Jan Novák – Foto a video pod vodou

Recenze knihy, kterou v roce 1998 vydalo nakladatelství Grada Publishing. Chystáte se v létě na dovolenou k moři a chcete si zkusit udělat na památku pár záběrů pod mořskou hladinou? Nebo chcete zkusit rozšířit svá fotografická témata o podvodní fotografii? Nevíte jak na to a s nejste si jistí s čím? Pak právě Vám je kniha od Jana Nováka určena.

Kniha je přehledně zpracována a je rozdělena do 12 kapitol. V nich se prolínají základy potápění včetně potřebné výbavy s možností získání fota a videa pod vodou. Čtenář se tak postupně seznámí s následujícími kapitolami: Sousední svět, Hobby i pro metuzaléma, Dole je ledacos jinak, S čím a jak pod vodu, Přístroje do nepohody a kousek pod hladinu, Fotograf – potápěč, Videokamera pod vodou, Jak ulovit dobrý záběr, Kam pod vodu, Horší než žralok, Péče o vybavení a Stručná historie fotografování a filmování pod vodou. Na závěr je ještě připojen seznam literatury, ve které se chtivý čtenář může dozvědět další informace. Šikovný je také připojený rejstřík, s pomocí kterého se můžeme v knize snadno a rychle orientovat a nalézt požadované informace.

Foto a video pod vodou

Zpočátku se autor věnuje tomu, pro koho je potápění určeno a jaký by měl být jeho zdravotní stav. Pak si všímá optických odlišností mezi vodou a vzduchem, které mohou nemile překvapit (index lomu, množství světla, úbytek části barevného spektra se zvyšující se hloubkou). Pokud nás tyto odlišnosti neodradí, můžeme se seznámit s jednotlivými možnostmi potápěčského vybavení a užitečnými pomůckami.

Tak za sebou máme počáteční průpravu a nyní se můžeme v následujících kapitolách seznámit s fotografickými přístroji a videem určenými pod vodu. Jedná se o vodotěsné kompakty, přístroj Nikonos a vodotěsná pouzdra. Když víme o jednotlivých technických možnostech včetně jejich kladů a záporů, tak následují rady, jak ulovit dobrý záběr. Výběr motivu, ohniska, kompozice a nasvícení jsou základní věci a pro jejich pochopení jsou připojeny ukázkové fotografie. Trocha rad s výběrem lokality pro fotografování pod vodou, zásady péče o vybavení a již si myslíme, že víme vše. Naše nadšení trochu mírní kapitolka varující před různými nebezpečími pod vodou. Není to žralok, ale zima a chlad, kdo je největší zabiják. Když se k tomu přidá jedovatá flora a fauna spolu s lidským lajdáctvím a bezohledností, skoro abychom si vše ještě jednou pořádně rozmysleli.

Tato kniha je určena pro seznámení se s potápěním a možnostmi fotografování pod vodou. Lze ji proto doporučit všem lidem, kteří s touto problematikou začínají nebo by se jí v budoucnu chtěli věnovat. Je přehledně zpracována a doplněna spoustou ilustračních obrázků a fotografií. Vzhledem k informační hodnotě se mi zdá investice 49 Kč (Levné knihy) do knihy výhodná.

Jan Novák: Foto a video pod vodou
Vydavatel: Grada Publishing v roce 1998
Přibližná cena: 49 Kč (Levné knihy)
Formát: větší A5
Vazba: lepená, měkké desky
Rozsah: 80 stran textu a obrázků
ISBN: 80-7169-671-4

1 komentář u „Jan Novák – Foto a video pod vodou“

  1. Hezke, ale kde ji sehnat?

    Bylo by bývalo hezké, kdyby byl autor napsal i v kterých levných knihách ji lze sehnat. Nikde jsem ji neviděl. Nevíte někdo prosím, kde (v blízkosti Prahy) by ji mohli mít? Podle recenze ta kniha vypadá zajímavě.

    Odpovědět

Napsat komentář