Kuba, 1. díl – jak se žije lidem na Kubě

Vše, co je na Kubě krásné, je buď dílem přírody nebo lidí v předcastrovském období. Vše, co je na Kubě ošklivé, je dílem zločinného režimu.

O cestě do této exotické země jsem snil již mnoho let, ale teprve nyní se mi mohl tento sen splnit. Přesto jsem patrně nebyl dostatečně připraven, neboť očekávání bylo ve všech směrech překonáno. Na základě obecných znalostí, po přečtení turistického průvodce a shlédnutí filmů „Buena Vista Social Club“ se skvělou hudbou, filmu „Comandante,“ kde Fidel Castro vystupuje jako lidumil a hodný strýček a filmu „13 dní“ o karibské krizi, jsem si vytvořil sice určitou představu, ta však odpovídala skutečnosti jen vzdáleně.

Když není na benzín.
Když není na benzín.
Taxíkářka.
Taxíkářka.
Metrobus - představitel MHD.
Metrobus – představitel MHD.

Nyní si nemohu odpustit trochu historicko-politického přehledu, protože politika zde návštěvníka provází na každém kroku ať chce či nikoliv.

Teprve na místě jsem pochopil, že největším neštěstím země je její bohatství. To bylo vždy lákadlem pro cizí mocnosti. Boj za nezávislost na Španělsku v 19. století nakonec skončil závislostí na Spojených státech a krutými diktátory. Sociální poměry mezi 1. a 2. světovou válkou ilustruje skutečnost, že ačkoliv byl na Kubě největší příjem na hlavu z celé střední a jižní Ameriky, v zemi žilo 60% obyvatel pod hranicí bídy. Veškeré bohatství země, především příjmy z pěstování cukrové třtiny, vytvářelo pohádkové bohatství úzké skupiny producentů a obchodníků.

Veteráni v provozu.
Veteráni v provozu.
Určitě pamatuje jiné časy.
Určitě pamatuje jiné časy.
Stopařka nebo prostitutka? Nevím.
Stopařka nebo prostitutka? Nevím.

V této situaci bylo poměrně snadné pro tlupu dobrodruhů zmocnit se země. Horší už bylo zemi udržet, a tak se Castrovi jevila jako jediná možnost udělat ze sebe marxistu a vkročit do otevřené náruče Sovětského svazu. Ten v odvetu za rozmístění jaderných zbraní v Turecku začal v říjnu 1962 instalovat jaderné zbraně na Kubě. Faktem je, že tato vcelku bezvýznamná zemička se jako hříčka zájmů mocností mohla stát příčinou nedozírné katastrofy – jaderné 3. světové války. Dnes si již neuvědomujeme, jak málo chybělo. Nezmínil bych se o této epizodě, nebýt jednoho faktu, majícího pro Kubu zásadní význam až do dnešních dnů. Kromě dohody, že SSSR stáhne jaderné zbraně z Kuby a USA jaderné zbraně z Turecka, zde byl závazek Spojených států, že nikdy vojensky Kubu nenapadnou.

Obchod pro Kubánce - prázdné regály.
Obchod pro Kubánce – prázdné regály.

Po rozpadu Sovětského svazu se tok několika miliard dolarů ročně ze socialistických zemí zastavil a Castrovi nezbylo nic jiného, než povolit trochu soukromého podnikání v turistických oblastech ve službách s padesátiprocentním zdaněním a povolit držení dolaru a placení dolarem (těsně po mém návratu z cesty bylo placení dolarem opět zrušeno). Dále se Castro snaží lákat cizince k turistice na Kubu, která dnes tvoří již 42% příjmů země. To vše pouze zvětšuje sociální rozdíly ve společnosti. Jestliže běžná společnost se dělí na chudé, střední vrstvu a bohaté, na Kubě se jedná spíše o vrstvy chudé, chudší a nejchudší.

Komerční stroj na dělání fotografií.
Komerční stroj na dělání fotografií.
Sekání trávy mačetou. Kosa nebo dokonce sekačka jsou příliš drahé.
Sekání trávy mačetou. Kosa nebo dokonce sekačka jsou příliš drahé.
Potěmkinova vesnice - škola pro 2 žáky se solárními panely, televizorem, videem a počítačem.
Potěmkinova vesnice – škola pro 2 žáky se solárními panely, televizorem, videem a počítačem.

Dnes je průměrný plat na Kubě okolo 15 USD měsíčně. Dělnice vyrábějící světoznámé doutníky si vydělají okolo 8 USD měsíčně. Bydlí zadarmo, zdravotnictví je zadarmo a plat jim vystačí na potraviny asi na 14 dnů. Zbytek dostanou zdarma formou přídělů na lístky. Spíše to připomíná otrokářský systém, kdy otrok dostal od pána stravu, oděv a přístřeší a musel pro něho pracovat. Poněkud lépe jsou na tom ti, kteří dostávají dolarovou výpomoc od příbuzných z Floridy nebo si vyžebrají dolary od turistů (všude se připomíná, jaké spropitné je třeba kde poskytnout). Kubánci, majitelé dolarů, mohou nakupovat v místních tuzexech za dolary (nyní zrušeno) nebo za tzv. „konvertibilní peseta“ – obdoba našich komunistických tuzexových poukázek – bonů. Nejvyšší vrstvou jsou pak státní úředníci a aparátčíci, z našeho pohledu spíše chudší, alespoň soudě podle sice honosných, ale neudržovaných oprýskaných vil, se kterými nemohou disponovat, neboť na Kubě platí zákaz prodeje nemovitostí. Ty se mohou pouze vyměňovat podobně jako u nás byty za komunistů. I tyto vrstvy, ač otrokáři na jedné straně, jsou ve skutečnosti otroky svých nadřízených či šéfa nejvyššího z nejvyšších.

Život na ulici.
Život na ulici.
Mimo hlavní třídu.
Mimo hlavní třídu.
Nač chodit do muzea aut? Stačí se projít po ulici.
Nač chodit do muzea aut? Stačí se projít po ulici.

Tento systém samozřejmě vytváří ideální prostředí pro korupci a šedou ekonomiku. Uvedu konkrétní zkušenost. Každý turista si z Kuby odváží rum a doutníky. Krabice 25 doutníků Montechristo č. 2 u nás stojí mnoho tisíc korun, v oficiálním obchodě na Kubě je to asi o 1/3 méně. Já jsem je pořídil za méně než 1/4 ceny v Čechách. Nejdříve byla naší skupince nabídnuta možnost doutníky koupit. Pak jsme byli zavedeni do nevábného domu, do komůrky pod schodištěm, kde byl tropický vlhký vzduch velmi rychle vydýchán, ale neustále jsme byli upozorňováni, že dveře nesmíme otvírat. Po vybrání druhu a zaplacení byly krabice „úředně“ uzavřeny a přelepeny originálními ochrannými známkami. Při odchodu jsme si všimli, že celá ulice byla hlídána zainteresovanými mladíky a dívkami. Procházejícího policisty si nikdo nevšímal, zřejmě byl místní a tedy též zainteresován.

Pionýr žebrající o dolary.
Pionýr žebrající o dolary.

Kuba je krásná země s písečnými plážemi, jako stvořená pro turistiku. Nenechme se však mýlit, je to země poměrně drahá se špatnými službami i v těch nejlepších zařízeních. Drahá je v tom, že vlastně turista musí vše platit dvakrát, jednou oficiálně a podruhé formou spropitného. Jsou to zdánlivě malé částky, ale je jich mnoho. U každého jídla je živá hudba (1 USD), pokojské 3 USD, nahlédnutí do domácnosti 1 USD, pár poskoků s indiánem 1 USD, poponesení kufru 1 USD, průvodce v botanické zahradě 1 USD, řidič a průvodce si řekl od každého 2 USD za den služeb (celkem vybrali 336 USD). Velice pikantní je však pionýr s rudým šátkem na krku, žebrající na ulici o dolar. V turistickém průvodci je napsáno, že Kubánci jsou hrdí a sebevědomí lidé. Já to nepopírám, ale setkal jsem se převážně s projevy, které mě přinejmenším uváděly do rozpaků.

Při budování socialismu není na nějakou ochranu přírody čas.
Při budování socialismu není na nějakou ochranu přírody čas.

Kvalita služeb je bídná, i ve čtyřhvězdičkovém hotelu je chybou například položit kufr vedle ledničky, neboť tato periodicky vytéká následkem výpadků proudu. Zato z vodovodu občas voda neteče vůbec. V duchu i nahlas nadáváte, když se propocený vrátíte na pokoj, chcete se osprchovat a ono nic. Tak se jdete vykoupat do hotelového bazénu a když se vrátíte na pokoj, koupelna plave, protože jste jednak zapomněli otevřenou sprchu a jednak je kanálek v koupelně asi 1 cm nad úrovní podlahy. Pak zavoláte na recepci, aby to někdo přišel vytřít a připravujete si dolary. Přes slib stejně nikdo nepřijde, tak to vytřete sám. Jídlo vám bude chutnat asi tak první dva dny, pak zjistíte, že bez kvalitního koření to prostě nejde. V luxusním hotelu typu all inclusive by se asi nemělo stát, že špinavé nádobí leží na servírovacích stolcích nebo dokonce na jídelních stolech a turisté nemají do čeho dávat pokrmy ze švédských stolů, nalít nápoje nebo čím jíst, stojí ve frontě, poperou se o dva talíře, kterých se dovolají a sborově nadávají. Když pak zajdete do kuchyně, vidíte hromadu lidí, jak chaoticky pobíhají sem a tam a účinně si vzájemně překážejí.

Abych ale vše jen nekritizoval. Naprosto neobvyklý je na Kubě pocit bezpečí, ostatně tak už tomu v diktátorských režimech bývá. Procházka nočními městy po chabě osvětlených ulicích a nábřežích plných lidí je zcela bezpečná, neboť snad každých 100 metrů narazíte na policistu.

Kapela pro obědvající turisty v Hemingwayově hospodě.
Kapela pro obědvající turisty v Hemingwayově hospodě.
Tanec je Kubáncům přirozeností.
Tanec je Kubáncům přirozeností.
Zákazník a top-prostitutka. (ISO 1600, 135mm, f5,6, 1/3s z ruky)
Zákazník a top-prostitutka.(ISO 1600, 135mm, f5,6, 1/3s z ruky)

Hudba a tanec, kubánské rytmy. Nic není Kubáncům přirozenější. Salsu tancují už malé děti na ulici při hudbě, kterou je slyšet odkudsi z okna domu. Hraje a tancuje se v klubech, tancuje se pro turisty na improvizovaných pódiích, v drahých kabaretech. Obecně platí, že čím dražší je show, tím méně má společného s originální kubánskou hudbou. Vnímání rytmické hudby a pohled na tance se silným erotickým nádechem lze umocnit popíjením světoznámých koktejlů, zejména skvělého mojita nebo daiquiri, kterých údajně Hemingway vypil až 22 denně. Barmani kubánským rumem rozhodně při přípravě nápoje nešetří, a tak již po 5 skleničkách člověk alkohol cítí.

Houpací křeslo patří i do nejchudších příbytků.
Houpací křeslo patří i do nejchudších příbytků.
Odpolední siesta.
Odpolední siesta.
Turisté na Varaderu.
Turisté na Varaderu.

Moje celkové doporučení pro návštěvu Kuby je asi toto: pokud sem někdo jede za poznáním nádherné přírody, úžasné koloniální architektury a připomenutím, jak to v komunismu vypadá, nechť neváhá. Kdo se jede na Kubu jen válet se k moři, pak nechť si uvědomí, že jednak prodlužuje svými dolary agónii nelidského režimu a jednak existuje mnoho jiných zemí, levnějších a s fungujícími službami.

Použitá technika: Pentax MZ5N s objektivem Sigma 17-35mm f/2,8-4 a filmy Kodak Professional Ektachrome E100GX; Canon 300D s objektivy Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 a Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 USM IS, 2 karty 512 MB a 1 GB, i-Tec Digital Databank FlashTrax 40 GB.

109 komentářů u „Kuba, 1. díl – jak se žije lidem na Kubě“

  1. ???

    Luky, podtitulem článku jsi řekl vše co jsi říct chtěl a dál už jsi nemusel pokračovat. Je smutné, že nezávislý fotografický server se stává hlásnou troubou oficiální propagandy. Abys byl důvěryhodnější, zorientuj se nejprve v termínech (viz “komunismus” atd.) a ve faktech, anebo se raději drž svého kopyta a nepiš o věcech o kterých nemáš ponětí. Kuba žije už několik desítek let pod embargem USA (vztahuje se např. i na léky – doklad “humanity” režimu USA). Jak důležitým jsou USA obchodním partnerem pro karibské země není potřeba vůbec hovořit (alespoň pro člověka, který viděl mapu a v zeměpise nehrál piškvorky), a to zejména po změně hospodářsko-politického systému v zemích tzv. východního bloku. Přesto tento “nelidský” a “zločinný” režim dokázal zajistit např. 98% zaměstnanost (srovnej např. s ČR), bezplatné zdravotnictví a školství (srovnej např. s USA), velmi nízkou kojeneckou úmrtnost (srovnej např. s Tureckem) atd. Pokud to navíc pojmeš v kontextu dané oblasti (latinská amerika), vyvstanou tyto přednosti ještě daleko zjevněji (takové výdobytky prostě ŽÁDNÁ jiná země v oblasti nemá). A že ti ve čtyřhvězdičkovém hotelu teče lednička a občas neteče voda? Na to ti, kamaráde, každý kubánec sere a dělá naprosto správně. Koho zajímá, že se nějaký zabedněnec a snob z ČR (která mj. každý rok iniciuje tzv. “protikubánské rezoluce” v RB OSN) přijel na Kubu rekreovat a za své “poctivě” vydělané peníze vyžaduje perfektní služby. Nikoho. Kubánci JSOU hrdý národ, který si zvolil (opakovaně) svého prezidenta (žádného diktátora) a který si žije tak, jak si žít chce a nenechá si vnucovat cizí hodnoty (jako např. my) ani za cenu relativní chudoby. Kubánci nemají vládu patolízalů a nohsledů jako my. Jestli tě můžu poprosit, nepiš už o Kubě; nerozumíš kubáncům a pácháš velké škody tím, že předkládáš veřejnosti své názory, které vyplývají z tvého omezeného rozhledu.

    Odpovědět
      • ???

        Nevím, proč bych měl balit kufry. Já jsem tady doma a nikdo mi můj domov ani kulturu nebere a nešpiní. Na totéž mají právo kubánci. Jenom jsem se jich zastal proti tupým, nadutým žvástům Lukyho, toť vše.

        Odpovědět
      • ???

        A proc myslis ze tam je tak spatne? Jsou i jine hodnoty, nez prachy, ale to uz vetsina “novodobe civilizace” nedokaze pochopit. Proste tvrzeni nemam prachy=mam se zkurvene, za jakychkoli okolnosti, to je asi blbost ne? Kuba ma jine prednosti – nadhernou prirodu, krasne plaze s palmovymi haji, pohorim porostlym tropickymi pralesy, historicka mesta s kolonialni architekturou. Lidi na Kube maji kde bydlet, maji co jist (i kdyz se nemuzou nacpat kazdy den v luxusni restauraci, ale komu to vadi) a do velke miry jsou s tim spokojeni, az je to na evropske pomery opravdu nekdy zarazejici. Kdo zna jizni mentalitu lidi, kterym je do jiste miry vsechno jedno a vsechno je manana, tak pochopi. Naprosta vetsina jizni a stredni ameriky je mentalne podobna jako spanelsko, italie ne-li horsi.

        Odpovědět
    • ???

      2 Tomáš: odstěhuj se tam !! koukám, že by se ti tam líbilo !!!

      Normálně mě naskočila husí kůže, že bych tě mohl někde potkat… doufám že nesedíš někde na státním úřadě a nebuduješ tady demokracii

      Odpovědět
      • ???

        Na úřadě nesedím a demokracii nebuduju. Mimochodem, to co se tady buduje není demokracie, ale kapitalismus (stejně jako Luky by sis měl udělat jasno v terminologii). A jestli jsi ty tím který jej buduje, pak máš tu husí naprosto oprávněně a doufám, že ti ještě dlouho vydrží. Míň sleduj televizi a občas si taky něco přečti, ať si můžeš udělat vlastní názor.

        Odpovědět
        • ???

          Zajimalo by me, proc ti hrdi kubanci, co si opakovane zvolili sveho presidenta, hromadne prchaji na chatrnych plavidlech z jejich pozemskeho raje? A proc president, ktery neni diktator, zavira obcany do vezeni za to, ze vlastni knihy, pripadne vydavaji casopis. To by mozna stalo za vysvetleni :-))

          Odpovědět
          • ???

            Rezim je jedna vec a spokojenost obcanu se svym zivotem druha vec. Je pravda a to uplne idealni neni, ze v zemi exitstuje represe proti lidem odlisneho politickeho nazoru. Ale co se tyce utikajicich Kubancu na chatrnych plavidlech – opravdu si myslis, ze naprosta vetsina z nich utika z politickych duvodu? Osobne si myslim, ze hlavnim duvodem je ekonomicka situace a nic jineho. A to by se nezmenilo ani po prevratu na Kube, druhe USA tam rozhodne za 10 let nevybuduji, aby ztratili motivaci zit lepe v zahranici. Dalo by se to srovnat s aktualnim poctem nasich slovenskych spoluobcanu v CR. Pulka Slovenska jezdi do Cech vydelavat, je jich tu vic nez jakychkoli jinych cizincu a rozhodne to nedelaji z politickych duvodu (vzdyt jsou prece tak hrdi, svuj stat maji teprve jen chvilicku!), ale jen kvuli tomu, ze zde citi prachy. Rozdil je jen v tom, ze prekroci hranice legalne a muzou se vratit zpet, kdyby byla na Slovensku totalita, museli by utikat stejne jako Kubanci.

          • Iba polovica

            No porovnávať Kubu a USA so situáciou v ČR a SR je predsa len trocha nadsadené. Predovšetkým ČR a SR sú štáty EÚ a v nich platí voľný pohyb pracovnej sily. Je pravda, že dosť Slovákov odchádza za prácou do zahraničia ale rovnako však chodia do Maďarska, Rakúska, Nemecka, ….
            Ak by ich v ČR bola polovica t.j. 1 000 000 pracujúcich (v ČR odhadujem 4 milióny pracovných miest to znamená, že by Slováci tvorili asi 25% HDP ČR)
            Nuž aký predpoklad, taký výsledok.

    • ???

      Pane Dinkove, těším se na vaše vyprávění o Kubě, který mi ukáže vzkvétající čistá kubánská města, ve kterých šťastní lidé rozvíjejí kulturní tradice svého názora. Možná mě zbavíte dojmů ze zkušenosti s kubánskými soudruhy, kteří u nás pobývali za minulého režimu a jejichž budovatelské snahy se soustředily na to jak se ulít z práce a zasouložit si. A nezapomínejte, že za statistická čísla (ostrá tužka zmůže mnoho) se schová leccos a co je zadarmo často za víc nestojí. Rudou propagandou zblbnete možná část těch, kdo mají hodně krátkou paměť. Co se týče USA, jsem ochoten s vámi do určité míry i souhlasit.

      Odpovědět
    • ???

      Ehm, skvělý příspěvek … jen bych doporučil požít něco z kubánské literatury a přečíst si třeba něco od R. Arenase, nebo jemu podobných. Poté bych se doporučil na Kubu podívat a zkusit žít jako vcelku prostý hrdý kubánec. Potom teprve prosím piš příspěvky podobného charakteru a já ti uvěřím.

      Odpovědět
    • ???

      Naprosto souhlasim s Tomasem, clanek Lukyho je narychlo uvarena senzace se spoustou nepravd a ucelovych tvrzeni. Nechapu jak muze nekdo hodnotit zemi podle tekouci lednicky a obcas nefungujici elektriny. To jsou tak nepodstatne nesmysly, ze nestoji za rec. Mam dojem ze cestovani je predevsim o poznavani cizich kultur, navstevovani nepoznanych prirodnich scenerii, ale rozhodne ne o tom jestli se mi libi hotel nebo ne. Co se tyce fotek, rozhodne nepatri k tem lepsim, ba ani k tem prumernym, jsou naprosto fadni, nezajimave a obycejne, bez spetky jakehokoli napadu. Popisky jsou kapitola sama pro sebe, pusobi neverohodne a jak uz tu nekdo napsal, je velmi lehke uverit, ze autor proste napraskal hromadu fotek bez rozmyslu, ktere jen barvite pojmenoval. Na Kubu se chystam zacatkem brezna a nepochopim, jak se muze v reportazi z cesty nekdo pozastavovat nad tim, jaka je na Kube politicka a ekonomicka situace, kdyz to snad vi uplne kazdy bez toho, aby tam musel jezdit. Je to tak znama vec, ze s tim snad musi kazdy cestovatel pocitat uz pred cestou nebo ne? Je to stejne, jako kdyby si autor predstavoval, ze vyrazi do Izraele a byl k smrti prekvapen bezpecnostni situaci v zemi, vsudepritomnymi osobnimi prohlidkami atd. a pak napsal ze ten Izrael je ale blba zeme, oni tam vidi v kazdem hned teroristu. Proste existuji urcita fakta o kazde zemi, na kterymi se neni potreba barvite podivovat, jelikoz je uz pred cestou kazdemu jasne, ze to tak bude. Pokud to cloveku presto pote vadi, nechapu proc do zeme jezdi – muze sedet doma na zadku, uzivat si sve stale tekouci vody ve vane a plnych regalu v Delvite a neztracet cas pisalkovanim. Autor nema sebemensi uctu a respekt k obyvatelum Kuby a dovoluji si tvrdit, ze bez hlubsi znalosti krive popisuje situaci v zemi.

      Odpovědět
  2. Pánové ……

    a tady tomu u nás říkáte demokracie? V některých ohledech má Tomáš pravdu. Chtělo by to zrušit embargo od USA….. A jak bylo napsáno v článku, řekl bych že Kuba paradoxně na spojenectví se SSSR vydělala. Jinak věřím že by už patřila pod náruč USA. Jinak osobně mi tato velmoc (“Američani”) přijde jako pěkně diktátorský stát.
    Možná se mi to zdá, ale ze serveru kde se píše o fotografii se stává spíše server cestopisný. Sice věřím že tyto dvě věci patří k sobě, ale v uvedeném článku jsem si nějak nevšiml že by byla zmínka o fotografování. Spíše se hodí k agitaci cestovky :-))

    Odpovědět
    • pánové ……

      Souhlasím, že se tady z toho stává cestopisný server, což může mnoho lidí potěšit a jiné zase popudit, ale že se z toho stala i politická agitace, to se mi zdá jako totální průser. Autoři by se měli držet toho, čemu rozumějí a přinášet své dojmy, ale ne vnucovat své (často na ničem založené) politické názory. S tím by myslím mohl souhlasit i vydavatel, ne?

      Odpovědět
      • pánové ……

        2 TD:je to pravda… já nezačal, akorát to vzedne za židle

        Mám tam zrovna švagra na dovolené, jsou tam bez cestovky a tak to tam projezdí křížem krážem. Napůjčoval si asi 20G pamětí a tak se už nemůžu dočkat na fotky.

        Odpovědět
  3. dik.

    Me tesi, ze mezi vsemi cestopisy a jinymi clanky se objevuji i tyhle “s nazorem”. Pekne se tu penove hadate o sve idealy a ja mam radost ze je na paladixu mozne si precist clanek, ktery dokaze vyvolat takovouhle polemiku. To je vzdy lepsi nez bez komentaru.

    Diky Luky – za dalsi kaminek a zkusenost v mozaice vsech moznych pohledu na tuhle “bohatou a pritom stisnenou” zemi. Verim, ze to stalo za videni!

    Odpovědět
    • dik.

      Souhlasím. Luky, díky za tenhle článek i za tvůj pohled na věc. Nenech se odradit od pokračování. Každý má jistě právo na to, mít na to svůj názor a samozřejmě ho i vyjádřit. Můj názor je, že moje představy o Kubě jsi v článku docela pěkně vystihl (a nikdy jsem tam nebyl ani se o to nějak blíže nezajímal – není to moje “destinace snů”, netoužím vůbec po tom tam jet). Prostě moje představa tak nějak odpovídá tomu, co jsi popsal v článku. A je jistě možné, že Tomáš, který tam jistě taky byl, má prostě jiný pohled na věc, jiné sny a jiné ideály. To ale neznamená, že je článek špatný. Prostě jsi napsal svůj pohled na věc, napsal jsi to otevřeně a to se mi na tom právě líbí. A že s tím někdo nesouhlasí? Na to má samozřejmě plné právo, ale nenech se tím prosím odradit. Každopádně díky, za tuhle i za ty minulé reportáže ze zemí pro mě naprosto exotických, kam se možná nikdy nepodívám.

      P.S. Pro Tomáše: je skvělé, že mají všichni práci a zdravotnictví zdarma. Trochu míň skvělé asi ale je to, že průměrná mzda je odhadem 380 Kč měsíčně a že jídlo je prakticky jen na příděl.

      Odpovědět
      • dik.

        Článek JE špatný a to ne zdůvodu odlišného (rozuměj odlišného od toho mého) pohledu na věc, ale z důvodu ignorace jakékoliv snahy o objektivitu. Kdybych ho psal já, ani omylem bych si nedovolil vynášet kubánský systém do nebe tak, jak si jej dovolil Luky zatracovat a posílat do pekel. Z článku je na hony cítit antirespekt k jinému způsobu života, než je vlastní autorovi článku a jako sláma z bot z něj čouhá snaha pošlapat a zesměšnit kubánský životní styl.

        A ještě otázka pro Lukyho: Luky, vyšel jsi vůbec z toho svého **** hotelu a zeptal ses obyčejných kubánců, jestli by chtěli zpátky kapitalismus, například takový jaký mají v Kolumbii nebo Brazílii?

        Odpovědět
        • dik.

          Človeče, čo to musíš byť za človeka, že obhajuješ režim, kde je zakázané vlastniť počítač, kde dostávaš stravné lístky, a kde keby si cudzincovi na ulici povedal, že kapitalizmus (ktorý ale vlastne nepoznáš, pretože už desiatky rokov ho nevidíš ani v televízii) je lepší ako socializmus tak ideš do väzenia ?

          Odpovědět
          • dik.

            Je zakázané vlastnit počítač? Tak na takto hloupou propagandu může naskočit opravdu jen řádně zmasírovaný mozek. A kdybys na ulici někomu řekl, že kapitalismus je lepší než socialismus, tak by s tebou ten oslovený možná souhlasil, možná nesouhlasil, možná by se ti to snažil vymluvit a možná by si tě vůbec nevšímal a prostě by šel dál, ale v žádném případě bys nešel do vězení.

          • dik.

            …pokud by tě u toho někdo nebonznul, pokud bys nezapoměl vyplnit hlášenku o styku s cizincem a pokud by tě u toho nezmerčila kamera.
            _Někdy si řikám, že toho pionýra jsme neměli hromadně předělávat na skauta, ona by si děcka zasloužila pár dní náležitý bolševický masáže, pak by tolik nezapomínala na potichoučku puštěnou Svobodku a mluvení polohlasem, za ustavičného rozhlížení se.

          • dik.

            Luky je se svym clankem akorat trapny a poplatny vladni propagande. Pokud uz chces neco srovnavat, tak Kubu napriklad s Haiti, pripadne Kubu za Fidela s Kubou za Batisti. Pokud si myslim, ze Kuba je na tom lepe, nez drive a nez Haiti dneska, neznamena to, ze se mi musi Fidel libit a ze ho obdivuji.
            Richarde, tem blbostem, ktere jsi tady napsal, opravdu veris?
            Za bolsevika si lidi na zapade mysleli, ze u nas lezeme po stromech. Nejak jsem si toho nevsiml. 🙂

  4. fotografie

    Luky, kolik Ti je let? Jak hodně si zažil socialismus u nás doma a co víš o životě v kapitalismu. Nebezpečí Tvých plytkých názorů vídím zejména v tom, že je můžou vzít za své další příslušníci dnešní znuděné a frustrované mládeže.

    Ale pojďme raději psát o fotografii. Asi najivně si myslím, že na fotografický server patří pouze kvalitní fotografie. TO, cos převedl je jen dovolenkové práskání kinofilmových políček a digičipu. Každý, kdo alespoň jedenkrát v roce vezme do ruky foťák, to dovede minimálně stejně dobře. A, bez urážky, z fotografie s názvem “top prostitutka a zákazník” bych spíše vyčetl vztah zralého muže k mladé kubánce, než její cenu. Myslím, že kdyby mně někdo takhle vyfotil a připojil k té fotografii stejný popisek (či snad komentář), vysoudil bych na něm docela pěkné prachy 🙂 Když už “kradeš” fotky dlouhým sklem a ze zálohy, měl bys velmi pečlivě vážit zda je uveřejnit, a když, tak s jakým názvem. (Jako bych měl pocit, že každá pěkná mladá kubánka na Tvých fotkách musí být nutně kurva!)

    Jedna věc se ale popřít nedá. Všichni domorodci jsou na snímcích usměvaví a veselí (když ne všeci, tak drtivá většina). Že by tak vyjadřovali svou touhu po životě v zaslíbeném “demokratickém” kapitalismu? Když se rozhlédnu po domácích ulicích, vidím jen zamindrákované zamračené a do sebe uzavřené našince, jako výsledek více než 10-ti letého pochodu s utáhnutými opasky k demokracii. Jistě, nic není jednobarevné, ale raději bych žil skromně někde, kde můžu vyjít na ulici beze strachu, že mě okradou a zmlátí cikáni, beze strachu, že mi znásilní dceru, vracející se pozdě z diskotéky, …

    Soudit Castrův režim může jen kubánec, který v něm žije. Cizinec může nanejvýš jen s respektem a úctou reprodukovat fakta. Vnucování “civilizovaných” názorů, přesvědčení a víry už tady je od nepaměti. Stačí si jen připomenout jakým způsobem se osídlil americký kontinent: genocida místního obyvatelstva, misionáři se svou pravu vírou zabíjející tisíciletou ekologickou kulturu, zavlečení do té doby neznámých nemocí, otrokářství…

    Vnucovat celému světu kult návykové Coca Coly a odporné čokolády Nestlé může jen nevzdělaný hlupák. A takový by neměl mít právo veřejně publikovat a šířit své zcestné názory, alespoň ne v médiu, kterému na svých čtenářích záleží a které své čtenáře nepovažuje za stádo dementních ovcí.

    Odpovědět
    • fotografie

      Au au. Hned jak jsem se podival do diskuse k tomuto clanku tak jsem ziral. Ale tohle je zatim vrchol stupidity. Mohu jen zopakovat otazku ze zacatku Tveho prispevku, zazil jsi nekdy socialismus? Myslis, ze ulice byly plne veselych usmevavych lidi nebo ze bylo vse sede a vsichni byli nasrani? To je proste takovy stredoevropsky zvyk, stejne jako Kubanci si uzivaji zivota a jsou veseli a nezalezi na politicke situaci. A upirat nekomu pravo verejne publikovat… to muze snad jen uplny blb. Jinak clanek odrazi i zazitky, ktere mel kolega co s batohem cestoval po Kube mesic a pul a mistum jako Varadero se vyhybal. Na kube jsou hezci mista. Treba je uvidime v pokracovani Lukyho clanku, snad se nenecha odradit ohlasy v diskusi. Co se kvality fotek tyce, ukaz svoje, doprovod je textem, uvidime. Mame svobodu slova.

      Odpovědět
      • fotografie

        Socialismus jsem zažil, a to takový, který mi neumožnil studovat a který by mě během ZVS dostal pro moje názory za katr, nebýt Gorbyho a jeho perestrojky. A zažil jsem i kapitalismus v německém a později ve švédském balení se vším tím svinstvem, kterým se vyznačovaly i socialistické státní podniky.

        Nemíním více Tvůj příspěvek komentovat, ale myslím, že si velice pleteš svobodu slova s anarchií. Asi by to chtělo více uvažovat 😉

        Vlastně jsi mi svým postojem potvrdil popis půměrného zamindrákovaného a věčně nasraného čecháčka, který je pupkem světa a je přesvědčen o jediném správném názoru na světě – té své jedniné pravdě 😮

        Ale já se na tebe vlastně vůbec nezlobím.

        Odpovědět
  5. Na okraj

    Docela se bavim nad tou diskuzi… Ale k veci. Musim se Lukyho trochu zastat. I kdyz mam take vyhrady ke stylu v jakem clanek napsal, tak nezbyva nez souhlasit [alespon s valnou vetsinou faktu]. At se to komu libi nebo ne. Na Kube [prevazne provincie Oriente] jsem byl mesic, coz neni moc ale ani malo a za tu dobu jsem myslim ziskal !relativne! dost zkusenosti napric spektrem kubanskych realii. V zadnem pripade se nepovazuji za znalce [mesic je preci jen kratka doba] ale pobyt na policejni stanici, setkani s byvalym partizanem, ilegalni kohouti zapasy, pobyt v turisticky nedotcenych oblastech, kde se lidi rozdeli o to posledni a nevezmou za to ani cent, protoze [dle jejich slov] je zkratka nepotrebuji, mesto, kde jste amigo jen proto ze mate dolary a bilou hubu, vam daji myslim dostatecne silna kridla k tomu aby jste ziskali nadhled a dokazali hodnotit objektivne! Luky mne sice predbehl, ale pokud bude ze strany Paladixu zajem, rad dam do kupy par radku. Aspon muzete srovnavat… Tedy jen co probehne digitalizace meho archivu:-]. A co se tyka hrdosti Kubancu, nelze nez souhlasit s panem Dinkem. A to bez jakehokoliv naznaku ironie! -Che-

    Odpovědět
  6. ………..

    Ja si nepomozem… mozno to tak nebolo myslene, ale ten uvod je GENIALNE IRONICKY !!!!
    A ja mam ironicky humor rad :DDDD

    Odpovědět
  7. Popisky u fotek

    Promiň, ale proč ty výsměšné popisky u většiny, ne příliš dobrých, fotek? K vlastního textu se nevyjadřuji, je to tvůj názor a dojem z místa. Ty popisky mně ale docela naštvaly … Fotka má mluvit za sebe ….. Prostě nejhorší reportáž na Paladixu za dobu jeho existence.

    Odpovědět
    • 🙂

      Luky, nenech se znechutit a piš dál. I když naštěstí osobně ty kritiky neznám, za skoro čtyřicet let života pod bolševikem jsem poznal takových chytrolínů, kteří dokázali přečíst tak akorát Rudé právo (Nova ještě nebyla), celkem dost. A hodně jich to myslelo UPŘÍMNĚ. Diskutovat s nimi však nemá smysl, rozhodně ne tady.

      Když jsem pobýval v SSSR, tak jsem si chtěl taky vyfotit ty prázdné regály a fronty na všechno, ale bylo mi dost důrazně vysvětleno, že to nemám riskovat. Naší místní přátelé velmi dobře věděli, kdo všechno nás hlídá a že je to riziko i pro ně. Takže mluvit o “nacvakaných” nebo teleobjektivem ukradených fotkách je velmi zcestné.

      Odpovědět
      • 🙂

        Dobrá, pokusím se Vám to vysvětlit polopatě 🙂

        Představte si, že jste na dovolené v Sovětském svazu, jste na kulturní akci a zezadu jste se přiblížil ke své kolegyni (které si velmi vážíte) ze zájezdu (z práce, kanceláře …) a něco jí říkáte. Fotograf vyčká až zmlknete a v nejbližším zlomku vteřiny, neviděn a nepozorován, exponuje snímek. Pak tu fotku publikuje ve veřejném médiu s ISSN registrací s popiskem “Top prostitutka a její zákazník v SSSR”. Jaká objektivita z takového záběru vyzařuje a jaká je jeho vypovídací schopnost? A co na tu fotku řekne Vaše manželka (pořád jsme v rovině hypotetické) až ji uvidí.

        Mohl bych Vaše námitky vyvracet, ale držme se pouze tématu fotografie, tohle není politický týdeník. Ale reportáž Lukyho z Kuby politická je. Nezakrytě popisuje Kubu jako dožívající rezivé, prohnilé muzeum pouze na základě nějaké “středoevropské” představy dokonalosti a správnosti a stejně nezakrytě propaguje kapitalismus, jako jediný správný řád, v němž by zřejmě, nebo zaručeně každá druhá kubánka nemusela “šlapat chodník” pro pár babek a ulice by nebyly plné veteránů.

        P.S. Zeptejte se lidí na Kubě, jak se jim tam žije!!!

        Odpovědět
        • 🙂

          Petre: Mě se ta fotka “top prostitutka” taky moc nezdá (ledaže by Luky prakticky ověřil, že fakt je), ale nevidím důvod, proč by nás úmyslně mystifikoval. Taky vím, že pokud je v takovém prostředí atraktivní domorodka ve společnosti cizince, je to v 95% tak, jak praví titulek.

          K té političnosti – už titulek nemluví o krásách Kuby, takže mi příjde přirozené, že fotky jsou spíše z ulic. A nemyslím, že jsou tak špatné, jak někteří píší, naopak. Já na Kubě nebyl, ale věřím, že takto to Luky viděl, cítil a tak nám to taky sděluje. Takže pokud mi někdo vysvětlí, že ten a ten jeho konkrétní závěr neodpovídá realitě proto a proto, rád se poučím. Ale paušálně z Lukyho dělat dogmatického kapitalistu – to je hodně mimo.

          P.S. Zeptejte se lidí u nás, jak se jim tu žije!!!

          Odpovědět
          • 🙂

            Martine: výborný komentář k článku už byl napsán ??? hned na začátku a já bych se jen opakoval.

            V podstatě to myslíme oba velmi podobně, jen já záměrně používám slova poněkud těžšího kalibru. To o co mi především jde je fakt, že člověk nemá právo soudit (a ještě velmi neobjektivně) svým “středoevropským” pohledem docela odlišnou kulturu – např. citace Lukyho: “Kdo se jede na Kubu jen válet se k moři, pak nechť si uvědomí, že jednak prodlužuje svými dolary agónii nelidského režimu a jednak existuje mnoho jiných zemí, levnějších a s fungujícími službami.” Takové názory bych očekával snad jen u Blesku a jemu podobných médií.

            Takže hezký den!

          • 🙂

            Ja som vetu, ktoru citujete, pochopil tak, ze autor ju namieril smerom k typu ludi ktory vyhladavaju skor pohodlnu dovolenku pri mori a su povacsine asi citlivejsi na kvalitu a cenu sluzieb. S tou agoniou je to skor diskutabilny osobny nazor autora.

          • 🙂

            Srovnej úroveň příspěvků “rudych bezmozku” s urovní přízpěvku svého a pokud nejsi “bezmozek”, tak ti dojde, kdo tím “bezmozkem” je.

          • 🙂

            Srovnal jsem. Můj příspěvek je jednoznačně kvalitnější. Vychvalovat přednosti totalitního režimu a zdůvodňovat je hrdostí lidu, to může jen naprostý bezmozek.

  8. Nazor

    Kazdy ma volny prostor na napsani prispevku stejne jako Luky. Rad si prectu reportaz na stejne tema od jineho autora. Luky patri ke generaci lidi co si dobre pamatuji doby socialistickeho “raje” u nas. Zapomneli jste na doby, kdy na vysoke skoly se dostal jen vyvoleny, dlouhe fronty na ovoce ci nabytek, devizovy prislib? Nemoznost nekam cestovat, ci dokonce v jine zemi pracovat? Kolektivni 1.maje, nedostatek knih a kdy o vasem zivote rozhodovala vsemocna KSC? ? Neni vse v poradku, ale to neni o tomto clanku. Kde je? Moc jste mne pobavili. Podle meho nazoru i obrazova cast je na urovni a odpovida kvalitou.

    Odpovědět
  9. Popisky fotografií

    Každý má právo na svůj názor, na svůj pohled. To se nemá odpírat nikomu. Článek jen popisuje to, co fotograf viděl, slyšel, co mu řekli. Ale rozhodně si myslím, že napsat k fotografii Stopařka nebo prostitutka? Nevím – je přinejmenším sprosté. Tady mi došel dech. Jakým právem? Představil si autor takový text u fotografie své blízké osoby?

    Odpovědět
      • popisky fotografií

        to …:
        Nepochopil jsem jaky ma uvedeny web vztah k popiskum fotografii, ale za to nadherne ilustruje ( Churchilluv ? ) vyrok ” Kdo neni ve 20 socialista nema srdce, kdo je v 30 socialista nema rozum” . Jsem presvedcen ze se to necha castecne vztahnout i na komunismus. Doufam ze je Vam tech 20 a uprime Vam preji at do tech 30 vystrizlivite.

        Hodne stesti.

        Odpovědět
    • popisky fotografií

      Asi to bude tim,ze tam je velka pravdepodobnost, ze se ze stoparky vyklube prostitutka…. Hold je to realita

      Odpovědět
  10. Proč?

    Proč jste tedy na Kubu jezdil? To mi nejde do hlavy…
    Článek je VELICE hluboko pod úroveň Paladixu. Těžko říci kam jinam by se hodil…

    Odpovědět
    • Úsměvné

      Při přečtení celého článku jsem se musel od srdce zasmát. Vybavila se mi totiž vzpomínka někdy z počátku devadesátých let, kdy k nám poprve přiletěla z USA manželka máminyho bratra a strašně se všemu divila. Jak to, že máte domy? Vždyť u nás píší, že 90% lidí v Československu žije v zemljankách? Jak to, že máte bílé mléko? Vždyť u nás se píše, že vaši vědci vynalezli nějaké hormony po kterých krávy dojí jen rudé mléko. Atd,atd. Ono je někdy lepší si nevšímat informací z médií a jen se tak koukat kolem sebe a udělat si vlastní názor.

      Odpovědět
  11. Poucne

    Dobre fotky, zajimave psani. Tuhle jsem cetl, myslim, v Nokomis Messanger, coz je takovy novinovy mesicnik male casti Minneapolis, s casto velmi levicove, iberalne a prekvapive intelektualnimi clanky, hned vedle reklam na instalatery, take jeden clanek o Kube. Byl prekvapive podobny, od nekoho, kdo mel trochu o stavu tam iluze, ale realita ho zklamala. I kdyz jim priznal globalni vydobytky jako pristup ke zdravotnictvi a skolstvi, o nemz si znacna cast latinske ameriky muze nechat zdat, na ulici tyto vydobytky videt jaksi nejsou. Byvaji tam i pravidelne clanky od jednoho expatriota na duchod v Mexiku popisujici tamni bordel, korupci, a vubec vydobytky jejich nepovedene implementace socialistickeho kapitalismu, moc smutne cteni. Nezbyva nez doufat, ze snad po case importovani ideologickych smeru se jim vsem podari najit nejakou rozumnou rovnovahu, kterou jim nebude nejaky velky bratr borit a vnucovat ten svuj zaruceny recept. Kdy tohle nastane – mozna nikdy –
    http://www.heritage.org/Press/Commentary/ed112304d.cfm

    Odpovědět
  12. Přestaňte laskavě s urážkami!

    Pánové, upřímně řečeno žasnu. Evidentně je tady každý druhý z vás odborníkem na světový pořádek. Pokud tomu tak je, tak ale jistě máte respekt k osobním svobodám a k tomu, aby člověk mohl veřejně vyjádřit svůj názor. Za to ale není rozhodně NIKDO oprávněn mu nadávat, urážet ho nebo ho zesměšňovat, jako to udělali tady pánové Dinkov a ostatní. Luky si za svůj článek nezaslouží urážky typu “zabedněnec a snob”, není rozhodně nutné zpochybňovat jeho “poctivě vydělané peníze”, “omezený rozhled” nebo mu nadávat, že jen “tupě a nadutě žvástá” nebo že je “nevzdělaný hlupák”. Bez urážky, tohle může udělat zase jen nevzdělaný hlupák, protože vzdělaný a rozumný člověk si názorů druhého váží, i když s nimi nemusí souhlasit. Jak už jsem řekl, rozdílný názor nikoho neopravňuje k nadávkám nebo urážkám názorového oponenta.

    Jistě se shodneme na tom, že žádný světový pořádek není pro všechny lidi dokonalý. Vždycky na něm někdo bude vydělávat, někdo parazitovat, někdo se s ním jen sveze, někdo na něj bude nadávat, apod. Co člověk, to názor, to jiný postoj k dané problematice. A nevidím nic špatného na tom, když tento názor někdo veřejně prezentuje. Navíc co se týče té politické agitace, tak si myslím, že v komentářích pod článkem jich je 2x tolik, co v celém článku. A agituje pochopitelně i pan Dinkov, i když za to samé Lukymu nadává.

    Ohledně Lukyho, tak je to rozhodně znalý a zkušený člověk, jehož názorů a postojů si velmi vážím (a na rozdíl od spousty z vás, kteří jste ho urazili, ho znám už pár let osobně). Má toho za sebou rozhodně dost, procestoval např. Sýrii, Turecko, Libanon, Irák, Indii, Rumunsko a jistě i další země, takže má jistě dostatek zkušeností, aby dokázal věc ze svého úhlu pohledu zhodnotit. Tahle reportáž tedy zachycuje jeho pohled a jeho osobní zkušenosti z daného místa. Snad se neurazí, když řeknu, že už to je pán v nejlepších letech a že komunismus zažil opravdu DLOUHO!

    Co se týče obrázků, nemyslím si, že by byly špatné. Luky se více orientuje na focení lidí a na tom nevidím nic špatného. Možná se někoho dotly popisky některých fotografií, ale opět věřím Lukyho znalostem či úsudku – není to rozhodně člověk, který by se za každou cenu hnal za senzací a záměrně předkládal fotky bulvárního charakteru. Luky to prostě takto viděl a nebál se to zveřejnit (na rozdíl od všech z vás, kteří jste ho jen uráželi).

    Ohledně cestovatelského zaměření jsem se to už jednou pokusil vysvětlit, doporučuji tedy podívat se na následující text na FotoPrůvodci.

    Takže prosím přestaňte s urážkami, respektujte názor druhého, i když s ním nemusíte souhlasit. A pokud máte vlastní (a jistě lepší článek nebo fotky), tak sem klidně pošlete odkaz, ať můžeme srovnávat. Ono pošpinit něčí práci je jednoduché, ale udělat něco vlastního už tak jednoduché není.

    Odpovědět
    • Díky Pavle

      Přesně něco v tomto duchu jsem chtěl napsat už včera, ale nepodařilo se mi to tak dobře zformulovat. Tak se alespoň symbolicky pod tvůj příspěvek podepisuji.
      Ondra

      Odpovědět
      • díky pavle

        Také mě překvapilo, jak se dá reagovat na článek. Diskuze se táhne už dlouho a je zvláštní, jak dokonale vystihuje naši národní vlastnosti. Kritikem je v našem malém státě skoro každý, je to totiž velice snadné a jednoduché. No a pokud dojdou argumenty, sklouzne se k hrubostem. Souhlasím s komentářem od Pavla.

        Pro autora:”Pokračujte dál. Už se těším na další pokračování.”

        Pro kritiky: “Pánové zkuste si někdy vytvořit podobný článek sestavený z vašich
        zkušeností a pocitů z daného místa či země a můžem porovnat.”

        Odpovědět
      • díky pavle

        Ztotožňuji se s názorem pana Poly. Jen mně děsí, že 15 let po pádu komunismu u nás se zde najdou jedinci tvrdě obhajující komunistickou diktaturu na Kubě (ostatně minimálně stejnou hrůzu mám z cca. 25% našich spoluobčanů, kteří by volili KSČM). To hlavní, čeho bychom si totiž měli vážit, je svoboda a ne tady vypočítávat hmotné výhody a nevýhody jednotlivých režimů.

        Odpovědět
    • přestaňte laskavě s urážkami!

      Pane Polo, vezměme to tedy pěkně po pořádku:

      1) Jak říkáte, každý člověk může veřejně vyjádřit svůj názor. S tím se nedá než souhlasit a toto právo jsem nikde nezpochybnil.

      2) Co se týče nadávek, urážek a zesměšňování: výrazy typu “zabedněnec a snob” nebyly myšleny přímo na autora článku, ale obecně na typ turisty, očekávajícího nejvyšší standard bez ohledu na místní poměry (mezi které autor patřit může a nemusí). Ad “Poctivě” vydělané peníze: těmi uvozovkami jsem chtěl pouze relativizovat pojem “poctivě” v tom smyslu, že se jinak může jevit člověku, který vydělává 1 Kč/hod. a jinak člověku, který vydělává 200 Kč/hod. Na “omezeném rozhledu” a “nadutých žvástech” trvám tak, jak byly napsané a rovněž žádám o respekt ke svému názoru. Neurážel snad autor článku kubánce tím, že jimi demokraticky zvolenou vládu a prezidenta označil za představitele “zločinného režimu”? Když pranýřujete, pane Polo, urážky na jedné straně, neměl byste se zastavit ani před stranou druhou (tím spíše, že se jedná o článek ve vašem magazínu a ne o pouhý názor čtenáře).

      3) Jistěže politicky agituji. Na politické argumenty je asi sotva možno odpovědět nepolitickými argumenty. Já ovšem nejsem přispěvatelem fotografického magazínu a za jeho obsah nenesu, narozdíl od vás, žádnou odpovědnost. Pokud se chcete vyhnout politickým diskuzím (proti kterým obecně nic nemám, jenom trvám na tom, že se nehodí na toto místo, ale na druhé straně nemohu nechat určité věci bez odpovědi), vyhněte se propagandistickým textům.

      4) Zcestovalost a zkušenost autora jsem ani v nejmenším nezpochybnil, zpochybnil jsem pouze jeho neobjektivitu a politickou naivitu. Ani 100 let života v “komunismu” (korektní terminologii, pane Polo, možno nastudovat za pár hodin z jakékoliv středoškolské příručky politologie) nedává nikomu politickou erudici a nadhled – empirie nemůže poskytnout relevantní hledisko pro řešení teoretických otázek.

      5) Vřele souhlasím s větou “Ono pošpinit něčí práci je jednoduché, ale udělat něco vlastního už tak jednoduché není”. Bohužel se to týká především autora, který ve svém článku pošpinil co se dalo, včetně práce kubánců, jejich života a jimi zvolené cesty.

      Expresivní výrazy nechť autor bere jako výraz mého (možná přílišného) temperamentu a rozhořčení nad předloženým textem. Nebylo cílem jej urazit a v žádném případě zesměšnit.

      Odpovědět
      • přestaňte laskavě s urážkami!

        Nejen každý člověk, ale i země je svýho štěstí strůjcem.Kubánci si bezpochyby Fidela zaslouží,stejně jako si češi zasloužili čtyřicet let komunismu.Soudruh Dinkov měl na tom jistě zásluhu.Už to jmeno…

        Odpovědět
        • přestaňte laskavě s urážkami!

          Zato tvé jméno jsme se pro jistotu ani nedozvěděli. Jsi takový zbabělec, nebo ses jen zapomněl podepsat? Každopádně jsi zřejmě velmi omezený člověk, když dokážeš odsoudit člověka na základě jeho jména. Tolsoj nebo Puškin podle tebe také byli budovateli “komunismu”, co? Jsi to ale myslitel.

          Odpovědět
          • přestaňte laskavě s urážkami!

            Rozdíl mezi svobodou slova a urážkami spočívá v tom, že v prvním případě polemizujeme s názory, zatímco v tom druhém útočíme na osobu, která názory prezentuje, a o její názory v podstatě nejde…
            Příklad: mám takový názor a nesouhlasím s jiným (=svoboda slova) × jste hlupák, protože tvrdíte, že… (=urážka). Tím prvním se vyznačuje demokratický přístup, tím druhým pak přístup totalitní a represívní, jaký funguje např. na Kubě. Každý si přeberte, čemu jsou vaše reakce blíž.
            Myslím, že Lukyho článek je první případ – tak to tam viděl, a proto to takto napsal. Nedostal to za úkol, není to tudíž žádná oficiální propaganda.
            Pane Dikove, pokud se vám na Kubě líbí, napište o tom článek bez obviňování kohokoli z tuposti, nadutosti apod., protože žádný názor vycházející ze zkušenosti a vlastních zážitků není hloupý. Maximálně s ním můžete nesouhlasit – a právě na Kubě se za takový nesouhlas zavírá a trestá.

            Milan Sýkora

          • přestaňte laskavě s urážkami!

            Ano, místo “tupé” jsem mohl říct “neopodstatněné” a místo “naduté” jsem mohl říct “povýšené”. A co by se změnilo? Podstata zůstane stejná. Tím považuji za vyvrácenou vaši definici rozdílu mezi svobodou slova a urážkami. Ten kdo podle mého názoru urážel (aniž by použil sinějších výrazů) byl autor článku a to tím, že označil kubánský režim za nelidský a zločinný (bez jakékoliv faktické argumentace). A mimochodem, odkud berete informace o zatýkání na Kubě kvůli politickému názoru? Doufám, že ne z českých sdělovacích prostředků.

          • přestaňte laskavě s urážkami!

            Byl to názor, nikoli nějaká vědecká definice. A není nikterak vyvrácen, protože základ je v tom, že já mluvím (a mnoho jiných) o názorech, vy o lidech a jejich názory máte jen jako záminku k útokům. Mějte si jaké chcete názory, ale neoznačujte za pitomce všechny, kteří mají názory jiné – tím ostatně potvrzujete tu definici, jak jste to nepříliš trefně nazval.
            O tom, že jsou na Kubě političtí vězni, mluví třeba i Amnesty International a jiné nevládní organizace, když tedy máte tak silný odpor k českým médiím.

            Milan Sýkora

          • přestaňte laskavě s urážkami!

            Neodsuzuju tě, komouši,na základě tvýho jména,jen ve tvých názorech a jménem,respektive jeho původem, vidim jistou souvislost.Tolstoj a Puškin žili v osmnáctým století a na rozdíl od tebe nepsali takový nesmysly.

          • přestaňte laskavě s urážkami!

            Žili ve století devatenáctém (pokud nepočítáš první rok života Puškina a posledních deset let života Tolstého). A nevěřím tomu, že bys kdy četl cokoliv od těchto dvou autorů, Burdo. Tím končím náš dialog.

          • přestaňte laskavě s urážkami!

            Ano máš pravdu,aspon v něčem, spletl jsem se, letopočty sem se nikdy moc neučil.Ale čet sem Kapitánskou dcerku, heč ,chceš to vyprávět?Ale tvoje názory ti nezávidim.

      • přestaňte laskavě s urážkami!

        Jeslti to muzu posoudit, delas svemu nazoru spatnou sluzbu.

        Kdyz uz je rec o naivite, tak idea, ze system na Kube je demokraticky a hrdy kubansky narod si celych 45 let Castra voli, je naivni az beda. A kdyz je rec o empirii a teorii, tak proste totalitarni model leninskeho komunismu v ocich vetsiny zucastnenych empiriku selhal. A na tom teoretici asi tezko neco zmeni.:-( Pokud nevidis jako problem to, ze ve ctyrhvezdickovem hotelu netece voda, tak to patrne ani nevidis jeden z problemu stadovych filozofii – podceneni vyznamu individualni prinosu k vysledkum stada.

        Odpovědět
        • přestaňte laskavě s urážkami!

          Leninský komunismus nemohl v očích zůčastněných empiriků selhat a to jednoduše proto, že k jeho realizaci nikdy v dějinách a nikde na světě nedošlo. Teorie spočívá ve vysvětlování empirického neempirickým a jako taková nemůže být vyvrácena empirií, ale opět jen teoretickou úvahou. Netekoucí vodu ve **** hotelu může považovat za problém jenom ten, kdo nevystoupil ze své velmi omezené subreality do určité méně omezené subreality.

          Odpovědět
          • :o))

            Ted pri cteni predchozich prispevku mi neco krasne doklaplo a dlouho jsem se tak nezasmal 🙂 Jde o ten komentar co trefne vystihl rozdil mezi “demokratickou nazorovou argumentaci” a “totalitarnim osocovanim cizich”.

            Doslo mi ze XGAS byl krasne demokraticky argumentujici postavou s nazory z minulych dob, ale obvykle nadherne formulovanou argumentaci. Jak veliky rozdil proti argumentaci p. Dinka, coz? Az mi nostalgicky malem ukapla slza. :o))

          • :o))

            Take se mi zacina zdat ze vsichni, meho pana nevyjimaje, zacneme vzpominat na vladu strasidla (XGASE) jako na dobu idylicky klidnou………

          • přestaňte laskavě s urážkami!

            A tak to ano: “Leninský komunismus nemohl v očích zůčastněných empiriků selhat a to jednoduše proto, že k jeho realizaci nikdy v dějinách a nikde na světě nedošlo.” A ta o Smolíčkovi Pacholíčkovi, by nebyla? Ze světa pohádek zpět do reality prosím.

          • přestaňte laskavě s urážkami!

            Jak tak na to koukám, XGAS chystá další studii?

          • přestaňte laskavě s urážkami!

            V pohádkách žiješ Ty. Ani komunisté si nedovolili tvrdit, že už je komunismus; maximálně připouštěli reálný socialismus.
            Nevím kde jsi žil Ty, možná jsi komunismus zažil, ale v Československu ani v SSSR nikdy komunismus NEBYL.

  13. Luky,Petr,Karel a podobní…

    Fotografie hodnotit nebudu,to mi nepřísluší.Weblink mi zaslal kolega z práce.Zajímalo by mě ovšem,kolik času výše uvedení pánové strávili na Kubě, s kolika kubánci ve městech a na vesnicích vedli dialog,zda jejich znalost španělštiny a kubánského dialektu je na takové úrovni,aby obyvatelům Kuby vůbec porozumněli…natož aby pronikli do jejich pocitů.Sám jsem na Kubě jako středoškolák žil pět let (1980-1985), v roce 1998 a 2000 jsem tam byl krátkodobě na dovolené, s kubánci na vesnicích jsem společně lovil ryby pro obživu,stravoval se,bavil se a to vše mimo turistická centra díky mé znalosti řeči a tamní kultury.A musím konstatovat,že článek je skutečně psaný tendenčně a zkresleně.Ale možná je to tím,že autor prostě neovládá dost dobře španělštinu a mezi “normální” kubánce se ani nedostal.Bohužel musím dát za pravdu(až na některé vyjímky,zejména pokud se jedná o kladnou kritiku způsobu volby kubánského “prezidenta” a volebního systému vůbec) více Tomášovi, než některým vaším blábolům,pramenícím z neznalosti věci.Ale i náš vážený exprezident Havel se nechává ztrhnout k podobným výrokům,aniž by znal opravdový stav mysli většiny kubánské populace. Budiž vám to omluvou,ale zůstaňte,prosím,u hodnocení fotografií.To vám půjde určitě lépe a hlavně objektivně.

    Odpovědět
    • luky,petr,karel a podobní…

      Fotky mě se zdájí docela zajimaví ,proti nimi nemám nic ,ale ten nápis jako že všechno krásné patří do doby předcastrovském je přehnaný a plno jedů většína kubanců jsou hrdí na to co budovali během socialismus,realita je někdy krůta ,jsou tam nedostatky a někdy i nepohoda ale pro običejni kubanci řict že za batistu bylo lepší by byla velká uražka,největší zločin proti kubancům nespachal režim i když není dokonalý ale spíš USA a chcí řict že s tebou souhlasím

      Odpovědět
  14. To snad ne?!

    Já myslel, že Paladix je server pro fotografy (amatéry?, profesionály?), nikoli pro začínající politiky.
    Nebo se pletu?

    Odpovědět
  15. Je mu Lukyho líto ;-)))

    tahle diskuse totiž úplně pohřbila ten článek – mimochodem velice se mi líbil. Dokud tady nějaké schyzofrenní ego nezačalo tvrdit, že je to politická propaganda, tak mě ani nenapadlo o tom takhle přemýšlet. Upřímně řečeno jako člověk co rád cestuje se o země zajímám hlavně z pohledu toho, co tam můžu vidět, zažít a pro sebe objevit. Je mi obvykle šumák, jaká která politická klika tam je u moci, dokud jsem tam alespoň trochu v přiměřeném bezpečí.

    O Kubě už nějakou dobu jako o potenciálním cíli cesty uvažuji a za Lukyho článek jsem proto velmi vděčný a těším se na pokračování.

    Nechápu toho, co v cestopise, který je okořen popisem pro nás netypických zážitků hledá politiku – to musí být nějaká úchylka. Je pravda, že na Kubě se politice člověk asi těžko vyhne, ale narozdíl od jiných zemí ji v tomhle případě vnímám spíš jako místní atrakci a kolorit – Fidel a jeho praktiky, ať jsou jaké chtějí zkrátka dělají z Kuby to co Kuba dnes je a na co se tam cestovatel jede podívat.

    díky Luky

    Jindra

    Odpovědět
    • je mu lukyho líto ;-)))

      Tím, kdo zavlekl do věci politiku byl autor článku a ne já. Já jsem jenom kritizoval jeho přístup a následně jsem přinesl opačný náhled na věc jako doklad toho, že ne každý (jak se zřejmě autor domníval) musí souhlasit s jeho politickými stanovisky. Nebylo to tedy schizofrenní ego, maximálně lehce paranoidní ego.

      Odpovědět
    • je mu lukyho líto ;-)))

      Henry,pokud je podtitulek k článku myšlen ionicky,tak se omlouvám,asi ztrácím smysl pro humor…Pokud nikoliv,tak Tvůj příspěvek je, s prominutím, blábol. A věty “Nyní si nemohu odpustit trochu historicko-politického přehledu, protože politika zde návštěvníka provází na každém kroku ať chce či nikoliv.” sis zřejmě v článku nevšiml! Četl jsi ho vůbec?

      Odpovědět
      • je mu lukyho líto ;-)))

        jasně že četl – nechápu moc proč bych měl vidět v podtitulu propagandu a Lukyho historicko-politický přehled se celkem shoduje s tím, co jsem o Kubě věděl již dřív – opět mě nenapadlo v hledat propagandu – asi jsem málo politicky obezřetný ;-)) – k čemu by vlastně proboha v tomhle státě byla propaganda a koho by k čemu měla zmanipulovat (to je pokud se nepletu smyslem propagandy).

        Já v Lukyho článku naopak vidím propagaci – je to takový hezký, karibský, zachovalý lež možná malinko moc uleželý skanzen. Já jsem komunismus zažil naposledy jako 15ti letý a pomalu začínám zapomínat, jak to chodilo. Už jen matně si vzpomínám, jak nás naši varovali, co nemáme ve škole říkat, aby k nám domů nepřišla nezvaná návštěva a jak mě maminka posílala stát frontu k jediné sámošce, když náhodou něco dostali, nebo, jak mi spolužáci záviděli, že jsem dělnického původu a mohl jsem proto jako jeden z mála ze třídy vycestovat s rodiči do Jugoslávie až 1x za dva roky a tam platit bártrově kempingovými židličkami a kafem poschovávaným před celníky. Ob rok jsme mohli zajet za nákupy některých komodit do NDR – to byl teprve odvaz.

        Moc mi to chybí a tak se chci jet podívat na Kubu, tam prý je pár těhle atrakcí ještě k vidění, tak abych si zavzpomínal;-)) Fidel a to co z Kuby udělal (ať již to bylo s pomocí sovětských soudruhů nebo s přispěním Americké blokády) je zkrátka stejně velkým lákadlem, jako její přírodní krásy. To co píše Luky je tak z mého pohledu propagace – Fidel také nepřijde zkrátka – pokud se rozhoupu tam zajet, tak mu tam nechám pár dolarů, což jak Luky správně podotýká rozhodně nepřispěje k jeho předčasnému odchodu do věčných politických lovišť.

        Luky ty si vlastně chytře utajenej podporovatel Fidelova režimu – v pokračování prosím piš trochu méně o té oprýskané stránce Kuby, aby se moc lidí nerozhodlo tam jet ;-))

        Odpovědět
  16. 🙂

    Tak já budu zase politicky extrémní 🙂

    Vážený pane Dinkove,

    tady byste měl spíše kritizovat fotografie; prostě si je prohlédnout a podle vlastních fotografických zkušeností je posoudit.

    S kritikou textu jděte raději jinam.

    Podle mne jste Vy a vámi podobní, obyčejný rudý bastard. Nic víc nic míň.

    Vážim si rozumných a moudrých lidí se zdravým úsudkem, vážim si práce lidí, kteří pracují na tomto serveru a přispívají zde svými fotografiemi a články. Nevážim si zde hlupáků. S těmi prostě vést dialog nelze. To je holá realita.

    A k Vám Luky: prostě jste to tak cítil, tak jste to tak vyfotografoval. Si myslím. Udělal bych to samé. Možná bych použil více ČB a vzal to 20mm přímo na agenty a donášeče 🙂 To už by asi nešlo nikým ani okomentovat stejně jako utrpení jiných lidí jiných národů v jiných zemích….

    Pokračujte dál, moc se mi líbí ty staré Buicky 😉

    Odpovědět
    • 🙂

      To sis asi spletl s rubrikou MNS. Tam se kritizují fotografie. V diskuzích ke článkům se podrobuje kritice především text. Ten tvůj “zdravý úsudek” bude asi takový, aby byl v souladu s tvými (většinovými) názory a aby nepřinášel příliš bolestných rozporů. A jestli tím “hlupákem” myslíš mně, tak se mnou dialog vést lze a taky je veden, takže opět nemáš pravdu.

      Odpovědět
      • 🙂

        Pripadam si trochu jako v Solzenicinove souostrovi Gulag kde podobne diskutovali soudruzi odvazeni vagonem-dobytcakem do lagru. Presto ze s nimi jednali jejich spolustranici stejne jako fasiste se zidy byli tito presvedceni ze Sovetsky system je spravny jen ma ‘male’ mouchy.
        S takovymi soudruhy nema smysl diskutovat, tito i v komunistickem lagru budou tvrdit ze komunismus je to nejlepsi co je mohlo potkat.

        Odpovědět
      • 🙂

        Pane Dinkove,
        mám s Kubou bohaté obchodní a osobní zkušenosti již od r. 1988, několik let jsem žil v Latinské Americe, i přímo na Kubě. Vážím si Vašeho objektivního názoru na život na Kubě a nezbývá mi než skutečnosti, o nichž píšete, potvrdit. Nenávistné politické výpady proti současné Kubě pramení mj. z hluboké neznalosti kubánských a latinskoamerických poměrů a z omezující jednostrannosti při posuzování společenskoekonomických procesů, které na Kubě probíhají. Lidi, kteří se takto projevují ve vztahu ke Kubě, nejsou schopni objektivní polemiky a nemá smysl s nimi ztrácet čas.
        JUDr. Milan Vrba, ředitel
        AZULEX s.r.o.

        Odpovědět
        • 🙂

          Vážený pane řediteli,
          jako nomenklaturní kádr vyslaný stranou jste se zajisté pohyboval v úplně jiné společnosti hýčkán místními politickými pracovníky než prostý kubánský lid, kterého si nesmírně vážím pro jeho životní optimismus. Vysvětlete mi, prosím, proč z tohoto ráje utíkalo tolik lidí riskujíce vlastní život dokud vláda USA ve spolupráci s kubánskými činiteli emigraci nezastavila.

          Odpovědět
          • 🙂

            Vážený pane Nováku,
            velmi se mýlíte, pokud všechny úspěšné lidi z předlistopadového období zařazujete do nomenklaturních kádrů KSČ. Ale to je Váš problém, pokud bez znalosti skutečností okamžitě lidi soudíte. Mluví z Vás nenávist. Nebo je to závist ?? Je evidentní, že ani s Vámi nemá smysl ztrácet čas polemikou. Přesto Vám přeji, abyste i Vy ve svém pracovním životě dosáhl profesních úspěchů.
            JUDr. Milan Vrba
            ředitel
            AZULEX s.r.o.

          • 🙂

            Vážený pane doktore,
            neodpověděl jste mi na otázku, proč tolik lidí v relativně krátkém čase uteklo z komunistického ráje na Kubě i za cenu rizika utonutí?
            V přelistopadovém období bylo mnoho schopných lidí, ale profesně uplatnit se mohli (zejména v zahraničním obchodě) jen straně oddaní, absolventi VUML a mnohdy s STB spolupracující. Znaje několik jazyků zajímal se můj známý o práci v zahraniční firmě působící v ČSR a bylo mu řečeno, že by musel nejdříve podepsat spolupráci s STB. To je realita, o které dnes již nikdo nechce nic slyšet.

          • 🙂

            Vážený pane Nováku,
            víte, já věřím sobě, ne “známým”, kteří mnohdy vyprávějí ledacos. A moje zkušenost je taková, že jsem nemusel být ani v KSČ, ani absolvent VUML ani spolupracovník StB. Do zahraničí jsem se dostal tím, že jsem v r. 1987 vyhrál konkurs na zaměstnání v prestižní cizí firmě v Chile. A v mém odchodu do Latinské Ameriky mi československé ministerstvo vnitra nijak nebránilo, ani jsem se nemusel k ničemu zavazovat. Pouze jsem musel československému státu uhradit vysokoškolské vzdělání a obdržel jsem vystěhovalecký pas. Nenechte se ovlivnit dnešní jednostrannou mediální propagandou, že před listopadem 1989 všichni občané ČR, kteří chtěli odejít do zahraničí, museli odejít pouze ilegálně. Není to tak. Nezastávám se předlistopadového režimu v ČSSR, měl jsem k němu řadu výhrad, ale úsudky si vždy tvořím sám na základě hlubšího poznání skutečností. Někdy trvá déle, než se člověk k pravdě dopídí, ale stojí to za to. Pokud mu na tom záleží. A co se týče emigrace z kubánského “ráje”, jak ho ironicky nazýváte, přečtěte si raději knihu KUBA- Nové dějiny (hlavně poslední třetinu knihy). Napsal ji p. Richard Gott a vyšla asi před dvěma měsíci. Dá Vám objektivní přehled nejen o problému emigrace.
            V další komunikaci s Vámi již pokračovat nemohu, musím se věnovat pracovním záležitostem, nezlobte se.
            JUDr. Milan Vrba

          • 🙂

            Proboha, co se nám tu snažíte namluvit. Nakonec budete tvrdit, že hranice nebyly obehnány ostnatými dráty a neexistovala berlínská zeď, že každý mohl cestovat, kam mu bylo libo.
            Pokud tomu bylo tak, jak říkáte, pak jste musel mít přinejmenším strýčka nebo tchána krajským tajemníkem KSČ nebo UV KSČ. Takových příkladů jsem ve svém okolí viděl spoustu.

          • 🙂

            Blbečku Nováku,
            tenhle doktor Ti dost inteligentně a fundovaně říká skutečnosti, o kterých ty, podle toho, jak se projevuješ, nevíš vůbec nic. Nesaháš mu ani po kotníky. Vsadím se, že o Kubě nevíš nic, asi jsi tam ani nebyl, jen jseš plnej nenávisti. Nemáš žádný hmatatelný argumenty, který bys mohl použít, tak se schováváš za nějaký urážky o tajemnících KSČ. Vždyť to nemůžeš vědět, tak proč urážíš? Ty jsi vůbec nepochopil, co je demokracie. To je totiž svobodný vyjádření názoru. A taky tolerance toho druhýho. Ty se musíš v životě ještě hodně učit.

          • 🙂

            A taky jsem ještě neslyšel, že by nějaká zahraniční firma v ČSR za socíku vyžadovala, aby její českej zaměstnanec nejdřív podepsal spolupráci s STB. Kdo to tomu tvýmu známýmu nařídil, snad tehdejší policajti? Copak ti ho do tý firmy přijímali? Plácáš nesmysly, logicky myslící člověk tě nebere.

    • 🙂

      No, rozumnyx ludi si vazit musis, ale po tom co inym nadavas do bastardov dufam, ze sa medzi nix nepocitas. A to je uplne jedno aky ma nazor a z akej je strany.

      Odpovědět
  17. 2 správce webu

    Nešlo by prosím na jednu IP adresu dát BANa, aby nemohl dávat přispěvky ? 🙂 je to sice cenzura a omezování svobody projevu, ale já bych to uvítal.

    Odpovědět
  18. Díky za článek s názorem

    Nevěřil jsem svým očím, když jsem uviděl pod dva dny starým článkem přes 70 komentářů. Moje první reakce byla, že autor musel zplodit buďto text hodný Pulitzerovy ceny s nadpozemskými fotkami nebo totální blábol. A tak jsem byl po přečtení článku a prohlídnutí fotek trochu zklamán – senzace se nekonala – autor odvedl dobrou práci, která se sice o zmíněnou cenu asi ucházet nebude, nicméně jeho letmé reportážní nahlédnutí do života této pro nás vzdálené, ale svým osudem přece jen blízké země je pro mě osobně velice cenné. Pokusím se vysvětlit proč.
    Málokdo má možnost poznat život v té které cizí zemi do všech detailů (někdy se to nepodaří ani jejím obyvatelům, soudě dle reakcí některých jedinců, kteří jakoby před rokem 89 žili v jiné zemi než já) a každý návštěvník nutně vnímá danou realitu subjektivně. Pohled člověka, který v cizím prostředí žije delší dobu je samozřejmě hlubší a svázanější s příslušnými reáliemi než pohled amatérských cestovatelů (ke kterým se taky tak trochu počítám, i když jsem toho tolik co autor zatím neprocestoval ;-). Na druhou stranu může být tato „svázanost“ s prostředím při hodnocení příslušné země a způsobu života jejich obyvatel příčinou mnohem větší subjektivity… Necítím v tom článku „omezený rozhled“ autora ani jeho „zabedněnectví a snobství“, či touhu být „hlásnou troubou oficiální propagandy“ – viz výtky pana Dinkova. Cítím v něm snahu po sdělení vlastního poctivého názoru na Kubu a její obyvatele z hlediska autorových jistě nejen cestovatelských zkušeností. Mohu s ním nesouhlasit v jednotlivostech, diskutovat o vyznění jednotlivých fotek či jejich popisků. Nicméně jako celek hodnotím reportáž kladně a zařazuji si ji jako kamínek do mozaiky jménem Kuba. Opakuji pro méně chápavé – jako kamínek – nikoliv jako hotový názor, se kterým je třeba se zcela ztotožnit nebo jej rozcupovat na kousky. Možná bych některým horlivým kritikům doporučil, aby si uvědomili, že doby, kdy to co bylo napsáno a schváleno Velkým bratrem k přečtení, bylo záhodno si osvojit jako jedinou možnou pravdu, už jsou naštěstí pryč a že vyjádřit nesouhlas s něčím názorem se dá i jiným způsobem než s bolševickou slámou čouhající z bot…
    Díky Luky za článek – těším se na pokračování.

    Odpovědět
    • Promiňte, ale když jste u té politiky

      Může mi někdo vysvětlit, jsou tu povolaní, proč oblíbený disident, poté co se stal presidentem, nezakázal Komunistickou stranu, když proti ní celý život bojoval? Ve všech bývalých komunistických zemích měli komunisti alespoň tu slušnost, že se přejmenovali a distancovali od minulosti. Jen u nás se hrdě dovolávají odkazů minulosti a vykládají nám, jak jsme se měli minulých 40 let výborně a nikomu neublížili.
      Je to nějaký rok, co zavřeli slaboduchého mladíka za propagaci komunismu, ale šéfové KSČM v klidu mluví v televizi o znárodňování atd. a nic se neděje?

      Odpovědět
      • promiňte, ale když jste u té politiky

        Nemyslím si, že pes je zakopán v tom, že nebyla zakázána komunistická strana a už vůbec ne v tom jestli to udělal či neudělal ten či onen… ale tohle už sem opravdu nepatří.

        Odpovědět
  19. Kuba krásná

    Minulý rok jsme tam byli s klukama. Na Varaderu nádhera, v Havaně jsme si užili se super mulatkama. Potom sem si léčil kapavku, ale stálo to za to. Doporučuji pro všechny panice!

    Odpovědět
  20. kubansky raj

    Tak jste soudruhu preci jenom neodolal a jel jste podporit svymi penezi Fidela?Jel jste do zeme,kde sedi deseti tisice politickych veznu v temnych kriminalech,jel jste do bolsevickeho raje a jak videt,tak jste z toho nesmirne nadsenej.To uz jste tam mohl soudruhu rovnou i zustat.

    Odpovědět
    • kubansky raj

      Vida co zmůže jeden agresivně se vyjadřující blázen, jenž má pocit, že jen jeho pravda je tou PRApravdou. Škoda jen, že názory pana Dinkova nejsou namísto cizích slov se sporným významem a ještě spornějším použitím, za která se lze snadno schovat, prodchnuty spíše snahou o vysvětlení svého postoje, svých názorů a nalezení té přivlastněné PRApravdy. Přitom by stačilo říct – pane autore článku, v mnohém s Vámi nesouhlasím, z těch a těch důvodů, si myslím, že je to jinak a TEČKA. Místo toho se lidé neustále snaží prezentovat názor svůj a za uširvoucího ryku polnic se šikují do útoku. Připadá mi to od základu hloupé a všech zůčastněných nedůstojné. Stejné, jako když k někomu přijdu, za jeho názor mu vrazím pár facek a pak řeknu – pardon, já nerad! Omlouvat to vlastní vášnivostí, či jak to pan Dinkov nazval, je hloupé a komické. Nejde mi o hodnocení toho co napsal autor článku, proto ani nenapíšu jestli se mi článek líbil, či nikoliv, a nejde mi ani o hodnocení toho, co napsal pan Dinkov. Jde mi o prostředky a důraz s jakým byly zde použity. O způsob vyjadřování, který zdánlivě působí kultivovaně a racionálně, ale v pozadí stále slyším ryk těch trumpet volajících po krvi…

      Odpovědět
  21. reakce na fotografie

    Luky, fotografie bez nápadu ještě horšími titulky nevylepšíš. Když už chceš dělat politickou propagandu, dělej ji fotografiemi, které mohou někoho přesvědčit. Na to, ale zatím nestačíš. S úctou Aleš.

    Odpovědět
    • reakce na fotografie

      Fotky se mi nezdaji spatne, neni to umeni, ale jsou popisne, coz je u fotek ktere maji ilustrovat cestopis prvni pozadavek. Popisky jsou vysvetlujici, misty fotografie vypovidaji samy a bez popisu rikajiciho totez by se obesly. Clanek se mi nejevi jako pliticka propaganda, pan Ales je zjevne mimo misu a zadnou uctu proklamovanou u podpisu v jeho prispevku nevidim. Podle slohu a obsahu se mi zda, ze vetsinu prudce negativnich a nekritickych ohlasu na tento clanek psal jeden a tentyz clovek, ktery ma silny zajem na tom urazit a zostudit kohokoliv, kdo rekne o Kube jine nez pochvalne slovo. Samozrejme prakticky vzdy anonymne, bez uvedeni postovni adresy.

      Odpovědět
  22. Propagandisté nevymřou.

    Skutečně objektivní reportáž hodná Rudého práva před 20 ti lety s opačným znaménkem. Chtěl jsem se na Kubu letos podívat , ale raději pojedu do USA , abych se trochu poučil o tom jak to vypadá v “demokratické” zemi bojující za mír a naftu. /Pokud nebudu označen úředníky US ambasády za podvratný teroristický živel a nebude mi odmítnuto vydání víza./ Rozhodně nechci podporovat, /na doporučení outora tohoto instruktážního článku/, svými turistickými dolary Fidela. To raději přispěji na další humanitární misi pana Pilipa , Havla a spol. až opět pojedou lákat kubánce k boji za svobodu.
    Jen tak dál, více takových článečků, aby český měšťák náhodou nepochybil!!!!!

    Odpovědět
  23. Soudruhu Dinkove, …

    K článku: líbí se mi. Zaujal mne, a doufám, že autor se neslušně prskajícími jednicni bez vyhcování nenechá odradit od další tvorby (fotografické i textové)

    Naprosto souhlasím s názory pana Poly:
    http://www.paladix.cz/clanek.php?aid=10970&did=5538

    Pane Dinkove, rovněž mi nedá, abych na Vaše názory nereagoval. Sice běžně se nenechám vyprovokovat, ale Vaše míra naivity a “zakaždoucenunestrannosti” mne prostě donutila obětovat chvíli abych “se vyžvanil”.

    Napsal jste:

    Neurážel snad autor článku kubánce tím, že jimi demokraticky zvolenou vládu a prezidenta označil za představitele “zločinného režimu”?

    dále taky: … Bohužel se to týká především autora, který ve svém článku pošpinil co se dalo, včetně práce kubánců, jejich života a jimi zvolené cesty.

    A taky: … A mimochodem, odkud berete informace o zatýkání na Kubě kvůli politickému názoru? Doufám, že ne z českých sdělovacích prostředků…

    Okdud Vy, pane Dinkove berete informaci, že Kubánský lidi zvolil vládu demokraticky? Doufám, že ne z oficiálních prohlášení Kubánských sdělovacích prostředků. Jakými věrohodnými argumenty můžete podpořit své tvrzení, že občané Kuby si vládu zvolili demokraticky? Argumenty typu, že nějaká oficiálni statistika Kubánského režimu to takto prezentuje, neberu. Nejsou totiž pro mne dost věrohodné. Papír snese hodně.

    V Československu taky v 50-tých a 60-tých létech oficiálně neexistovalo zatýkání lidí kvůli politickému názoru. A prolhaná západní média právě takovou lživou propagandou (že se v ČSSR pronásleduje za názor) krmila celý západ. Že jo, pane Dinkove?

    Můj nebohý dědeček by Vám mohl povykládat, co se tady v 50-60 letech minulého století děla za zvěrstva. Ale oficiálně jsme přece byli svobodnou a demokratickou, socialistickou zemí s naprostou svobodou slova a dokonalým společensko-ekonomicko-právním řádem, z něhož si (bohužel) dokonce mnoho zemí bralo příklad.

    Tak kde je teda ta pravda? Jak to vlastně bylo? Tak, jak nám to soudruzi nadšeně říkali z prvomájových tribun, nebo tak, jak to prolhaná a zkorumpovaná kapitalistická média prezentovala na západě?

    Pane Dinkove, komunismus jsem také zažil. Naštěstí, ne dlouho, zhroutil se půl roku před mou maturitou. Nicméně, jedna epizoda mi utkvěje dlouho v hlavě. Dvouhodinový výslech na oddělení SNB kvůli závažnému zločinu, že jsem v 11 hodin v noci projel údajně “pomalu a nenápadně” na neosvětleném kole před sídlem okresního výboru KSČ, sem-tam nahlídnouc do oken (tak či tak v budově nikdo nebyl), mne vyděsil teprve dva dny po něm, kdy jsem byl předvolán ředitelem školy “na kobereček” a další dvě hodiny vyslýchán, s jakým úmyslem jsem je pohyboval městem po 22 hodině v prostorách poblíž OVKSČ. Dalo mi dost práce (již podruhé) někomu vysvětlit, že jsem si byl v nádražním bufetu koupit obložené rohlíky, neboť jsem měl hlad. Bohužel jsem u zpáteční cesty z mladícké nerozvážnosti zvolil cestu kolem významného státního úřadu, což, jak jistě uznáte, je vskutku velmi závažný zločin hodný krutého pronásledování nejen mně, ale ještě minimálně třech generací mých potomků (až by se mi narodili).
    Asi měsíc po události jsem byl opět předvolán ředitelem školy, tentokráte bylo “sezení” krátké. Soudruh ředitel mi udělil “ředitelské pokárání” (je to slovensky, neznám český ekvivalent) za porušování školního řádu (pobyt mimo bydlište po 21.hodině), s důrazným doporučením, ať se již ve vlastním zájmu takových přestupků nedopouštím, neboť by to jinak mohlo mít negativní vlyv na mou známku z mravů. Jakoby mimochodem jsem byl před odchodem dotázán, zda a případně na kterou vysokou školu se hlásím.
    Dnes děkuji bohu, že asi za další měsíc došlo k “sametové revoluci” a střední školu jsem ukončil bez komplikací i s maturitou. Možná bych dnes nejenže neměl počítače, hifi přístoroje, digiťáky, a jiné kreativní hračky a zcela jistě bych nedělal práci, která mne baví a o nadprůměrném platu bych mohl akorát nechat zdát. A možná bych dokonce lepil sáčky na Pankráci za “podvratnou protistátní činnost” a možná bych byl šťasten, že bych neměl ženu a děti. Zda a jaký dopad by můj zločin mohl mít třeba na mou sestru (ta již na světě byla), to nechci domýšlet. Prostě absurdistán non-plus ultra.

    Podepisuji se i pod příspěvek Tomas, ze 3.2.2005, 21:13, http://www.paladix.cz/clanek.php?aid=10970&did=5598

    Pane Dinkove, Kubánci jistě jsou hrdí na všechno, na co hrdí být mohou. Nicméně, jsem přesvědčen o tom, že existuje i spousta aspektů jejich života, která v nich spíš vyvolává smutek, než hrdost. Nemluví o nich. Ani mezi sebou, a už teprve ne s turisty, ani kdyby mluvili (turisté) perfektní španělštinou s dokonalým místním přizvukem a dialektem. Nechtěj je nechat na sobě znát. To ale nic nemění na tom, že tyto aspekty jejich života existují a že jsou takové, jaké jsou.

    Vaši protikapitalistickou agitaci i osobní výpady ponechám bez komentáře. Stejně byste jiné než své argumenty patrně neuznal, a pak… inteligentní člověk si o něch (Vašich výpadech) udělá názor určitě i sám a nepotěbuje “trknout”. Ti méně inteligentní se pak k Vašim výpadům nejspíš připojí, neboť jsou “hezky emotivní”, a nelze popřít, že “umíte někomu něco pořádně natřít”. Ostatně, pokud nemáte v rukou větší moc, pak vlastně ničemu a nikomu neuškodíte, jen budu doufat, že svými “inteligentnímy provejy” neuchvátíte davy tak, jak se to povedlo Mečiarovi na Slovensku. To by byla pro Čechy velká škoda.

    Netvrdím, že kapitalismus je ideální společenské zřízení, ostatně, podle mne, ideální společenské zřízení neexistuje anebo je dlouhodobě neudržitelné kvůli “nehomogenitě lidského charakteru”. Aneb lidově řečeno, někteří lidé jsou hajzlové a zatím neexistuje účinný způsob, jak zamezit, aby jimi byli. Nicméně, kapitalismus je (podle mne) v jisté podobě (propracované zákony, nezkorumpované státní úřady a policie, vysoká vymahatelnost práva, fungující, nedeformovaný trh zboží, služeb a práce, atd, atd) zřízením s nejmenší mírou zla, nesvobody a nespravedlnosti. Že my (v Čechách ani na Slovensku) takový nemáme, to vím velmi dobře, nebojte se. Ale rozhodně také vím, že bych nechtěl být na svou zemi hrdý takovým způsobem, jako jsou na svou zemi hrdí Kubánci. Ne, to už radši budu hrdý (jakože nejsem, neboť podle mne nemám být na co), na to své rodné Slovensko. Byť (opakuji se) není na co a tak ani na něj nejsem hrdý. Přiznávám to a nestydím se za to.

    Ad bezplatné zdravotnictví a školství, 98% zaměstnanost, nízká kojenecká úmrtnost, atd, atd, atd:

    Pane Dinkove, věřte, či nevěřte, některá zemědělská družstva za komunismu plnila hospodářský plán dokonce až na 180% ! Papír toho snese hodně… ale to už jsem jednou říkal vlastně.. takže dál.

    Pane Dinkove, 98%ní zaměstnanost byla i u nás za komunismu. Jaká byla kvalita práce, o tom raději pomlčím. Bylo by to na dlouho. A je to už teď i docela jedno, nebýt jistého nešvaru, a to že (zejména starší ročníky) si svou komunistickou pracovní morálku udržuji ještě i dnes. Bohužel, někoho “jen tak vyhodit, neboť nemaká” není jen tak. Jakožto zaměstnavatel (pokud mu nechcete platit tučné odstupné), máte k dispozici vlastně jen paragraf o hrubém porušování pracovní kázně. Ne, ja nejsem zaměstnavatelem (zlým kapitalistou), jsem zaměstnán. Přesto i v našem podniku vidím, jak je problematické některá individua dokopat k tomu, aby dělali práci, za níž berou plat. Bohužel, bývá dost problémem z takovýchto lidí vypáčit i nějakoukloudnou dokumentaci toho, co nosí v hlavě, aby se z nich stal “postradatelný” (či lépe řečeno “nahraditelný”) prvek v soukolí podniku. Ale zaměstnaní jsou! A plat dostávají. Takže vlastně je všechno v nejlepším pořádku. Viďte, pane Dinkove?

    Můj švagr je kamionista a vozí zboží z Moravy do Německa a zpět. Má možnost na vlastní oči X-krát srovnat pracovní morálku v obou závodech. A Že je to nebe a dudy, to je prostě fakt. Když jednou ve čtvrtek odpoledne (snad kolem půl čtvrté) dojel do jedné fabriky na Moravě, tak mu klidně řekli (přestože měli ještě volné skládací rampy), že ho vyloží až zítra. Jen tak. Bez bližšího vysvětlení. Skládat se přitom mělo až do čtyř, takže se to dalo s trochou námahy stihnout, trvá to cca 3/4 hodiny, když sebou dělník mrskne tak 30-35 minut. Ale přece si nebude někdo o půl čtvrté špinit ruce, když má za půl hoďky padla, no ne? Nevyložili ho dokonce ani další den do tří hodin odpoledne, až poté, co zavolal na svou firmu a situaci vylíčil vedení, a to zase zavolalo do fabriky a pohrozilo fakturováním za “prostoje svých výrobních prostředků”. Nakonec se v 15:45 uvolil jeden vrcholně nas**aný dělník, že ho teda vyloží, aby mohl s prázdným kamionem odjet na víkend k manželce a dceři, ale nebýt “poplachu” co kolem toho nadělal, tak by tam zřejmě čekal až do pondělí, ne-li déle. Celou 3/4 hodinu přitom dělník nadával, že musí dělat přesčas, ale mohl si za to sám. Mohl to udělat již dávno, kdyby nebyl líný.
    Z německa má jiný zážitek. Dojel do skladu o půl páté odpoledne v pátek (!!), a byli tam už jen dva vykládači, kteří oba makali. Zašel teda do kanclu alespoň vyřídit papíry, kde zastihl přimo majitele firmy. Ten mu bezeslova za pár minut veškeré papíry vyřídil, a rovněž bezeslova si přes košili a kravatu oblékl pracovní plášť a sedl do vysokozdvižného vozíku a za půl hodiny (!!) mu sám osobně vyložil celý kamion, a s naprostou samozřejmostí mu pak poděkoval za dovoz materiálu, svlékl plášť a vrátil se do kanclu. Neumím si představit našeho vedoucího či majitele firmy, který je ochoten i makat. O zaměstnancích už radši ani nemluvě.

    Ale zaměstnaní ti lidé (co nemakaj) u nás jsou… to je fakt.. Takže ve statistikách se to nádherně promítne… A oficiální představitelé mohou být šťastni, jak jsou šikovni a jaký dokonalý systém to ve státě nastolily. Souhlasíte se mnou? pane Dinkove?

    Pane Dinkove, čistě náhodou, nemáte v oblibě koukat se na svět přes růžové brýle? Realita může být trochu jiná… A taky může být trochu odlišná i od toho, co se prezentuje v médiích (kterýchkoli – našich i Kubánských). Odposlech 30 000 (či kolik přesně – nepamatuji si to) telefonních linek ročně neznamená odposlech 30 000 lidí… neboť k jednomu člověku jsou vázany často tři i více linek. Stejně tak 98% zaměstnanost neznamená vyšší produktivitu práce, jakou má třeba Německo, kde je podstatně vyšší (snad až 4x !!) nezaměstnanost než na Kubě. Nad jakýmikoli prezentovanými fakty je totiž potřeba i přemýšlet, pane Dinkove. Možná teď tápete v hlavě, co to slovo znamená, ale je to fakt velmi potřebné. Jinak míra Vaší naivity, pane Dinkove (jenž už teď je k pláči) bude jen stoupat a stoupat. A ještě horší je, že si ji sám evidentně ani neuvědomujete. A nejhorší je, že svůj pohled na svět považujete za jediný správný. Takový mám alespoň pocit z Vašich příspěvků.

    Lékařskou pěči (a vzdělání) zdarma, okomentuji stručně. Úroveň lékařské péče dostupná běžným Kubáncům je velmi nízká (vím to z našich prolhaných médií). Ale je zdarma. To je fakt. Inu.. i zde kvantita převyšuje kvalitu. Ale to nevadí.. zní to krásně.. Zdravotní starostlivost zdarma. Pokroková a šťastná to země! Zní to přímo nádherně. Vzdělání zdarma… ano, ale to kvalitní vzdělání je dostupné 1/1000-ně Kubánců, samozřejmě že jen těm, co “pečou s režimem”. Ti ostatní se sice také vzdělávají zdarma, pokud ovšem to, co se naučí, lze nazvat vzděláním.

    Rovněž do tečky souhlasím s příspěvkem Bundese, ze 3.2.2005, 23:07

    K autorově popiskům k záběrům mám také rezervovaný postoj. Tvrdit s jistotou, že zachytil top-prostitutku s majetným klientem je dost odvážné. Nicméně, vyvracet mu to nelze, pokud na to nemáme argumenty. Není-liž pravda?

    S infantilností některých amerických vládních kruhů asi těžko kdo co nadělá. To, že Castra de-facto svým embargem ještě utužují u moci, jim zřejmě dojde tak za 20 let, pokud vůbec někdy. Ale to jsem ani nechtěl rozebírat..

    Odpovědět
  24. Kubu nebrat

    Mnoho z vas je tak sametove precitlivelych,ze je mi z toho na bliti.Za bolsevika se muselo pekne radne sikovat v rade a kdo se opovazil vychylit,toho “strana lidu” znicila.Mnoho z vas konformistu se nikdy nedostalo na rudy koberecek a tak donekonecna budete hledat nejakou tu positivni stranku na Marxismu Leninismu a ja k tomu muzu jen dodat,ze jste beznadejne naivkove a snilci.
    Ted hledate romantiku u silenyho Fidela na Kube?Kubanci jsou klasickym prikladem multikulturalniho naroda bez demokratickych historickych tradic,lide,kteri vice mene nikdy neprerusili otrokarskou spolecnost a jak se zda,tak bez intervence z venku na Kube nikdy ani zadna demokracie nenastane.Americani nemaji o sekace cukrove trtiny zajem a Cesi vozi Fidelovi penizky,aby se ten vrak zmital ve vlnach jeste o nejakou tu dekadu dele.

    Odpovědět
  25. i love KUBA

    MYSLIM SI ,ZE ZIVOT NA KUBE JE PRE MNOHYCH I CHUDOBNEJSICH LUDI LAHSI LEBO SA VEDIA ZABAVAT A HLAVNE VEDIA SI VAZIT SLOBODU

    Odpovědět
  26. nelidský systém??!!!

    Nechci se pouštět do debaty, jestli je Castrův režim zločinný, ale vůbec mi nepřipadal nelidský. Lidé ho tam mají svým způsobem rádi. Zcela bez diskuze je to režim komunistický a podle toho to tam i vypadá…

    Odpovědět
    • nelidský systém??!!!

      Říká ti něco listina základních práv a svobod??? Tak to tam nemaj, a tomu ja řikám nelidský…

      Odpovědět
  27. KUBA je proste KUBA

    No,kazdopadne je clanek hodne subjektivni. To jestli se nekdo ubytuje ve spatnem hotelu, je hold nekdy smula a nevidel bych v tom nic zvlastniho. Ja jsem bydlel v hotelu primo v Havane a uroven byla hodne evropska a za celou dobu jsem se nesetkal s zadnym nedostatke. Byl jsem tim taky mile prekvapen ale i Kuba uz chape, ze dolary si musi zaslouzit. Absolutne se nelze zastat soucasneho rezimu. Kdyz si clovek uvedomi, ze v 50. letech byla Havana jednim z nejbohatsich mest sveta a podiva se na ni dnes, tak ukapne slza. Jenze i tim dnesnim stavem pusobi prijemne a jedinecne. A to asi neni potreba mluvit o prirode, ktera je jedinecna…. Myslim, ze turisticky se Kuba stava hodne atraktivni a cim driv se zbavi rezimu, tim lip.

    Odpovědět
  28. Ach ta Kuba…:)

    Kuba je mooc krásná země….a jestli jste viděli Hříšný tanec 2…tak je vážně na co koukat…:)viz krásní Kubánci a sličné Kubánky…..

    Odpovědět

Napsat komentář