Svačinová fólie chrání vývojku i ostatní chemii

Polyetylénová fólie určená k balení potravin nám také pomáhá chránit fotografické lázně před vzdušným kyslíkem.

S výjimkou vlastních plic nevidí fotograf vzdušný kyslík příliš rád. Ten totiž způsobuje oxidaci a tedy fotografickou nefunkčnost některých látek, hlavně těch vyvolávacích.

K ochraně roztoků i pevných látek lze přitom použít svačinovou fólii. S větším či menším úspěchem zabraňuje vysychání potravin a nám naopak pomáhá zamezit přístupu vzdušného kyslíku k naší drahocenné chemii.

Já touto fólií balím hrdla skleněných lahví s vývojkami a teprve poté zašroubovávám víčka, která mohou ale také nemusí dostatečně těsnit. Dělám to i přesto, že na některých lahvích od vývojek z bývalé NDR mám stále gumové špunty. Skutečnost, že některé špunty nejsou při otvírání lahve přisáté a tedy že v lahvi není podtlak, svědčí o tom, že kyslík, který byl zavřený v lahvi a zreagoval s vývojkou, byl nahrazen čerstvým vzduchem zvenčí.

Na svém procesoru pro vyvolávání fotografií jsem touto fólií začal zakrývat nádrže s lázněmi místo původních skleněných krytů. Stejně tak je možné fólií zakrýt i lázně v miskách. Je jí dobré položit tak, aby ležela na hladině a zmenšilo se tak množství vzduchu, který je v misce zavřen s roztokem.

Vývojka Ilford Multigrade ředěná 1+9 tak vydržela v nádrži mého procesoru týden beze změny vlastností, běžně jí tak ponechávám přes víkend a to i opakovaně jeden roztok 2x – 3x. Dokonce jsem jí tak bez problémů ponechal celý měsíc – sice na rozdíl od uskladnění v hnědé láhvi zhnědla, ale stále vyvolávala. Po tak dlouhé době jsem ji ovšem použil jen na nedůležitý test, takže nemohu posoudit, zda si stále zachovala naprosto stejné vlastnosti, ani jakou měrou se na degradaci vývojky podílela případná prostupnost fólie, a jakou skutečnost, že vývojka byla vystavena světlu v nádrži z čirého skla. Jiné dlouhodobější a přesnější testy jsem nedělal, protože pro mne nemají význam.

Fólie jsou jistě různě kvalitní, ovšem tu nejlepší lze bez intenzivních testů asi jen těžko nalézt. Za Velkou louží je doporučována fólie Saran Wrap, které se k nám (alespoň pod tímto názvem) nedováží. Nejlevnější v tuzemsku jsou pravděpodobně fólie Paclan a fólie prodávaná v hypermarketech Tesco pod značkou tohoto řetězce. Jejich použití vám ale minimálně napoprvé nemohu doporučit. Součástí balení takové fólie je i hrana, o kterou se fólie odřezává. Ta je v případě obou těchto fólií tvořena velkými papírovými zuby a o ně se fólie neodřezává snadno (možná se jedná o stejného výrobce). Zvolte si proto fólii, která má na balení odřezávací hranu z tenkého plíšku a malými zuby. Jen tak zvládnete odříznout i malé kousky fólie rovně a bez toho, že byste se do nich rovnou nechtěně zabalili. Takto získanou krabičku pak můžete po vypotřebování fólie znovu naplnit jinou již dle libosti. Pokud požadujete opravdu přesné a čisté odříznutí, pak doporučuji speciální odvíječe, které ale už něco stojí.

1 komentář u „Svačinová fólie chrání vývojku i ostatní chemii“

  1. ochranná atmosféra

    já osobně Tobíkem popsaný problém řeším tak, že v celé místnosti, kde vyvolávám napustím ochrannou dusíkovou atmosféru, která nahradí na kyslík bohatou atmosféru standardní. Sám pak pracuji s kyslíkovým přístrojem abych nepošel. Abych zabránil degeneraci chemikálií vlivem světla, tak jsem zazdil okna a používám aktivní noktrovizor, abych nemusel zapínat světlo kromě zvětšováku – má to trochu nedostatky při pozorování tonálního podání výsledných zvětšenin, ale pracuji na objektivizaci posouzení pomocí plochého scannu zvětšeniny a posouzení histogramu.

    Myslím že takovýto postup je mnohem sofistikovanější a elegantnější než pouhá svačinová fólie ;-)))

    … ale váženě teď přemýšlím, zda by fólie pomohla i u misek. Ať udělám co udělám tak pod fólií zůstane v poměru k množství chemikálie hodně vzduchu a tedy i kyslíku. Asi nám miskařům (dokud konečně neupgradujeme na Tobíkův nebo P.Dzikův poloprocesor) nezbude než pokaždé hezky slévat chemii zpět do lahví.

    Odpovědět

Napsat komentář