Prázdninová fotosoutěž

Prázdniny jsou i u nás v plném proudu a tak nějak se stalo, že jsme zapomněli vyhlásit prázdninovou fotosoutěž. Omlouváme se a tuto závažnou chybu napravujeme.

Dal si tedy zavolat Švejka a otázal se ho: “Umíte fotografovat?”

“Umím.”

“A proč nenosíte s sebou aparát?”

“Poněvadž žádnej nemám,” zněla upřímná a jasná odpověď.

“A kdybyste ho měl, tak byste fotografoval?” otázal se strážmistr.

“Kdyby, to jsou ty chyby,” prostodušně odvětil Švejk a klidně snesl tázavý výraz v obličeji strážmistrově, kterému tak právě zas rozbolela hlava, že si nemohl vymyslit žádnou jinou otázku než tuto: “Je to těžké, fotografovat nádraží?”

“Lehčí než něco jinýho,” odpověděl Švejk, “poněvadž se to nehejbá a pořád to nádraží stojí na jednom místě a člověk mu nemusí říkat, aby se tvářilo příjemně.”

Citátem ze slavného románu Jaroslava Haška uvozujeme naši letní fotosoutěž. Její téma je asi zřejmé, ovšem pokud máte nějaký horší den a nedovtípili jste se, pak tedy:


Fotografujeme nádraží
 

Letní fotosoutěž
Můžete nám zasílat fotografie takovéto…

Nádraží, zastávky a další drážní objekty všeobecně mají své kouzlo, zvláště pak ty, které ještě pamatují Švejkovu dobu a Frantu Pepu Jedničku. A protože v létě panuje čilý turistický ruch, možná objevíte zákoutí a pohledy, které byste rádi ukázali ostatním. Pojďte se s námi přesvědčit, zda je to opravdu “lehčí než něco jinýho”. Nyní máte možnost – a pokud to bude navíc i dobrá fotografie, můžete v naší letní obsadit jedno z prvních míst a získat tak Zoner Photo Studio 14 Professional. (Protože téma a jeho zpracování je o něco náročnější než obvykle, rozhodli jsme se touto cenou odměnit první tři místa).

Datum uzávěrky bylo zapotřebí vybrat nějaké důstojné a k tématu vhodné. Ale když oni slavní a mocní dělali všechno proto,

Letní fotosoutěž
…nebo třeba takhle nějak (ale lépe) zpracované.

aby září proběhlo v poklidu a bez významějších dat – posuďte sami, namátkou vybíráme následující:

18. srpna 1830 – 21. listopadu 1916 (František Josef I).

18. prosince 1863 – 28. června 1914 (František Ferdinand d’Este)

30. dubna 1883 – 3. ledna 1923 (Jaroslav Hašek)

Jak je vidět, související osoby snahou o spolupráci právě nepřekypovaly. Jistě se mnou budete souhlasit, že když už ne datum narození, pak tedy datum úmrtí mohli jmenovaní zvolit lépe.

Bylo tedy nutno zaměřit pátrání jiným směrem.

Výsledek se záhy dostavil a stál opravdu za to: je jím datum 3. září 1871 (zasvěceným jistě nemusíme napovídat).

K oslavě tohoto památného data tedy byl zvolen termín 3. září 2012 jako uzávěrka naší fotosoutěže.

Pro ty méně zasvěcené dodejme, že tohoto dne došlo k slavnostnímu otevření trati České Velenice – Čerčany, tedy zásadní, téměř 143 kilometrů dlouhé části Dráhy císaře Františka Josefa (k.k. privilegierte Kaiser-Franz-Josephs-Bahn, zkratka KFJB). Bez této trati by dnes cestování po železnici vypadalo naprosto jinak a méně slavní nástupci Františka Josefa I. ve vedení ČSD a následně ČD by měli daleko méně práce při likvidaci unikátních technických památek.

Bahnkarte Deutschland 1849
zdroj: Wikipedie

Nemusíte se ovšem omezovat na fotografie nádražních budov bývalé KFJB, technické pámátky z této doby lze nalézt i na jiných místech, jako neméně pozoruhodné se jeví i bývalá Severní dráha císaře Ferdinanda (Kaiser Ferdinands-Nordbahn, KFNB) na trase Vídeň – Bochnia.

Pro ty z vás, kteří stráví nějakou část léta za hranicemi České republiky, přinášíme pro inspiraci malé vodítko: mapu evropské železniční sítě z roku 1849. Nyní si tedy můžete bez problémů naplánovat dovolenou zcela v souladu s požadavky naší fotosoutěže (ovšem je už jen na vás, jak to vysvětlíte rodinným příslušníkům a příslušnicím).


Nyní ještě několik slov k technické stránce věci:

Jaké fotografie zasílat? Lze jednoznačně doporučit jen ty nejlepší. 🙂 A protože v době, o které mluvíme, byla fotografie stále ještě v plenkách a barevná fotografie byla experimentálním snažením několika málo dobrodruhů, můžete zcela zapomenout na přirozené barvy ve fotografii a věnovat se černobílému procesu, ať už klasickému, nebo tomu digitálnímu.

Jelikož to má být důstojná oslava se vším všudy, zkuste své fotografie okolorovat, v době, o které mluvíme, to patřilo k poměrně častému způsobu zpracování černobílých fotografií, zvláště pak těch “památečních” (ovšem neplést kolorování s tónováním).

Kolorování sice není nutná podmínka pro získání nejvyšších míst, ale porota ke kvalitnímu zpracování zcela jistě přihlédne při svém hodnocení. Pokud své fotografie navíc doplníte průvodním textem v rozumném rozsahu, kde popíšete místo a okolnosti vzniku fotografie, tak váš popis samozřejmě zveřejníme, ať se z něj mohou těšit i ostatní.

Podmínky soutěže:

Své soutěžní příspěvky můžete zasílat na adresu ukoly@paladix.cz.

Obesláním naší soutěže souhlasíte s případným uveřejněním na Paladix.cz

a zároveň s možností redakčních úprav textů.

Soutěžní příspěvky, které nebudou splňovat zadání, mohou být vyřazeny.

Fotografie můžete zasílat ve formátu JPEG o rozměrech maximálně 1024×768 bodů,

ke každé náhled o větším rozměru nejvíce 250 bodů
.

Každý soutěžící může zaslat jednu fotografii, případně jednu sérii, čítající maximálně tři fotografie,
a to v kolorovaném, případně černobílém provedení.

Uzávěrka soutěže: 3. září 2012

 

Těšíme se na vaše fotografie a přejeme hezké léto.

3 komentáře u „Prázdninová fotosoutěž“

  1. technický problém

    Dobrý den, mám problém – chci poslat fotografii černobílou klasickou a možná i ji zkusím i omalovat…
    Ale jak ji mám poslat když jste neudali adresu redakce? V propozicích píšete že má býti z nejlepších a proto ji nemůžu přece devalvovat nějakým sprostým převodem do jedniček a nul, zvláště do tak pitvorně malého rozlišení.

    s pozdravem Standa Kolařík

    Odpovědět
    • technický problém

      Milý Stando, pokud bude možnost zaslat foptografii papírovou na nějakou adresu tak i já se snad zúčastním ;o)

      Odpovědět
  2. Poděkování a upřesnění redakce

    Vážení přátelé,

    děkujeme za kladné ohlasy. Co se ale týká naznačeného problému, pak vězte, že redakce Paladixu (s největší pravděpodobností já, když už usem si to vymyslel) by stejně sáhla k nenáviděníhodné digitalizaci vašich děl, neboť k ostatním čtenářům se klasická fotograie, byť jakkoli dokonalá, distribuuje jen stěží.

    Jednou varianto by bylo, kdybyse nám poslali svoje fotografie v nákladu cca 40.000ks a my je pak rozeslali individuálně čtenářům. S touto vaiantou by se ale pojily další logistické problémy, jakože čtenář by nám musel předem zaslat svoji adresu, my mu zaslali vaši fotografii a až teprve potom by se mohl pustit do čtení, jinak by vaše fotografie byly výrazně znevýhodněny v boji s konkurencí.

    Druhá varianta, ke které bych se osobně přikláněl, by byla jednodušší. Stačí, když nám zašlete adresu a návštěvní hodiny (vzhledem k tomu, jak a kdy naši redaktoři pracují, tak bych prosil i o nějaké “okno” mezi půlnocí a třetí hodinou ranní), my tyto údaje následně do článku uvedeme a čtenáři (a samozřejmě naše redakce) si rádi prohlédnou vaše fotografie na vlastní oči.

    Napadla mne teď ještě další drobnost – pro výherce jsou jako ceny připraveny licence Zoner Photo Studia, ale není mi zcela jasné, jaké by mohlo být jeho využití v klasickém procesu. Veřte, že jsem i já zkoušel, zda vhodně vyvolané DVD neposkytne nějaký zajímavý fotografický obraz, ale ať jsem to máčel, jak chtěl, výsledkem bylo buď zcela netknuté, nebo naopak zcela zničené digitální medium, bez jakýchkoli uměleckých ambic. Můžete se (stačí ve zkratce) pochlubit a podělit o proces, v němž hodláte svou cenu využít? Možná by to zajímalo i ostatní temnokomorníky a dalo třeba vzniknout i zajímavému článku na toto téma.

    Těším se na vaše odpovědi a přeji dobré světlo.

    Pavel Kutina alias Bitovod

    Odpovědět

Napsat komentář