Praktica řady L – 2. generace

V minulém dílu článku o přístrojích Praktica jsme se seznámili s počátky této legendy, s hlavními znaky celé řady i se specifiky její první generace. Praktica je však charakteristická ještě jednou vlastností – neustále probíhajícím vývojem, který byl v podmínkách socialistického plánovaného hospodářství až nepochopitelně koncepční a systematický. Nyní se podíváme, kam se tedy vývoj posunul ve druhé generaci řady L.

Prospekt Praktica PLC 2
První generace kamer Praktica L ukázala, že se jedná o cestu dobrým směrem. O přístroje byl mezi lidmi velký zájem i tam, kde nebyl trh omezován nějakými nesmyslnými ideologickými bariérami. Praktica se zkrátka dobře prodávala i na Západě. Druhá generace sice nepřinesla žádné převratné změny, nicméně výrazně upevnila už i tak solidní postavení značky na trhu, k čemuž mimo jiné přispělo i to, že byl rozšířen sortiment výměnných objektivů i dalšího příslušenství.

Přístroje druhé generace byly vyráběny od listopadu 1975 do ledna 1980. Hlavní rysy zůstaly stejné – zejména kovová lamelová závěrka s časy 1 s – 1/1000 s + B, závit M42x1 i tvar těla. Celkem bylo vyrobeno 740 152 kusů; tuto sumu tvoří 7 sériových modelů, 1 speciální model a 3 prototypy, které byly sice vyvinuty, ale do prodeje se nikdy nedostaly. Víceméně všechny typy se vyráběly v stříbrno-černém i celočerném provedení. Typy LTL 3 a DTL 2 se vyskytují ve variantách se samospouští i bez ní.

Byly rozvíjeny a inovovány hlavně ty typy 1. generace, které se v minulosti prodávaly nejlépe. Šéfkonstruktérem zůstal hlavní tvůrce celé řady, tedy Rolf Noack. Napadá mě tady další srovnání s výrobou v sovětských poměrech (protože se Praktica velmi často srovnává se Zenitem) – domnívám se, že jméno konstruktéra bylo v SSSR předmětem státního tajemství (stejně jako např. místo, kde se vyráběly expozimetry a další technika…). Němci zkrátka udržují pořádek ve všem, v dokumentaci však panuje pořádek přímo excelentní. Tuto jejich národní vlastnost – naštěstí – nevymýtil ani režim sovětského typu.

Změny ve 2. generaci

  • Nápis Praktica nad objektivem byl vyveden tučnějším a větším písmem
  • Označení typu kamery se přestěhovalo z plošky nad objektivem nad spoušť (také psáno větším písmem)
  • Natahovací páčka dostala jiný tvar (pro rychlejší natahování), jiný převod, aretaci v pohotovostní poloze a její konec byl opatřen plastovým krytem
  • Ovladač expozičních časů byl chromován ve vysokém lesku
  • Antireflexní úprava vnitřku přístroje
  • Přístroje začaly být dodávány s objektivy s MC-vrstvami, design objektivů byl mírně upraven

Jednotlivé typy 2. generace

Opět se nebudeme věnovat všem typům, neboť jednak není jednoduché je všechny opatřit a porovnat a jednak se od sebe až tak neliší, často opravdu pouze označením. Zaměříme se tedy pouze na charakteristické vlastnosti a specifika.

Praktica LTL 3
Tento typ byl vyráběn od listopadu 1975 do března 1978; celkem bylo vyrobeno 349 919 kusů. Zvětšená plocha Fresnelovy čočky v hledáčku, TTL měření při pracovní cloně, spouští se tlačítkem nad spouští, indikace v hledáčku pomocí ručičky. Mechanická samospoušť (zpoždění cca 10 s), baterie Varta V 625.
Praktica LTL 3 LTL 3 - pohled shora
Praktica PLC 2
Nástupce typu LLC (proto neexistuje typ PLC 1 nebo LLC 2, jde vlastně hlavně o změnu označení).Vyráběna od prosince 1975 do března 1978 a celkem bylo vyprodukováno 63 957 kusů. TTL měření s clonovým simulátorem (pouze s objektivy electric) i s pracovní clonou (všechny objektivy), indikace v hledáčku pomocí ručičky. Měření se zapíná polovičním stiskem spouště. Mechanická samospoušť. Baterie Varta V21 PX.
Praktica PLC 2 - stříbrné provedení Praktica PLC 2 - černé provedení
Praktica L 2
Praktica L 2 Nový základní model, vyráběn od prosince 1975 do ledna 1980. Celkem bylo vyrobeno 161 240 kusů. Přístroj nemá žádné měření světla, nepoužívá žádnou baterii. Nemá samospoušť.
Praktica L 3 ENDO
Zcela speciální model určený pro použití ve vědě a lékařství. Vyráběna od prosince 1975 do ledna 1980; počet není znám, protože se jedná o dodatečnou úpravy typu L 2. Přístroj se dodával bez objektivu, měl černý ovladač časů a kličku pro zpětné převíjení. Největší změnou však je speciální čirá matnice, která umožňovala připojení přístroje k lékařskému endoskopu.
Praktica L 3 ENDO Praktica L 3 ENDO - speciální matnice
Praktica VLC 2
Typ s podobnými vlastnostmi jako PLC 2. Má navíc výměnné hledáčky – lze použít hranol, lupu nebo světlíkovou šachtu. Na výběr je také několik typů matnic. Zajímavé je měření světla s polopropustným zrcadlem; schéma je na obrázku. Typ VLC 2 představoval jakousi vlajkovou loď celého systému a měl velmi široké použití jak v amatérské, tak zejména ve věděcké a technické fotografii. Řez přístrojem Praktica VLC 2
Praktica EE 2
Zdánlivě sem svým označením nepatří a také má s řadou L společné jen základní rysy. Vyráběla se od března 1977 do března 1979, celková produkce činí 59 907 kusů. Je to plně automatický přístroj se závěrkou, jež plynule měnila časy v rozmezí 1 s – 1/1000 s. Manuálně je možno nastavit časy v rozmezí 1/30s – 1/1000 s. TTL měření s clonovým simulátorem, v hledáčku indikace nastaveného času (ručičkou na stupnici). Korekce ±2 EV. Tento přístroj byl používán i v kosmu (na palubě lodi Saljut 6).
Praktica EE 2 Praktica EE 2 - celkový pohled

Následující tabulka shrnuje všechny typy 2. generace přístrojů Praktica L

Typ Popis
Praktica LTL 3 TTL měření při pracovní cloně, spouští se tlačítkem nad spouští
Revueflex TL 202 Jako typ LTL 3; určeno pro západoněmecký obchodní řetězec Quelle
Praktica PLC 2 TTL měření při otevřené cloně (clonový simulátor)
Praktica L 2 Bez měření světla, bez baterie a samospouště
Praktica L 3 ENDO Speciální typ pro lékařské účely, odvozeno z typu L 2
Revueflex S 200 Údajně jako typ L 2; určeno pro západoněmecký obchodní dům Quelle
Praktica LB 2 Jako typ L 2, ale s vestavěným nespřaženým expozimetrem s odporem CdS (bez baterie)
Revueflex SL 201 Údajně jako typ LB 2; určeno pro západoněmecký obchodní dům Quelle
Praktica VLC 2 Jako typ PLC 2, ale navíc s výměnnými hledáčky (lupa, hranol a světlíková šachta) i matnicemi
Praktica EE 2 Přístroj s automatickým řízením expozice, elektronicky řízená závěrka
Praktica DTL 2 Nástupce LTL 2, místo ručičky jsou v hledáčku LED-diody. Vyrobeno pouze 185 kusů – lze tedy tvrdit, že tento typ je nejvzácnější sériově vyráběnou Praktikou…

Dílčí změny, které s sebou přineslo uvedení druhé generace řady L, vlastně “jen” rozvíjely to nejlepší z první generace. Nešlo o žádné dramatické změny, i když výroba typu EE 2 by se za takovou změnu považovat mohla. Při představení na veletrzích Photokina ´76 a Photo World ´77 v Birminghamu sklidil tento typ zaslouženou pozornost a i když se řadě L dosti vzdaluje, je do ní řazen i samotným výrobcem. Druhá generace znamenala jakýsi přelom v tom smyslu, že přístroje Praktica začali brát vážně i jejich dřívější odpůrci. Museli totiž uznat, že se nejedná o nějaký exotický a nahodilý zjev v nudě socialistického sortimentu, ale že jde o ucelený systém (a to tedy v oněch podmínkách rozhodně zvykem nebývalo), který zdaleka neřekl své poslední slovo.

V příštím pokračování se zaměříme na 3. a 4. generaci řady L.

Informace získány přímo od výrobce.


Snímky © dr. Mike Otto, publikováno s autorovým svolením.

16 komentářů u „Praktica řady L – 2. generace“

  1. Balzam na dusu

    Radost citat v dnesnom preEOSovanom svete 🙂 O to sklucujucejsie posobi, ze Praktiky su uz iba nenavratnou minulostou 🙁 O to zvlastnejsie na mna posobi fakt, ze dodnes vyrabaju akesi kompakty a ( sice v Korei ) Prakticar zoomy.

    Odpovědět
    • RE: Balzam na dusu

      S těmi kompakty to je pro mě taky záhada. Nicméně pokud jsou vyráběny v Koreji, je to kvůli levné pracovní síle; značka Praktica však je stále německá, nebyla nikam a nikomu prodána.
      Je však škoda, že značku Praktica nesou už právě jen ty kompakty; zrcadlovky se v současné době už nevyrábí žádné…

      Odpovědět
  2. hezky clanek

    Velmi me tesi, ze se nekdo v dnesni dobe vubec zajima o vyrobky z relativne nedavne doby. Bohuzel je dnes snaha predstirat, ze veskere vyrobky doby nedavne byly mizerne kvality, takze tento clanek je velmi potesujici.
    Mezi vyrobky nedavne doby jsou ale vyjimky, jako napriklad prave vychodonemecka optika, at uz jsou to objektivy pro Praktiku, nebo pro Pentacon Six. Je skoda, ze uz se nic z toho nevyrabi, i kdyz to asi neni tak prekvapujici. Tezko se da ocekavat po prevzeni Carl Zeiss Jeny spolecnosti Carl Zeiss by mohla sjednocena firma vyrabet jak objektivy pro Hasselblad, tak zaroven napriklad vynikajici Sonnary 180/2.8 nebo Flektogony 50/4 za smesne nizkou cenu v porovnani se skly pro Hasselblad.

    Odpovědět
  3. Perfektní

    Fakt super článek. Jako začínající fotograf používám právě PLC2 a nemůžu si ji vynachválit. Akorát bych občas potřeboval poradit (např.jaké existují telebjektivy na M42, atd…). Ale jen tak dál, rád si přečtu následující články

    Odpovědět
    • RE: Perfektní

      Celkem přehledný seznam objektivů pro Praktiky L je – krom odkazu u článku (“Neoficiální stránky Praktica”) třeba tady, úplně dole.
      Ale jak to tak všechno čtu, docela jako bych XGASovatěl, to byly časy… Už se těším na pokračování, bude tam MTL3 🙂
      Hans

      Odpovědět
      • RE: RE: Perfektní

        Pokud clovek cte prizpevky podepsane XGAS (otazka je, kolik lidi vlastne tuto zkratku pouziva) a oprosti se od cernobileho vnimani sveta, tak na jeho postrezich neco je. Pokud totiz clovek neumi pouzit manualni fotak, tak neudela dobrou fotku ani automatem, jedine nahodou. Nerikam to proto, ze bychom se meli vracet zpet, ale zaklady fotografie byly za socialismu (i pred nim) stejne, jako jsou dnes a je potreba je znat. Take neni nutne se vysmivat lidem, kteri foti prave Zenitem, Prakticou ci Pentacon Sixem. Ostatne, mam jak manualni Kiev60,, tak Canona EOS a oba maji sve misto. Mohl sem si misto Kieva koupit Hasselblad, ale nevim, k cemu by mi byl dobry a co by mi prinesl jineho, nez Kiev. Pouze by stal podstatne vice penez a mel bych mene svetelnou optiku.

        Odpovědět
      • RE: RE: Perfektní

        Jo, jo. Zlata MTL3. Druhej fotak, kterej jsem mel v ruce, a prvni se kterym jsem opravdu _fotil_, ne jenom mackal spoust;-). Jeste bych si s ni rad vyskousel macro – 1:1.25 pomoci otoceni objektivu (Pentacon auto 1.8/50) “celem vzad”.

        Odpovědět
  4. objektivy

    Ako je to vlastne s povodom tych objektivov ? Boli vsetky obj. Zeiss, Meyer a Pentacon z jednej fabriky ci bolo to uplne inac ? Predpokladam, ze vsetky boli z NDR…

    Odpovědět
    • RE: objektivy

      Objektivy byly do jednoho z NDR, ale z různých závodů – hlavně z Meyer Optik Görlitz, Pentacon Dresden a Carl Zeiss Jena. Výjimečně objektiv na zakázku zhotovil jiný (nicméně východoněmecký) výrobce, jichž je hlavně v okolí Drážďan opravdu hodně.
      On si výrobce vůbec zakládal na tom, že nepoužívá zahraniční součástky, ať už “východní” nebo “západní”. Myslím, že i v této původnosti součástek je zakotvena kvalita přístrojů Praktica…

      Odpovědět
        • RE: RE: RE: objektivy

          Vyrabely a vyrabeji. Po roce 1945 se firma Zeiss rozdelila na dve casti, “zapadni” se jmenem Carl Zeiss a “vychodni” Carl Zeiss Jena, i kdyz ten privlastek “Jena” vznikl asi pozdeji, po soudnich tahanicich, kdo ma vlastne na jmeno Carl Zeiss narok. V “zapadnim” Carl Zeiss se delaly (a delaji) objektivy pro Hasselblad, Contax a Rollei (mozna i nejake dalsi). Digitalni kamery Sony maji take Carl Zeiss objektivy. Po roce 1989 doslo ke spojeni obou Carl Zeissu (respektive pohlceni vychodniho jeho financne zdatnejsich zapadnim partnerem).
          Objektivy pro Praktiku a Pentacon Six se prestaly vyrabet, coz je skoda, ale asi z hlediska spojene firmy Carl Zeiss pochopitelny krok.

          Odpovědět
          • Ještě jednou objektivy

            Není pravda, že se dnes objektivy pro Praktiky nevyrábějí vůbec (jak pro závit M42, tak pro bajonet Praktica B), ale je to vlastně jen značka, protože jsou to výrobky vyrobené kdesi v Japonsku (v lepším případě) nebo jinde v Asii. Nesou značku Prakticar nebo Exakta, ale výrobcem je kdosi neznámý (alespoň se to nedá zjistit).
            Existuje jeden velice zvláštní případ – je to AF Prakticar (myslím, že 28-200mm); má napájení na 4 tužkové baterie (v těle objektivu) a má samostatné AF-čidlo. Výrobcem je firma Sigma, ale objektiv má značku Prakticar. Zkrátka globalizace…

          • RE: Ještě jednou objektivy

            To je samozrejme pravda. Koupil jsem si nedavno novy telekonvertor 2x s uchycenim M42 se jmenem Praktica. Byl vyroben v Japonsku bez jakehokoliv blizsiho udaje.

          • RE: Ještě jednou objektivy

            Dá! Jeto Cosina, Která to dělá ještě jako Soligor, Voightlander, Vivitar atd. a zmiňované Exakty a Prakticy. Kvalita je zpravidla jako jejich cena. Jsou levné

          • RE: RE: RE: RE: objektivy

            Objektivy se v Jene vzdy vyrabely pod znackou “Carl Zeiss Jena” — podivejte se v nejakem bazaru na predvalecny Zeissuv objektiv a bude vam to jasne. Takze v NDR akorat zachovavali tradici, coz asi zapadniho Zeisse muselo zlobit, ale tezko jim mohli uprit kontinuitu.

            Jinak k soucasnym objektivum: objektivy pro Sony (vsechny) i Contax (vetsina) se dela v Japonsku v licenci.

Napsat komentář