motiv

Miloš Polášek: 7x10" - Klasická fotografie v digitálním věku

Pokud máte dojem, že digitální fotografie je příliš sterilní a že tiskový výstup nedává autorovi příliš prostoru pro kreativitu a jedinečnost, je tahle kniha nejspíš určena právě vám. Dozvíte se v ní totiž, jak i z digitální fotografie vytvořit unikátní autorské dílo.
Miloš Polášek: Klasická fotografie v digitálním věku

Pro ty z nás, kteří tráví nebo v době ještě nedávné trávili značnou část svého volného času v temné komoře, přinesla digitální technika problém, jak dostat digitální data na papír v kvalitě, na kterou byli zvyklí. Ačkoli moderní inkoustové tiskárny produkují velmi solidní výsledky, přece jen trpí určitou nevýhodou především při autorské tvorbě - tiskárna umožňuje vytisknout neomezené množství naprosto shodných fotografií, aniž by přitom na autorské dílo sáhla ruka autora. Cítíte ten paradox? Prostě "by to chtělo" klasiku, nějaký hybrid, kdy vstupem budou digitální data (aniž bych si cokoli namlouval, drtivá většina fotografií dnes vzniká digitální cestou), ale výsledná zvětšenina ponese autorský rukopis. Tahle kniha nabízí řešení.

Autor jde cestou výroby digitálního negativu s následným vytvořením kontaktní kopie na pozitivní materiál. Jako standardní rozměr zvolil právě ten, v názvu knihy uvedený, "neexistující" formát 7x10 palců, tedy zhruba 18x25 centimetrů. Výhody jsou zřejmé - je to asi nejmenší publikační rozměr, fotografie se dají snadno přenášet a třeba ukázat kolegům, ale na druhé straně se už ani na zdi neztratí, pokud tedy nehodláte vystavovat zrovna v hale Hlavního nádraží. Stěžejním důvodem pro tento rozměr ovšem byla možnost snadného tisku digitálních negativů na domácích tiskárnách, ať už laserových, tak inkoustových, protože se i s nezbytným manipulačním okrajem pohodlně vejde do formátu A4.

Autor tedy experimentálně dovedl do úspěšného a použitelného konce postup, kdy digitální negativ vzniká v tiskárně. Narazil sice (asi jako my všichni, kdo s touto technikou také experimentovali) na problém nedostatečného krytí negativu, ale jednoduše jej obešel pomocí vrstvení matric, což je způsob, který při kontaktním kopírování vede k velmi

Miloš Polášek: Klasická fotografie v digitálním věku
dobrým výsledkům (bez nutnosti zvětšování pozitivu, při kterém by se už drobné nepřesnosti při ustavení několika vrstev negativu projevily neostrostí výsledného obrazu). Samozřejmě v knize poměrně důkladně rozebírá i nutnou přípravu digitálních dat, takže pro dosažení rozumných výsledků stačí jen dodržet autorovy rady a výsledek bude velmi zajímavý již v této fázi (a pro experimentátory to bude znamenat nastavení výchozí pozice a ušetření spousty času při "prošlapávání slepých uliček").

Samozřejmě by bylo možné použít takto vzniklý negativ a jej jen prokopírovat na tradiční komerčně dostupné fotopapíry, ale ani toto řešení autorovi nestačilo - jde ještě dál a pro svá díla připravuje i materiál pro pozitivní část klasického procesu. Zde uvedené postupy sice nejsou nijak výrazně inovativní (kdo se zúčastnil například workshopů NTM o starých fotografických technikách, pro toho to už bude "stará vesta"), ale za jejich využití v tomto procesu autorovi skládám poklonu. Na tomto místě se ovšem začíná oddělovat zrno od plev a ukazuje se, kdo z fotolaborantů má ruce zlaté a kdo naopak obě levé :)

Autor při přípravě pozitivního materiálu postupuje logicky od výběru papíru, přes jeho preparaci, až po výrobu a nanášení fotoemulze, samozřejmě pak v knize navazují i následné postupy a recepty pro vyvolání, ustálení a stabilizaci výsledného díla.

Miloš Polášek: Klasická fotografie v digitálním věku
V této fázi opravdu už nemůže být řeč o tom, že by fotograf do digitální fotografie nevložil svůj um či svoji duši...

Knihu dále doplňuje obsáhlý fotoreceptář (tvoří zhruba polovinu celé publikace), texty jsou provázeny autorovými fotografiemi, u nichž nezapomíná ani na popis použité techniky (tedy nikoli použité fototechniky, která je zde nepodstatná, ale o postup, použitý pro výrobu negativního i pozitivního obrazu) a přiložena jsou i dvě pravítka pro stanovení správných denzit. S trochou nadsázky by se dalo říct, že kromě pytlíčků s chemií a trochy vody se autor postaral o vše potřebné.

Celkově je tato kniha svým rozsahem sice nevelká, ale přesto značně inspirativní. Postupy v ní uvedené je možné použít "jak stojí a leží" s tím, že se doberete výsledků, odpovídající těm v příkladech v knize, stejně tak je možné ji využít jako "odrazový můstek" pro rozvoj této techniky vlastními cestami a směry. Navíc je vytištěna kvalitním tiskem na těžkém křídovém papíru, takže si čtenář u publikovaných fotografií může udělat dobrý úsudek o tom, čeho je možné s tou konkrétní technickou kombinací dosáhnout. Prezentované fotografie navíc nejsou pouhými ilustračními obrázky typu "takhle to vypadalo na mém dvoře", ale mají i své nesporné výtvarné kvality. To by se sice dalo u fotografa s autorovými zkušenostmi očekávat, ale bohužel to zdaleka nebývá u technicky laděných publikací pravidlem.

Pro mne je to jedna z nejzajímavějších fototechnologických knih, které jsem v posledním desetiletí četl. Děkuji, pane Polášku.
 

7x10" / Klasická fotografie v digitálním věku
Autor: Miloš Polášek
Vydavatel: Mgr. Radim Polášek, vydavatelství En Face
Doporučená cena: 225,- Kč
Rozsah: 100 stran
ISBN: 978-80-87264-12-6

bitovod
http://foto.prelude.cz/
Další články autora

1   2   3   4   5   
1 - výborný ... 3 - průměrný ... 5 - špatný
Diskuse k článku
MR11.3.2014, 10:39odpověď
Jaroslav Chmelík12.3.2014, 19:43odpověď
rfoto13.3.2014, 11:04odpověď
Jansis13.3.2014, 15:38odpověď
macek13.3.2014, 19:03odpověď
Pavel Pola14.3.2014, 07:18odpověď
Bezbreginer25.3.2014, 18:14odpověď
Bezbreginer31.3.2014, 19:16odpověď
tomáš moravec2.4.2014, 15:43odpověď
tomáš moravec2.4.2014, 15:49odpověď
Bezbreginer12.4.2014, 13:25odpověď
Marek Neveselý14.3.2014, 06:10odpověď
Trhač17.3.2014, 11:03odpověď
dlbr18.3.2014, 18:49odpověď

přidat příspěvekpříspěvky e-mailemzobrazit vše stromovězobrazit vše podle data

Možná by vás mohlo zajímat




 

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace