Krakovec

Málokde se historie naší země odráží tak viditelně jako v hradech a jejich ruinách. Hrad Krakovec, respektive jeho zřícenina, leží ve stejnojmenné obci, asi 12 km jihozápadním směrem od Rakovníka.

Hrad Krakovec
Okolí je poměrně zajímavé, protože je zde velmi malá hustota osídlení a okolními lesy či poli se dá bloudit hodiny a hodiny, aniž kohokoli potkáte. Hrad vznikl v roce 1381, kdy královská pražská stavební huť (v podstatě jakási středověká stavební firma) postavila důstojné sídlo purkrabímu Křivoklátu, Jírovi z Roztok. Protože se zde nekonaly žádné velké stavební úpravy, patří Krakovec mezi architektonicky nejhodnotnější gotické hrady v Evropě, v té střední pak zcela určitě. V roce 1414 (tehdy to vlastně byla ještě skoro novostavba, zvláštní představa!) byl hrad dočasným sídlem Mistra Jana Husa poté, co byl vyhnán z Prahy a byla mu zakázána veškerá církevní činnost. Z Krakovce odjel Mistr Jan přímo do Kostnice, odkud se už nikdy nevrátil. Tuto epizodu hradních dějin připomíná kamenná plastika přímo naproti vstupu do areálu.

Vstupní brána
V polovině 16. století byl Krakovec renesančně upraven (tehdy patřil rodu Lobkoviců). Pohromu znamenala třicetiletá válka (1620 – 1648), která zpustošila vlastně celé Čechy. Po válce byl hrad opraven, ovšem v roce 1783 byl zasažen bleskem a celý vyhořel. Pak už nebyl nikdy opraven a postupně se změnil ve zříceninu, samozřejmě za vydatné “pomoci” místních lidí, kteří si sem chodili zdarma opatřovat stavební materiál. Ve 20. století byl Krakovec několikrát rekonstruován, nyní je vždy v sezóně přístupný za vskutku lidové vstupné, které činí 20,- Kč pro dospělé. U pokladny obdržíte podrobný text s výkladem. Hlavní zajímavostí Krakovce je částečně dochovaná arkýřová kaple a částečně přístupné sklepy. Hrad nemá (a nikdy neměl) žádné výrazné opevnění, protože to bylo především obytné sídlo; z opevnění se dochoval pouze parkán (oblast mezi dvěma pásy hradeb).

Gotická okna hradu
Do obce Krakovec se dostanete autem z Rakovníka po silnici č. 229 – pojedete směrem na Kožlany a Kralovice, v obci Zavidov zabočíte na Krakov a posléze i Krakovec; v Krakovci silnice končí, zde můžete zdarma zaparkovat v dohledu od hradu a kolem hospody (příjemná obsluha, zahrádka a pěkný výhled) dojdete až k mostu, který nahrazuje někdejší padací most, jímž se vstupovalo do objektu. Další varianta, jak se dostat na Krakovec, je tato: vlakem z Rakovníka směrem do Čisté (vlak jede do Mladotic), vystoupit ve Všesulově a pak po žluté turistické značce dojdete lesními cestami až do Krakovce (4 km). Po prohlídce hradu se můžete vydat dále po červené romantickým údolím potoka, který budete mnohokrát brodit a přelézat sem a tam. V okolí potoka je množství žab, což je určitě doklad neporušené (zatím?) přírodní rovnováhy.

Ropuchy

Snímky byly pořízeny přístroji Praktica B 100 (objektiv Prakticar 50 mm f/1,8, materiál Kodacolor VR 100) a manuální zrcadlovkou OLYMPUS OM 2000 (objektivy Zuiko 35-70 mm f/3,5-4,8 a 50 mm f/1,8 na materiál Agfa HDC Plus 100 ASA.)

1 komentář u „Krakovec“

Napsat komentář