Miroslav Pinďák: Fototechnika

Recenze knihy, vydané olomouckým nakladatelstvím Rubico v prosinci roku 2000.

Miroslav Pinďák: Fototechnika
Kniha je přehledně zpracována a je rozdělena do 12 kapitol. Čtenář se tak postupně seznámí s následujícími kapitolami: Základní pojmy, Fotoaparát – funkce, Fotografická technika, Fotografické filmy, Fotografické papíry, Příslušenství, Temná komora, Ateliér, Úvod do fotografování, Fotografický motiv, Projekce a prezentace, Historie, vývoj a perspektivy fotografie. Na závěr je ještě připojen seznam opraven fotoaparátů, kam se můžete obrátit, když váš přístroj přestane poslouchat.

Z názvu knihy i z přehledu kapitol je zřejmé, že největší důraz je kladen na techniku. Nejedná se ale o pouhý výčet, místy je pěkně zpracován fyzikální (nebo spíše optický) teoretický základ dané problematiky. Trocha místa v knize je věnována i radám pro fotografování. Jsou zde popsány základní zásady pro fotografování jednotlivých námětů.

Po přečtení knihy mám rozporuplné pocity a těžko se mi hodnotí. Je zde značná nevyrovnanost týkající se zpracování jednotlivých kapitol. Vypadá to, jako by kniha byla šita horkou jehlou a nikdo se neunavoval korekturou. Pro toto tvrzení mám následující důvody. Celková nevyrovnanost jednotlivých kapitol. Často jsou zde naskenované obrázky špatné kvality, kde není čitelný textový popis (např. str. 174, obr. 220). Často je popis v obrázku anglicky (např. str. 90, tab. 10 a obr. 112). Dost často obrázky nejsou popsány a tím se minimalizuje jejich vypovídací hodnota (např. str. 84 a 85, obr. 105 a 106). Na straně 68 a 69 je shodný obrázek 76 s obrázkem 77. Podobných věcí by se v knize našlo ještě hodně. Přestože kniha vyšla poměrně nedávno, jsou zde velice zastaralé informace, týkající se digitální fotografie a výpočetní techniky. Jsou zde zbytečně uvedeny přehledy různých výrobků. Jednak velmi rychle zastarávají a jednak jsou uvedeny jen někteří výrobci, což považuji za nešťastné a zavádějící (např. u kompaktních fotoaparátů je zde přehled pouze výrobků Minolta a Pentax). Kniha má 242 stran a není nutné ji „nafukovat“ tímto způsobem.

Tuto knihu lze doporučit pouze začátečníkům, kteří ještě téměř nic o fotografické technice neví. Právě začínající fotografové tu najdou spousty užitečných informací technického charakteru. Podíváme-li se na dotazy na internetových konferencích a fotofórech, převážná většina z nich se týká právě techniky.
Díky přehlednému zpracování se potřebná informace snadno najde. Myslím si, že pro začínající fotografy je investice 159 Kč ve srovnání s cenou jejich vybavení zanedbatelná a může jim pomoci pochopit, jak jejich stroj vlastně funguje a co od něj mohou čekat. Pro vážnější pochopení tajů fotografie se ale budou muset poohlédnout po jiné knize.

Miroslav Pinďák: Fototechnika
Vydavatel: Rubico v roce 2000
Přibližná cena: 159,- Kč
Formát: A5
Vazba: lepená, měkké desky
Rozsah: 242 stran textu a čb obrázků
ISBN: 80-85839-38-5

4 komentáře u „Miroslav Pinďák: Fototechnika“

  1. Mám ji….

    a nejsem s ní moc spokojen. Informace jdou kusé a mnohdy nic neříkající. Co by ale člověk moh chtít za ty prachy?

    Odpovědět
    • RE: Mám ji….

      Jo, přesně tohle jsem se pokoušel v tom článku napsat. Největší přednost té knihy je cena a pak už jen to, že se tam občas něco najde.

      Odpovědět
  2. sem tam perla

    Napriklad prehled shift objektivu ruznych vyrobcu i s cenami… Nejprve jsem ji chtel take zahodit, ale napodruhe jsem nekolik tabulek shledal zajimavymi…

    Odpovědět
  3. souhlas

    Taky ji mam a naprosto souhlasim s touhle recenzi. Dost mne zklamala ta nevyvazenost. Logika vyberu “obsirnejsich” kapitol mi zustala skryta. Cekal jsem souhrny prehled, ale zatim jsem se dozvedel casto zbytecne informace. Napr. u pomucek pro makrofotografii se clovek nedozvedel vic, nez ze existuji a kam se primontuji, ale podrobnejsi popis funkce chybi. Fakt je, ze za ty penize je to hezky uvod pro zacatecniky. Ja se asi nechal strhnout ke koupi nazvem a cekal hlubsi technicke informace.

    Odpovědět

Napsat komentář