Kompatibilita fotoaparátu, SCA adaptéru a blesku Metz

Mezi časté dotazy v poradně patří vzájemná kompatibilita fotoaparátů s blesky firmy Metz.

Výrobce blesků, který chce dodávat blesky pro různé značky – a tedy i systémy – fotoaparátů, má dvě možnosti. Buď bude každý model vyrábět v několika sadách s patkou a elektronikou určenou pro konkrétní systém nebo rozdělí elektroniku na univerzální část a rozhraní s tím, že rozhraní bude měnitelné s patkou. Metz a Sunpak se vydali druhou cestou.

Samozřejmě s tím, jak rostou modelové řady fotoaparátů a blesků, přestává být zřejmé, která verze rozhraní je potřeba pro kombinaci konkrétních modelů blesku a fotoaparátu. Navíc se často stane, že některá funkce není v celém systému dostupná, protože ji neumí buď fotoaparát nebo blesk nebo rozhraní.

Firma Metz si to naštěstí dobře uvědomuje a na svých stránkách zpřístupnila několik nástrojů, které umožňují zjistit pro fotoaparát nejlepší blesk a/nebo rozhraní.

Prvním z nich je pomůcka pro správný výběr SCA adaptéru:
http://www.metz.de/en/photo_electronics/adapter.143.html

Po zadání fotoaparátu a blesku zjistíte, který adaptér je nejlepší z dostupných a jakými funkcemi celá soustava disponuje. Pokud je nějaká funkce nedostupná, zjistíte, který článek řetězu za to může.

Ukázka interaktivního formuláře pro výběr SCA Adaptéru firmy Metz

Protože stránka s výběrem adaptéru nabízí pouze aktuálně vyráběné modely blesků, je k dispozici obsáhlý archiv:
http://www.metz.de/data/sca_archiv_eng/index.html

Konečně poslední stránka je určena těm, kteří si nový blesk teprve vybírají:
http://www.metz.de/en/photo_electronics/empfehlung.142.html

Po zadání modelu fotoaparátu se dozvíte, které blesky pro něj Metz doporučuje. A pokud potřebujete pořídit blesk s výhledem na budoucí koupi nového fotoaparátu, můžete si už předem zjistit, bude-li i nová sestava využívat maximum funkcí – tedy pokud je již tento model na trhu.

22 komentářů u „Kompatibilita fotoaparátu, SCA adaptéru a blesku Metz“

  1. Jenom nové nebo i staré?

    Všichni automaticky počítají s top vybavením . Mám starý blesk do zásuvky TR 64 a další Elgawa Plauen. Blýskají dobře a na Exaktu Varex se plně osvědčily. Proč tyto staré provozuschopné, a tudíž vysoce kvalitní přístroje, vyhovující i barevné inverzi, nejsou zařazeny do přehledů?

    Odpovědět
    • jenom nové nebo i staré?

      Jen doplňující dotaz: jsou to blesky značky Metz? Pokud ano, tak je to jistě otázka pro správce webu metz.de, pokud ne, tak je to bezpředmětná poznámka mimo kontext tohoto článku, který, jak jste jistě postřehl, popisuje pouze blesky značky Metz.

      Odpovědět
        • jenom nové nebo i staré?

          Nezlobte se na mě, ale pokud na Metz nemají, tak těžko budou řešit problematiku jeho kompatibility se svým fotoaparátem. Vaše příspěvky jsou sice možná pravdivé, ale naprosto mimo kontext tohoto článku. Pokud Vám mohu doporučit, obraťte se na nějaká diskusní fóra, kde můžete pokládat jakékoliv dotazy a řešit jakékoliv problémy. Tato diskuse je určena výhradně pro komentáře ke článku, tj. v tomto případě ke kompatibilitě blesků Metz, SCA adaptérům apod.

          Odpovědět
          • jenom nové nebo i staré?

            Každému musí být umožněno fotografovat. To že někdo vlastřní blesk Elgawa Plauen z bývalé DDR nemůže nikoho odradit od toho aby jej neporovnal s blesky METZ a neudělal si svůj úsudek Já úsudek mám. Blesky METZ jsou kazové zboží a má stará Elgawa a blesk TR64 Mechanika jedou od roku 1966 bez poruchy. Metz vydržel kolegovi pět let a ty peníze! Nejlepší byly vykublesky. Proč nejsou v nabídce Paladixu Vakublesky Osram. Před revolucí stálo 10 bleskovek 20 korun a blesk Druopta MIDI 60 korun. To by lidi zajímalo proč staré dobré ustupuje niovému drahému!

          • jenom nové nebo i staré?

            Nazdar XGASi, copak, copak, zase nějaký psychiatrický průzkum? BTW, 2 koruny za bleskovku bylo tehdy dost peněz, používal jsem je a dost jsem s nimi šetřil. Takže jako agument je to za 4-.

        • jenom nové nebo i staré?

          Pokud existuje tak bohatý důchodce, že má peníze na fotomateriál, pak mu doporučuji zakoupit magnéziový prášek, který je spolehlivě kompatibilní se všemi fotoaparáty.

          Odpovědět
  2. Metz 60-CT4

    Potrebuji propojit Nikon D70 a Metz 60CT4. Vyrobce Metz kombinaci adapteru SCA3402-M3 nedoporucuje.
    Je jasne, ze nebude fungovat iTTL ani TTL, jinymi slovy ze to znamena manualni provoz fotaku s casem treba 1/320 a clonu synchronizovat s fotoaparatem rucne.
    Expozici by ridil blesk sam.
    Prosim o informaci, zda to nekdo doopravdy zkusil, ev. i odkaz… Abych nevyhodil ty 3500 a nezjistil, ze to nefunguje ani tak.

    Diky, JF

    Odpovědět
    • metz 60-ct4

      Nevim jak tento konkretni blesk (60ct4) ale vsechny dva me blesky Metz (32MZ3 a 54MZ4i) mely pri koupi nasazenou “univerzalni patku” (adapter) a s tim byly oba schopny manualniho provozu s jakymkoli fotoaparatem (pokud mel sanky se stredovym kontaktem).

      Odpovědět
      • metz 60-ct4

        Pred casem jsem uvazoval o spojeni 60CT4 s N Coolpix 995, ale docetl jsem se o problemech se spoustecim napetim – snad ze Nikon pouziva jine, nizsi a ze je nebezpeci poskozeni elektroniky aparatu pri pripojeni klasickeho blesku.

        Nevim, jak to presne je a jak je to nebezpeci aktualni pro D70, proto me zajima, jestli to nekdo skutecne v teto kombinaci pouziva. Pripojeni patkou by
        SNAD melo fungovat.

        Diky

        JF

        Odpovědět
        • metz 60-ct4

          Toto upozornění se týká starších blesků, které mají na patce i několik set voltů. Nové blesky METZ i při použití univerzálního adapréru mají na patce již nízké napětí a nemělo by hrozit poškození fotoaparátu.

          Odpovědět
    • metz 60-ct4

      Podle mého ani nepotřebujete uvedený adaptér, stačí ten se středovým kontaktem, já jsem takhle používal 45-CT?.
      Případně lze přelepit všechny kontakty kromě středového isolepou. Já jsem tímto způsobem vyřadil všechny funkce systémového blesku, takže fungoval jako manuální a hlavně tělo nenastavovalo vytrvale synchročas. Ovšem riskoval jsem si to sám na svém foťáku a svém blesku, obecně za bezpečnost ručit nemohu.

      Odpovědět
    • metz 60-ct4

      Jen tak pro zajimavost. Pro nove blesky (10let?) se uvadi tak nejak obecne napeti na kontaktech 5-15 V (snad je to pravda?). Kazdopadne treba Metz 30 BCT4 (celkem rozsireny a celkove pohodovy blesk kolem 1000 Kc) ma na kontaktech 210-230 V (vlastni mereni), vim minimalne o dvou lidech co ho bez problemu pouzivaji na Oly E-10, na jinem modernim tele nevim, matne si pamatuji, ze na fotoforu nekdo tvrdil, ze snad tento blesk po odpaleni resetuje/blokuje F80 a na svou MZ5 jsem nemel odvahu ho pouzit:-). Na druhou stranu treba moderni AF Pentaxy, i DSLR jsou podle manualu kompatibilni se vsemi blesky Pentax. Nemam to zatim zjisteno, ale dost pochybuji, ze ty 20 let stare blesky od Pentaxe meli nizke napeti jak ty dnesni. U ostatnich znacek nevim, kazdopadne z toho plyne, ze k doporuceni tato kombinace neni, 60 CT4 (stejne jako ta 30 BCT4) je z dob kdy to asi jeste nikoho netrapilo, a ty patky napeti tusim nemeni. Neni to vec funkcnosti, ale spise poskozeni fotaku vysokym napetim, ktere probehne z blesku jeho obvody. Zda se, ze Oly s tim proste pocita, Leica, Contax, Pentax snad taky, Minolta uz nema stredovy kontakt (pro jistotu:-)), a pro Canon s Nikonem je to asi dost riskantni a zalezi model od modelu (a co rika manual?). Celkem by se hodila databaze, ktera by uvadela tyto napeti, pripadne zkusenosti ostatnich. Kazdopadne, jak je videt i zde u mne, se kolem toho dost nakeca:-).
      JIPA

      Odpovědět
        • metz 60-ct4 … databáze napětí

          Super odkaz, diky. Kazdopadne koukam, ze i ty stary Pentaxy maj nizka napeti, a taky ze jsem na te 30 BCT4 nameril nejvic:-)). Japoncici meli asi nejakou normu na bezpecnost elektrospotrebicu od sameho zacatku. Hm, ale jak koukam na ty radove rozptyly, tak aby si clovek kazdy kus radsi zmeril sam:-(.
          JIPA

          Odpovědět
      • metz 60-ct4

        Diky za odkaz na databazi, vypada to slibne, snad bych to mohl s nejakou
        starsi D70 zkusit. Ten muj Metz je dost stary, ale doufam, ze se specifikace nemeni. Musim ale sehnat spojeni na patku (mam jen kablik do jineho kontaktu).

        JF

        Odpovědět
        • metz 60-ct4

          No tak jsem to zkusil. Pouzil jsem adapter na patku Hama Mittenkontact 6951
          (Nikon A-15 byl na objednavku). Prelepovat se nemusi nic, je tam jen ten
          kontakt doprostred. Cena 290 Kc.

          D70 je v rezimu M cas 1/500.

          Funguje to podle ocekavani (ISO a clonu nastavuji rucne), elektronika
          blesku i fotoaparatu vydrzela.

          Pozdravy, dik za tipy.

          JF

          Odpovědět
  3. Dynax 7D a Metz 54MZ-3

    Zdravim všechny,
    potřeboval bych najít informace o funkčnosti blesku 54MZ-3 + SCA 3302 M4 s digitálem Dynax 7D. Na uvedeném webu je pouze informace, že zatím není odpovídající adaptér dostupný.

    Dík

    Odpovědět
    • dynax 7d a metz 54mz-3

      Budes asi musiet pockat… Tiez som pred casom zistoval na http://www.metz.de kompatibilitu tohoto blesku s Canon EOS 20D a vysledkom bola podobna hlaska… Ale casom novy adapter vyrobili (resp. vytvorili aktualizaciu firmveru v predchadzajucom adapteri) a takisto zaktualizovali a databazu….

      Odpovědět
  4. C350D-Metz40AF-4C

    Zdravím. Na Canonu 350D mně nebleská Metz 40AF-4C. NA nologu EOS bleská.Dá se nějak tento blesk upravit aby to spolu spolupracovalo? Na stránkách METZU jsem odpověď na tonto problém nenašel. Ty kontakty mají stejnou konfiguraci, tak že a adapteru asi chyba nebude. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • c350d-metz40af-4c

      Zdravím, dostal se mi do rukou blesk METZ 40 AF-4C a mám fotoaparát Canon EOS 350D. Mám úplně stejný problém jako jste měl Vy. Prostě mi ten blesk nechce beskat 🙁 je nový, funkční, ale na EOS 350D ne a ne. Nikde k tomuto problému nemohu nic najít. Moc Vás prosím o odpověď, podařílo se Vám blesk rozchodit nebo to nějak vyřešit ? Děkuji moc za každou odpověď.
      S pozdravem Marvel

      Odpovědět

Napsat komentář