Ladislav Kamarád: Mezi zemí a nebem aneb „Z vrcholů osmitisícovek až na Konec světa“

Recenze a pozvánka na výstavu fotografií Ladislava Kamaráda.

V Ambitu řádu menších bratří – Františkánů na pražském Jungmannově náměstí probíhá výstava Ladislava Kamaráda: Mezi zemí a nebem aneb Z vrcholů osmitisícovek až na Konec světa. Je zde vystaveno 52 velkoformátových HighEnd digitálních tisků, zhotovených na velkoformátové tiskárně HP DesignJet 5000P za podpory společnosti Hewlett-Packard ČR. Pod pojmem velkoformátový tisk se rozumí precizní fotografie 1,5 * 1,5 m z divokých a nenarušených míst planety Země. Skenování i tisk si Ladislav Kamarád udělal sám.

Výstava probíhá ve dnech 23.1.2002 – 3.3.2002. Je přístupná denně od 10 do 18:30. Vstupné je spíše symbolické. Dospělí zaplatí 20 Kč, senioři a studenti 10 Kč, děti, tisk a členové Společnosti přátel fotografie mají vstup zdarma. Vybrané vstupné přispěje k opravě domu Řádu menších bratří františkánů. Škoda, že není k dispozici katalog výstavy. Byl by o něj velký zájem. Je zde alespoň možnost koupit si nádherný nástěnný barevný kalendář pro letošní rok.

Na vrcholu Gasherbrum II

Ladislav Kamarád (1963) je mimo jiné horolezec a fotograf. Je zřejmě jediný horolezec na světě, který bez použití kyslíkového přístroje pracoval ve výšce nad 8000m s profesionální středoformátovou technikou. Jeho Hasselblad s kompletní výbavou váží okolo 12 kg. V těchto výškách se každý snaží minimalizovat nesený náklad o každý gram, vykonává pouze nezbytně nutnou práci, mozek pořádně nefunguje a každý se soustředí pouze na výstup a rychlý návrat. V těchto výškách se Ladislav Kamarád zastaví, v klidu si vyndá svůj přístroj, nakomponuje svůj snímek a počká na nejlepší světlo. Výsledkem jsou precizní záběry, které nemají ve světě obdoby. Zatím má za sebou dva osmitisícové vrcholy. Himálajskou Cho-Oyu (8201m) a karákorumský Gasherbrum II (8035m).

Jeho snímky jsou technicky i kompozičně dokonalé. Snímkům legendárního Viléma Heckela se minimálně vyrovnají. Mezi hlavní náměty jeho díla patří hory a divoká příroda. Spousta lidí říká, že kdyby byli v místech jako on, taky by udělali takové fotografie. Není to ale pravda. Na výstavě jsou i fotografie z Jizerských hor a Krkonoš. O ty se může u nás pokusit každý. Pokud jde o fotografie pořízené při dalekých výpravách, je těžké nezklouznout k pouhému dokumentárnímu vyfotografování, když člověk pospíchá dále a má okolo sebe spoustu fotogenických cílů. Právě umění zastavit se, zamyslet a udělat snímek výtvarné hodnoty odlišuje fotografy od dokumentaristů. Právě autorova schopnost výtvarného cítění ve spojení s dokonalým technickým provedením je důvodem vzniku mimořádných a jedinečných fotografií přírody. Ladislav Kamarád má za sebou mnoho výstav. Získal ocenění v soutěži Czech Press Photo, hlavní cenu v soutěži Štít Viléma Heckela 1990 a mnohá další ocenění za svou tvorbu. Jeho černobílý kalendář s motivem velehor vydaný v roce 2000 získal ocenění „Publikace roku“.

Ladislav Kamarád: Mezi zemí a nebem aneb Z vrcholů osmitisícovek až na Konec světa
Kde: Ambit řádu menších bratří – Františkánů na pražském Jungmannově náměstí
Kdy: 23.1.2002 – 3.3.2002
Otevírací doba: denně 10:00 – 18:30
Vstupné: 10 a 20 Kč
Téma: hory, krajina, příroda

Stále trvá “MINIVÝSTAVA” v Boulder Baru – V jámě 6, Praha 1 (lezecká stěna, bar a galerie). Je zde vystaveno patnáct černobílých fotografií velikosti minimálně 30*45 cm, jak je u Ladislava Kamaráda zvykem, precizní kvality.

4 komentáře u „Ladislav Kamarád: Mezi zemí a nebem aneb „Z vrcholů osmitisícovek až na Konec světa““

  1. stoji to za to

    fotky jsou opravdu super.
    celkovy dojem vsak kazi nevhodne umisteni (pred okny), ktere hazi na fotografie neprijmne odlesky.

    Odpovědět
    • opavdu stoji to za to

      Myslim, ze tyto fotografie opravdu stoji za shlednuti, osobne doporucuji minimalne dvakrat, abyste stacili nabrat dech. Opravdu velmi kvalitni snimky.

      Odpovědět
    • RE: stoji to za to

      Fotky jsou opravdu dobré, překvapila mě kvalita barev a ostrost v tak velkém formátu – je vidět, že inkoustová technologie už ušla kus cesty. Dále oceňuji Ladislava Kamaráda za to, že s sebou do hor tahá vybavení na střední formát – sám taky lezu po horách a vím co je to pár kilo navíc v batohu. Souhlasím s Mikem, že kvalitu fotek dost ruší nevhodné umístění proti oknům – často je z půlky fotky vidět jen odlesk okna.

      Odpovědět
  2. tak trošku skrytá reklama HP

    Fotky byly krásné, ovšem trochu mi to přišlo jako dobrá reklama na produkty Hewwlet Packard. Každý z vás určitě přemýšlel jak jsou fotky udělané, a po přečtení “cedule” jste zjistili, že je to vytištěno na HP….. Připomíná mi to papírky u inkoustových tiskáren v supermarketech………. Ale nutno uznat že fotky opravdu neměly chybu…

    Odpovědět

Napsat komentář