Karel Jiskra – Retrospektiva, a tvůrčí skupina ART FOTO

Pozvánka do Vysokého Mýta ve východních Čechách, kde nyní můžete vidět výstavy fotografií dokonce na dvou místech. Obě mají společného jmenovatele – tím je tvůrčí skupina ART FOTO, která sdružuje fotografy z Vysokomýtska a Choceňska.

Karel Jiskra – Retrospektiva

Jako první výstavu roku 2002 pořádá Městská galerie ve výstavní síni Jana Jušky bilanční výstavu vysokomýtského fotografa Karla Jiskry nazvanou Retrospektiva. Výstavní síň sídlí v budově SPT Telecom v jihovýchodním rohu náměstí Přemysla Otakara II.

Karel Jiskra - Retrospektiva

Karel Jiskra se začal fotografií vážně zabývat v roce 1962 v tehdejším foto kroužku Závodního klubu Karosa. O fotografování chtěl vědět daleko víc, než se mohl dozvědět z běžné praxe, literatury a odborných časopisů. Přihlásil se na Lidovou konzervatoř při Krajském kulturním středisku v Hradci Králové. Obor výtvarná fotografie pod vedením doc. Jána Šmoka absolvoval s výborným prospěchem v roce 1977. V současné době pracuje ve tvůrčí skupině ART FOTO a v jeho tvorbě začíná převažovat barevná fotografie. Jeho fotografie můžete ve Vysokém Mýtě shlédnout od 6. ledna do 10. února 2002.

V průběhu let zúročil svoji odbornou průpravu a zúčastňoval se výstav a soutěží. Získal řadu ocenění na regionální i celostátní úrovni. Jeho práce mohli shlédnout i návštěvníci v zahraničí. Vystavoval na fotosalonech v Anglii, Belgii, Brazílii, Francii, Jugoslávii, Lichtenštejnsku, Německu, Skotsku, Španělsku a Turecku. Jeho celoživotní velice kladný vztah k hudbě se projevuje i v jeho fotografické tvorbě úspěšnými fotografiemi např. v soutěži „ Jazz ve fotografii.“

Karel Jiskra – Retrospektiva
Kde: Vysoké Mýto – výstavní síň Jana Jušky
Kdy: 6.1.2002 až 10.2.2002
Otevírací doba: Út – Ne 9-12, 13-17 hod.
Vstupné: maximálně 20 Kč
Téma: krajina a její detaily, městská zátiší, hudba

ART FOTO – společná výstava

Společná prezentace práce členů ART FOTA je k vidění v malé zasedací síni Městského úřadu, jehož budovy jsou na východní straně náměstí Přemysla Otakara II – největšího čtvercového náměstí v České republice.

Zdeněk Rosák ml. - Pražská brána - dominanta Vysokého Mýta Lucie Šedová - Barvy

Skupina ART FOTO je opravdu různorodá, takže zde můžete vidět nejen barevné krajiny Vlastimila Švadleny, ale také černobílé kompozice Zdeňka Mauera, které jsou ukázkou dokonale použitých a zvládnutých fotografických technik, které černobílá fotografie nabízí. Za zmínku jistě stojí i fotografie Zdeňka Rosáka ml., který používá ve své tvorbě počítač a výkonné grafické programy a jehož práce zaujaly porotce v soutěži vyhlašované Fotografií magazínem natolik, že jeho sérii barevných krajin udělili v roce 1999 druhé místo v soutěži Top Foto.

ART FOTO – společná výstava
Kde: Vysoké Mýto – malá zasedací síň Městského úřadu
Kdy: pevná expozice
Otevírací doba: Po – Čt 8-16 hod.
Vstupné: zdarma
Téma: fotografie různých témat od různých autorů

Článek byl zpracován s pomocí fotografky Lucie Šedové, členky skupiny ART FOTO.

Napsat komentář