Novinky v Capture One 21.4

Dnes vydanou verzi Capture One 21.4 lze nazvat verzí opravnou – sice přináší podstatné změny, ale většina z nich reaguje na ne zcela pozitivní zpětnou vazbu od uživatelů k předchozímu vydání. Úpravy se týkají především exportu hotových fotografií, ale také „kouzelného“ štětce pro rychlou tvorbu přesných masek.

Export fotografií

I kdybyste nečetli můj článek o předchozí verzi, určitě jste zaznamenali přesun nástroje exportu upravených fotografií do samostatného dialogu. Mně osobně tato změna nijak zvlášť nepopudila, naopak mi přinesla některá usnadnění do mého workflow, nicméně zdaleka ne všichni uživatelé to vnímali stejně a vlnu odporu vůči této novince nešlo přehlédnout. Tvůrci Capture One proto poměrně přispěchali s ujištěním, že komunitě naslouchají a původní uživatelské rozhraní vrátí zpět.

Nakonec bylo zvoleno řešení, které může uspokojit obě skupiny uživatelů. Nový exportní dialog integrující též náhled jednotlivých fotografií v souladu s nastavením výstupu zůstává i nadále k dispozici. Pro vyznavače původního řešení ale přibyla možnost vrátit původní nástroje do postranního panelu. Nově se už odpovídající záložka nejmenuje Output, ale Export a ve standardním rozložení uživatelského rozhraní ji zapnutou nenajdete – musíte si ji přidat kliknutím pravým tlačítkem myši na záložky nástroje Tools a volbou položky Add Tool Tab → Export z kontextového menu.

Menu pro přidání záložky export do postranního panelu nástrojů
Menu pro přidání záložky export do postranního panelu nástrojů

Uživatelské rozhraní pak víceméně kopíruje chování starších verzí, ale přidává i jednu novou funkci. Jsou jí tokeny platné napříč všemi exportními předvolbami, které najdete v paletě Export Cross Recipe Tokens. Token Subfolder slouží k nastavení podsložky, kterou Capture One při exportu podle potřeby vytvoří a umístí do ní hotové fotografie, zatímco univerzálnější Job Name může posloužit například pro pojmenování souborů a podobně.

Nové tokeny platné pro všechny exportní předvolby
Nové tokeny platné pro všechny exportní předvolby

Pozor, ani jeden z tokenů se nijak neuplatňuje automaticky – musíte je vložit jako jakékoliv jiné proměnné do patřičných kolonek exportní předvolby, jak ukazuje následující příklad použití tokenu Subfolder:

Použití tokenu Subfolder pro vytvoření podsložky ve stejnojmenné kolonce palety Export Location
Použití tokenu Subfolder pro vytvoření podsložky ve stejnojmenné kolonce palety Export Location

Stejně musíte případně uplatnit i Job Name – například do názvu souboru v paletě Export Naming:

Ukázka využití nového tokenu Job Name ve jménech souborů exportovaných fotografií
Ukázka využití nového tokenu Job Name ve jménech souborů exportovaných fotografií

Nevyhnete se tedy ruční úpravě všech předvoleb, které mají s novými tokeny pracovat, ale jedná se o jednorázový úkon a později pak můžete elegantně měnit například podsložku či název souborů pro více exportních předvoleb najednou prostou úpravou hodnot v paletě Export Cross Recipe Tokens. Zajímavou možností je použít v těchto tokenech jiné tokeny, jak ostatně ukazuje pro i obrázek výše, který zahrnuje do jména podsložky hvězdičkové hodnocení (Rating). Totéž funguje i u Job Name – pokud budete například chtít někdy exportované soubory podle něj přejmenovat, vyplníte přímo požadovaný název třeba v kombinaci s číslovačem. Když naopak jindy budete chtít nechat názvy souborů nezměněné, do Job Name můžete vložit pouze token Image Name.

Pro úplnost dodávám, že nové tokeny lze samozřejmě používat jak v záložce panelu Tools, tak v novém exportním dialogu. Obě metody exportu jsou nyní po funkční stránce zcela totožné.

Staronová záložka Export v postranním panelu Tools
Staronová záložka Export v postranním panelu Tools

Nová verze také opravuje nepříjemnou chybu exportu z minulé aktualizace, která přestala respektovat ruční řazení fotografií ve složce či albu, což vadilo tehdy, pokud jste fotografie při exportu číslovali pomocí tokenu Counter.

Magic Brush

Rovněž kouzelný štětec je druhou novinkou minulé verze, která si vyžádala menší vylepšení. Prozatím nejde o funkce, které bych osobně považoval za podstatné (zejména přidání funkce kouzelné gumy, která by stejným chytrým způsobem umožňovala z masky odmazávat), ale spíš o dohnání možností nastavení, které nabízí klasický štětec. Konkrétně se jedná o změny parametrů štětce pomocí gest myši bez nutnosti otevírat dialog předvoleb.

Na Macu jde o tyto kombinace:

  • Velikost štětce (Size) mění Ctrl+Alt+levé tlačítko myši tažením doprava či doleva
  • Toleranci při výběru oblasti (Tolerance) mění Ctrl+Alt+levé tlačítko myši tažením nahoru či dolů
  • Průhlednost masky (Opacity) mění Shift+Ctrl+Alt+levé tlačítko myši tažením doleva či doprava
  • Zpřesnění hran (Refine Edge) mění Shift+Ctrl+Alt+levé tlačítko myši tažením nahoru či dolů

Na Windows jsou klávesové zkratky gest dokonce trochu jednodušší, protože se využívá pravé tlačítko myši:

  • Velikost štětce (Size) mění Alt+pravé tlačítko myši tažením doprava či doleva
  • Toleranci při výběru oblasti (Tolerance) mění Alt+pravé tlačítko myši tažením nahoru či dolů
  • Průhlednost masky (Opacity) mění Shift+pravé tlačítko myši tažením doleva či doprava
  • Zpřesnění hran (Refine Edge) mění Shift+pravé tlačítko myši tažením nahoru či dolů

Drobná vylepšení

Jako vždy přináší nová verze i několik drobných vylepšení.

V oblasti výkonu slibuje podstatně rychlejší otevírání složek či alb o 300 % na Macu, respektive o 600 % na Windows.

Capture One Live (stále ještě v betaverzi) nově dovoluje přes cloudovou službu sdílené album ochránit heslem.

Funkce fotografování přímo do počítače (tethering) nově podporuje fotoaparáty Sigma fp a Sigma fp L – fungovat by měl přenos fotografií, změna nastavení z počítače, živý náhled a ovládání automatického ostření. V některých případech bohužel může dojít k poškození DNG souboru, což je chyba na straně fotoaparátů, kterou opraví slíbený nový firmware, takže na něj možná bude pro jistotu vhodnější počkat.

V případě fotoaparátů FujiFilm lze nově během použití živého náhledu měnit všechna expoziční nastavení, a to včetně těch, které jsou nastavené na mechanických kruhových voličích (platit zase začnou po odpojení fotoaparátu od počítače).

Přibylo samozřejmě také několik nově podporovaných fotoaparátu:

  • Fujifilm GFX 50S II
  • Nikon Z fc
  • Olympus Pen E-P7
  • Pentax 645Z

a objektivů:

  • Sigma 20mm F1.4 DG HSM Art (Sony E)
  • Sigma 85mm F1.4 DG DN Art (Sony E)
  • Sigma 105mm F2.8 DG DN MACRO Art (Sony E) • Sigma 28-70mm F2.8 DG DN (Sony E)
  • Canon EF 70-200 f/2.8L IS II USM + 1.4x III

Pokud zůstáváte u starších verzí Capture One, aktuálně platí akce, během níž můžete upgradovat na stávající verzi 21 a v prosinci pak dostanete verzi 22 zdarma. Ta přinese mimo jiné možnost skládání panoramat a HDR fotografií. Pozor, tato akce je časově omezená do 4. 10. 2021! Na upgrade můžete využít 10% slevu zadáním kuponu C1MKR.

Jestliže s Capture One pracujete nebo se na to chystáte, mohla by se vám hodit má e-kniha Capture One efektivně vycházející ze stejnojmenného seriálu, který zde na Paladixu vycházel v letech 2015 a 2016. Text byl od té doby mnohokrát aktualizován až po verzi 21 a stejně tak se dočká i úprav pro Capture One 21.4. Všichni zákazníci dostanou aktualizaci zdarma.

Podpořit mě můžete rovněž nákupem licence Capture One prostřednictvím mého partnerského odkazu. Jako bonus můžete využít slevu ve výši 10 % na kterýkoliv z produktů Capture One (včetně upgradu nebo stylů) zadáním kódu C1MKR během objednávky. Licence verze 21 zakoupené nejpozději do 4. 10. 2021 dostanou zdarma aktualizaci na verzi 21, která vyjde v prosinci a bude mimo jiné obsahovat funkce pro skládání panoramat a HDR.

1 komentář u „Novinky v Capture One 21.4“

Napsat komentář