Nový PALADIX foto-on-line zahajuje…

Trocha historie

První webové stránky s označením “PALADIX” se na internetu objevily již v roce 1998, ještě na serveru iol.cz. V celkem nezajímavém grafickém designu vznikly první zárodky dnešního webu – a to jak jeho informační, tak i obchodní části. Již tenkrát vás vítal náš maskot “Fotík”, který vás provází do dneška a stal se symbolem tohoto webu. První registrace našich stránek na serveru Seznam byla také s Fotíkem úzce spojena. Její název byl: “Fotografický koutek – koutek, kde si každý najde svého Fotíka…”.

Po zhruba půl roce fungování jsme přistoupili k poměrně zásadnímu a tehdy docela nejistému kroku a nechali si zpracovat profesionální návrh nového designu a struktury webu. Tento design pro nás zpracovala firma Et netera, s.r.o. O tom, že to byl krok správným směrem, dnes už vůbec nikdo nepochybuje. Na přelomu ledna/února 2000 jsme také zahájili projekt Moje nejlepší světlo, který má k dnešnímu dni za sebou už více než osm desítek kol a 250 vystavených fotografií. Začali jsme se také angažovat v diskusních skupinách – nejprve na Pandoře, posléze také na FotoPrůvodci, který se nakonec stal jakousi “domovskou základnou”, ze které se kromě jiného podniká i množství fotografických akcí.

Hlavní náplní stránek PALADIX se staly informační články z mnoha oblastí fotografie, poslední dobou se také hodně rozšířila sekce o cestování, neboť je stále více žádaná. Každý týden přibývaly nové a nové články a jejich počet se vyšplhal na více než 360! Na takový počet článků ale nebyla původní struktura webu navržena, takže se začaly množit stížnosti na to, že se na webu špatně orientujete, že chybí vyhledávání, není přehledná navigace apod. Zároveň se rozšiřoval počet spolupracujících autorů, takže bylo nutné zásadním způsobem změnit pojetí webu jako takového.

Redakční systém

Zhruba v dubnu tohoto roku jsme se rozhodli web zcela předělat a postavit plně funkční fotografický oborový server s velkým množstvím zajímavých článků ze všech oblastí fotografie. Zahájili jsme práce na novém publikačním systému a výsledek máte nyní před sebou. V průběhu přípravy nového systému došlo ještě k dalším důležitým dohodám, zejména organizačním, jejichž výsledky se do nové podoby webu PALADIX foto-on-line samozřejmě promítly.

Jaké novinky na vás na stránkách PALADIX foto-on-line čekají? V zásadě je lze rozdělit do několika skupin:

  • Nové funkce – jak jste si jistě všimli, nová verze webu obsahuje velké množství užitečných funkcí, které by měly zkrátit dobu potřebnou pro nalezení požadované informace. Mezi nimi najdete funkce pro vyhledávání v článcích, funkční mapu serveru, odkazy na související články a mnoho dalších.
  • Nová struktura webu – jejím základem jsou přesně popsané sekce a to, co je jejich obsahem. Články se snažíme zařazovat velmi pečlivě, aby jejich obsah korespondoval s náplní příslušné sekce. Členění webu bylo upraveno tak, aby nalezení požadované informace bylo snadné a intuitivní.
  • Nový grafický design – s novou strukturou webu a novými funkcemi musel zcela jednoznačně přijít i nový design. Vsadili jsme na osvědčenou taktiku a jeho vzhled jsme opět zadali firmě Et netera, s.r.o. Výsledek máte právě před očima.
  • Integrace a spolupráce – jednou z podstatných událostí minulých měsíců byla dohoda s majiteli a provozovateli serveru PhotoArt, což byl jeden z dalších projektů lidí spojených s FotoPrůvodcem, o sloučení obou projektů. Od této chvíle tedy dochází k integraci obou serverů a kompletní obsah serveru PhotoArt přechází pod hlavičku PALADIX. Jedním z největších lákadel je samozřejmě i tamní bazar, který jsme převedli včetně dat za poslední tři měsíce a dále jej rozšířili.
    Zároveň došlo k neméně podstatné dohodě s majiteli a provozovateli serveru Grand Prix Tety Kateřiny, na kterém právě probíhá celoroční fotografická soutěž, o uvádění nových projektů na serveru PALADIX.
    Součástí nových dohod je také těsnější spolupráce se serverem FotoPrůvodce, zejména co se týče pořádání společných projektů a akcí.
  • Nová organizace – výsledkem proběhnuvších dohod s autory a dalšími zainteresovanými lidmi vznikla skutečná redakce, složená převážně ze stávajících autorů a zkušených lidí kolem FotoPrůvodce. Jedním ze znaků, který tuto změnu potvrzuje, je naše logo – bylo z něj odstraněno jméno Pavel Pola a bylo nahrazeno názvem “foto-on-line”, jako znak toho, že náš web není postaven na jedné osobě, ale jeho skutečným základem je fungující redakční tým.
  • Redakční systém – všechny výše uvedené funkce, změny a novinky obsluhuje plnohodnotný redakční systém, který zjednodušuje celý výrobní proces a nabízí nové možnosti a funkce pro on-line publikování.

Pevně doufáme, že vám všechny výše uvedené novinky budou přinášet jen samé radosti z tohoto krásného koníčka (nebo i povolání).

Cíle projektu?

Jaké jsou naše cíle? Jedním z hlavních cílů je poskytovat kvalitní informace o všem, co se děje ve světě fotografie. Rádi bychom vám na našich stránkách nabízeli vše, co vás bude o fotografii zajímat. Zároveň nechceme být pouze “virtuálním” informačním médiem. Společně s FotoPrůvodcem se chceme podílet na organizaci společných fotografických akcí, jejichž cílem je nejen informovat, ale hlavně poznávat sami sebe. Zároveň se hodláme podílet na zajímavých fotografických projektech a sami takové projekty vytvářet a organizovat.

Věříme, že se vám nový PALADIX foto-on-line bude líbit a doufáme, že v něm naleznete kvalitního a spolehlivého společníka na vašich fotografických “cestách”. Samozřejmě se nebráníme žádnému dalšímu rozvoji, nejsme a nikdy jsme nebyli uzavřenou skupinou, takže rádi přijmeme náměty na vylepšení nebo redakční spolupráci. Naším cílem také je, aby se fotografičtí nadšenci, odborníci, ale i ti, které fotografie živí, mohli sami podílet na budování tohoto informačního zdroje a nebyli pouze odkázáni na to, co se dozví nebo doslechnou jinde. Pokud tedy máte jakýkoliv nápad, neváhejte a přijďte mezi nás…

Naše cíle jistě nejsou skromné a k jejich celkovému naplnění nám ještě velký kus cesty chybí. Věříme ale tomu, že kráčíme správným směrem (a vaše dosavadní ohlasy nás v tom utvrzují).

Do nového systému ještě nejsou převedeny všechny články z původních stránek PALADIX a PhotoArt, ale každým dnem přibývají další a další. Úplné převedení očekáváme během října. Pokud si chcete “zavzpomínat”, můžete se na původní verzi webu PALADIX podívat po kliknutí na níže uvedený odkaz. Ten bude funkční do doby, než převedeme všechny původní články do nové struktury.

Poděkování

Na tomto místě bych rád poděkoval lidem, kteří se na novém webu PALADIX foto-on-line zásadním způsobem podíleli:

Petr Pazour

Petr je autorem vlastního redakčního systému, který funguje na pozadí tohoto webu. Strávil dny a noci nad analýzou a programováním nového systému a musel zapracovávat moje (kolikrát přehnané :-)) požadavky. Jeho bohaté zkušenosti s vývojem a provozem podobných systémů byly pevným základem našeho systému. Významně se také podílel na formování struktury webu i na formování mých představ ohledně fungování redakce internetového serveru.
Hlavně díky jeho velkému nasazení dnes běží nový PALADIX foto-on-line.

Radka Turcajová

Radka se významnou měrou podílela na tom, že dnes funguje nová redakce. Byla hlavní iniciátorkou vzniku této redakce a dala první impuls ke sloučení webů GPTK, PhotoArt a PALADIX. Zároveň se významně podílela na nové struktuře tohoto webu. Její velmi konstruktivní připomínky vyústily v současnou podobu webu. Její hluboké znalosti jí také “pasovaly” na redaktorku sekce Teorie.

Arnošt Štědrý

Arnošt se podílel na stahování článků z původního webu PALADIX a jejich přípravě pro vložení do nového systému. Jeho věcné připomínky opět pomohly k dnešní podobě nového webu. Arnošt je zakladatelem, provozovatelem a “guru” webu FotoPrůvodce, který dnes většina z nás považuje za základ společných projektů.

Petr Chlumský

Petr je jedním z autorů a provozovatelů webu PhotoArt, který díky jeho souhlasu přešel pod nový PALADIX. Podílel se také na spoluvytváření nové redakce a stal se redaktorem sekce PhotoArt. Jeho bazar byl velmi dobrým základem nové služby, kterou na novém webu najdete. Má připravenu řadu dalších zajímavých projektů, se kterými se na našich stránkách v budoucnu setkáte.

Martin Hapl

Martin má největší podíl na převodu článků ze starého webu PALADIX a PhotoArt do nového systému. Zároveň fungoval jako tester celého systému a je autorem příručky pro autory. Jeho precizně zpracované recenze jej předurčily k práci redaktora sekce Recenze.

Ivan Šimoník

Ivan byl vůbec prvním člověkem, který mě upozornil na to, že stará podoba webu PALADIX je nepřehledná a chaotická. Významnou měrou se podílel na vytváření nové struktury tohoto webu, aby už nikdy taková nebyla. Podílel se také na testování uživatelské části systému a jeho konstruktivní připomínky pomohly vzniknout dnešní podobě webu.

Milan Sýkora

Milan je prvním kmenovým autorem webu PALADIX, který významnou měrou pomohl k dnešní popularitě tohoto webu. Zároveň velmi pomáhal s převodem článků do nového systému a stal se redaktorem sekce Tipy na výlet. O jeho výlety byl zájem i z tištěných médií a letos o prázdninách jich několik vyšlo v Lidových novinách.

Josef Hrubý

Josef je dalším z kmenových autorů PALADIXu, který čtenáře zaujal zejména články o makrofotografii a sérií kvalitních recenzí. Také jeho názory pomohly spoluvytvářet nový systém. Jeho bohaté zkušenosti s makrofotografií a výborné znalosti techniky Nikon (ale nejen jí) ho předurčily k práci redaktora pro makrofotografii a vše o Nikonu.

Zdenek Bakštein

Zdenek se spolupodílel na vzniku nové redakce a ochotně se ujal role redaktora cestopisné sekce. Jeho cestopisy nyní najdete i na tomto webu.

Jiří Charvát,
František Štaud,
Stěpán Kovář,
Jirka Jirout,
Jakub Kencl,
Jan Hlinák,
Marek Slavíček,
Petr Beránek,
a další

Ti všichni a ještě mnozí další se také podíleli na vzniku nové redakce, testování nového systému a bez jejich pomoci a účasti by nový web v této podobě nevznikl. I těm patří můj dík.

 
Blanka Polová

Můj úplně největší dík ale patří mé ženě. Nejen proto, že se báječně stará o naše dvě děti (a o mě taky… 🙂 ), ale zároveň proto, že prakticky po celou dobu, co PALADIX vychází, se starala o převod došlých podkladů a článků do HTML podoby a mnohdy seděla dlouho do noci u počítače a přidávala nové články, aby mohlo každé pondělí dojít k aktualizaci našeho webu. Jenom díky jejímu nesmírnému úsilí a nasazení se PALADIX foto-on-line dostal do té podoby, v jaké je dnes. A nejen za to jí patří můj absolutně největší dík!

1 komentář u „Nový PALADIX foto-on-line zahajuje…“

  1. tak jsem se nadsene prihlasila….

    moc se mi libi, co tu provozujete….diky vsem dohromady…uz si ctu cele dopoledne…nemate treba v umyslu vydavat casopis ? tech fotografu bude cim dal vic…ja k tomu taky prisla uplnou nahodou a zamilovala se do fotografie tak, ze muj pritel casto brumla, ze je az na druhem miste…a vite ze jo ? asi ma pravdu…Gabriela

    Odpovědět

Napsat komentář