Lowepro Stealth Reporter 600 AW

Recenze šikovné fotobrašny, kombinované s brašnou na přenosný počítač.

LP600
Když jsem před pár lety začínal opět s fotografováním, měl jsem dvě těla, pár krátkých objektivů a na to všechno jsem si pořídil fotobrašnu Lowepro Nova 4. Přístrojů, objektivů i dalšího příslušenství začalo velmi brzy přibývat a navíc většinou s sebou člověk potřebuje mít víc věcí, než jen fotovýbavu. Zakoupil jsem fotobatoh Unomat. V recenzi na něj, kterou si na našem serveru také můžete přečíst, jsem zmínil jeden potenciální problém a to je používání s delšími objektivy. Tento problém se mě tehdy netýkal, nicméně na každého jednou dojde. Zakoupil jsem objektivy 80-200/2.8 a 300/4 a bylo to. Pochopil jsem, že budu muset opět vyrazit na nákup fototašky. Zároveň se mi naskytla příležitost vyřešit i další problém. Poměrně často létám po Evropě, většinou jen na pár dní. Až dosud vždy se dvěma zavazadly – jedním s přenosným počítačem a druhým s osobními věcmi a fotovýbavou (značně zredukovanou). Při prohlížení webu firmy Lowepro jsem před časem narazil na tašku, která byla určena pro současnou přepravu vcelku rozsáhlé fotovýbavy a přenosného počítače. A právě na tuto řadu produktů jsem si vzpomněl, když jsem vyrážel do svého oblíbeného kowloonského obchodu. Hledal jsem brašnu, která by byla dost velká na přepravu větší části mé výbavy, mého přenosného počítače a případně menšího množství osobních věci. Zároveň musela být dost malá na to, aby se dala bez problémů brát do letadla jako kabinové zavazadlo. Dalším z požadavků, i když ne striktním, byla možnost použití brašny společně s nějakým modulárním systémem, jako například Tamrac Reporter nebo Lowepro Street & Field.
Nakonec jsem si vybral popisovanou Lowepro Stealth 600 AW a rovnou k ní dokoupil připínatelné pouzdro na objektiv č. 4.

Oficiálně je tato brašna určena uživatelům digitálních zrcadlovek, na důkaz čehož jsou v reklamních materiálech vychvalovány tři speciální kapsy na paměťové karty. Kapsy tam sice opravdu jsou, ale jinak je to prostě a jednoduše marketingový trik a brašna je použitelná i pro výbavu klasickou. Lidí, kteří běhají po světě s klasickou zrcadlovkou a laptopem asi není tolik a výrobce zřejmě usoudil, že bude lepší pokusit se zaujmout skupinu uživatelů digitálů, u kterých je výskyt laptopu, a tedy potřeba jeho přenášení, přeci jen poněkud pravděpodobnější.

Popis

Brašna se skládá z nylonové vnější části a vyjímatelného polstrovaného vnitřku. V přední části nepolstrovaného dílu je několik kapes. Zcela vně, nijak nechráněné proti nárazu jsou dvě kapsy o velikosti zhruba 15 x 21 centimetrů, určené nejspíš pro odolnější nebo méně důležité části výbavy. Jedna je vybavena očky pro tužky, druhá plastovou fólií chráněným vodotěsným oddílem pro doklady, peníze apod.
Za těmito dvěmi vnějšími kapsami je velká plochá kapsa, na jejíž zadní straně se nacházejí ony, reklamou tak vyzdvihované, kapsy pro paměťové karty. Ty jsou umístěny v jedné vodorovné řadě, mají velikost zhruba 8 x 10 cm a jsou shora uzaviratelné společným zipem.

Následuje největší prostor v brašně, ve kterém je vložen polstrovaný vnitřní díl. Ten je už klasicky vybaven přestavitelnými přepážkami se suchými zipy. Suché zipy slouží i k uchycení vnitřku ve vnější části tašky. Většina přepážek je, jako obvykle, měkká a málo pevná. Pouze největší přepážka a zadní stěna polstrovaného vnitřku jsou vyztuženy, aby byly schopny poskytnout dostatečnou ochranu přenosnému počítači, který se umisťuje mezi ně.

Na zadní straně je umístěn pouze “polštářek”, který zabraňuje přílišnému otloukání boku při nošení brašny. Chybí zde kapsa, běžná u některých menších modelů. Ta sice mívá mizivou kapacitu, ale její horší dostupnost z ní činila ideální místo pro uložení dokladů a peněz v situacích, kdy člověk někde pobíhá s hlavním dílem tašky otevřeným, případně jen zacvaknutým na jednu přezku…

Vrchní “víko” brašny je zhotoveno z jedné vrstvy nylonu a není v něm žádná kapsa. K zavírání slouží pouze dvě přezky na nastavitelných popruzích vpředu. V blízkosti zadní stěny je víko rozděleno zipem, který umožňuje přístup k počítači i bez otevírání zbytku brašny.

LP600 pláštěnka 2 LP600 pláštěnka 1

I když chybí obvyklý zip okolo víka hlavního prostoru, ochrana před deštěm je vyřešena velmi dobře. Na horní straně zadní stěny je za zipem umístěn nepromokavý potah, který se dá snadno převléknout přes horní stranu brašny. Pokud je i toto málo, ve dně brašny je umístěn druhý nepromokavý potah. To už je skutečná pláštěnka, do které se brašna snadno zabalí celá. Nosné prvky přitom zůstávají nadále bez problémů přístupné.

LP600 přezky LP600Back

Nosný systém je tvořen ramenním popruhem s velmi kvalitní ramenní částí, která nesklouzne snad ze žádného povrchu a netlačí do ramene. Karabiny na popruhu, stejně jako závěsná oka na vlastní brašně, jsou kovové, ostatní přezky jsou z kvalitních plastů. Ke stejným kroužkům jako ramenní popruh je připevněno i jednoduché ucho, určené k přenášení tašky v jedné ruce. Výhodou uchycení k hlavním závěsným okům je to, že ucho je možno používat i při otevřené brašně, což u běžných fotobrašen s uchem ve víku nejde. V případě potřeby je možno brašnu přichytit na opasek (pravděpodobně je míněn S&F belt). Na obou bočních stranách jsou umístěny popruhy a oka, sloužící k přichycení dalšího příslušenství. Na všechny tyto pozice je možno umístit jak příslušenství bez úchytu (třeba stativ, i když to je vzhledem ke hmotnosti poněkud diskutabilní), tak příslušenství s úchytem pro umístění na opasek (pouzdro na objektiv či mobilní telefon).

Zkušenosti z používání

S vnitřním rozdělením jsem příliš neexperimentoval a pokusil jsem se do tašky nacpat co nejvíce. Podotýkám, že základním kritériem při tomto experimentu bylo, že všechny dražší a/nebo citlivější součásti výbavy musely být umístěny v chráněných polstrovaných kapsách. Pouze méně důležité a odolnější součásti jsem umisťoval do vnějších nepolstrovaných kapes. Do tašky se mi vešlo následující:

  • Přenosný počítač Apple PowerBook G4 včetně nabíječky a rezervní baterie
  • Mamiya 645 s nasazeným základním objektivem
  • Tělo Nikon FM2
  • Nikon F5 s nasazeným objektivem 50/1.8
  • Zoom AF Nikkor 24-85/2.8-4
  • Zoom AF Nikkor 80-200/2.8
  • Expozimetr Sekonic L408
  • Blesk Nikon SB 28.

Při troše přemýšlení se dovnitř vmáčklo ještě tělo hledáčkového přístroje Voigtlander Bessa L s objektivem a hledáčkem.

Zásoba filmů, filtry v plastových krabičkách a ostatní doplňky vyplnily přední nepolstrované kapsy. AF Nikkor 300/4 jsem umístil do Lowepro S&F Lens case 4 a připnul na boční stranu tašky. Digitál FinePix 6800 ve vlastním polstrovaném pouzdru jsem připevnil na nosný ramenní popruh.

Takto nacpaná brašna váží přes patnáct kilo a tahat něco takového s sebou na rameni celý den by samozřemě bylo značně nepohodlné a nepraktické. Umístění těžkého teleobjektivu v přípínatelném pouzdru způsobuje značnou nerovnováhu celé sestavy. Nicméně jako řešení pro přepravu je i takto přecpaná a ověšená brašna velmi dobrá. Dokonce i s přídavnými pouzdry na objektivy se bez problémů vejde do kabinových přihrádek pro zavazadla a to nejen ve velkých letadlech, ale i v menších B737 nebo Fokker 100.

Vzhledem k větší šířce mého přenosného počítače se mi velmi těžko používá zip pro přímý přístup k němu. Zip se musí otevřít nadoraz a počítač pak vytáhnout, přičemž se strašně rád někde zasekne. Otevřít celou brašnu vyjde ve většině případů rychleji. U standardních PC notebooků a jiných menších počítačů (třeba u starších PowerBooků G3 nebo nových iBooků) by toto neměl být vůbec žádný problém. Druhou nevýhodou ve spojení LowePro Stealth 600 a PowerBooku G4 je, že PowerBook zabere díky své šířce celý oddíl pro počítač, zatímco k menšímu počítači se do něj s přehledem vejde ještě síťový adaptér a další příslušenství.

Pokud výše uvedený impozantní výčet výbavy zredukuji na počítač a jeden fotopřístroj s jedním až dvěma objektivy, zůstává v brašně dost volného místa. Postupem času jsem se naučil efektivněji balit a jsem schopen pouze s touto brašnou bez problémů vyrazit i na několikadenní služební cestu.

Závěr

Lowepro Stealth 600 AW je výborná brašna, kterou mohu doporučit každému, kdo byť jen občas potřebuje přepravovat fotovýbavu společně s přenosným počítačem. Po vyjmutí přihrádky je použitelná i jako “normální” fotobrašna. Pomocí stavitelných vnitřních přepážek a doplňků modulárního systému Lowepro je možné i další rozšiřování a přizpůsobení požadavkům většiny fotografů.

3 komentáře u „Lowepro Stealth Reporter 600 AW“

  1. Batoh

    Dobry den

    zaujalo mne tohle zavazadlo.Nevite kde by se dala koupit tahle kombinace,ale spiuse jako batoh na zada?
    Martin

    Odpovědět
    • RE: Batoh

      Ačkoli sortiment Lowepro není v on-line nabídce Paladix obchodu, Paladix ho pochopitelně dodává. Zkuste kontaktovat Pavla Polu (pavel.pola@paladix.cz).

      Odpovědět

Napsat komentář