Praha fotografická 2010 z pohledu X-pozice

Praha fotografická 2010 je za námi, proběhla vernisáž a slavnostní předání cen, výstava na Staroměstské radnici potrvá už jen do dnešního dne.

Tolik suchá fakta. A jak to dopadlo z pohledu nás, X-pozice? Ze všech oceněných se nejvíce naběhal Pavel Pola. Pro cenu si došel celkem čtyřikrát. Dvě první místa, jedno třetí a Cena Fomy, to je úctyhodný výkon. Více najdete ve výsledcích.

Kafkův stín
Kafkův stín, foto Pavel Pola

Při vší skromnosti se musím pochlubit, že i já přebíral 1. cenu. Ovšem za Jakuba Kencla, který si ji nemohl převzít osobně, jelikož byl v té době na dovolené. Takže jsem byl delegován já.

A ještě chci pogratulovat našemu dlouholetému fotografickému souputníkovi a kamarádovi Standovi Kaczorovi, alias Bundesovi za další dvě první místa.

Pokud bych měl ale určit moji nej fotografii/sérii, byla by to jednoznačně série Evy Stanovské Kolemjdoucí, za kterou získala třetí cenu. Jenom mi v sérii přebývá jedna fotografie. Líbí, ale tu sérii podle mě rozbíjí.

jonas
Výborný tah se podařil organizátorům tím, že výstavu proložili pracemi z projektu Hmateliér občanského sdružení pro podporu nevidomých Okamžik. Byly tam vystaveny parádní kousky, ale abych uvedl jeden příklad, Jonáš ve velrybě Pavla Slámy mě pobavil nejvíc. O co jde, můžete vidět na fotografii a například tady.

Oproti předchozím ročníkům došlo při vyhlašování výsledků k jedné podstatné změně. Akce se konala v Brožíkově sále ve druhém patře Radnice. Rozhodně je to rozumná volba. Kdo se zúčastnil předchozích ročníků, kdy vyhlašování probíhalo přímo ve výstavních prostorách, mi jistě dá za pravdu.

Kompletní výsledky Prahy fotografické 2010 můžete najít zde. A pokud chcete na vlastní oči vidět to, o čem jsem zde psal, běžte se na Staroměstskou radnici podívat, výstava dnes končí. Určitě tam najdete jak fotografie, u kterých si řeknete Proč?, ale také ty, které vás nadchnou. Jak už to tak bývá.

Napsat komentář