Jak jsem (ne)recenzoval skener UMAX PowerLook 270 Plus

Trošku černohumorné povídání o tom, jak se může z jednoduché recenze vyklubat nepříjemná noční můra. O všudypřítomném Murphym, o ochotné, ale bohužel nepoužitelné technické podpoře…

UMAX PL270Plus
To měla být “oběť”, role jsme však zaměnili…

Jednoho dne jsem dostal z redakce dotaz, zda nechci recenzovat kinofilmový skener UMAX PowerLook 270 Plus. Vzhledem k tomu, že jsem se kdysi prodejem a instalací kinofilmových skenerů jiné značky živil a se skenerem Nikon se právě sžívám, neviděl jsem důvod, proč se do toho nepustit. V té chvíli jsem ještě netušil, jak úzkou smyčku navlékám na svůj krk.

K dalšímu textu podotýkám, že se jedná o jedinou zkušenost, nelze tedy dále uvedený text paušalizovat. Ale byl jsem v postavení recenzenta, takže očekávám, že vstřícnost servisu byla vyšší, než pokud bych byl obyčejný zákazník. Zkuste se vžít do role běžného uživatele, který právě investoval skoro třicet tisíc korun do zařízení, přinesl si ho domů a chce ho nainstalovat. Jde o spíše černohumorný popis nastalých skutečností. Počítačově méně znalý čtenáři mohou počáteční text přeskočit, občas asi nebude příliš srozumitelný.

  • Historie recenze – žertovně-smutné povídání

  • Faktická data ke skeneru

  • Historie recenze den za dnem

    Čtvrtek, 28.2.

    UMAX
    Je nainstalováno, ale není to “ono”

    Skener mám, přichází večer. Začínám instalací SCSI řadiče (PCI karta), byl zamontován během pár minut, driver se nainstaloval po dotazu Windows z diskety sám a vše bylo vizuálně i ve správci hardware OK. Připojuji tedy skener, vyjímečně, přeci jen je to recenze, otevírám návod a držím se ho krok za krokem. S vypnutým počítačem čekám na skončení blikání LED na skeneru, poté konečně přijde ten okamžik a já zapínám počítač. Vše vypadá dobře, stornuji hlášku o novém hardware a instaluji z CD ovladač pro skener – SilverFast. Vše stále vypadá OK, tak tedy spouštím Photoshop, nacházím v něm twain ovladač SilverFast a spouštím ho. Do skeneru zasouvám podavač se čtyřmi diapozitivy, dávám preview – a ovládací program po hláškách autofocusing a calibrating – zamrzá. Shazuji ho, wokna běží dál a opakuji. Vzhledem k pozdnímu příchodu domů a celkové nervozitě to po několika pokusech vzdávám a jdu spát, v hlavě mi zní něco jako „ráno moudřejší večera“.

    Pátek, 1.3.

    Mám po práci ještě nějaké povinnosti, domů mířím pozdě pevně rozhodnut učinit zamrzání driveru konec. Odinstalovávám veškerý nepotřebný software, který by mohl způsobovat problémy (antivirus, ovladač k CD-RW mechanice a další). Hledám, kde mohlo co zůstat z občasných experimentů s freeware, restartuji, „skenuji“ – a stále nic. Nakonec instaluji čistý systém pouze s ovladači k mainboardu. Po hodině jsem hotov, rychle doplňuji SCSI driver, Photoshop a SilverFast. Ze skeneru dostávám první rozmazaný preview a myslím si, já hlupák, že mám vyhráno. Hm, nemám. K rozmazanému preview přibývá rozmazaný sken v plném rozlišení. Víc dnes v noci neuvidím. No, ještě k němu přibyla rozmazaná duha. Opět v plném rozlišení. Tedy mimo asi stokrát zamrzlého Photoshopu. Nakonec je půl druhé v noci a já jdu bez hmatatelného výsledku spát.

    Sobota, 2.3.

    UMAX
    Budete se muset smířut s tím, že opravdový driver pro skener zde není

    Naštěstí mám den bez skeneru, přesto mi vrtá hlavou, co může být problémové. Večer klesám tak hluboko, že vyhledávám manuál k mainboardu a čtu snad stokrát všechny položky v BIOSu. Nakonec nastavuji vše nepotřebné na disabled a – skener ve spolupráci s driverem – zamrzá. Podotýkám, že v této chvíli již bylo potřeba „restartovat“ i skener, neboť ten po spuštění ovladače zablikáním své informační LED ukončil svou spolupráci. Nahrávám nastavení BIOSu Fail-Safe Default. Je tak bezpečné, že mi odpojuje i disketovou jednotku. V této chvíli jsem pro ten skener nebezpečný spíše já. Výsledek – naprostá nula. Konečně se smiřuji s tím, že pokud není problém v českých Windows ME, měl jsem prostě smůlu a skener je vadný. Což se technickému zařízení může stát.

    Neděle, 3.3.

    Kašlu na skener, zázraky vymyslet neumím. Balím ho zpátky do krabice, ráno ho vezmu sebou do práce a zkusím vyměnit.

    Pondělí, 4.3.

    UMAX
    Evidentně chybné preview všech čtyř diapozitivů, fakticky se vždy sejmul jen první v držáku

    Hned po ránu volám na UMAX ČR, říkám, že mám na recenzi skener a ptám se po servisu. Oznámí mi, že ten se mi ozve a poradí. Po pár desítkách minut se servis opravdu ozývá, sice z firmy ConQuest, ale to je prý v pořádku. Po oznámení, jak se skener chová, mi nabízejí obratem výměnu s tím, že s ním zřejmě ve skladu „bouchli“ a je rozhozená optika. Domluvíme se, během dne se někdo staví a vymění mi skener systémem krabice za krabici. Pro jistotu hledám vztah mezi UMAX ČR a ConQuest, ta druhá založila tu první, takže je vše v naprostém pořádku. Výměna proběhne k plné spokojenosti, takže očekávám, že večer budu skenovat. Doma už o něco jde, po instalaci všeho znovu, včetně SCSI, totiž skener zamrzá dál včetně ovladače a já po pár minutách zjišťuji, že se chová naprosto stejně, jako ten první. To už mi vrtá hlavou – za prvé vzbuzuje myšlenku, že nejsem tak dobrý a někde dělám trapnou a jednoduchou chybu, za druhé, že si zrovna takovouhle „recenzí“ oko neudělám.

    Úterý, 5.3.

    Shodou okolností vychází na www.grafika.cz krátká recenzička nebo spíše popis právě tohoto skeneru. Majluji tedy panu Neffovi, skener mu chodil, jen na vlastním SCSI rozhraní, jinak vše původní. S myšlenkou na vlastní blbost poprvé studuji naprosto detailně hubený tištěný manuál ke skeneru a elektronický v pdf formátu na cédéčku s ovladačem SilverFast. A nacházím několik maličkostí. Za prvé, při problémech s SCSI mám použít terminátor. Hezké, jenže v příslušenství žádný nebyl a technici z UMAXu tvrdí, že není potřeba. Za druhé, při problémech s SCSI (to už tady bylo) mám nastavit pomalejší přenosovou rychlost. Jako správný uživatel, držící se dokumentace, si kupuji terminátor chybějící v příslušenství. Se skřípěním zubů platím 307,- Kč. Dále hledám možnost, jak snížit přenosovou rychlost SCSI karty. Žádná není, v dodávce jsou na disketě jen ovladače a karta sama se nijak při startu počítače nehlásí.

    Přihlašuji se na www.umax.com hledám případný update, je přístupný jen po registraci. Registruji se, obratem dostávám přihlašovací jméno s heslem – a nic. Zadáte, a jste zase na začátku „Zadejte heslo“. Proč to tam je, když software funguje stejně jen se skenerem UMAX, je mi záhadou. Nehledě na funkčnost. Stahuji tedy aspoň demoverzi, ale ta se chová stejně jako originál. Mimochodem, driver pro Nikon v první verzi také za nic nestál, ale download z internetu byl a je bez omezení a stažený software je plně funkční.

    Večer – zamrzám, zamrzá skener, zamrzám, …

    Středa, 6.3.

    Šílený den a hlavně noc. Po opakovaných konzultacích včera i dnes mi technici od UMAXu říkají v podstatě jedno jediné – nám to chodí. Začínám si poprvé uvědomovat, že servis pro mě jako zákazníka v podstatě nic neudělal, až na velikou lidskou ochotu verbálního charakteru. Ta je mi ovšem v případě produktu za téměř 30.000,- Kč na houby. A já prostě chci, aby ten zatracený skener konečně začal dělat to co má, tedy skenovat.

    UMAX
    První “sken”
    UMAX
    Druhý “sken”

    Večer kolem šesté začíná kolotoč. Formátuji svůj bootovací disk a instaluji Windows 98. Po spoustě pokusů, laborování s nastavením a několika hodinách pokusů mohu potvrdit jediné: skener své chování nezměnil a vše je jak dřív, jen operační systém je jiný. Kolem půlnoci dělám druhý formát a tentokrát instaluji Windows 2000. Asi tak v jednu v noci se pokouším skener donutit ke spolupráci. Rozmazaná duha či rozmazaný sken jediného diapozitivu ze čtyř je stále jediné, co získávám. Před třetí ráno dělám finální rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že s výjimkou SilverFastu se vše vyměnilo, tak pokud není vada v software SilverFast dodávaném jako ovladač ke skeneru, zbývá už jen problém v mém počítači (pokud jsem dvakrát neměl smůlu na skener).

    Snad pro svůj klid instaluji během tří minut (!) svůj skener Nikon bez potřeby restartu a zkouším, jestli jde. Jde. Pro znalé doplňuji, že Duron 1 GHz a 512 MB RAM jsou jeho důstojným doplňkem a nikdy mě nevypekly sprostým zamrznutím. Přetaktovávání nemám rád, nepoužívám je.

    Čtvrtek, 7.3.

    UMAX
    Vyjímání diapozitivů v rámečku je poněkud humpolácké, existuje spousta jemnějších řešení

    Opět odnáším skener do práce, odpoledne mám chvíli času a tak ho instaluji do svého firemního počítače. Zkrátím to – výsledek stejný. V hlubokém zoufalství dělám JEŠTĚ JEDNU instalaci na plně intelovský počítač – mainboard i procesor. Výsledek stejný. Stále mám jednu rozmazanou duhu a jeden rozmazaný sken. Konzultuji se servisem a posílám jim své „výsledky“. Jim to chodí, hm. Mě NE. Zkouším vymámit jinou instalaci SilverFastu. Slibují, že zkusí během večera nebo zítra po ránu sehnat a poslat, určitě se ozvou. Mezi řečí mi sdělují, že v pondělí vyměněný skener během týdne zapojili a chodí. Jiný právě nainstalovali kompletně a také chodí. Jenže mi to už nezavolali. Hodnotím to jako zajímavý přístup k zákazníkovi, teď už jim nejsem ochoten důvěřovat. Skener nechávám v práci a jedu domů smířený s osudem.

    Pátek, 8.3.

    Servis se drží své filosofie – být velmi milý a ochotný, leč nic nedělat. Neozývá se a já nemám chuť se po padesáté páté vnucovat. Vzdávám svůj boj a předávám skener k vrácení. Podotýkám, že jsem jen recenzent. Jako zákazník bych byl v tuto chvíli zoufalý a naprosto bezradný. Právě jsem investoval hromadu peněz a – nic.


    Nehledě na čas, který jsem k tomu všemu potřeboval. Nehledě na znalosti, které jako zákazník, vyžadující jen instalaci funkčního zařízení, prostě mít nemusím. Nehledě na software, který mám přístupný ve firmě, ale jako běžný zákazník k němu přístup mít nemusím. Nehledě na servis, který pro mě fakticky, po výměně skeneru a spoustě telefonátů ode mě k nim, zcela jednoduše nic neudělal.

    Pár faktických dat a závěrečné zhodnocení

    Obsah balení

    • Vlastní skener
    • Držáky na filmy/diapozitivy (3 kusy – film 6 snímků max., tenké a silné diarámečky po 4 kusech max.)
    • SCSI řadič + disketa s driverem
    • Kabel SCSI
    • Síťový kabel
    • Software – Adobe Elements, SilverFast (ale já měl Photoshop 5.0 LE)
    • Diapozitiv s tabulkou barev od KODAKu pro kalibraci v kombinaci se SilverFastem
    • Manuály – krátký k SCSI kartě, v podstatě stejně krátký k programu a skeneru

    Technické parametry dle výrobce

    • rozlišení 2700 dpi
    • denzita 3,4
    • barevná hloubka 36-bitů A/D převodník, 42-bitů softwarová interpolace
    • manuální i automatické zaostřování
    • odstraňování poškození filmu (ICE), škrábance a prach
    • automatický podavač, automatické skenování
    • použité rozhraní SCSI

    Počítače použité na testování

    PC-1 : Mainboard Microstar 6378 s integrovanou grafikou 8 MB, procesor Duron 1 GHz, RAM 512 kB, 20 GB HDD Quantum, základní nastavení + systémové utility od výrobce, operační systémy postupně Windows ME / 98 / 2000, grafický software Photoshop 5.0 LE a Adobe Elements

    PC-2 : Mainboard Microstar 6330, VGA TNT Riva Pro 32 MB, procesor Duron 750 MHz, RAM 384 kB, 20 GB HDD Seagatte Barracuda IV, základní nastavení + systémové utility od výrobce + office, operační systém Windows ME, grafický software Photoshop 5.0 LE

    PC-3 : Mainboard Microstar 815EP, procesor Celeron 700 MHz, RAM 192 kB, 20 GB HDD Seagatte Barracuda IV, základní nastavení + systémové utility od výrobce + office, operační systém Windows ME, grafický software Photoshop 5.0 LE

    Závěrečné zhodnocení

    Je velice problémové. Je nutné ho brát tak, jako by skener bez problémů fungoval, výhrady by se pak skládaly z dále uvedených bodů. Ovšem nebylo tomu tak a mé pocity z chování servisu jsou značně smíšené. V dnešní době existuje obrovské množství laických uživatelů počítačů, pro které bude instalace SCSI karty zbytečný problém. Považuji používání rozhraní SCSI v době existence USB 1 a nástupu USB 2 za (v domácí oblasti) zastaralé. Rozhraní USB je mnohem srozumitelnější a hlavně zcela bezproblémové. Skener na USB nainstalujete bez potřeby restartu počítače.

    Musím se přiznat, že bych koupi skeneru doporučil po výše uvedených zkušenostech jen tehdy, pokud by v ceně byla instalace u zákazníka. Přesto je jeho cena příliš vysoká, hardwarově naprosto shodný Acer 2740S stojí o téměř 10.000,- Kč méně. Naopak, Nikon LS-40 s automatickým podavačem filmového pásu, považovaný za špičku střední třídy, je dražší po březnovém poklesu cen u Nikonu o pouhých 2.000,- Kč. A tady bych neváhal, který si koupit.

    Osobně si myslím, že funkční skener této třídy by pro většinu zájemců neměl stát přes cca 15.000,- Kč (Acer se sem blíží), pokud střední třída skenerů dnes vychází pod 30.000,- Kč.

    Výhody:

    • rychlost skenování (do 30 sekund bez ICE v plném rozlišení)
    • relativní dostupnost upgrade a informací na internetu (bez ohledu na momentální nefunkčnost pro upgrade)
    • možnosti programu SilverFast, neměl jsem ale šanci vyzkoušet
    • skenování v dávkách

    Nevýhody:

    • pro laika instalace rozhraní SCSI
    • při update po internetu potřeba registrovat se a čekat na přidělení hesla, program je určen pro daný skener a požadavek je tedy zbytečný
    • softwarový driver není dotažen – stále budete obtěžování hláškou „Byl nalezen nový hardware“, pokud ji nevypnete
    • instalační programy – samotné instalace jsou bez problémů, ale otevření okna o dva adresáře pod potřebným obsahujícím setup.exe nepokládám za „User friendly“
    • až příliš stručná dokumentace, k SilverFastu v podstatě žádná tištěná
    • způsob aretace diapozitivů v rámečku, nepoužitelné pro diapozitiv s tenkým sklem
    • držáky filmu všeobecně (poctivý socialistický plastový výlisek), nejsem přesvědčen o jejich dlouhé životnosti
    • doporučená cena 26.840,- Kč včetně DPH

    20 komentářů u „Jak jsem (ne)recenzoval skener UMAX PowerLook 270 Plus“

    1. možná příčina problémů

      Podle popsaných problémů bych se zaměřil na tu instalaci SCSI. Nyní se zabývám hardwarem PC pouze okrajově, ale co si pamatuji, tak obecně SCSI sběrnice
      musí být zakončena na obou koncích. Dělá se to tak že se buď na konec umístí tzv. terminátor nebo v případě že je na jejím konci nějaké zařízení, tak se nastaví toto zařízení (řadič, disk, scanner) jako “ukončovací”
      a to buď pomocí přepínačů nebo softwarově a nebo má také konektor pro terminátor. Zařízení připojená mezi těmito body se neukončují. Když se toto nedodrží tak mohou nastat problémy… Problémy mohou také být v případě extrémě dlouhého propojovacího SCSI kabelu, ale to nepředpokládám. Z článku se mi zdá že jinak vše bylo OK. Servis by si s tím měl ovšem každopádně poradit…

      Odpovědět
      • RE: možná příčina problémů

        Tohle je drobnost, kterou jsem začínal. Mimochodem, není to až tak pravda, spousta SCSI zařízení (třeba zrovna scannery) chodí i bez terminace.

        Osobně bych sázel na SilverFast, nevěřím na hardwarový problém.

        Pointa toho “článku” je spíše v neschopnosti servisu regulérně reagovat.

        JH

        Odpovědět
        • RE: RE: možná příčina problémů

          Ten terminator neni potreba, protoze tyhle jednoucelove scsi karty maji vetsinou autoterminator, takze naopak rucni zarazeni dalsiho terminatoru muze spis uskodit, protoze si s tim tahle jednoducha karta neumi poradit.

          Odpovědět
        • SilverFast

          A je tu někdo, komu SilevrFast chodí k plné spokojenosti?
          Instaloval jsem kdysi ho u zákazníka na Microteku SM5 a při skenu diáků to dělalo dost podivný věci.

          Odpovědět
    2. SilverFast

      Tak nevím jestli je to náhoda,ale jsem vlastníkem Aceru a právě sofwer pro UMAX mě inspiroval k pokusu stáhnout demo verzi tohoto programu pro ACER 1740S. Originál Miro Scan pro Acer chodí přes SCSI a bez problémů. Po instalaci SilverFastu jsem dosával pouze rozmazané skeny, případně duhové obrazce, leč jsem se domníval, že rozmazané náhledy jsou záměr v rámci demo verze. Jak je vidět vše může být jinak

      Odpovědět
    3. Servis

      Ahoj, pohled z druhé strany. Před časem jsme pracovaj
      v servisu ConQuest(Umax, Primax, Visioonner, LeoNotebook) a mám pohled na obě strany.
      Ono nemůžete chtít po 4 lidech kteří v servisu pracují aby zvládly opravy všech skenerů(které se kdy v Čechách prodaly) a vyřizování HOT linky. To je chyba celehé systému. Je taky požné že v první serii je chyba (již několikrát byla u skeneru)
      ale to Vám nikdo neřekně. Pokud chcete opravdu stahnout soft tak na německé stránce http://www.umax.de. Ty český jsou trapný.

      Odpovědět
      • RE: Servis

        To sice máte pravdu, ale v servisu VĚDĚLI od prvního telefonátu, že se jedná o recenzi.

        Jan Hlinák

        Odpovědět
        • RE: RE: Servis

          To je Vaše chyba. Možná by jste se divil jaké
          by Vám dali informace a stanovisko.
          Skener – taky může být chyba v systému. V servisu to
          zkoušeli na anglickejch a Vy máte doma český. Umax je někdy pěkně průserový zařízení, takvé trochu technicky slabé.

          Odpovědět
          • RE: RE: RE: Servis

            To není má chyba, vážený pane, naopak jsem se je touto informací snažil donutit k řešení. Zkuste prosím argumentovat racionálně.

            Dále :
            – jsem v Čechách, mám česká wokna, jestli to pod nimi nechodí, ať to zde výrobce nenabízí (mimochodem, řada systémáků MÁ česká okna, protože je MÁ i většina uživatelů, jak prosté, že)
            – servis je k tomu, aby uživateli pomohl, pokud na to nemá zrovna čas, nechť to sdělí, ale nemlží
            – nemám nic proti servisům, sami ho v oblasti projekční techniky zajišťujeme, aby bylo jasno

            Nemám nic ani proti diskuzi, ale prosím slušně a jasně.

            Jan Hlinák

            Odpovědět
    4. Citace z webu UMAXu

      “… Dalším oceněným modelem je filmový skener Powerlook 270 Plus. Tento skener získal od časopisu Foto Video ocenění Výhodný nákup. Recenze skeneru vychází v čísle 4/2002.”

      A bohužel opět jsme u reklamy. Tento scanner je drahý a ocenění výhodný nákup při dnešní nabídce ostatních značek nemůže obstát.

      Škoda, chybí zde kritický a korektní časopis.

      Jan Hlinák

      Odpovědět
    5. Nejen tenhle…

      Tenhle problém znám také. Mám starší klasický skener Umax taky s SCSI. Podařilo se mi jej po velmi dlouhé době rozchodit, ale skenuje prapodivně a přestože je to skener dle krabice true color, zná jen 256 barev a rozlišení maximálně 200dpi. True color zná jen jako duhu přes celý obrázek. Počítač je 486/66 a W95. Přendání do počítače s Pentiem a vyšším je marné. Tam už skener odmítá fungovat úplně. Chyba je v SCSI řadiči. Čip použitý pro řadič, je podle informací výrobce čipu pouze pro 486 a nižší. Pro vyšší procesory není funkce zaručena.
      Možná, že máte stejný řadič..

      Odpovědět
    6. Tiez mam zle skusenosti s SCSI skenermi UMAX…

      Vsetky prispevky maju jeden spolocny bod… … zacnem z opacneho konca. Som profesionalny fotograf, denne pracujem s bubnovymi skenermi Heidelberg, flatbedmi Scitex ( … dnes Creo EverSmart Pro II… )… Agfa… mam davnejsie bohate skusenosti s flatbedmi HP… dnes skenujeme aj na Fuji Frontier SP2000 a Nikon Coolscan LS-4000 … pred dvomi rokmi som skenoval s Nikon Coolscan LS-2000 …

      … ked mi niekto nieco zacne vysvetlovat o skeneroch, ak nie je spickovy odbornik, ma to tazké…

      Teraz viac k veci: … niekedy v roku 1997 si znamy, majitel vtedy mensieho reklamneho studia kupil stolny Umax … vysledky z neho boli otrasné… vtedy som sa zaprisahal, ze nikdy nekupim skener od Umaxu… 🙂 … dva roky na to som domov kupil pre srandu Umax Astra 1220U, vtedy novinku… bieda… neostré, brutalne farebne posuny napriek nainstalovanemu CMS … pre Recognitu stací… oskenovat na nom fotografie znamena laborovanie vo Photoshope… avsak v tejto cenovej kategorii… dajme tomu… preco vsak pisem tento na prvy pohlad “od veci” prispevok… : bratranec si kupil ten isty skener par mesiacov neskor, avsak vo verzii 1220S teda SCSI … dva v skenovacej casti identicke “strojceky”… ten SCSI sa vsak bratrancovi ani s pomocou mojou, ani zopar znamych ludi z IT, nikdy nepodarilo rozchodit!… problemy velmi podobne popisanym v clanku na ktory reagujem… jednoducho USB verzia chodi, SCSI nechodila nikdy!… nasledovala vymena za iny kus… ten hral presne tak isto “mrtveho brouka”… beznadejna situacia… ako chce Umax ospravedlnit to, ze z beznych uzivatelov vytiahne peniaze za produkt, ktory je nefunkcny!? … ani nie pol roka po kupe odisla lampa osvetlujuca skenovanu predlohu na mojom USB variante… servis… vymena za novy kus (cely skener) … kedze som z branze, bol som si ho osobne vyzdvihnut u distributora pre SR… a zastavil som sa aj za chalanmi servismanmi… to co mi ukazali vyjadruje nasledovna veta: regale plne reklamacii = vsetko skenery Umax… jasny stratovy podnik… facit: NIKDY UMAX … a uz vonkoncom nie s SCSI!

      Odpovědět
    7. Umax již nikdy

      Bohužel mohu také potvrdit. Měl jsem také UMAX 1220 na SCSI. Po několika týdnech trápení jsem ho daroval a koupil HP na USB a bylo po problémech.
      Co se týče filmového scanneru mohu doporučit NIKON LS 4000 na kinofilm nebo LS 8000 na svitek (ten umí samozřejmně i kinofilm). Mám je oba a jsem nadmíru spokojený. V současné době je slevnili cca o 10 – 15 000 Kč

      Odpovědět
      • RE: Umax již nikdy

        Panove vlastnim UMAX 1220S tedy SCSI versi a nemam problem. Celkem to chodi. Nemuzu slouzit co se tyce kvality scanu protoze to nemam s cim srovnat. Pro puvodni ucel pro ktery jsem ho porizoval to postacuje. V praci mam naopak Umax Astra 2100U tedy USB a taky si celkem nemuzu stezovat. Bylo to oboje celkem levne a kvalita dostacovala. Vyhrady vuci vyrobkum Umax jsou vetsinou vuci dodavanemu software. Ovladace jsou dost nedotazene a zpusobuji ruzne chybky. Napr. pokud mate WinME tak musite s 2100U pouzivat ve Win vestavenou podporu a nikoliv originalni soft. Ten je primo zapovezeno instalovat. U 1220S zase byl problem, ze obcas Win98 nenastaruji s hlaskou, ze chybi jisty VXD ovladac. Na druhy pokus obvykle nastaruji a navic na to na webu lze najit zaplatu. Ale je skutecnosti, ze do budoucna uvazuji spise o jinych znackach. Spise bych se UMAXu vyhnul.

        Odpovědět
        • RE: RE: Umax již nikdy

          Nedá mi to abych nepřihodil trochu dříví do ohně. Mám UMAX Astra 4450 na USB. Je to bezva amatérský scaner – tedy pokud se jej daří “nahodit”. Někdy je zapotřebí i 20 pokusů. Ve Win98 SE prostě ne a ne. Zato ve 2000 běhá bez problémů. Zvláštní že?
          (Jinak bych se tedy přikláněl k “Umax již nikdy”)

          Odpovědět
    8. SCSI problém

      Nedávno jsme koupili do našeho DTP studia kinofilmový skener BENQ /ACER/ 2740S, stejný jako UMAX, pouze je rozdíl v dodaném SW. MiraFoto driver vs. SilverFast. Problémy jsem měl stejné… S originálním řadičem ani ťuk /ani se nenašel, ten skener, řadič ano/. Připojil jsem ho tedy na ADAPTEC 2940UW. Hurá už se skener našel. Ale v driveru Mirafoto neskenoval. Samé chybné hlášky. Po dvou dnech zkoušení, instalací jsem si vzal manuál, který v 99,9% k instalacím nepotřebuji. Vše podle toho, jak to bylo napsané jsem znovu a stejně vše provedl znovu, včetně vymazání ovladačů z registru win (WIN ME). Zase to samé. Zase jsem vzal návod, prostudoval až do konce, včetně používání SW. Na konci jsem to objevil!!! Jen tak mimochodem je tam napsáno (jen v angličtině) že pokud je skener poslední zařízení na kabelu, musí se zapojit do SCSI OUT, což by mě tedy nenapadlo!!! Mě hned ze začátku bylo divné, že tam není terminátor, externí, nebo nějaký přepínač, jako např. u ScanJet HP6C. Samozřejmě v návodu na začátku je psané zapojit do SCSI IN… No a je to. Skener skenuje. Stáhl jsem demoverzi Silverfastu pro tento skener a musím potvrdit, co zde bylo již řečeno. Nějak záhadně rozmazané skeny, v náhledu i po naskenování, ale někdy je náhled i sken OK. Nefunkční bylo skenování s ICE. Hlásilo to, že skener není READY.??? Jinak skeny jsou kvalitní, ostré. MiraFoto frčí. Zdravím všechny příznivce SCSI a kinofilmových skenerů.

      Odpovědět
    9. SCSI

      Mate-li kvelitní řadič a pohlídáte si terminaci je instalace SCSI jednoduchá. Před časem jsem zvažoval koupi scaneru ACER (BENQ) 2720, což by mělo být UMAXu příbuzné. V obchodě, kde jsem se dohodl, že mě nechají pořídit testovací scany mi přinesli 3 scanery 2720 a nerozběhali ani jeden, nerozběhali ani další ACER 2740. Pak přinesli Canon FS2710 a ten scanoval hned a bez potíží. Scanery ACER jsou levné a co zaplatíš, to dostaneš. I když scanery ACER stojí cca 15 000,- a věřím, že to musí jít rozběhat. Další kapitolou je software Silverfast. Dnes mám filmový scaner Nikon LS-2000 a silverfast jsem k nemu zkoušel ve volně stahnutelné demoverzi. Nevím je-li chyba ve mě, nebo v silverfastu, ale nějak jsem vubec nepochopil, proč ostra verze Silverfastu pro LS 2000 stojí 9 000,-. Nejprve mi všechny scany mi vycházely fatálně zelené a s vymytými barvami. Pak se mi podařilo po reinstalaci, aby to scanovalo “správně”. Všechny scany vycházely s přehnaným kontrastem a barvy byly stejně velmi podivné. Třeba to bylo tím, že to bylo to demo … nebo by to chtělo delší čas na seznámení, ale nepřesvědčilo mne to, že by to k něčemu bylo. Takový Vuescan, to je jiná káva.
      Co se týče snadnosti instalce scanneru USB. Některé USB zařizení, konkrétně někeré tiskárny HP s USB portem. Po USB prostě netisknou a když se to zdaří, je instalace natolik děsivá, že SCSI je proti tomu procházka růžovou zahradou. Uznávám, že většina USB scanerů, co jsem kdy připojoval, fungovala bez potíží,

      Odpovědět
    10. ach jo

      PROBOHA, ten clanek nepsal recenzent ale zoufalec

      Pokud nekdo pouziva Windows ME, neumi nastavit SCSI zarizeni (u boardu znacky MSI se ani cemu divit) a navic jeste pouziva CESKY WINDOWS, tak by mel spis mlatit hlavou do zdi co je za lamu.

      Ty skenery fungujou perfektne, ovsem to se musi umet zachazet s pocitacem. A ted myslim poradne, ne jen podle manualu nainstalovat system a spoustet hry. Napriklad vedet ze SCSI radic nesmi sdilet preruseni, co to je SCSI ID a tak podobne.

      Vysledkem tehle “recenze” je jak zcela neschopny recenzent nezvlada zaklady prace s PC, ne ze neco nefunguje. Jmenovany skener jsem instaloval na pomerne dost pocitacich na to, abych vedel jak ho zprovoznit.

      NIKDY NIKDO nepouzival na DTP ceska Windows, a notabene uz vubec ne W98 nebo ME.

      Odpovědět
      • RE: ach jo

        Vážený anonymní Petře, který, jsa uznávaným odborníkem na instalaci čehokoliv kamkoliv, se stydí se podepsat celým jménem, což taky o něčem svědčí.

        Skener jsem zkoušet instalovat taky, nejsem (a Honza rozhodně taky není) žádnou počítačovou lamou. Zkoušel jsem to na Windows 2000. A stejně jako Honzovi se mi to rozchodit nepovedlo (a to mám s instalací SCSI zařízení stejně jako Honza opravdu nějaké zkušenosti – mám dva skenery, oba na SCSI, jeden HP, druhý Nikon a oba spolehlivě fungují, kromě toho používám i další SCSI zařízení, jako vypalovačku, páskovou jednotku, ZIPku a další).

        Stejně jako se Vy rozohňujete nad tím, jak někdo instaluje tento skener na Windows 98, v čem nevidím nic špatného, pokud výrobce deklaruje, že daný operační systém podporuje, tak já tvrdím, že pokud se někdo věnuje zodpovědně DTP, tak si ani nebude tento skener instalovat. Stejně jako jsou lepší operační systémy, tak jsou i lepší skenery. Je to stejná demagogie, jako ve Vaší argumentaci.

        Prostě a jednoduše za touto recenzí maximálně stojím, rozhodně nevznikla díky neodbornosti autora nebo dokonce celého tohoto serveru. Honza se opravdu dlouho pokoušel skener rozchodit, ostatně i za neúspěšné asistence autorizovaného servisu, takže rozhodně není problém na jeho straně.

        Věřím tomu, že se někomu někde ten skener rozchodit povedlo, což ale nebyl náš případ a ostatně to stejně tak mohlo postihnout ty desítky tisíc dalších potenciálních uživatelů, kteří nejsou takovými odborníky, jakým jste nesporně Vy. Nebo byste jim snad nabídl to, že jim to budete všem osobně instalovat? O tom dost silně pochybuji.

        Takže si laskavě příště odpusťte Vaše soudy o něčí neodbornosti, pokud nedokážete nějaký konkrétní opak.

        Odpovědět
      • RE: ach jo

        a) Děkuji náčelníku, že jsi se mě zastal

        b) Kdyby byl anonym Petr laskav a přečetl si opravdu celou recenzi, zjistil by, že jsem instaloval tři varianty Windows – 98 / ME / 2000. Že v Čechách používám české windows považuji za poměrně normální jako velká většina ostatních uživatelů.

        c) Za recenzí si stojím. Už jen mlčení Umaxu po jejím zveřejnění mi dává za pravdu.

        Tím chci říci, že nemám rád bláboly “rádobychytrých”, kteří komentují něco, co si ani nepřečetli a ještě anonymně.

        Jan Hlinák

        Odpovědět

    Napsat komentář