PF 2003

Přání krásného prožití Vánočních svátků a všeho nejlepšího v novém roce 2003.

Když jsem letos stál před volbou výběru fotografie pro PF, chtěl jsem, aby na ní bylo alespoň symbolicky vidět, co nás letos potkalo a zároveň jsem chtěl, aby z toho vyzařoval optimismus, víra v lepší budoucnost, lidská soudržnost, píle a další dobré lidské vlastnosti. Bylo jasné, že letošním motivem pro naše PF budou záběry z povodní, ale chtěl jsem, aby to nebyly jen záběry na uplynulou katastrofu, ale aby tam bylo hlavně vidět, že všechno zlé se nakonec v dobré obrátí.

Ti, kteří mě znají nebo kteří se byli podívat na výstavě Praha pod vodou, ví, že jsem svoje fotografování zaměřil téměř výhradně na Kampu a její okolí a že jsem pracoval (a ještě stále pracuji) systematicky, takže mám záběry z jednoho místa, ale v různou dobu. Z toho pak pramení poměrně unikátní srovnání stavu jednotlivých objektů a míst v různou dobu.

Právě dva takové záběry jsem použil letos i na PF. Jedná se o záběry restaurace C’EST LA VIE v Říční ulici – to je ta hned vlevo, když sejdete z nábřeží u mostu Legií po schodech ke Kampě. Právě tato restaurace mě upoutala hned několika věcmi – už při povodních byla skoro jako jediná, kterou jsem na Kampě viděl, zabedněná dřevěnými prkny, mezi které byla nastříkána montážní pěna. Okno na snímku bylo celé pod vodou, ale je otázka, jestli se voda dostala dovnitř jen tou škvírou nahoře nebo prosakovala i mezi prkny a zdivem. Další byla ta cedule, kde někdo umazal první cifry, aby tak zřejmě nalákal poslední hladovce na výprodej za lidové ceny. Mimochodem, tato cedule i s nápisem přestála vodu celkem bez problémů.

Po povodních jsem na Kampu chodil téměř každý den. Tato restaurace byla jednou z prvních, kde se začalo s vyklízením, celou tu dobu se tam pilně pracovalo. Proto mě potěšilo, když jsem při další “dokumentační” vycházce 11. listopadu viděl v témže okně ceduli, že už za dva dny znovu otevírají – přesně tři měsíce poté, co museli kvůli povodním zavřít.

Ta “trojka” mi přišla symbolická, proto jsem tuto dvojici fotografií použil i pro letošní PF. Snad se na mě příliš nehněváte, když tam není zasněžený plot či strom nebo jiný typicky vánoční či novoroční motiv.

Ať je tedy ta “trojka” v příštím letopočtu pro všechny šťastným číslem a ať je příští rok lepší, než byl ten letošní. Ve všech směrech…

PF 2003
Letos jsme byli svědky velkých povodní, které postihly spoustu z nás. Někoho přímo, někoho nepřímo, ale nikdo nezůstal nedotčen. Někteří se s tím vyrovnali sami, jiní potřebovali pomoc, spousta lidí pomoc nabídla. Příkladem se šťastným koncem je např. restaurace na snímku, která byla kompletně vyplavena a přesně po třech měsících otevřela znovu svůj provoz.

2 komentáře u „PF 2003“

  1. Jak na to

    Vase PF je originalni a celkem pekne shrnuje o cem byla cast roku minuleho a pro nekoho i mozna cely rok novy. Mohl byste trochu osvetlit jak to cele vzniklo (fotoaparat – film/digi, upravy, tisk? – cim a na co atd.), mam totiz jednu doma 🙂 a docela by me to zajimalo.

    Diky

    Odpovědět
    • RE: Jak na to

      Díky za pochvalu. Jak jsem už psal v článku, nebyl výběr pro loňský rok zrovna jednoduchý. Co bylo jasné už od počátku příprav, byla technologie jak to dostat “na papír”. Po loňských zkušenostech s minilabem Fuji Frontier a po velmi pozitivních ohlasech od našich zákazníků bylo jasné, že letos budeme postupovat stejně.

      Výsledkem byl tedy papírový produkt, který mimochodem vypadá podstatně lépe, než v článku uvedené obrázky – bohužel, díky zvolenému panoramatickému formátu to nešlo dost dobře umístit vedle sebe, jako je to u tištěné verze, takže jsme pro web zvolili variantu pod sebou, která ale není tak hezká.

      Postup pro jeho zhotovení je zhruba stejný, jako jsem popsal v tomto článku (kapitola “Klasická” fotografie). Rozdíl oproti loňsku byl v tom, že jsem se s ochotnou obsluhou předem dohodl na tom, že mi udělají speciální panoramatický formát (většinou se s nimi dohodnout lze, je jen potřeba dodržet jednu z nabízených šířek role, délku jde nastavit podle potřeby). Po cca 6 zkouškách byl formát nastaven a mohlo se začít vyrábět.

      Co se týče snímací techniky, tak od loňska došlo k poměrně podstatné změně – toto PF není skenované ze středního formátu, ale je focené digitální zrcadlovkou Nikon D100.

      Úprav tam moc není – je sjednocený výřez a lehce srovnané linie, doplněné texty a rámeček, závěrečné doostření – jinak nejsou fotky nijak zvlášť upravované.

      Odpovědět

Napsat komentář