Praha pod vodou

Ve středu 25.7.2012 v 18 hod. se v Czech Photo Gallery (Praha 1 – Malá Strana, Újezd 19) otevírá u příležitosti desátého výročí povodňové pohromy v Praze výstava nazvaná Praha pod vodou. Představuje 90 jedinečných snímků dramatických historických okamžiků od 31 autorů patřících k české fotografické elitě.

Jde o neopakovatelné, nezvyklé, často až surrealistické záběry, které diváky provedou hlavním městem od míst, kde do něho z jihu pětisetletá voda vstoupila, přes Smíchov, Malou Stranu, Staré a Nové Město, Karlín, Tróju, Holešovice, až po severní okraj , kde ho opustila. Příběh, který fotografie vyprávějí, je plný napětí, citů, ale i lidské touhy ochránit nejen životy a majetky své a ostatních, ale i starobylé pražské památky.

Při vernisáži bude představena a pokřtěna stejnojmenná reprezentativní obrazová publikace obsahující na 200 fotografií od 44 autorů s českými a anglickými texty. Její záběr je obsahově ještě širší, než má výstava: Zahrnuje kapitolu nazvanou Lekce z Moravy, která připomíná povodňovou katastrofu před patnácti lety, z roku 1997, bez níž by o pět let později záchranné práce v Praze probíhaly mnohem obtížněji a škod i zmařených životů by bylo nesrovnatelně víc. Rovněž jednotlivým částem hlavního města i jednotlivým událostem je v knize věnována hlubší pozornost (zoo, muzea,záchranářské práce, nezvyklé pohledy na známé objekty,úklid, lidské osudy). Taková „pragensie“, jako je Praha pod vodou, vydána ještě nebyla.

Jak kniha, tak výstava vycházejí z expozice, kterou Czech Photo o.p.s. na výzvu pražského Magistrátu uvedlo na Staroměstské radnici vzápětí po povodni – na podzim 2002. U veřejnosti, domácí i zahraniční, měla obrovský úspěch a po pražské premiéře dokonce putovala do New Yorku do sídla OSN, aby prostřednictvím svědectví českých fotografů seznámila s českou živelní katastrofou mezinárodní politiky. Jaksi samozřejmě se tehdy počítalo s tím, že z této historicky nesmírně cenné kolekce vznikne fotografická kniha, která by „očité svědectví“ fotografů nejen šířila, ale uchovala jej i pro budoucí generace. Neboť fotografie je – paměť. K vydání knihy se však z nejrůznějších důvodů tehdy ani později vůle nenašla. Czech Photo o.p.s. se tedy rozhodlo vydat ji u příležitosti desátého výročí události, která nepochybně patří k největším přírodním katastrofám moderní české historie, vlastním nákladem. Významná historická událost, stejně jako výjimečné práce fotografů si to zaslouží. Czech Photo o.p.s. to dokonce vnímá jako svou povinnost. K fotografii jako paměti i vůči budoucím generacím. Bez vzácného pochopení fotografů a jejich redakcí by však vydání knihy možné nebylo. Jim patří dík především.

Výstava bude otevřena denně mimo pondělí do 2. září (s možným prodloužením).

Publikace bude k mání pouze na výstavách Praha pod vodou a Czech Press Photo 2012.

Snímky z výstavy a knihy smějí být publikovány výhradně v rámci prezentace výstavy a knihy.

Napsat komentář