Minolta Dynax 7

Dynax 7 je nejnovější 35mm zrcadlovkou z dílen Minolty (k 1.6.2001). Na trh byla uvedena koncem léta 2000 a od té doby si vysloužila řadu uznání.

Stejně tak jako 7000i nebo 7xi, následuje nová Dynax 7 za devítkovou řadou, tedy Dynax 9. Jedná se o poloprofesionální zrcadlovku, která byť nemá nahradit profesionální Dynax 9, se této v mnoha aspektech vyrovnává a v lecčem jí dokonce i předčí. Zaostává snad pouze v časech závěrky, které začínají na 1/8000s narozdíl od 1/12000 u Dynax 9, synchronizací blesku od 1/200s oproti 1/300s u Devítky a méně odolným tělem vůči prachu a vodě. Jinak se tato zrcadlovka řadí ke skutečné špičce kinofilmových přístrojů na dnešním trhu. Skrývá v sobě řadu skvělých technických prvků jako je elektronická kontrola hloubky ostrosti s objektivy řady “D”, zobrazení výsledku 14-ti segmentového měření na zadním LCD displeji, možnost ukládání dat na SmartMedia kartu, ADI měření blesku a řadu dalších.

Ergonomie

Minolta Dynax 7
Když jsem si na podzim roku 2000 tento fotoaparát zakoupil, moje první dojmy po jeho vybalení byly rozporuplné. Na jednu stranu mě uchvátilo velké množství tlačítek, otočných voličů, nepřeberné množství užitečných funkcí a na druhou stranu mě nemile zaskočila ergonomie, malé rozměry a celkově bakelitový dojem. Zpočátku mi vadily příliš “ostré” hrany přístroje – oproti hezky zakulacené 7xi to byla veliká rána pro mé ruce a tak jsem prvních pár dní míval pocit, že si na to nikdy nezvyknu, ale zvykl jsem si. Dnes už se mi Sedmička drží perfektně a když sem tam vezmu do ruky 7xi, tak se divím, jak jsem to kdysi mohl držet. Šlo tedy pouze o zvyk a dnes bych již neměnil. Navíc s vertikálním držákem VC7 působí Dynax 7 velice solidním dojmem a máte pocit, že držíte skutečný fotoaparát. Lehká váha (0,575kg) se s přidaným nějakým tím základním objektivem a VC7 včetně baterií hravě vyšplhá přes 1kg, takže pocit bakelitové hračky rychle pomine. Téměř po roce užívání a nafocení cca 70-ti filmů, si na tento přístroj nemohu stěžovat a jsem s ním více než spokojený. Funguje naprosto spolehlivě a přesně – za celou tu dobu jsem nezaregistroval jediný technický výpadek, což se nedá říct o DataSaveru DS 100, který jsem nucen reklamovat.

Ovládání jednotlivých prvků je řešeno velice přehledně a prakticky (až na níže zmiňované DOF a snad i volič AF senzoru, který se při použití VC7 a vertikálním natočení fotoaparátu hledá velice těžko – na VC7 zcela chybí). Minolta na tomto fotoaparátu využila každé místečko a řekl bych, že se jí to povedlo. Maličkou výhradu bych měl ještě k zadnímu otočnému voliči , který je na můj vkus trochu moc zapuštěný a tak se hůře ovládá. Díky 35 volitelným funkcím si můžete chování fotoaparátu přesně přizpůsobit svým požadavkům. (Já osobně jsem si nastavil AEL na “press once”, takže mi naměřená hodnota expozice zůstává zobrazena tak dlouho, dokud toto tlačítko nestisknu znovu. Na zadní otočný volič jsem nastavil funkci korekce expozice, takže zatímco předním měním clonu, zadním můžu provádět korekce. Nezatažení filmu do kazety po převinutí je samzřejmostí. Funkcí, které jsem si nastavil jinak než z výroby, je více, ale tyto tři mi přijdou nejvýznamější.)

Praktické zkušenosti

Klady

Kontrola hloubky ostrosti

Až na nevhodně umístěné tlačítko je to jedna z velmi povedených funkcí. S objektivy řady “D” získáte informaci o hloubce ostrosti v centimetrech, popřípadě v metrech na zadním LCD displeji.

Hezky vyřešeny kryty pro připojení VC7 a kabelové spouště

Oba kryty jsou součástí fotoaparátu – pro přístup ke konektorům se zasunují dovnitř, takže už žádné ztrácení těchto krytek (moje 7700i, která původně jednu měla, už ji nemá).

Zadní LCD displej

LCD se zobrazením naměřených hodnot
Velký přehledný LCD displej nejen že poskytuje kompletní informace o aktuálním nastavení fotoaparátu, ale můžete si na něm prohlížet již uložená data o nafocených snímcích (pamět na 7 posledních filmů) a také zobrazit aktuální výsledek měření expozice. Je vidět všech 14 senzorů se zobrazením rozložení jasů tak, jak to vyhodnotil fotoaparát. Podle toho se pak můžete rozhodnout, jestli zvolit kompenzaci a jakou, popřípadě zda použít přechodový filtr. Rozdíly jasů na jednotlivých segmentech se zobrazují jiným odstínem. Segmenty s odchylkou +/-1EV jsou šedé, segmenty s jasem vyšším jsou bílé, s jasem nižším jsou černé. Navíc je v každém segmentu s rozdílem jasu vyšším než +/-1EV uveden rozdíl od nuly, takže segmenty pak obsahují čísla a znaménka např. 2; 1,5; 3; -; +. Znaménko + nebo – znamenají, že rozdíl je větší než +/- 3EV. Velice dobře se podle těchto hodnot nastavuje přechodový filtr, jehož vizuální kontrola pouze v hledáčku mě mnohdy zklamala.

MLU – předsklopení zrcátka o 2s

K tomuto snad není co dodat – vynikající při focení ze stativu.

Paměť údajů pro 7 filmů

LCD se zobrazením paměti expozice
Ukládány jsou následující údaje: ISO, ohnisková vzdálenost, nastavená clona, světelnost objektivu, čas, korekce expozice, korekce blesku, režim expozice (P,A,S,M), systém měření (Spot, Ave, Multi), datum a čas pořízení snímku.Tyto údaje lze pomocí přídavného zařízení DS100 nahrát na SmartMedia kartu a následně přenést do PC. K tomu je však ještě zapotřebí čtečka SmartMedia karet – samotný DS 100 spolupracuje totiž pouze s fotoaparátem, nikoli s PC ! – to se nikde v manuálu nedozvíte.

Vyloženě průzračný a kontrastní hledáček

Hledáček
Narozdíl od mých starších Minolt je hledáček Sedmičky skutečně průzračný s nádherným kontrastem a čitelností jednotlivých údajů v něm. Poskytuje tyto údaje: číslo snímku, režim měření, korekce expozice (zobrazuje se na číselné ose -3 až +3 EV), clona, čas, zaostření AF, aretaci expozice, zapnutý MF, zapnutý blesk, korekce blesku (+/-), indikace dálkově ovládaného blesku (WL), indikace HSS. Navíc je hledáček vybaven dioptrickou korekcí, která je nastavitelná v rozmezí -2,5 až +0,5 dioptrie.

Převíjení na jakékoli políčko filmu

Dynax 7 umí převinout film na jakékoli políčko a díky IR počítadlu to zvládá velmi přesně. Tato funkce je využitelná nejen při výměně částečně exponovaného filmu, ale také při multiexpozici, kdy si uděláte v poledne první záběr, pak fotíte dál jiné věci a večer si k tomu polednímu záběru dofotíte ještě měsíc na nebi. Převíjení funguje skutečně přesně, takže se nemusíte bát, že políčka budou posunutá.

Odolnost vůči prachu

Dynax 7 není klasifikována jako odolná vůči prachu, nicméně s tím mám velmi dobré zkušenosti. Po týdnu stráveném ve Spojených Arabských Emirátech, kdy jsem většinu času pobíhal po písečných dunách a všude se vířil jemný písek, se do fotoaparátu nedostalo ani zrnko písku (narozdíl od auta a batožin, kde ho bylo požehnaně). Pouštní písek, jak je známo, je nejhorší, co pro fotoaparát může být a Dynax 7 si s ním poradila skvěle. Písek pronikl jen do prvních záhybů v zadním krytu a dále už se nedostal.

Zápory

Tak jako každý výrobek má své plus i mínus, tak ani Dynax 7 není dokonalá, takže kromě nesčetných plusů má také nějaké ty mínusy, které se jí musí vytknout:

Chybí vestavěná zadní záklopka pro hledáček

Modely devítkové, tedy nejvyšší řady Minolty ji mají, u Sedmičky ji postrádám. Při nočních záběrech ze stativu je tedy nutné dávat si pozor na zadní světlo. Možnost nastrčit na hledáček umělohmotnou krytku zvenku mi nepřipadá jako šťastné řešení, neboť to obnáší nejdříve sundat gumovou očnici, která je na častou manipulaci dosti choulostivá. Rozhodně pro Minoltu nemohl být problém tuto záklopku do Dynax 7 implementovat – zdá se mi, že právě takovýmito drobnostmi odlišují výrobci svá profi těla od modelů nižších tříd.

Tlačítko DOF (kontrola hloubky ostrosti)

Byť je kontrola DOF u tohoto aparátu jedna z funkcí, které se mi velice líbí, umístění jejího tlačítka je nešťastné. Stisknout tlačítko pravou rukou tak, aby ukazováček zůstal na spoušti, je pro lidi s kratšími prsty nadlidský výkon. Znamená to ovládat ho levou rukou, což zase přináší svá úskalí s držením objektivu. Naštěstí se jedná o tlačítko, které se nemačká v okamžik záběru, takže chvilka potřebná pro přehmátnutí samotné fotografování nikterak
neomezuje.

Vyklápění vestavěného blesku

Vyklápění vestavěného blesku už není v žádném režimu automatické. To, že se u jiných modelů Minolty v různých režimech blesk automaticky vyklopil, kdykoli bylo potřeba, už je minulost. Blesk na těle Dynax 7 se musí v případě potřeby vyklopit mechanicky – už zde není žádné “vystřelovací” tlačítko. Pro pokročilého fotografa, pro kterého je aparát určen, to není žádný problém, ale pro začátečníka to může být docela veliké mínus. Ten totiž nepozná, kdy má blesk vysunout a kdy ne.

Nemožnost použít IR film díky IR počítadlu snímků

Osobně tento druh filmu nepoužívám, takže mi to nikterak nevadí, ale případné zájemce by to mohlo od koupě odradit. Neznám nikoho, kdo by IR film v Dynax 7 zkoušel – na Minolta mailing listu se o tom vedly sáhodlouhé diskuse, bohužel však pouze teoretické a nikdo nepřišel s tím, že to odzkoušel. Názor je takový, že by IR počítadlo nemělo vadit, že zasáhne do filmu pouze 2mm od perforace a dál ne, ale jak říkám – je to jen teorie praxí neověřená.

Závěr

Závěrem bych rád podotkl, že veškerá porovnávání či “opojení” z funkcí jsou vůči 7xi a 7700i, které vlastním. S novějšími modely jako jsou 505si – 800si jsem bohužel neměl možnost se osobně seznámit. Nicméně se mi poštěstilo osahat si Dynax 9 a musím říct, že co se týče vzhledu, tak v porovnání s Dynax 7 je zde propastný rozdíl. Zatímco Dynax 7 téměř vzbuzuje dojem digitálního fotoaparátu, Dynax 9 (nikoli 9Ti) spíše připomíná ruský přístroj určený pro fotografy na sibiřském ropovodu – ošklivá povrchová úprava, otočné voliče vypadají, jakoby je někdo vytáhl ze starého rádia, celkově horší ovládání a bez manuálu horko těžko nastavitelné volitelné funkce.

Článek osahuje jen nepatrný výčet funkcí a vlastností, kterými Dynax 7 disponuje. Rozebral jsem jen ty, které se mi nejvíce líbí, popřípadě ty, kterými se liší od mých předchozích modelů 7700i a 7xi. Ostatní naleznete v technické specifikaci.

8 komentářů u „Minolta Dynax 7“

  1. Dynax 9

    taky jsem neodolal a koupil ji (7). Me poznatky nejsou tak uplne stejne, tak az ji budu mit dele nez 3 tydny, napisu vic.
    Co my ale vyrazilo dech, je srovnani s M-9! Bohuzel ji nemam, ale uz jsem ji drzel tolikrat, ze muzu s jistotou rict, ze je to nejlip udelany fotak, co jsem kdy drzel (vcetne F5, 1V, Contaxu). Az trochu 7 dodelaji a nacpou ji do tela 9, nebude uz moct byt vyroben lepsi fotak, neb tento bude dokonaly:-) Opravdu tvrzeni, ze je to jako Zenit, je naprosta urazka. Mozna by jsi ji mel vzit do ruky znovu a trochu to prehodnotit. Kdyby nestala 2x tolik co 7, koupil bych ji i pres absenci fci, ktere jsou na 7 velmi uzitecne.

    Odpovědět
    • RE: Dynax 9

      Abych mé tvrzení trošku upřesnil – psal jsem o vzhledu Dynax 7 versus Dynax 9 a nedá se popřít, že nová 7 lahodí oku podstatně více, než profi Dynax 9. Ergonomii, potažmo držení jsem u D9 nerozebíral, nicméně jsou si v tomto směru více než podobné (samozřejmě až na rozměry a váhu). Každému se líbí něco jiného a každý má právo říci svůj názor, se kterým se ne všichni musí ztotožnit. I přesto opakuji jinými slovy již napsané: D7 má podle mého názoru mnohem hezčí povrchovou úpravu (nikoli odolnější), má mnohem intuitivnější ovládání a nastavování uživatelsky volitelných funkcí. Od doby, kdy tato recenze vznikala, uplynula už nějaká ta doba a mezitím jsem si Dynax 9 osahával 14 dní deno denně v jednom krámku (cena 800USD) a nakonec přeci jen nekoupil. Prostě se mi nelíbí a s Dynax 7 bych ji neměnil. Toť pouze můj názor – nikomu ho nevnucuji – každý využívá fotoaparát a jeho funkce jinak, takže někomu naopak přijde vhod odolnost D9, 1/12000s závěrka, 1/300s synchronizace blesku a nebude mu vadit větší hmotnost, jiný vzhled…
      Recenzí jsem nechtěl urazit profi D9 – ani D7 není jedinečná, ale za vzhledem a ovládáním si trvám :-). To má prostě D7 lépe vyřešené – jiné je to s odolností, bitelností atd. – ostatní v článku v “Záporech” a “Ergonomii”.

      Odpovědět
      • RE: RE: Dynax 9

        tak budu taky psat jen o vzhledu. Prijdemi ze 9 ja takovy ten nadcasovy design. Kdyz prisla, tak se mi nellibila vubec, ale postupne se to obracelo a ted se mi opravdu libi moooc.
        I ovladani mi prijde lepsi o ergonomii nemluve (mam velkou ruku).
        Ale jak jste rekl, je to o vkusu kazdeho z nas:-)
        BTW Taky uz jsem ji mohl mit za asi 800US novou(2000DM), ale i to je porad 2x vic nez za 7:-(

        Odpovědět
  2. DYNAX

    Nový Dynax 7 sa mi javí na základe preštudovaných materiálov ako výrobok na funkčne vysokej úrovni. Chcel by som Vás však vyzvať k diskusii na tému spoľahlivosti a kvality fotovýrobkov (profi, amatérske) a príslušenstva firmy Minolta v porovnaní s výrobkami od firiem Canon, Nikon, Pentax. Štatistiky predajnosti (zrkadlovky) skôr hovoria v prospech Nikonu a Canonu – nie je to dané tou spoľahlivosťou, odolnosťou a servisom? Predavači a odborníci na fototechniku tiež skôr doporučujú pri kúpe voliť značky Nikon, Canon. Lepšiu vypovedaciu hodnotu o sile a postavení jednotlivých firiem na svetových trhoch by možno poskytla prezentácia údajov o sile výskumno- vývojových základní, systémoch kvality, úrovni technologických zariadení,…

    Odpovědět
    • RE: DYNAX

      Víceméně na Váš dotaz odpovídá Marian Krivoš v následujícím komentáři. Česká Minolta (netroufám si posuzovat zahraniční, kde může být situace zcela opačná)skutečně nezvolila nejlepší obchodní strategii co se týče fototechniky. Zřejmě vsadila na kancelářskou techniku, ale to je na zcela jinou diskuzi. Když se podíváme na nabídku Nikonu, Canonu či Minolty, v amatérské třídě podle mne vede Minolta. Nikoli co se prodaných kusů či obliby týče, ale poměrem cena/výkon. Najde se zde zcela jistě mnoho odpůrců (majitelů Canonů či Nikonů)- proto píši, že je to můj vlastní názor a proto také mám 3 těla od Minolty a ne od Canonu nebo Nikonu. Spolehlivost a kvalita je naprosto stejná u všech 3 výrobců – vždy se nějaká ta reklamace objeví. V profesionální sféře je to maličko v neprospěch Minolty. Ne, že by Minolta měla méně kvalitní skla či těla, ale není jich takový výběr, takže se najdou profesionálové fotící i na Minoltu, bohužel díky menšímu sortimentu TOP objektivů a příslušenství je jich minimum. To je jediný nedostatek Minolty v profi sféře – s výrobky, které má, se plně vyrovnává ostatním dvěma výrobcům (některý objektiv je lepší od Minolty, jiný od Nikonu a další zase od Canonu). Nemůže však nabídnout IS, což spousta fotografů ocení bez ohledu na to, že je to skutečný “žrout” baterií. Absence IS a menší sortimentent profi objektivů je jediným mně známým důvodem, proč profesionálové Minoltu nevolí tak často a dávají přednost Canonu, či Nikonu. Rozhodně to není otázka lepší kvality, či spolehlivosti.

      Odpovědět
      • RE: RE: DYNAX

        Hodně se tu diskutuje o marketingové strategii Minolty v ČR. K tomu bych řekl jen tolik, že nejde jen o marketing ale také o cenu. Před měsícem jsem koupil po dlouhých úvahách Dynax 5 v Německu za 799 DM, doporučená cena je 839 DM. U nás ji lze nejlevněji sehnat za 16 700,- Kč, zpravidla 17 990,-. Tento cenový rozdíl nelze vysvětlit jen jinou sazbou DPH nebo kurzem. Dynax 5 je foťák skutečně lepší než EOS 300 nebo Nikon F65, ale ne o tolik, aby stál o 3 000,- Kč více. Politika Minolty v ČR je v tomto směru nepochopitelná. Jinak Dynax 5 je opravdu vynikající přístroj.

        Odpovědět
  3. spolahlivost

    Co sa tyka Minolat kontra Canon, Nikon, je to asi vecne ozehava tema. Nemam moc osobnych skusenosti s oboma posledne menovanymi ale tiez ma to velmi zaujima, ako nestranneho cloveka ktory chce mat naozaj bobry fotoaparat. Mam nato asitakyto nazor: Minolta je medzi fotakmi nieco ako Apple MECINTOSH medzi pocitacmi. Vinikajuca, pokrokova a z beznadejne zlym marketingom. Preco su dve znacky C a N take drahe??? Pretoze platime marketing! O kvalite by sa dalo dlho polemizovat. Myslim ze je to zhruba na rovnakej urovni. Vo vsetkom maju prsty Japonci a aj ked to potom trebars vyraba tovaren v Singapure, nieje to onic horsie nez keby to vyrobili v TOKIU. Canon ma USM a IS technologiu. Ale ta cena, a vraj aj baterie to cuca omnoho viac nez bezny objektiv (myslim IS funkciu). Minolta je povestna vymakanym meranim expozicie. Myslim ze opravnene. Poznam majitela EOS 1, ktory si myslel ze to nemoze byt pravda. Myslel. Kamarat ma N65, legendarny fotak, ja mam Dynax404, ked fotime tie iste veci a potom pozerame vysledky (nemyslim kompoziciu :-)), tak je to velmi zaujimave. Ked stretnem nejakeho ineho fotografa, tak si iba obzera co to mam a ked ma spyta co to dokaze a co to stalo (11000Sk) tak neveri. Som zvedavy ako dopadne najnovsi Dynax5, vsetci ho zrovnavaju s N65 alebo EOS300. Ak nasadia latku takto nizko, vytaz je jasny. Ja by som to dal oproti EOS30. Na zaver len tolko, cosa tyka Minolty tak spolahlivost a SPOLAHLIVOSTI tak ostavam verny. Viem ze ma nesklame. Nepotrebujem USM staci ze mam perfektne exponovane diaky.

    PS: tak ma napadlo, cital som jednu recenciu/uvod do sveta Minolty a jej fotakov. Autor sa hned na zaciatku prizbnal ze moc k tejno znacke neinklinuje (vsetko porovnaval s EOS …) a zacal vymenovavanim nedostatkov Dynax300. Skoncil pri sedmicke so slovami – “zaujimavy fotak, len ten ten LCD displey zdrzuje ked ukazuje namerane hodnoty pre jednotlive snimace, nieje to opertivne”. Co ktomu dodat? Budme objektivny.

    Odpovědět
  4. problém s clonou

    Na mojej Minolte Dynax 7 nefunguje clona, aparát nevládze zatvárať clonu, clonová páčka v aparáte ide ťažko a drhne, na objektíve clonová páčka ide ľahko. mali ste niekto takýto problém?

    Odpovědět

Napsat komentář