Prej že rejže

…aneb zlatokopectví v pražské praxi.

Na (mém oblíbeném) serveru Gentlemanův deníček se 11.8.2011 objevil článek s názvem “Úřední šiml”, v němž se objevila tato citace mailové komunikace:

Chtěli bychom si s přítelem udělat profesionální fotografii na nočním Karlově mostu. Díky tomu bychom využili profesionálního fotografa, který by musel použít stativ a ateliérová světla. Je nutné mít nějaké povolení a zaplatit poplatek? Samozřejmě se jedná o fotografii pouze k soukromým účelům.
Odpověď: Pokud jak uvádíte bude mít fotograf umístěný stativ na místní komunikaci (Karlův most, Praha 1) jedná se o zvláštní užívání místní komunikace a je tedy nutné mít povolení k tomuto zvláštnímu užívání místní komunikace od Odboru dopravy, Úřadu MČ Prahy 1, 4. patro, kancelář č. 416, Vodičkova 18, Praha 1. Můžete se dostavit každý úřední den, tj. Po a St v době 08:30 – 18:00 hodin, nebo se domluvit telefonicky na tel. č. +420 221 097 386. Dále je nutné mít nájemní smlouvu od Technické správy komunikací a souhlas od Sdružení výtvarníků Karlova mostu. Poplatek za Karlův most je 250 000,- Kč. za jeden den. Pokud by Váš fotograf neměl stativ a fotil by Vás pouze z “ruky” není třeba tohoto povolení.

Pavel Kotlár, dopravní značení

Tento mail u mne vyvolává řadu otázek:

  • Opravdu postavení stativu na místě, kde chybí už jen kolotoče, houpačky a střelnice, spadá pod odbor dopravního značení?
  • Chápu to správně tak, že když se sejde 250 lidí, kde každý dá tisícovku, tak můžou mít na 24 hodin Karlův most liduprázdný bez toho, že by museli vstávat v půl třetí ráno? To zní lákavě a značně inspirativně.
  • Je požadovaná částka konečná, nebo bude podobně “příjemně” navýšena dalšími subjekty, tedy např. zmiňovanou Technickou správou komunikací či Sdružením výtvarníků Karlova mostu? Co na to zelení, oranžoví, modří, co na to sdružení Auto*mat? Kolik ti všichni budou chtít za “zvláštní využití” a kompenzaci omezení?
  • Je-li znakem “profesionálního využití” stativ, jakým znakem je monopod? Poloprofesionálního, či spíše “třetinoprofesionálního”, jelikož monopod má pouze jednu nohu místo tří? Bude takovýto “třetinoprofesionál” platit třetinu zmíněné částky? Nebo jsou znakem profesionála atelierová světla?
  • Bude se zmíněný poplatek vymáhat i zpětně, případně u hříšníků například z řad turistů formou pokuty? Pokud ano, pak mám osobně problém za zhruba dvacet milionů korun, když si tak přepočítám své fotografie z Karlova mostu. Kde se mám přihlásit?
  • Jak se situace změní, bude-li si tam chtít postavit stativ jistý Franta Vomáčka z Horní Dolní, který nebude držitelem příslušného živnostenského oprávnění a nebude tedy profesionálním fotografem?
  • Kolik bude magistrát vyžadovat po zmíněném Vomáčkovi, pokud tento bude chtít fotografovat na Karlově mostě s použitím ateliérových světel (tedy dalších dvou stativů, dohromady zabírajících plochu zhruba jednoho flašinetáře s vercajkem a kloboukem?)
  • Je to jen další pokus, jak naplnit prázdnou pokladnu? Už Trautenberg se přesvědčil, že “kdo chce moc, nemívá nic”, ale jak je vidět, zlatokopectví přesto nevymírá.
  • Myslí to opravdu vážně, nebo je to jen další krok, jak lidi v Praze “potěšit”? (Zde bych nejraději napsal zcela jiný výraz, ale jelikož jsme slušný server, domyslete si ho sami.) Nebo jen příslušný úředník mail pořádně nečetl, ale zachytil slovo “profesionální”, nakoukl do tabulky a po dvaceti vteřinách, které strávil opisováním citace z tabulky, se opět vrátil k bohulibému úřednímu míchání ranní kávičky?

Tyto a další otázky hodlám zaslat příslušnému odboru pražského magistrátu (ano, i na Odbor dopravního značení), s výsledkem vás samozřejmě seznámím. “Stay tuned”.


Na Paladixu v roce 2002 vyšel Henryho článek na obdobné téma. O tom, co a jakým směrem se za posledních devět let změnilo, si můžete udělat obrázek sami – zřejmě “psi vyjí, ale karavana jde dál”…

15 komentářů u „Prej že rejže“

  1. Vyhlaska / zakon?

    Pavle, doufam, ze je rovnou pozadas i o doplneni informace na jakem zakone ci vyhlasce se tohle zaklada. To mi tam citelne chybi.
    Osobne mam pocit, ze nejaky sycak dotahl napad z roku 2002 k realizaci. A ten spolek flasinetaru tomu samozrejme tleska, pokud to rovnou neprotlacil.

    Odpovědět
  2. …aneb zlatokopectví v pražské praxi.

    Tak na výsledek si počkám. Jsem zvědavý, jestli vůbec odpoví. Mě některé úřady dodnes dluží odpověď.

    Odpovědět
  3. Pozor

    to, ze som tam fotil stativom, by som radsej moc neroztruboval – a nepriznaval by som to pisomne… Je mozne, ze tych 20 melonov niekto ozaj bude vymahat – papier nepusti… Drzim palce.
    P.

    Odpovědět
  4. Jdu do toho

    Dám tisícivku na denní pronájem Karlova mostu. Za ten pohled vidět most bez veteše a komediantů mi to stojí. Kdo se přidá? (Doufám, že po zaplacení se magistrát postará o uzavření mostu)

    Odpovědět
  5. Komunikace??? Kde?

    Tak jsem pro zajímavost kouknul do katastru nemovitosti, kde vždy najdete charakter hledaného pozemku, cesty či stavby a části Karlova Mostu, konkrétně prostory pilířu nefungují jako komunikace, ale jako “zastavěná plocha a nádvoří”. Takže postavit stativ, nasadit foťák a fotit a příslušnému rejpalovi strčit výpis z katastru pod nos. Stojím ve dvoře a né na komunikaci … taky hned v té Praze děláte ze všeho problém. 😀

    Odpovědět
  6. jdu do toho

    Sakra chlapi, šel bych do toho taky, za ten litr, ale nezapoměli jste na jednu věc.Když nás tam bude 250 fotografů tak už sakra ten most bude zase plnej 🙂

    Odpovědět
    • jdu do toho

      no, porad asi prazdnejsi nez za bezneho provozu 😉 a co teprve ta fotka mostu blokovaneho 250ti a vice stativy!

      Odpovědět
  7. Ve tři ráno…

    Kdo byl na Karlově mostě v noci ví, že tam není pomalu ani noha. A policajti mají v noci na práci jiné věci nez peskovat fotografy… Nevím, jeslti by se někdo vůbec snažil něco na někom vymáhat.

    Odpovědět

Napsat komentář