Martin „Mafi“ Bělocký: Země Čingischána

Pozvánka do Brněnského divadla Marta na výstavu fotografií z dalekého Mongolska, kterou můžete spojit s návštěvou divadelního představení.

Divadlo Marta se nachází v ulici Bayerova č.p. 5. Dostanete se tam od hlavního nádraží nejlépe tramvají č. 1, čtvrtá zastávka – Pionýrská, nahoru po Kotlářské a vlevo na Bayerovu. Další delší možnost např. z České tramvají směr z centra 2. zastávka Konečného náměstí, jít vpravo po Kotlářské až na křižovatku s Bayerovou a vpravo. Výstava je umístěná ve vstupních prostorách divadla a shlédnout je jí možno půlhodinu před začátkem představení zdarma, nebo ji spojit s návštěvou divadelního představení (obvyklé ceny 30kč). Program naleznete na webu divadla, viz následující odkazy. Vernisáž výstavy je naplánovaná v den premiéry činoherního představení.

Vystavované černobílé fotografie vznikly v rámci autorovy návštěvy Mongolska v roce 2001. Do země Čingischána, nejslavnějšího panovníka mongolské historie, se autor dostal s mongolským přítelem ze sibiřské části Ruska a cestoval s jeho doprovodem necelé čtyři týdny po střední části země. S jeho pomocí se mnohokrát dostal k lidem tak blízko, že mohl zachytit nejobyčejnější chvíle života venkovských nomádů i městských usedlíků, aniž by je vyrušoval z jejich každodenních činností. S uměle vyvolanou populační explozí v posledním desetiletí nelze přehlédnout spousty velmi mladých lidí pracujících od útlého dětství. Hlavním motivem působivých fotografií, dokumentujících běžný život v Mongolsku, jsou prostí lidé. Na mnoha z nich jsou děti. Právě z nevinných dětských tvářiček lze jednoduše vyčíst jejich nelehký úděl. Vzhledem k současné situaci na mongolském venkově se často jedná o získání základních prostředků a zásob na zimu za účelem přežití.

Děti

K vidění je 15 fotografií. Formát fotografií je převážně 50×50 cm, největší panoramatický snímek má délku až 60 cm, z toho třetina rozměru fotografií připadá na bílé zarámování. Přestože si autor často dělá zvětšeniny sám doma klasickou cestou, zvolil tentokrát výstup digitální cestou kvůli náročným přesným výřezům a velkému zvětšení. Fotografie jsou zhotoveny laserovým osvitem na fotografický papír a vyvolány klasickým barevným procesem.

Martin Bělocký se narodil v roce 1975 v Ostravě, vystudoval informatiku na matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V současné době pracuje v oboru informačních technologií v Brně. Fotografovat začal ve svých 18 ti letech. 5 let fotil Exou 1a. Poté přešel na značku Pentax a nyní pracuje převážně s kinofilmovými Pentaxy (MZ-M, MZ-7, MZ-5n). Je amatér, fotografováním se neživí. Účastní se s úspěchem fotosoutěží na internetu a v časopisech. Fotografování spojuje se svým dalším velkým koníčkem a tím je cestování a chození po horách. Podniknul mnoho cest po krásách naší vlasti, po evropských horách i výpravy do vzdálenějšího zahraničí, kde se zaměřuje kromě vysokých hor na poznání života obyčejných lidí. Za zmínku stojí pobyt autora v afghánském uprchlickém táboře na hranicích Pákistánu (viz vypátraný podvod s obaly tatranek Opavia, MF DNES), návštěva odlehlých vesnic v západním Himálaji, cestováni po Sibiři (Burjatsko), velkoměstech a parcích Spojených států. Autor příležitostně pracoval jako horský průvodce v několika cestovních kancelářích, v současné době s CK Gulliver na cestách.

Jakub Kencl řekl o výstavě:
„Autor nám předkládá ucelenou sérii fotografií ze života lidí v pro nás velice exotickém prostředí. Už tento fakt přispívá k velké zajímavosti fotografií.
Ale nejen to. Sám autor velmi přispěl ke kráse vystavených děl svým přístupem ke zpracování tématu. Citlivý pohled na místní obyvatele nám přináší pohled přímo “pod pokličku” místního života, aniž bychom měli pocit vtíravosti. Neobvyklý úhel fotografova pohledu povyšuje tuto dokumentární práci do oblasti umění a vtahuje nás, pozorovatele, přímo do místa dění. Při prohlížení fotografií nemám pocit pouze pasivního sledování jednotlivých zvětšenin, ale mam pocit, že jsem přímo u toho, přímo na místě vzniku fotografie. Vše umocňuje i dobré technické zpracování vystavených děl. Mohu prohlásit, že to byla pro mě čest a velice pěkný kulturní zážitek. Doporučuji všem zájemcům o kvalitní fotografii a to nejen dokumentární.“

MARTIN „MAFI“ BĚLOCKÝ: ZEMĚ ČINGISCHÁNA
Kde: Divadelní studio Marta DIFA JAMU
Kdy: 25.3.2002 – 30.4.2002
Vstupné: zdarma
Téma: fotografie z obyčejného života v Mongolsku

Autor děkuje sponzorovi, který pomohl na cestě k získání vystavených fotografií: CK DUST. Více informací o výstavě naleznete na WWW prezentaci výstavy na http://mafi.webpark.cz/vystava.htm, více o autorovi a jeho cestách včetně fotografií a cestopisů naleznete na nově vznikajícím webu autora http://mafi.webpark.cz.

3 komentáře u „Martin „Mafi“ Bělocký: Země Čingischána“

  1. Vzkaz

    Bohužel se na výstavu asi nedostanu, ale co jsem vyděl na Internetu tak bylo mooooc dobré. Jen tak dál.
    Marek

    Odpovědět
    • RE: Vzkaz

      Vystava bude pokracovat na dalsich mistech, tak urcite bude casem prilezitost, sleduj web vystavy, bude to tam uvedeno.
      Tesi me, jestli se fotky libi.
      mafi

      Odpovědět
  2. ahoj

    Díky za zajímavé stránky.Máme s přítelem velký sen, podívat se přes léto do Mongolska,koupit si koně a projet aspoň kousek,spíše severozápadu.Zatím jsme pouze u cestování po mapách,shromažďování informací a opakování ruského jazyka.Tvoje výstava je moc zajímavá a protože jsem se dočetla o chystané besedě v Brně,už se moc těšíme.Měj se hezky a do další tvůrčí práce mnoho zdaru.Diana
    P.S.V Kyjově nyní probíhají cestovatelské besedy.Pořádá je jeden náš kamarád, tak kdyby jsi měl chuť a zájem,jistě by nebylo težké domluvit besedu o Tvých cestovatelských zkušenostech.

    Odpovědět

Napsat komentář