Výstava a výsledky 13. ročníku Prahy fotografické

Na Staroměstské radnici jsou až do konce srpna k vidění výsledky 13. ročníku pražské fotografické soutěže. Jak jsme dopadli letos?

Vernisáž
Vernisáž Prahy fotografické 2008
Foto: Zdeněk Tichý

Členové naší fotografické skupiny X-pozice se kolem Prahy fotografické pohybují už poměrně dlouho. Aby ne, když většina z nás tady bydlí nebo pracuje, pořádáme v Praze spoustu fotografických akcí, takže máme logicky poměrně hodně materiálu. Někteří z nás obesílají tuto soutěž už hezkou řádku ročníků, takže bylo docela logické, že jsme si ji při „sestavování“ naší skupiny zvolili jako naši kmenovou soutěž, u které je skoro povinnost se zúčastnit. Ani loňský rok nebyl v tomto směru výjimkou.

Pro ty z vás, kteří tuto soutěž neznají, tak jen krátké zopakování pravidel – zúčastnit se může každý, podmínkou je pouze datum zhotovení snímku (musí být víceméně v daném roce, tím vzniká do budoucna hodně kvalitní časosběrný materiál),

Vernisáž
Vernisáž Prahy fotografické 2008
Foto: Zdeněk Tichý

minimální formát fotografie a pochopitelně vhodné zařazení do některé z 6 soutěžních kategorií. Každoročně se této soutěže účastní více než stovka fotografů, letos to bylo 116 fotografů s celkem 1265 fotografiemi, z toho bylo 82 mužů a 34 žen, nejmladšímu účastníkovi je 17 let a nejstaršímu 81. Do soutěže se zapojili tři cizinci.

Dalo by se říct, že pro nás je účast na této výstavě jakousi „stavovskou ctí“ a každoročně s napětím očekáváme, jak dopadneme. Přímá konfrontace s ostatními fotografy Prahy je pro nás pochopitelně velkou výzvou a inspirací. Jak to tedy s námi dopadlo letos? Výsledky jsou následující, barevně jsou zvýrazněni členové X-pozice.

Kategorie: Krása Prahy a její proměny
1. místo František Vrbecký: Pražské sochy – série
2. místo Eva Stanovská: Třikrát v žluté
3. místo Jaroslav Boček: Praha Franze Kafky
Čestná uznání Milena Kárná: Mlhavé ráno, Rybáři
Tomáš Bican: Normalizační Street Art – série
Kategorie: Lidé v Praze
1. místo Zdeněk Tichý: Žijeme tu spolu – série
2. místo Lucie Svobodová: Zima na sídlišti – série
3. místo Jaroslav Boček: Černé divadlo – série
Čestná uznání Tomáš Bican: Cestovní obraz
František Vrbecký: Na procházce
Kategorie: Problémy Prahy
1. místo Zdeněk Tichý: Oprava Karlova mostu – série
2. místo Tomáš Bican: Street Art – série
3. místo Jaroslav Boček: Dvě patra – série
Čestná uznání Pavla Vrbová: Vděčný národ – série
Kategorie: Kronika hlavního města
1. místo Josef Krása: Čarodějnice na Ladronce a na Břevnově – série
2. místo Jaroslav Boček: Nové zvony pro Týn – série
3. místo Martin Procházka: Průmyslový palác po požáru – série
Čestná uznání Zdeněk Tichý: Cykloreje na Letné – série, Žižkovský masopust – série, Pražský maraton – série
Kategorie: Doprava v Praze
1. místo Pepa Středa: Nové stanice metra – série
Čestná uznání Pavel Pola: Stanice Střížkov – série
Kategorie: Městská část Smíchov
1. místo Pavel Pola: První pražská pláž po sezóně – série
Čestná uznání Karel Zakar: Horečka potulného básníka
Eva Stanovská: Tady končí – nádraží Smíchov
Speciální ceny
Cena FOMY za nejlepší černobílé fotografie: Pavel Pola
Cena OLYMPUSU za nejlepší digitálně upravenou fotografii: Ondřej Kulhánek za snímek K nebesům
Cena SČF: Jakub Kencl za fotografii Metro Prosek

Na samotné výstavě jsou pak zastoupeny i fotografie dalších členů X-pozice, tj. letos by se dalo říct, že jsme uspěli všichni…

Výstava je otevřena až do konce srpna, takže můžete přijít nasbírat inspiraci na příští ročník. Doufejme, že propozice (hlavně ty dvě variabilní kategorie) budou vyhlášeny co nejdříve. A příští rok doufám, že se také zúčastníte…

Vyhlášení soutěže bohužel provázelo ještě jedno smutné oznámení – při výstupu v Alpách letos zahynul fotograf Jaroslav Boček, dlouholetý účastník a nositel mnoha ocenění této soutěže. Několik cen obdržel i v tomto ročníku. Chtěli bychom mu tímto věnovat malou vzpomínku, připomenout, co ve fotografii udělal a poděkovat mu za to.

Jaroslav Boček (9.11.1962 – 11.7.2009)

Jaroslav Boček
Jaroslav Boček
Foto: Hana Čížková

Fotografii se věnoval od školních let. Po zaměstnání ve strojírenství odešel roce 1991 na volnou nohu. Externě spolupracoval s různými médii, např. ČTK aj. Výrazně na sebe upozornil nevšedními snímky z povodní na výstavách Praha pod vodou a Povodně ve střední Evropě v budově OSN v New Yorku a UNESCO v Ženevě. Součástí jeho volné tvorby byly rozsáhlé dokumentární projekty, kterým se věnoval řadu let. Dokumentoval likvidaci ČKD Lokomotivka a výstavbu Sazka Arény. Na toto téma uspořádal samostatnou výstavu v Komorní galerii Domu fotografie Josefa Sudka pod názvem Zánik a zrození. Dlouhodobě rozvíjel cyklus věnovaný lidem ze Slatin, zapomenutého území v Praze. Pozoruhodně zmapoval tento kus venkova na dohled od centra, vesnici uprostřed evropského velkoměsta a život ve zbytcích největší nouzové kolonie, která kdy stávala na území Prahy. Rozsáhlý soubor Slatiny, který má fotograficky i dokumentárně vysokou hodnotu, představil v nejširší podobě ve Vídni a posléze v Karlových Varech. Zúčastnil se mnoha společných výstav a získal řadu ocenění v soutěžích: Czech Press Photo, Praha fotografická, Ekologie v objektivu, Senioři v naší společnosti a jiné. Zapojil se i do projektu Jeden den v ČR. Ti, kdo ho znali, budou dlouho vzpomínat na jeho milou povahu a hezký přístup k životu. Jeho fotografický odkaz patří neodmyslitelně do historie české fotografie.

Věra Matějů, předsedkyně Svazu českých fotografů

1 komentář u „Výstava a výsledky 13. ročníku Prahy fotografické“

  1. Parada

    Nazdar xpozicnici – gratulace k fantasticke infiltraci Prahy fotograficke :-). Cely srpen jsem se chystal na radnici a podarilo se mi to az posledni den – vystava mela byt do 18:00 – v 17:15 uz bohuzel ve vystavnich prostorach panoval cily likvidacni ruch :-(. Nedbaje hrozivych pohledu likvidacni cety jsem vnikl dovnitr. A tak se mi alespon podarilo zakopnout o jakesi Nohy, ktere se ukazaly byti Bitovodovymi – kolem me v rukou likvidatoru prosvistely Tichacovy fantasticke obrazky z opravy Karlova mostu – stacil jsem si vsimnout stinovanych kol jeste predtim nez hbite ruce odstranily popisky se jmenem jakehosi Kencla – hafan ve vzduchu, v okne, s kockou… no jasne zase Tichac 🙂 – opustena plaz s rozbitym sklem a opodal se valejici popiska prozrazuje Pavla Polu, Choseho Carodejnice si vychutnavam na stene v zatim neporusenem stavu… to je asi tak vse co jsem stihl – likvidatori byli opravdu hbiti. Pote co jsem vynadal pani v pokladne, ze nebyly dodrzeny vystavni hodiny, jsem byl obdarovan alespon CDeckem s viteznymi snimky – tak jsem se omluvil – kazdy specha z prace domu – co se da delat – kdo pozde chodi… priste urcite prijdu vcas, nejlepe na vernisaz, koneckoncu jsem se rozhodl, ze by nebylo spatne tam videt taky svoji fotku 😉

    Odpovědět

Napsat komentář