Praktica řady L – příslušenství

V dnešním pokračování ještě neopustíme “staré dobré Praktiky”, protože ještě nebylo řečeno vše. Ne snad o přístrojích samotných, o těch už toho víme dost, ale o jejich – na svou dobu a podmínky, v nichž vznikalo – velmi širokém příslušenství; přehled by měl být prakticky kompletním souhrnem originálního příslušenství vyráběného závodem VEB Pentacon Dresden.

Reakce na články o přístrojích Praktica L mě velmi potěšily (a děkuji za ně). K dnešnímu dni jsem obdržel více než 200 e-mailů s dotazy nejrůznějšího charakteru; na všechny jsem poctivě odpověděl, jakkoli to někdy nebylo jednoduché. A tak jsem se rozhodl pokračovat a i nadále “obtěžovat” své známé v Německu, takříkajíc přímo u zdroje, a jejich poznatky spojit s tím, co jsem zjistil či vím sám. Tentokrát se tedy podíváme na příslušenství, neboli – jak se říká v rodné zemi Praktik – Zubehör. Ještě jedna věc – ono se toho sice vyrábělo hodně, ale tehdy se u nás nenakupovalo, nýbrž shánělo. Tento způsob nákupu platil i o věcičkách, o nichž bude dále řeč…

Základní příslušenství

Základní příslušenství bylo sice možno použít téměř jakékoli (mnohdy i dostupnější a levnější, i když méně kvalitní, např. ruské), ale Pentacon přesto nabízel široký sortiment originálního příslušenství, které bylo možno použít (s malými výjimkami) pro všechny typy přístrojů Praktica řady L.

Pohotovostní brašna
Je zcela základním příslušenstvím, bez něhož se v socialistických zemích nedala Praktica zakoupit; vždy se totiž prodával set tvořený tělem, základním objektivem a právě touto pohotovostní brašnou. Brašny pro řadu L jsou z koženky a plastu a vydrží neuvěřitelné věci. Uvnitř je červený (u 4. generace černý) samet a vpředu jméno a logo výrobce. Brašna byla dobře zpracována a odolávala i silnému dešti. Vrchní díl je oddělitelný a přístroj tak lze používat pouze se spodním dílem jako ochranou těla. Brašny
Popruh
Popruh Na pohotovostní brašně byl pomocí nýtů připevněn úzký kožený řemínek, který bylo možno při troše šikovnosti vyměnit za široký bavlněný popruh s nápisem. Tento bylo možno upevnit buď na brašnu, nebo přímo na tělo přístroje a brašnu tudíž nebylo nutno při nošení používat.
Sluneční clona
Vyráběla se ve dvou variantách. Tvar obou mutací byl stejný, šlo o kovovou clonu obdélníkového tvaru, se zalomenými rohy. Jedna varianta měla za závitem gumový “nárazník”, díky jehož pružnosti bylo možné našroubovat clonu do správné polohy (u obdélníkové clony totiž – na rozdíl od clony kulaté – na poloze záleží); druhá varianta měla místo gumového kroužku kovový pojistný kroužek, jímž se poloha clony v závitu dala zaaretovat. Clona vyhovuje objektivům se závitem o průměru 49 mm a ohniskové vzdálenosti větší než 35 mm. Její výhodou je naprostá nezničitelnost, nevýhodou to, že při nasazené cloně nelze na objektiv nasadit víčko. Sluneční clona
Očnice
Očnice Je to vlastně jakýsi přídavný adaptér na hledáček. Je to gumový kužel, který zabraňuje světlu pronikat do oka ze strany a rušit tak oko při zaostřování. Očnice se zcela jednoduše nasune do drážek na rámečku hledáčku. Je také možné – a kvůli tomu asi vznikla především – do ní vložit dioptrické sklo a tudíž fotograf nemusí zaostřovat s brýlemi, které zpravidla dost překážejí…
Lehký stativ
Nebyl až tak docela lehký, i když se tak opravdu tento výrobek jmenoval. Je totiž celý z kovu (kde jsou ty časy…) a umožňoval vysunout nohy až do výšky cca 60 cm. Střední díl byl výsuvný a podle údajů výrobce byl celý stativ optimalizován pro řadu L tak, aby byly co nejvíce omezeny vibrace při tzv. kritických časech závěrky. Stativ
Drátěná spoušť
Dvojitá drátěná spoušť Byla určena k tomu, aby se přístroj na stativu neroztřásl dotekem ruky. Existovala “normální” drátěná spoušť, jež měla délku cca 30 cm, a také dvojitá drátěná spoušť, která byla určena pro snímky s měchem nebo speciálními mezikroužky v případě, že nefungoval (resp. nemohl fungovat) přenos automatické clony. Jeden šlahoun vedl ke spoušti přístroje, druhý pak do konektoru na mezikroužku.

Příslušenství pro záběry zblízka

Mezikroužky
jsou základní pomůckou pro prodloužení výtahu objektivu; toto prodloužení způsobí, že lze zaostřit na malou vzdálenost. Mezikroužky se vyráběly vlastně v pěti variantách – jednoduché mezikroužky (bez ovládání automatické clony), mezikroužky se zdvihátky (pro mechanický přenos clony), mezikroužky s kontakty pro clonový simulátor (pro typy LLC, PLC a VLC), jednoduchý mezikroužek s přípojkou pro drátěnou spoušť a konečně párové mezikroužky s přípojkou pro drátěnou spoušť. Vyjma posledních dvou jmenovaných typů se mezikroužky prodávaly v sadě po třech (různá délka a tedy různé změny výtahu objektivu). Všechny mezikroužky byly z kovu a měly antireflexní úpravu.
Mezikroužky se zdvihátky Elektrické mezikroužky
Měchové zařízení
Pro plynulou změnu výtahu objektivu (u mezikroužků se jedná o skoky) se používá měchové zařízení, které je možno nastavit libovolně v celém jeho rozsahu. Vyráběly se dvě varianty – subminiaturní měchový přístroj (s nearetovatelnou pozicí) a měchový přístroj s aretovatelnými polohami. Měch byl z černé kůže a zbytek z kovu, s výjimkou aretačních knoflíků, jejichž hlavičky byly z plastu. Samozřejmě bylo možno měch a mezikroužky kombinovat (hlavně s elektrickými mezikroužky, aby se mohlo zaostřovat při odcloněném objektivu).
Měchové zařízení Měchové zařízení
Další pomůcky
Dalšími pomůckami pro makrofotografii jsou reverzní kroužek objektivu (umožňuje nasadit objektiv na přístroj obráceně a tím se dostat až k měřítku 1:1 při neklesající světelnosti), úhlový hledáček (lepší přístup a možnost dioptrické korekce), a zaostřovací saně (umožňují vyhledat a aretovat přesnou vzdálenost od snímaného předmětu, přičemž se nemění úhel svíraný předmětem a filmovou rovinou).
Úhlový hledáček Zaostřovací saně
Adaptér pro připojení na mikroskop
Přístroje Praktica se hojně používaly – a pokud vím, dosud používají – i v mikrofotografii. Na okulár mikroskopu se přístroj nasadil pomocí spojovacího kusu k připojení na mikroskop, který umožňoval planparalelní spojení obou přístrojů. Je to v podstatě sada speciálních mezikroužků, které se ovšem nemontují mezi tělo a objektiv, ale mezi objektiv a mikroskop. Pro mikrofotografii se nejvíce hodila Praktica VLC, neboť měla výměnné hledáčky a matnice. Adaptér pro připojení na mikroskop

Příslušenství pro typ VLC, VLC 2 a VLC 3

Praktica VLC - hledáčky a matnice
Praktica VLC je velmi specifický přístroj. Konstrukčně vychází z přístroje Exakta RTL 1000 (jemu v budoucnosti určitě bude patřit samostatný článek), který se vyráběl – v podstatě jako technická rarita, která mezi kinofilmovými zrcadlovkami neměla moc obdob – koncem 60. let 20. století. Je to Praktica řady L se vším všudy, ale má navíc vyměnitelné hledáčky a matnice.

Výměnné hledáčky byly trojího typu. První byl klasický hranol, s nímž se přístroj také prodával. Dále bylo možno zakoupit tzv. světlík, jenž umožňoval pohled na matnici shora z větší dálky (podobně jako to známe z např. dvouokých zrcadlovek) a konečně lupa, která umožňovala velmi přesné zaostření. Poslední dva hledáčky měly stranově převrácený obraz. Výrobce také nabízel několik typů matnic: jejich nákresy jsou na obrázku. Zahrnují matnice od zcela čiré až po např. čtvercovou síť nebo tzv. “zaměřovač”.

Adaptér na blesk
Protože typy VLC měly výměnné hledáčky, nebylo možné, aby byly stále vybaveny nástrčnou botkou pro blesk. Proto se vyrábělo několik různých adaptérů s kabelovým propojením. Blesk se upevnil do botky, jež bylo možno nasunout buď přímo na přístroj (na hranolový hledáček), nebo na rukojeť vedle přístroje.

Speciální příslušenství

Předsádka pro kopírování diapozitivů
Poslední kategorie příslušenství je souhrnem všeho, co se “nevešlo” do kapitol předchozích. Patří sem např. zaostřovací dalekohled, který po nasunutí na hledáček umožnil velmi přesné zaostření. Reprodukční stojan s osvětlovacím zařízením je určen pro pořizování klasických fotoreprodukcí; je to deska s kolmou tyčí, na niž se pomocí reprodukčního raménka upevní přístroj, na desku se položí předloha osvětlená namontovanými lampami a pořídí se snímek (vlastně to celé funguje jako zvětšovák, ale místo jeho skříně je fotoaparát…). Speciální variantu měchového přístroje představuje předsádka pro kopírování diapozitivů, která umožňuje samozřejmě kopírovat také jakékoli negativy.

Následující tabulka shrnuje veškeré originální příslušenství pro přístroje řady Praktica L. Pro kompletnost informací přidávám i katalogová čísla – sice se již dávno podle nich nedá nic objednat, ale sběratelé je používají pro snazší identifikaci předmětů.

Kat. No. Název, případně popis
208510 Sada jednoduchých mezikroužků
208400 (1) Pár mezikroužků pro clonovou elektriku
208832 Sada mezikroužků se zdvihátky
208404 (1) Pár mezikroužků s přípojkou pro drátěnou spoušť
722100 Subminiaturní měchový přístroj pro snímky zblízka
715532 + 715521 Měchový přístroj pro snímky zblízka
208201 Zaostřovací saně
208540 Speciální mezikroužek s přípojkou pro drátěnou spoušť
210050 Dvojitá drátěná spoušť
207190 (2) Úhlový hledáček
207180 (3) Úhlový hledáček
208580 Reverzní kroužek objektivu
208402 (2) Zaostřovací dalekohled
208090 (3) Zaostřovací dalekohled
717516 + 721312 Reprodukční stojan s osvětlovacím zařízením
715523 Reprodukční raménko
715524 Předsádka pro kopírování diapozitivů
722200 Spojovací kus k připojení na mikroskop
961302 + 961303 (2) Očnice s korekční skleněnou objímkou
207070 + 207279 (3) Očnice s korekční skleněnou objímkou
721751 Sluneční clona
210280 Drátěná spoušť
961309 (4) Nástavec pro průhled na matnici, tzv. šachta nebo světlík
961306 (4) Lupový nástavec hledáčku
207510 (4) Prizmatický nástavec, hranol
207808 (4) Základní matnice se zaostřovacím klínem
207809 (4) Matnice s matovým mezikružím a Fresnelovou čočkou uprostřed
207810 (4) Matnice bez zaostřovacích pomůcek
207811 (4) Matnice s křížem
207812 (4) Rastrovaná matnice se zaměřovacím křížem
207814 (4) Matnice se čtvercovou sítí
207816 (4) Čirá matnice se zaměřovacím křížem
208770 (3) Nástrčná botka pro bleskový přístroj
201302 (4) Nástrčná botka s kabelovým propojením

Vysvětlivky k tabulce:
(1) pro typ LLC, VLC a PLC
(2) pro typ L, LB, super TL, LTL a PLC
(3) pro typ super TL
(4) pro typ VLC

Logo PCA

Informace získány přímo od výrobce.


Barevné snímky © dr. Mike Otto, černobílé snímky a nákresy VEB Pentacon Dresden. Publikováno se svolením.

11 komentářů u „Praktica řady L – příslušenství“

  1. Prislusenstvo k MTL5

    Zhanam na Prakticu MTL5 prislusenstvo, uz mam originalnu slnecnu clonu a na popruhu pracujem (coskoro…). Okrem toho zhanam ocnicu (lebo ked mi svieti z boku slnko tak sa zle kuka) a uhlovy hladacik – fotim aj zo zabej perspektivy, ale bez uhloveho hladacika je to zle. Vie mi niekto poradit kde sa to da (ak vobec) este zohnat? Kolko by to cca. stalo?

    Dakujem.

    Odpovědět
    • RE: Prislusenstvo k MTL5

      Pokud vím, dosst často se takové příslušenství objevuje v obchodě Fototechnika Milan Škoda (je tam i bazar) v Praze 1, Vodičkově ulici. Také v bazaru u pana Pazdery (také Vodičkova) – originál popruh stojí asi 50 Kč, clona 20, úhlový hledáček jsem viděl za cca 800 Kč a očnici asi za 150.

      Odpovědět
  2. Příslušenství Praktica PLC2

    Velmi by mne zajímalo , zda lze někde stáhnout z internetu kompletní seznam(katalog) objektivů M42 pro Prakticu PLC2 , to je s elektrickým přenosem clonového čísla objektivu a nebo i ostatních objektivů pro Prakticu se závitem M42.Díky za info.petr.depo@volny.cz

    Odpovědět
    • Astromatnice

      Na této stránce najdete brožuru pro VLC2, kde jsou vyobrazeny všechny typy matnic. Ovšem spíše než tím, která se nejlépe hodí, budete limitován tím, co kde najdete po bazarech, rozhodně nedoufejte, že byste někde koupil matnici novou. Na téže stránce najdete také přehled použitelných originuálních objektivů.
      Jaká matnice se konkrétně hodí pro astrofotografii, to opravdu nevím, nikdy jsem se tomuto oboru fotografie nevěnoval.

      Milan Sýkora

      Odpovědět
  3. Baterie

    Mám problém s baterií do VLC 3. Všude mi říkají,že se již 5 let nevyrábí.
    Původní byla VARTA V21 PX 4,5V.
    Prosím můžete poradit jakou bat. koupit a kde?
    Děkuji Váňa L.

    Odpovědět
    • Baterie do VLC3

      Baterie se možná nevyrábí ještě déle, ale není to žádná tragédie – existuje redukce v ceně asi 100 korun, prodávají ji ve FotoŠkoda, lze ji objednat, ale jestli jste z Prahy, pak si tam rovnou dojděte, mají je skladem v bazaru.
      Pak lze v Praktice použít běžně vyráběný typ baterie 4LR44.
      Přímý odkaz najdete tady.

      Milan Sýkora

      Odpovědět
  4. Závit stativu

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat jaký závit u stativu je potřeba. Lze použít běžné nové stativy se šroubem 1/4″.
    Děkuji

    Odpovědět
    • Závit stativu

      Ano, všechna těla Praktica L i B mají klasický závit 1/4″, takže pasují na všechny běžné stavivové hlavy…
      MS#

      Odpovědět

Napsat komentář