Pohled pod pokličku – Keith Carter

Ne, vařit nebudeme. V naší nové rubrice, která by se měla stát pevnou součástí sekce PhotoArt, budeme oslovovat zajímavé české i zahraniční tvůrce.

Zaměříme se zejména na osobité autory – a budeme se jich ptát čím fotografují (i když to není to nejdůležitější, zajímá to skoro každého), jak fotografují (tady se i amatéři mohou leccos přiučit) a jaké zvláštní techniky používají (něco pro hloubavější duše). Budeme se samozřejmě ptát i na řadu dalších věcí, které s fotografem úzce souvisejí.

Pohledy pod pokličku nebudou mít žádnou pevnou formu ani stanovený rozsah: může to být jen jediná otázka či dlouhý rozhovor, ale vždy to bude živý a původní (tedy připravený jen pro Paladix) kontakt s někým, kdo propadl fotografii.

Keith Carter: Ztracený pes
Keith Carter: Zatoulaný pes

Jako první v pořadí je pan Keith Carter, jehož úspěšná výstava v Pražském domě fotografie právě skončila. Pan Carter i my se čtenářům omlouváme, že text nevyšel jako upozornění na právě končící výstavu, jak bylo původně zamýšleno. I když je internetové spojení do Ameriky bleskové, přece jen je narušily vánoční svátky.

Keith Carter je jako vždy stručný a málomluvný. Je to prostě fotograf, který za sebe raději nechává mluvit své fotografie.

Tři otázky pro pana Cartera

Vážený pane Cartere, v souvislosti s vaší nedávnou pražskou výstavou bychom našim čtenářům rádi umožnili krátce nahlédnout do vaší fotografické „kuchyně“. Již víme, že fotografujete na střední a velký formát. Můžete být konkrétnější?

Pracuji s fotoaparátem Hasselblad Flex. Také používám filmy Ilford a papíry Agfa, které potahuji seleniem a paladiem (platinou).

S technikou souvisí i druhá otázka: Jak se ve vaší práci odráží současná digitalizace fotografie?

Současnou digitální techniku používám pouze k příležitostnému retušování.

Tónování a další úpravy pozitivů dodávají vašim fotografiím značnou emocionální sílu. Můžete nám prozradit, co všechno jste vyzkoušel a s jakým záměrem?

Pracuji s tónováním fotografií prostřednictvím selenia a někdy i paladia (platiny). Obvykle tónuji jenom část obrazu, abych zintenzivnil jak vzhled fotografie tak i emocionální obsah obrazu. Mým záměrem je velmi jemným způsobem upoutat diváka tak, aby se stal součástí obrazu.

Děkujeme a přejeme Vám do Ameriky hezký nový rok.

Napsat komentář