Pražský dům fotografie volá o pomoc

Zprávy o nesmírných škodách, která napáchala srpnová povodeň, přinášejí už několik týdnů snad všechny sdělovací prostředky. Voda, která se rozlila z koryt řek, postihla snad všechny oblasti našeho života: tisícům lidí vzala střechu nad hlavou, zle si pohrála s českou ekonomikou a výrazně postihla i českou kulturu. Bohužel se nevyhnula ani fotografii: proslulý Pražský dům fotografie na pražském Josefově dostal ránu, z které se bude, bohužel, vzpamatovávat dlouho…

Pohled zpátky

Pražský dům fotografie, tato “Mekka” české fotografie (mezinárodní označení PHP – Prague House of Photography) má za sebou více než desetiletí úspěšné činnosti – založen byl jako neziskové občanské sdružení již v roce 1990. U jeho zrodu stálo přes 40 českých fotografů, teoretiků a publicistů. Od počátku měl značně ambiciózní program, který sice umožňoval prezentaci a prodej fotografií svých členů, ale zároveň je velkoryse a daleko přesahoval. Jednoduše řečeno, hlavní ambicí Pražského domu fotografie byla prezentace toho nejlepšího z české i zahraniční fotografie: vyvážený výstavní program uváděl zejména žijící autory, avšak s oblibou přinášel i to nejlepší z historie fotografie – například českou meziválečnou avantgardu. Připomeňme několik pozoruhodných výstav z posledního roku: Čechoameričanka Eva Fuková, britský postmodernista Alvin Booth, současný český fotograf Petr Zhoř a naposledy Miloň Novotný.

Výstavami se však činnost Pražského domu fotografie nevyčerpávala: souvisela s nimi i pozoruhodná vydavatelská činnost. Postupem let tak vyšla celá řada zajímavých monografií z per nejzasvěcenějších autorů (například Funke, Ludwig, Medková) a portfolia klasiků české fotografie (Drtikol, Funke a další). Program Pražského domu fotografie byl vždy kosmopolitní – velký důraz byl dáván na mezinárodní kontakty. Nezanedbatelnou složkou činnosti byla kromě prodeje fotografií také přednášková činnost a dnes tolik populární tvůrčí dílny, tzv. workshopy.

Dny zkázy

Pražský dům fotografie pod vodou
Pražský dům fotografie si postupem doby vybudoval reprezentativní výstavní prostory a příjemně útulné zázemí ve vnitřním bloku starého domu v Haštalské ulici č. 1. Návštěvníci z nich znají především galerii (výstavní síň) s prodejnou publikací ve vstupu a vedlejší místností s fotografií v komisním prodeji. V dalších místnostech byl ještě archiv a kancelář. Po prudkých deštích v první srpnové dekádě nikdo nevěřil, že by mohla přijít takové množství vody, která by výrazněji ohrozilo i hlavní město. Co se dělo dál, zná každý ze sdělovacích prostředků. Jak však probíhaly dramatické povodňové dny v Pražském domě fotografie? Již v pondělí 12. 8. před obědem začala evakuace nejcennějších věcí – archivu fotografií, knihovny, počítačového vybavení, depozitáře a zařízení fotografické školy. V úterý 13. 8. práce pokračovaly – kromě jiného byly odvezeny fotografie z probíhající výstavy Londýn z pozůstalosti Miloně Novotného. Kompletní vybavení prostor se však již odvézt nepodařilo, protože ve středu 14. 8. bylo celá ohrožená oblast uzavřena. I když Staré Město (a konkrétně Josefov) nebylo přímo zasaženo rozvodněnou řekou, těžké ráně neušlo. V celé oblasti se totiž prudce zvedla spodní voda z kanalizace a zatopila sklepy většiny domů: z kulturních stánků tak byl zasažen například Anežský klášter nebo Židovské muzeum. Krutá pohroma postihla i Pražský dům fotografie, který, jak bylo již zmíněno výše, je umístěn v dolíku. Voda tu podle očitých svědků ve středu stoupla do výše 1,5 m (podle některých až do výše 1,7 m) a stála tu v podstatě celé tři až do doby, než se ji podařilo vyčerpat. To se již psal pátek 16. srpna…

Následky velké vody

Pražský dům fotografie pod vodou
I když nejvíce postižená místa letošních povodní musela čelit dravému proudu rozvodněné řeky, i vzedmutá spodní voda napáchala nedozírné škody. Některé nejokatější případy, například Národní divadlo, sledovala pravidelně televize. Pražský dům fotografie sice nelze srovnávat s největšími kulturními památkami a institucemi, ale přece jen zůstal neprávem na okraji zájmu. Důsledky potopy jsou pro něj fatální: kdyby se jen propadla dlažba na několika místech dvorního traktu, byla zničena elektroinstalace a počítačové rozvody, kancelářský nábytek a další věci, které se nepodařilo včas odvézt, dalo by se hovořit o štěstí. Nejhorším důsledkem povodně se však stalo totální promáčení a poškození objektu, které vyžaduje dlouhodobé vysoušení a následné stavební úpravy. Jinými slovy, v Haštalské 1 jen tak žádné fotografie viset nebudou. Jisté je, že Pražský dům fotografie nadlouho (nebo nadobro?) ztratil své výstavní prostory i zázemí potřebné pro další činnost. A tak je třeba se ptát: co bude s nekomerčním sdružením, které funguje zejména na základě ministerských grantů a omezené výdělečné činnosti, dál?

Volání o pomoc

Povodeň narušila plány mnohých z nás: někteří přišli o střechu nad hlavou, jiní o práci – ovšem velká voda se tak či onak dotkne každého z nás. Několik dní po opadnutí vody skončila etapa extatické soudržnosti a solidarity, začalo se mluvit především o penězích a objevily se první spory. I když na povodňových kontech peněz přibývá, je jasné, že nebudou stačit. A obyčejného člověka hned napadne: budou peníze rozdělovány spravedlivě a půjdou na potřebná místa? Řada zkušeností z minulých let i mnohokrát prokázaná úplatnost úředníků nutí se ptát: Kdo všechno se na záplavách přiživí? Má vůbec smysl pomáhat a hlavně – kde? Protože jsem přesvědčen, že nejkřiklavější sociální případy musí řešit stát, mám pocit, že by každý měl podle svých možností pomoci na místech, které měl rád a které mu začínají chybět. Z tohoto hlediska asi není úplně špatnou volbou rozhodnou se pomoci Pražskému domu fotografie a přispět k jeho záchraně a dalšímu fungování. V tiskové zprávě, kterou Pražský dům fotografie po povodních vydal, jsou kromě jiných uvedeny tyto možnosti pomoci:

  1. finanční dar (účet u Komerční banky, Staroměstské nám. 24, Praha 1, číslo účtu: 19-5829830287/0100)
  2. koupě fotografií současných nebo klasických autorů (nebo vydaných portfolií), které má Pražský dům fotografie v nabídce (více na www.php-gallery.cz)
  3. věcný sponzorský dar (zejména kancelářské vybavení)

Pražský dům fotografie nyní hledá nové prostory pro svou činnost. I když bude muset své ambiciózní plány v blízké době omezit, byla by velká škoda, kdyby ze zásadních projektů úplně sešlo (například chystané představení světově známých autorů jako jsou Keith Carter, Arthur Tress, Michael Keena nebo Marcelo Brodsky). I když Pražský dům fotografie nebyl jediným místem, kde byly k vidění zajímavé výstavy fotografií, jeho zánik by znamenal výrazné ochuzení české kultury.

7 komentářů u „Pražský dům fotografie volá o pomoc“

    • RE: Nevyšlo to už někde tiskem?

      Můj článek samozřejmě ne, ale pokud máte na mysli jinou informaci o situaci v PDF, následně jsem zaregistroval text v MFD. I když jsou články jinak laděné, oba vycházely z tiskové konference, kterou PDF ve snaze o vlastní záchranu minulý týden pořádal. Zdraví Vás Jiří Zahradnický

      Odpovědět
      • RE: RE: Nevyšlo to už někde tiskem?

        Ja jsem si rikal, ze je mi ta informace nejaka povedoma. No, cim vic se o tom mluvi, tim lip.

        Odpovědět
  1. moznost koupe fotek

    Ze se daji koupit fotky jsem nevedel – rad si zakoupim treba vsechny serie publikovane na siti, kolik ale stoji jedna fotka popr. cela serie?

    Odpovědět
  2. www stranky PHP

    Na strankach PHP-gallery.cz neni o zadosti o pomoc ani slovo – chapu, ze maji jine starosti, ale snazim se hledat informace z vice zdroju…

    Odpovědět
    • RE: www stranky PHP

      Není nic jednoduššího než jim napsat mail nebo zavolat. Kontakty už jsem sem přidal.

      Odpovědět

Napsat komentář