Galerie Juliska, Václavák a Pražský hrad

Rád bych se vám svěřil s několika zážitky, jež za to stojí. Největší mě čekal včera večer v nejmenší z představovaných prostor – v komorní galerii Juliska. Vystavuje tam Tomáš Chadim.


Galerii Juliska spoluprovozuje Mirek Němeček, a proto se stala téměř domovskou scénou absolventů Školy kreativní fotografie. Už jsme vás tam zvali na výstavy Zdeňka Tichého a dalších. Včera proběhla vernisáž první autorské výstavy Tomáše Chadima a výstava rozhodně stojí za vidění. Mirek Němeček na vernisážích obvykle „své“ autory chválí zcela bezvýhradně, ale tentokrát charakterizoval talentovaného studenta fotografie Tomáše Chadima způsobem, který souzněl s mým dojmem z výstavního souboru. Jedná se o subtilní práce, jemně humorné a přitom nenásilné. Ideálně pasují do přicházející podzimní nálady. Zajděte se podívat.

O víkendu by měla skončit výstava studentů FAMU v horní části Václavského náměstí. Ta je výsledkem soutěže Dvě tváře Prahy a odnesl jsem si z ní docela rozporuplné dojmy, ovšem za vidění stojí, už jenom jako ukázka studentského projektu. Na stránkách soutěže se můžete dočíst, že výstava se Prahou 1 přesouvá dále – snad projekt trochu napomůže zlepšení prostředí samého centra Prahy.

S poslední připomínkou jsem tu ohledně výstavy Pěšky první světovou válkou. Na tu jsme vás zvali už 4. června, ale od té doby se mnohé změnilo. Výstava v Tereziánském křídle Pražského hradu se pomalu stává výstavní událostí roku. Již potřetí byla pro stálý zájem návštěvníků prodloužena – tentokrát do konce října. Ale zejména odhalení jména autora fotografií, nadporučíka Jindřicha Bišického, přispělo k tomu, že výstava získala další rozměr díky aktualizovaným skutečným popiskům a datacím jednotlivých snímků. Výstava byla pro mě skutečným zážitkem – a zdaleka nejen výtvarným.

Napsat komentář