Malý Fotík má 10. narozeniny…

Dnes uběhlo 10 let od prvního vydaného článku. První takhle kulaté výročí si zaslouží krátké zavzpomínání…

Titulní stránka PALADIXu 14.4.1999
Titulní stránka PALADIXu ze 14.4.1999, tehdy ještě na serveru iol.cz

Kdo si dnes vzpomene, jak vypadal PALADIX úplně na začátku? A jak vůbec vznikl? Zhruba kolem roku 1996 jsme byli na týdenní dovolené na Šumavě. Na kolech. S sebou jsme měli jen malý kompakt Samsung a snad jsme ho tenkrát nebrali ani programově. Vyfotili jsme asi tři filmy a nějak se mi to zalíbilo. Začal jsem fotit víc a kompakt přestal stačil, následovala první zrcadlovka Praktica BX-20s, kterou mi tenkrát doporučil Milan Sýkora, se kterým jsem se seznámil na gymnáziu a který se focení věnoval už déle a měl s ním mnohem větší zkušenosti a začal jsem se o focení víc zajímat… Samozřejmě i na webu. A to už byl jen krůček od začátku vlastního webu (s fotografickým maskotem Fotíkem) a publikování prvních článků. První články jsme psali s Milanem, pak se postupně přidávali i další – Jakub, Petr, Josef… Další vývoj je zhruba popsán na stránce O nás nebo v úvodníku ke spuštění redakčního systému, takže nebudu opakovat jednou napsané, nicméně během těch 10 let se událo mnohé…

Fotík během té doby povyrostl a trochu zesílil (dnes máme přes 1300 publikovaných článků, 2200 zodpovězených otázek v poradně a pochopitelně přes 7600 inzerátů v bazaru). Zvětšil se i počet “tatínků” a “maminek”, kteří se o Fotíka starají a pečují o jeho zdárný růst (ano, tu a tam tu a tam někdo z nich skončí, ale naštěstí se ještě najdou tací, kteří ho ve štychu nenechají :-)). No a pochopitelně se zvětšil i počet lidí, kteří s Fotíkem kamarádí, často ho navštěvují a společně si užívají – ať už jen virtuálně prostřednictvím webu (za rok 2008 to bylo neuvěřitelných 636 tis. unikátních IP) nebo na akcích, které pořádáme.

Naším cílem bylo, je a bude poskytování informací o fotografii, takových, které můžou pomoci v dalším rozvoji vás – fotografů. Nikdy jsme nechtěli publikovat informaci o každém novém kompaktu, který je za pár měsíců stejně zastaralý, spíš se snažíme o to, abyste z těchto stránek měli dlouhodobější užitek, který vás může někam posunout nebo obohatit. Stále jsme fotoamatéři a děláme to pro fotoamatéry, sami pro sebe. Pokud se taky považujete za fotoamatéry a myslíte, že byste se chtěli o něco podělit i s dalšími podobně postiženými, tak mi klidně napište nebo doražte na některé z FOTOpiv, které probíhá prakticky každý měsíc.

Co bude dál? Fotík začíná přicházet do pubertálních let, tak jsem zvědavý, jak tu jeho výchovu zvládneme. Snad nebude moc zlobit a bude nám přinášet pořád tolik radosti. Budeme mu i nadále věnovat patřičnou péči a budeme sledovat, jak se nám bude dále vyvíjet. Jenom musíme dát pozor, aby se nám nedal do nějaké špatné party, která by ho svedla na šikmou plochu, zatím se zdá, že lidi, kteří se kolem něj točí jsou povětšinou slušní a dávají to Fotíkovi najevo. Díky vám všem za to!

Přejme si tedy navzájem, aby Paladix byl i nadále jedním z vyhledávaných kvalitních zdrojů pro fotoamatéry a aby nám všem přinášel radost a pomáhal nám v rozvoji tohohle krásného koníčka.

Pro mě osobně bylo těch uplynulých 10 let obdobím, kdy jsem se sám učil a zdokonaloval ve focení (jak se mi to povedlo nebo ne nechám na ostatních :-)), ale hlavně jsem během té doby (a díky Paladixu) poznal spoustu opravdu skvělých lidí, kterých si nesmírně vážím a kteří mi opravdu pomohli – a to jak tím, že se taky starali nebo starají o malého Fotíka (autoři, redaktoři, organizátoři společných akcí, programátor Petr), nebo i jen tím, že mě občas nakopli tím správným směrem nebo podali pomocnou ruku či radu, jak být lepším fotografem. Všem těmto lidem patří můj velký dík!

6 komentářů u „Malý Fotík má 10. narozeniny…“

  1. Gratulace a podekovani.

    Gratuluji paladixu ke kulatemu vyroci, preji spoustu dalsich uspesnych let a dekuji za vsechny clanky, mnoho z nich bylo pro mne klicovych a neocenitelnych.

    T.Vrabec

    Odpovědět
  2. Gratuluji a děkuji

    Připojuji se ke gratulantům k narozeninám a děkuji za tu spoustu příjemných chvilek u webu, za zajímavé články a vlastně i za pár obchodů, které proběhly i díky bazaru.

    A pokud by X-pozice měla někdy ambice udělat výlet do Brna, dejte vědět, rád
    si vás dovolím pozvat na pivo apod…:-)

    Tak ať se daří ve zdraví Fotíku i nadále…!
    Martin Malec

    Odpovědět

Napsat komentář