Josef Šnajberg: Krajiny a akty

Pokud chcete navštívit výstavu, která neobsahuje zdaleka pouze fotografie (a kde jsou fotografie dokonce v menšině), ale zahrnuje i obrazy, grafiky a dokonce i básně, pak pro vás máme následující tip.

Fotograf Josef Šnajberg je jedním z pěti současných českých umělců, kteří se podílejí na výstavě s názvem Tam, kde řádí múzy, probíhající v Ateliéru Maron v Praze 10. Název výstavy byl inspirován tím, že se jedná o průřez umělecké tvorby z několika oblastí. Kromě Josefa Šnajberga se na skupinové výstavě podílejí další umělci (grafici, malíři, sochaři, básníci) – Karel Benetka, Věra Martinková, Jiří Staněk, Alena Vávrová.
Věnujme se však dále jen fotografické části výstavy.

Josef Šnajberg - Akt
Josef Šnajberg - Akt2
Josef Šnajberg je tedy jediným, který na této výstavě prezentuje fotografie. Vystavuje asi jen půldruhou desítku svých fotografií, celkem malých rozměrů (do cca 20 x 30 cm). Větší část představují barevné krajiny, menší šest černobílých aktů. Témata krajiny a figury (v tom zejména akty), patří údajně k hlavním autorovým tvůrčím oblastem. Mě na výstavě zaujaly daleko více zmíněné fotografie aktů, protože jejich teple hnědá, tedy nebarevná výrazová škála, spolu se zšeřelými, převážně interiérovými motivy navozuje asociace tajemství a záhad. Citlivým využíváním světel a stínů je dosaženo příznivého odosobnění modelů. Některé snímky se mi však zdály jakoby již něčím povědomé, zřejmě díky výrazovým technikám, použitými i jinými fotografy aktů. Podle mého názoru k méně zajímavé části prezentace (byť rozsáhlejší) patří barevné fotografie krajin. Josef Šnajberg -  Krajina Přestože jsou to fotografie technicky kvalitní a barevně líbivé, tak mě na první pohled vlastně neupoutaly. Většinou sice dobře využívají souladu barev, ale nejsou kompozičně nijak zvlášť nápadité. Některé snímky obsahují i dost drobných detailů, které, nezarámovány do výraznější a originálnější kompozice, zcela zapadají a celkovou působivost spíše oslabují. Patrně teprve použití mnohem většího formátu snímků, možná i spolu s drobnými úpravami výřezu, by jim umožnilo diváka více zaujmout. Ke zvýšení vlivu na divákovy smysly, zejména u těchto krajinářských snímků, by zřejmě přispěla i jejich lepší instalace, hlavně umístění výše proti očím diváka.

Celá výstava Tam, kde řádí múzy zřejmě dost návštěvníků uspokojí, ale odhaduji, že především ty, kteří nejsou zaměřeni výhradně na fotografii. Přesto, nebo i právě proto, vám její návštěvu mohu doporučit.

Tam, kde řádí múzy (Josef Šnajberg: Krajiny a akty)
Kde: Ateliér Maron, Kozácká 12, Praha 10
Kdy: do 14.6.2002
Otevírací doba: Po – Pá od 8 do 18 hodin
Vstupné: dobrovolné
Téma: krajiny, akty a další umělecká tvorba

Josef Šnajberg

(nar. 1944) se fotografování věnuje od dětství, v roce 1988 absolvoval Pražskou fotografickou školu Svazu čs. fotografů. Vystavoval v roce 1988 v Praze 10, v kulturním domě Cíl, v roce 1992 v galerii U jednorožce v Praze 1. Fotografie uplatnil také na obálkách knih (např. v nakladatelstvích Alfa – Omega a Tripolia).

Ateliér Maron

se věnuje (přes svou malou publicitu) výstavní činnosti celkem systematicky, proběhly zde např. výstavy fotografií Jiřího Veselého z cest po Evropě a řada dalších výstav (plastiky, sklo, keramika, obrazy, šperky). Adresa: Praha 10, Kozácká 12 (tram č. 4, 22, 23 – zast. Krymská), tel. 02-71740363.

Napsat komentář