Wifi modul mě stojí cca 1200Kč. Pokud mám zrcadlovku za 75tis tak wifi mě stojí cca 20tis. Je toto opravdu o ceně vývoje ???. když je ověřeno že pokud “Hacknu” wifi modul za 1200 je funkčí i na zrcadlovce za 75tis.

    Odpovědět
    • je třeba rozlišit

      To ze na vyrobek napisou Tink Tong 123A je jen proto, aby to nebylo povazovano z pohledu zakona za padelek. Pak to muze mit uplne stejny design a tim paem je to kradez, ale ne dle zakona.

      Co se tyce wifi modulu ja mam treba 6d a tam je to v tele, naproti tomu 5DIII to v tele nema, nerozumim tomu.

      Odpovědět
  8. Grip

    Ve chvíli, kdy grip, což je de facto jen krabička na baterky plus pár plíšků, stojí skoro jako hi-tech tělo nadupané funkcemi a elektronikou, je něco špatně a no-name výrobci z toho OPRÁVNĚNĚ nabízejí východisko. Pokud stojí sada cartridgí do EPSONky víc, než nová tiskárna, je opět něco špatně. Jděte mi k šípku s řečmi, že podporuji “nelidský režim, zločinné kopírování a dětskou práci”, když si kupuji neznačkové náplně za desetinu ceny!

    Odpovědět

Napsat komentář