Krása ošklivého aneb Abandoned-places.com

Už poměrně dlouho sleduji různé stránky s tématikou řekněme “ošklivostní“; je jich hodně. Některé jsou kvalitou prezentovaných fotografií poněkud sporné, některé jsou naprosto vynikající, jak už to tak na internetu chodí.


www.abandoned-places.com Mezi ty lepší a nejlepší patří stránka www.abandoned-places.com, která patří nadšenci jménem Henk van Rensbergen. Henk je Belgičan a zajímá se o opuštěná a zdevastovaná místa, zejména ta, která mají co dělat s průmyslem. Zajímavé je i Henkovo občanské povolání – je totiž pilotem dopravních letadel. Belgie, přestože je to velmi vyspělá a civilizovaná země, má takových “abandoned places” dost a dost, ostatně sám Henk kdesi napsal, že Brusel (a ostatně i celá Belgie) je rájem těch, kteří rádi pronikají do míst, kam se jednak moc nesmí, jednak jsou to místa dle obecného mínění ošklivá (Brusel evidentně není jen to EU-city známé z médií). Ovšem opak je pravdou – místa jsou to zajímavá a překvapivě velmi fotogenická. Zkuste si prohlédnout fotografie na výše uvedené stránce. Chce to trochu času a také zvyknout si na poněkud zvláštní navigaci webu; ona “úskalí” za ty jedinečné fotografie rozhodně stojí.

Ovšem web je pořád jenom web. Novou kvalitu získávají fotografie na papíře v kvalitním tisku. Henk vydal knihu Abandoned Places, která shrnuje to nej, co je k vidění na webu, navíc s kvalitním popisem (holadsky a anglicky). Knihu lze objednat a i když není zrovna z nejlevnějších (která fotografická kniha je ale levná?!), za ty peníze opravdu stojí.

Fotografie jsou skutečně velmi kvalitní, což musí uznat i ten, koho daná tématika zrovna neuchvacuje. Autor používá i zajímavou fototechniku: většina snímků je fotografována dálkoměrnou Leicou M4 (objektivy Elmarit 21mm a 90mm, Summicron 35mm a 50mm), k měření používá externí expozimetr Minolta Spotmeter F a zónový systém, nejčastěji užívaným materiálem jsou filmy Kodak Tri-X 400 a Kodak T-max 100 vyvolávané doma. Od roku 2006 také používá DSLR Canon EOS 5D, o kterém říká: “… v oblasti dynamického rozsahu nepřekoná Leicu s filmem, ale musím říci, že výsledky jsou skvělé…“. Prostě kdo umí, ten umí – ať už klasicky nebo digitálně…

16 komentářů u „Krása ošklivého aneb Abandoned-places.com“

  1. poldi Kladno

    Tady u nás na Poldovce by se vyřádil…. docela bych tam s někým zašel.Kdyby jste byl někdo z Kladna a fotíte…tak se ozvěte

    Odpovědět
      • Poldi Kladno

        Taky bych výhledově vyrazil do Poldi, už jsem tam dlouho nebyl a rozklad & rozpad probíhá jednak rychle, jednak nenávratně…
        Ovšem občas to s sebou nese dost divoké zážitky, jako onehdy, když po mně “opálení hledači kovů” metali kameny; od té doby vím, že Nikon N90s (= F90x) je fakt odolný přístroj: dostal přímý zásah a NIC :-).

        MS#

        Odpovědět
        • Poldi Kladno

          Já mám prázdniny (být učitel na SŠ má i řadu výhod!), takže se můžu přizpůsobit pracujícím :-)…
          Už jsem tam několikrát byl fotit – nejlepší je mírně podmračený den, ostré slunce Poldovce dle mého názoru moc nesluší (ale jak se říká: “Proti gustu žádný dišputát”). A čím víc nás bude, tím to bude bezpečnější pro osoby i techniku (zkušenosti nemám zrovna dobré, jak jsem psal výše).

          MS#

          Odpovědět
          • poldi kladno

            Inu, klidně bych se také připojil. Zatím jsem pražák co má prázdniny, ale za dva měsíce už budu studující na Kladně -;)

  2. OSTRAVACI a KLADENACI

    Na ostravaci.cz jsem koukal a maji to pěkný.Opravdu.Jinak co teda napsat ten termín a zajít do poldovky?
    Já bych navrhoval k večeru někdy.Sice je to mene bezpečné jak ráno.Ale kdyby nás šlo třebas 5 tak neni co řešit.

    co třeba ve čt. 26.7.07?

    Odpovědět
  3. Taky se rád připojím

    Jsem teď nezaměstnaný, takže čas není problém. Další téma je u nás – jáma mezi Mostem a Chomutovem, ale špatně se to fotí.

    Odpovědět
  4. šutry po fotáku

    No včera jsem byl fotit starou cihelnu v Rozdělově.Byl tam jeden bezdomovec tak jsme s nim prohodil pár slov…..říkal že by ho do poldovky k večeru nedotáhl nikdo ani párem volu.
    myslím že oni vědí o čem mluvi

    Odpovědět
      • Šutry po fotáku

        dik za inspiraci. opravdu.

        a pujde to ted vubec jeste nekam se tam protahnout, po tomhle poslednim incidentu?

        Odpovědět
        • Šutry po fotáku

          Byl jsem tam právě tuto sobotu – chtěli jsme jít s bratrem něco nafotit a náhodou jsme se nachomýtli k záchranným pracem u zřícené haly. Záchranné práce samotné jsme fotit nesměli (to se ostatně zblízka nikdy nesmí a teleobjektiv jsem s sebou neměl), ale i tak se nám podařilo dostat blíž než jakýmkoli kameramanům z TV i fotografům z novin – byli jsme i uvnitř. Sice jen chvilku a pak nás vyhnali, protože to tam tedy opravdu není bezpečné kvůli celkově narušené statice, ale stálo to za to.
          Původně jsme chtěli fotografovat něco docela jiného – areál je opravdu velký, ale nakonec jsme byli hlavně u Novalu. Navíc: jak tam bylo hodně policistů a hasičů, uvnitř Poldovky bylo nebývale bezpečno, řekl bych, že tentokrát nehrozilo od “jiných osob” opravdu nic, a to z toho důvodu, že tam nikdo z nich nebyl (kde je policie, nejsou oni – a naopak). Všichni ostatně předváděli divadýlko před branou, kde je točila TV; říkali, že jsou to “oběti” apod., čímž mě opět (a nikoli naposled) naštvali.
          Dovnitř areálu se dá vejít opět zcela bez problémů, hlídají jen Noval – a to měli jen do dneška, než se rozhodne, co s ním bude. Takže třeba už tam městská policie není (což ovšem znamená, že se tam opět vesele krade). Zas tam brzo pojedu – taky na Noval, protože ten bude mizet rozhodně rychleji než dosud.
          Několik čerstvých snímků z “onoho místa”, chcete-li:
          http://www.milansykora.net/2007/zlodeji_kladno.html

          MS#

          Odpovědět
          • Šutry po fotáku

            No já byl taky o vikendu fotit na poldovce :-))))

            http://www.photos.smolda.name

            bylo to super….vyazim zase.Taky jsem navštívil Madarku(spadlou halu) a dokonce na mě mále spadlo!Polil mě studený pot….je to ze stropu jedné zříceniny.Dům na čtyřech betonových nohách.(viz foto na webu)

Napsat komentář