Zálohování fotografií – obecně i konkrétně

Nevýhodou digitální éry fotografování je, že vaše snímky mohou zmizet ze světa v jediném okamžiku – závada pevného disku, nezvládnuté přepětí nebo rozlitá sklenice vody a roky fotografování přijdou vniveč. Výhodou je naopak snadná možnost tvořit a tedy i zálohovat kopie zcela identické s originálem. Ale i zálohovat se musí správně.

Obecně o zálohování

Většina lidí jednoduše nezálohuje nijak a nebo to neřeší vhodně. Jak by ale vlastně ideální zálohování mělo vlastně vypadat?

  1. Mělo by být pro uživatele co nejtransparentnější. Chceme nad ním mít kontrolu, ale také omezit lidskou chybu – je velmi snadné zapomenout zálohu provést, pokud to musíte dělat ručně.

  2. Záloha by měla být fyzicky umístěna v jiné lokalitě, aby se zabránilo současnému zničení nebo odcizení zálohy i originálu.

  3. Záloha by se měla průběžně kontrolovat. Je třeba předejít tomu, že její poškození odhalíte až v okamžiku, když se snažíte data obnovit (velmi častý případ u CD a DVD).

  4. Na záloze by se měly udržovat i předchozí verze změněných souborů – ideálně všechny za celou dobu zálohování. Jen tak lze totiž zabránit tomu, že skrytě poškozený originál přepíše na záloze správnou verzi.

Pokud se zálohují velké objemy dat nebo záloha probíhá po pomalejším médiu (například přes Internet), oceníte navíc ještě tyto funkce:

  1. Rozdílové zálohování zajistí, že se přenášejí pouze změněné soubory, což zkrátí čas potřebný k vytvoření zálohy. Vyšším stupněm je zálohování jen změněných částí jednotlivých souborů. Příkladem může být doplnění metadat do fotografií – pokud by se zálohovaly celé změněné soubory, přenášel by se každý znovu celý. Pokud se porovnají části souborů, přenese se jen pár desítek kilobajtů nově přidaných dat.

  2. Kontrola duplicitních bloků (deduplikace) umí poznat data, která už byla jednou zálohována, a to bez ohledu na to, v jakém souboru se nachází. Ta se pak nemusí přenášet do zálohy, což opět zkrátí čas zálohování, a v cílovém úložišti nezaberou téměř žádný další prostor (do zálohy se zapíše jen poznámka „tato data už leží tady a tady“). Tento mechanismus snadno rozpoznává přejmenované soubory, spojení více souborů do jednoho nebo naopak rozdělení jednoho souboru na více částí (obojí může vzniknout třeba při zpracování videa).

A ještě jedna dobrá rada: za žádných okolností nikdy nepracujte se soubory ze zálohy přímo. Pokud z jakéhokoliv důvodu potřebujete cokoliv provádět se zazálohovanými daty, vždy si je zkopírujte na provozní disk, zálohu zase odpojte a pracujte s kopií. Jen tak předejdete lidské chybě (například nechtěnému přepsání záložní kopie fotografií zmenšenou na 640×480 pixelů pro web).

Jak zálohuji já?

Zálohování fotografií jsem řešil poměrně dlouhou dobu. Na počátku jsem používal CD a DVD, ale o pohodlí nemohlo být řeči a ani spolehlivost nebyla ideální. Navíc zálohované objemy rostou a i DVD ztrácí v tomto směru krok s dobou. Později jsem přešel na zálohy na USB disk a druhý počítač v domácnosti. Je ale zjevné, že tento způsob není odolný proti živelní pohromě nebo krádeži. S rostoucí rychlostí internetového připojení jsem se nakonec dospěl k rozhodnutí zálohovat do online úložiště. Dřívější metody zálohování jsem ponechal v chodu, takže v současnosti zálohuji takto:

  1. Nejnovější fotografie ponechávám přímo v notebooku, kde snímky zpracovávám. Prozatím je nemažu, ale pokud bych potřeboval místo, přesunu je na USB disk, který zároveň plní funkci primárního úložiště pro mé starší fotografie.

  2. Notebook pravidelně zálohuji na druhý USB disk. Jelikož používám MacBook s Mac OS X, řeší to za mě pohodlně vestavěný program Time Machine. Podobnou funkci mají i jiné operační systémy, případně jí lze zajistit programem třetí strany. V případě notebooků je pohodlnější, pokud lze zálohu provádět bezdrátově (např. USB disk připojený k WiFi routeru), protože z vlastní zkušenosti vím, že už jen nutnost „přiblížit“ notebook k USB disku razantně snižuje četnost provádění záloh (u mě zhruba na jednu za týden až 10 dní – a i za to vděčím hlavně programu Time Machine, který mi po nějaké době bez připojení záložního disku „vynadá“).

  3. Odbývání zálohování pomocí Time Machine, ale především potřebu zálohovat i do jiné lokality, jsem nakonec vyřešil programem CrashPlan v režimu záloh do online úložiště CrashPlan Central (podrobnosti dále). Pokud jsem připojen k Internetu, probíhají zálohy průběžně na pozadí.

  4. Fotografie z USB disku občas překopíruji i na druhý domácí počítač. Dělám to především proto, abych v případě poruchy USB disku s fotkami dokázal data obnovit rychleji než z Internetu.

Každou novou várku fotografií nakopíruji do notebooku – díky tomu, že pro zpracování fotek používám externí monitor, je téměř jistě zaručeno, že připojím i zálohovací disk a fotky tak ihned putují do Time Machine zálohy. Zároveň se začnou v pozadí nahrávat do online úložiště CrashPlan Central, což pochopitelně trvá o něco déle. Pokud později fotky přesunu na USB disk, existují ještě nějakou dobu v Time Machine záloze notebooku (při spíše (pod)průměrné velikosti mého zálohovacího disku 250 GB zálohy rotují obvykle zhruba každé tři měsíce). Zároveň se i z USB disku – je-li připojen – zálohují pomocí CrashPlanu – díky deduplikaci to trvá minimum času, protože stejná data už byla dříve zálohována z notebooku. Jednou za čas data ručně nakopíruji i na druhý počítač.

Pokud jsem na cestách s notebookem, fotografie přímo na místě kopíruji do něj a následně ještě na mrňavý USB disk (1,8palcový Samsung S1 s kapacitou 120 GB). Podle situace (např. jestli je kam bezpečně uložit notebook) jedno nosím u sebe a druhé ukládám v místě ubytování. Na výše popsané zálohovací metody pak dojde až po návratu domů.

CrashPlan

Jedním z důvodů, proč jsem se rozhodl napsat tento článek, bylo také to, že jsem zvolil a úspěšně začlenil do své zálohovací strategie CrashPlan. Ten mi přijde natolik zajímavým řešením, že bych se u něj chtěl zastavit detailněji.

Zálohovací služby s online úložištěm jsou v poslední době na vzestupu. I v našich podmínkách, kde USA a další země sledujeme tradičně s jistým technologickým odstupem, dosahují alespoň ve větších městech rychlosti připojení k Internetu hodnot, při kterých má smysl o podobném řešením uvažovat. Největší slabinou je tradiční disproporce mezi rychlostí downloadu a uploadu – ten dosahuje u nejrozšířenějších ADSL a kabelových přípojek obvykle rychlosti kolem 1 mbps, což bych považoval za spodní použitelnou hranici pro zálohování objemnějších dat, jako jsou fotografie. Největším problémem je samozřejmě prvotní záloha, která trvá poměrně dlouho – při 1 mbps lince můžete za měsíc při pravidelném nočním osmihodinovém zálohování teoreticky stihnout odeslat až 100 GB dat (v praxi to bude asi o něco méně). Podstatnou výhodu je možnost využít lokální provozovatele optických přípojek, kteří obvykle nabízejí za příznivé ceny synchronní připojení rychlostmi 30 až 100 mbps. Tak či onak, dejte si určitě pozor na FUP vašeho poskytovatele, aby vás při zálohování desítek nebo dokonce stovek gigabajtů neodstřihl od připojení nebo nesnížil rychlost pod únosnou mez.

Ale zpět k online zálohovacím službám. CrashPlan se od většiny ostatních odlišuje v několika aspektech – některé jsou zcela objektivní, jiné byly spíš zajímavé přímo pro mou situaci. Tím prvním a nejdůležitějším faktem je, že online úložiště CrashPlan Central nemá žádné kapacitní omezení. Nepovažuji se zrovna za velkého „cvakala“ a i tak jsme za nějakých 7 let digitální éry v mých a Hančiných fotografiích nastřádali zhruba 130 GB dat. Při zvyšujícím se počtu megapixelů – a také díky schopnosti zrcadlovek točit video – je přitom nárůst dat v posledních letech viditelně větší.

Velmi příznivá je i cena placených tarifů s online úložištěm – 50 dolarů ročně pro jeden počítač a nebo 120 dolarů ročně za rodinný tarif pro 2 až 10 počítačů.

Požadoval jsem také multiplatformní zálohovací nástroj. V rámci rodiny potřebuji zálohovat počítače s Mac OS X, Linuxem i Windows.

Samozřejmě mě také zajímaly funkce, které jsem popsal v první části tohoto článku. Po několika měsících reálného používání mohu potvrdit, že CrashPlan plní, co jsem očekával.

Pozitiva

  • Snadnost použití – po instalaci a nastavení toho, co chcete zálohovat, můžete zapomenout na to, že něco jako CrashPlan existuje. V pozadí běží služba, která zálohování plně obslouží bez vaší účasti. Pouze pokud potřebujete cokoliv změnit, zálohování pozastavit či naopak vynutit, spustíte aplikaci, ve které vše snadno naklikáte. Můžete si mimo jiné i nastavit, jak moc má zálohování vytěžovat linku a procesor při vaší přítomnosti a nepřítomnosti u počítače.

  • Zjišťování souborů k zálohování v reálném čase – CrashPlan nemusí soustavně procházet disk a hledat, které soubory se změnily, nechává si to totiž hlásit přímo od operačního systému (funkce je podporována na všech platformách). Jednou za čas (ve výchozím nastavení každých 24 hodin) nicméně soubory stejně projde, takže i pokud zálohovací služba nějakou dobu neběží a nezachytí informace o změnách, k záloze nakonec dojde. Dle potřeby lze toto chování i vypnout a používat pouze načasované periodické zálohování.

  • Bezproblémové pozastavení a obnovení procesu zálohování – pokud například odpojíte notebook od sítě, zálohování se pozastaví, dokud zase nebudete online. Pak plynule naváže, a to i na úrovni jednoho souboru, takže se nemusíte bát, že by se velký soubor musel odesílat znovu kvůli pár nezazálohovaným megabajtům. Pozastavit zálohování můžete i ručně.

  • Deduplikace

  • Plná podpora verzí souborů

  • Zálohovací sady – tento nástroj umožňuje používat odlišné konfigurace zálohování pro různé soubory

  • Bezproblémová podpora zálohování dat z externích disků

  • Rychlost – kromě mé domácí 1 mbps linky jsem testoval zálohování i na 10 mbps lince a i přes umístění online úložiště v USA dokázal CrashPlan konektivitu plně využít

Negativa

  • Deduplikace funguje jenom v rámci jednotlivých počítačů. Pokud použijete rodinný tarif pro více počítačů, totožný soubor nahraný na dvou z nich se bude zálohovat dvakrát.

  • Zálohovací program je napsaný v Javě. Díky tomu je multiplatformní, ale také poměrně paměťově náročný. Podle toho, jestli je provozován na 32bitové nebo 64bitové platformě je schopen zkonzumovat bez problémů 100 až 200 MB paměti a někteří uživatelé hlásí i vyšší čísla. Pokud počítač nevypínáte, sem tam neuškodí program restartovat a uvolnit tak paměť.

  • Zálohovací program je sice multijazyčný, ale čeština schází, takže si musíte poradit s angličtinou nebo některým jiným dostupným jazykem.

Bezpečnost dat

Pokud zálohujete svoje data k někomu cizímu, automaticky si asi položíte otázku, jak jsou chráněna proti zneužití. CrashPlan umožňuje nastavit tři úrovně zabezpečení dat. Ve všech případech opouští data počítač už zašifrovaná, ale liší se složitost přístupu k šifrovacímu klíči. V prvním případě (Secure key with your account password) je bezpečnost relativně nízká, ale používání jednoduché – v podstatě se o nic nemusíte starat a stačí si pamatovat heslo ke svému účtu u CrashPlanu. Druhá možnost (Secure key with private password) zvyšuje bezpečnost tím, že privátní šifrovací klíč je chráněn samostatným heslem, které není v žádné podobě uloženo na serverech CrashPlanu, a ani samotný klíč neopouští váš počítač. Pokud ale zapomenete heslo ke klíči, nepomůže vám absolutně nic – k datům v záloze se už nikdy nedostanete. Nejvyšší stupeň zabezpečení (Replace with your own data key) je to, co hledáte, pokud vám na bezpečnosti opravdu záleží – váš počítač při něm neopustí ani datový šifrovací klíč, který ale zároveň musíte opatrovat jako oko v hlavě, protože bez něj nerozšifrujete vůbec nic. Šifrovací klíč je navíc dlouhý řetězec náhodných znaků, takže si jej určitě nezapamatujete – musíte tedy vyřešit jeho bezpečnou zálohu, což je starost navíc. Za bezpečnost se tedy platí složitější infrastrukturou. Zatímco první dva bezpečnostní režimy lze libovolně přepínat, protože se nemění datový klíč, kterým jsou šifrována data, přechod na nebo z třetího režimu znamená, že si znepřístupníte starší zálohy a budete je muset provést celé znovu. Je tedy důležité se rozhodnout hned na počátku před první zálohou. Osobně doporučuji použít rovnou nejvyšší stupeň zabezpečení s pečlivou zálohou datového klíče. Bonusem tohoto režimu je také to, že v rámci rodinného tarifu neuvidí jednotliví uživatelé zálohy ostatních počítačů (pokud se tedy nepoužije stejný datový klíč).

Tak či onak se ale obávám, že bez jisté míry důvěry se stejně neobejdete, protože bez důkladné analýzy „vnitřností“ zálohovacího programu si nemůžete být absolutně jist, jestli se chová tak, jak autoři slibují, a hlavně jestli v něm nejsou nějaká zadní vrátka, i když je to poměrně nepravděpodobné.

Další možnosti a funkce

Vše, co bylo řečeno výše, platilo především pro použití CrashPlanu při zálohování do online úložiště. To ale není vše – nabízejí se i další zajímavé možnosti, které navíc můžete používat zcela zdarma.

Tou první je jednoduše zálohování do zvoleného adresáře – třeba na externím nebo síťovém disku. Pokud používáte jako já kombinaci místní zálohy a zálohy do úložiště CrashPlan Central, můžete celý proces obsloužit jediným programem. Jistou nevýhodou by snad mohlo být, že i pro místní zálohy CrashPlan používá vlastní formát uložení dat, který umožňuje šifrování a deduplikaci, takže při obnově dat se bez programu CrashPlanu neobejdete – a pozor, neobejdete se ani bez hesla nebo šifrovacího klíče (dle nastavené úrovně zabezpečení, které v tomto případě fungují úplně stejně, jako při zálohování od CrashPlan Central)!

Druhá možnost, kterou CrashPlan zdarma nabízí, je ještě zajímavější – umožňuje totiž zálohovat vaše data na jiný počítač, kde rovněž běží CrashPlan. To lze provést dvěma způsoby – buďto půjde o jiný počítač v rámci téhož účtu (při používání rodinného tarifu) a nebo o počítač s jiným účtem, jehož uživatel vám tuto službu umožní. Tímto způsobem můžete svou zálohu dostat do jiné lokality, aniž byste museli používat placenou službu. Pochopitelně to má i své drobné háčky – cloudové úložiště běží nepřetržitě, má dostatečnou konektivitu i diskovou kapacitu, vyřešené případné hardwarové závady a podobně. To vše si musíte při zálohování na druhý počítač řešit sami nebo se smířit s nižší úrovní celého řešení. Kromě toho vás může ještě potrápit konfigurace firewallů, aby se oba počítače navzájem viděly. I tak je to ale velmi zajímavá alternativa a všechny ostatní výhody CrashPlanu vám při ní zůstanou. Navíc pak získáte možnost urychlit prvotní zálohu, máte-li možnost oba počítače dočasně připojit do jedné místní sítě.

Tato varianta je také užitečná pro zálohování na vlastní síťové úložiště (NAS), pokud vám umožní na něj CrashPlan nainstalovat (zálohovací proces nevyžaduje grafické rozhraní). Když totiž síťový disk připojíte do počítače a budete jednoduše zálohovat do složky, CrashPlan musí číst některá data a tím pádem je vlastně zbytečně stahovat po síti. Jestliže ale záloha poběží proti druhé instalaci CrashPlanu na cílovém úložišti, budou tyto operace probíhat místně na cílovém stroji, takže se po síti přenese méně dat a záloha tak proběhne rychleji. (Osobně jsem tuto variantu prozatím nezkoušel, vycházím z informací na diskuzním fóru CrashPlanu).

CrashPlan - zálohování
CrashPlan – zálohování
CrashPlan - obnova dat
CrashPlan – obnova dat

Podtrženo a sečteno, CrashPlan je silným nástrojem pro místní zálohování i kvalitní online zálohovací službou. Jestli využijete jen program nebo i online úložiště je na vás. Můžete samozřejmě zvolit i úplně jiné řešení. Ale na základě řady zkušeností z IT praxe s dobrými i horšími konci vám radím – najděte si svůj způsob a zálohujte. Protože to, že vám ještě žádný disk neodešel do křemíkového nebe neznamená, že se to nestane – třeba už zítra.

15 komentářů u „Zálohování fotografií – obecně i konkrétně“

  1. kapacitní omezení crashplan

    není mi jasné jak ta služba může nemít kapacitní omezení. Při ročním paušálu 50usd je velmi snadné mnohonásobně překročit kapacitu zálohovacích médií v této hodnotě, čili tohle mi přijde přinejmenším divné

    Odpovědět
    • kapacitní omezení crashplan

      To je asi otázka spíš pro CrashPlan, ale předpokládám, že většina uživatelů zálohuje „podkritické“ množství dat a dotuje tak ty, kteří limity překračují. Tak funguje řada služeb nejen v počítačovém světě. Klíčem k úspěchu je pak správně nastavit cenu s ohledem na „průměrného“ uživatele. Jestli se to CrashPlanu povedlo, ukáže až čas. Například konkurenční Mozy před časem nelimitovaný tarif zrušilo, ale další podobná služba Backblaze jej nabízí za podobnou sumu jako CrashPlan.

      Nicméně pro mě je podstatné, že pokud by CrashPlan neúnosně zdražil, zavedl limity nebo zkrachoval, následky při dobře řešeném zálohování jsou relativně malé – přijde se na to brzy a jednu ze záloh lze snadno obětovat, přijmout opatření a nahradit jí jinou. Největší ztrátou je pak čas vynaložený na provedení počáteční zálohy. Samozřejmě by mě to ale nepotěšilo, to nemohu popřít 🙂

      Odpovědět
    • kapacitní omezení crashplan

      Skoro všechny služby s nějakým paušálem (ať je to crashplan nebo třeba ADSL přípojka) se kalkulují podle “průměrného uživatele”, na kterého to vychází. Obvykle je realita taková, že máte pár šílenců, kteří to “nafukují” a nevyplatí se, větší (ale ne největší!) je skupina lidí “v průměru” a kupodivu nejvíc bývá těch, kteří službu využívají spíš málo. Ve výsledku je vše celkem OK.

      Přirozeně to může být spočítané blbě anebo jde o snahu udělat “promoakci” a pak pomalu zdražit, ale s tím se nedá nic dělat. Jak píše mkr,přechod na jinou variantu by v tom případě nebyl zas tak složitý.

      Odpovědět
      • kapacitní omezení crashplan

        pak mi to došlo poté co jsem příspěvek odeslal, že to bude fungovat takhle, jako u jiných služeb.
        Když jsem na článek narazil tak jsem zrovna připravoval nějaké FullHD video a když jsem viděl množství dat které v přípravě vznikaly, tak mi to nedalo nezeptat se :).
        Každopádně díky za článek o zálohách, sám tohle řeším dost často, navíc s množstvím dat se některé způsoby, které jsem používal dříve (DVD) staly neúnosné.

        Odpovědět
  2. zálohování

    Jako “ajťák” s 25 letou praxí pochopitelně také řeším zálohování, jenže v mém případě skoro 2 TB, což už je technologicky náročné. Nezálohuji tudíž každý den, to fakt nejde, to by mi server nedělelal nic jiného. Nicméně
    já osobně jsem zvolil strategii , že RAWy jsou na jiném disku a JPG na druhém (na serveru), fotky jsou zároveň na pracovním PC. Jednou za měsíc RAWy (cca 600GB) zálohuji na externí disk (USB 2.0 nebo FireWire) a pak na pásku DLT od fy IBM (kapacita 400GB) a garantovaná životnost 30 let (používá se v bankách). Podařilo se mi výhodně koupit DELL server od firmy co jej po roce používání vyřazovala a měl v sobě RAID pole s 8 SCSI disky, Xeon 2,5GHz a 2GB RAM a právě tu DLT mechaniku + 8 pásek.
    Tyto pásky jsou pak v trezoru, když odjíždím na dovolenou ještě zazálohuji rozdílovou metodou všechna data na externím mediu a to pak taky šoupnu do trezoru.
    Tak tolik ve stručnosti moje řešení. Já bych svoje data někam na internet nedal, už z bezpečnostních důvodů. Pochopitelně jsem asi trošku v jiné situaci, když zpracovávám data z pojišťoven a nesu za ně zodpovědnost, takže moje technické zázemí bude mírně vybočovat od běžných uživatelů.
    Každopádně všem radím a říkám to kudy chodím – ZÁLOHOVAT! ZÁLOHOVAT a ještě jednou zálohovat a nosit zálohy mimo objekt pro případ požáru. Už jsem podobný případ u svého klienta řešil, naštěstí měl svá data jen měsíc stará u mne na serveru 🙂

    Jinak z technického hlediska jsem si napsal pár scriptů a volám WinRAR pro zálohování buď jen nových souborů nebo rozdílných a funguje to prozatím ku spokojenosti, pochopitelně přidám záznam pro opravu dat.

    JEDNA MYŠLENKA NA ZÁVĚR – PRO ODBORNÍKY:
    jako specialista přes databáze mne napadla ještě jedna věc a to binární ukládání RAWů do MS SQL serveru, kde by byly náhledy v JPG a webové stránky, EXIF údaje a klíčová slova. Takhle by bylo všechno pěkně pohromadě v jedné obrovské databázy. Když by se fotografie nehodila, stačí smazat záznam a je to a není třeba hledat desítky klonů a verzí všude možně. Nad tím mít naprogramovaný web katalog, něco jako Coppermine, ale umím si představit ještě krapítek vylepšený system, takhle všechno pěkně pokupě a i se to celkově lépe spravuje. Co si o tom myslíte?

    Odpovědět
    • zálohování

      Se zalohovanim na DLT2/3 pasky souhlasim – mechaniky se daji koupit z druhe ruky za par korun, firmy se tehle technologie jiz zbavuji. Jenom pzoor na trik s kapacitou – udavana je kapacita s kompresi, skutecna je polovicni. U RAW souboru nelze kompresi 1:2 ocekavat, takze kapacita 400 GB pasky je pouze 200 GB (i kdyz i to bohate staci). Za 15 let zalohovani na DLTcka se nam nikdy neztratila zadna data.

      Co se tyce ulozeni do SQL – to se moc nevyplati, omezeni databaze v SQL Express ktera je zdarma je 10 GB, plna verze stoji nekolik desitek tisic Kc.

      Odpovědět
      • zálohování

        o omezení Express verze pochopitelně vím, spíš jsem uvažoval o profesionálním řešení ve spojení s galerií a komplet managementem.
        Souhlasím, že ofiko řešení je krajně drahá sranda. Pak jedině Express jen pro data a binární uchovávat v programem řízené struktuře adresářů a souborů – podobně jako to dělá LightRoom. No asi je to nošení dříví do lesa.
        Jen by se mi to jaksi víc líbilo pohromadě komplet a když člověk udělá úpravu, tak aby se automaticky projevila všude, kde má. LR používám teprve krátce a tak v něm mám jen fotky z letoška. Starý věci už nemíním znovu otevírat a vrtat se v tom, kdo má zpracovávat cca 600GB data, to aby byla mašina na bázi světla a ne elektronů 🙂

        Odpovědět
  3. Rada nad zlato!

    Cena Crash-plan vypadá skvěle, a hlavně lákavá je jejich nabídka předplatného na 4 roky s tím, že když skončím, vrátí mi peníze za nevyužité měsíce, což je dobrá pobídka k tomu to zkusit. A reference jako Cisco nebo Adobe by mohly být zárukou docela solidní firmy s velkým zázemím. Takže asi už vím, jak zazálohuju svoje fotografie – lépe než kupovat Blue-ray vypalovačku.

    Odpovědět
  4. Rozpaky

    Z článku jsem trochu na rozpacích, protože mi to připadá dost složité a navíc riskantní z dlohodobého hlediska – dá někdo hlavu na špalek že vybraná zálohovací služba nezkrachuje?
    Zálohuji na HDD, jejich ceny jsou v současné době velmi příznivé a 2TB disk je obvykle kapacitně dostačující. První zálohu mám u kamaráda (já mám u sebe zase jeho), druhou v kanceláři a třetí u “mladých”. (Kdyby jedno těch úložišť padla, uvažoval jsem i o možnosti schránky v bance.) A zatím se nevyskytly žádné problémy.

    Odpovědět
    • rozpaky

      Jak jsem už psal v dřívějším komentáři, pokud služba zkrachuje, naprosto nic se neděje – není to má jediná záloha a je velmi nepravděpodobné, že bych se to nedozvěděl včas. Nejhorší na tom bude, že těch 150 GB budu muset zase někam uploadnout.

      Analogicky, u Vašeho řešení nikdo nedá hlavu na špalek, že disk neodejde. Zároveň máte zřejmě vyšší pravděpodobnost toho, že poruchu disku zjistíte v okamžiku, kdy budete chtít data obnovit. U CrashPlanu je to riziko snížené tím, že zálohy jsou pravidelně kontrolovány (samozřejmě musíte provozovateli věřit, že to opravdu dělá).

      Pokud jde o složitost, není to tak hrozné. Kdybych to, co jsem popsal v článku, shrnul do maximálně zjednodušené formy, vypadá to takto:

      a) fotky z fotoaparátu zkopíruji do počítače – tomu se asi nelze vyhnout 🙂
      b) TimeMachine zálohuje vše z mého počítače, kdykoliv připojím USB disk – ruční práce nulová
      c) CrashPlan zálohuje ihned automaticky, pokud jsem připojen k Internetu – ruční práce nulová
      d) na místní USB disk data kopíruji jednou za čas – ruční práce nutná, ale nevelká (používám program pro synchronizaci dvou adresářů a v něm mám uložený profil, který stačí spustit)

      Z tohoto pohledu mi připadá výrazně komplikovanější zajistit logistiku zálohování na tři vlastní disky umístěné na různých místech. I zde lze dosáhnout plné automatizace, ale jak jsem zmínil v posledních odstavcích, může to obnášet různé obtíže (síťová dostupnost, nutnost spuštěného počítače u protistrany atd.). Řadu z nich lze eliminovat vhodnými nástroji (ostatně jak jsem psal, přesně pro tento případ se může použít i CrashPlan), ale tím složitost přinejmenším pro prvotní uchození opět vzrůstá.

      Nicméně pokud jste bez problémů schopen Vaše řešení provozovat a nestává se Vám, že by fotky ležely třeba měsíc jen na domácím disku, než je dostanete na zbývající místa, pak proti tomu nelze nic namítat a je to řešení naprosto vyhovující. Cílem článku nebylo vnutit někomu mé pojetí, ale obecně popsat úskalí správného zálohování a předvést jednu z variant, kterou mám ověřenou praxí.

      Minimum ztracených souborů přeje
      Michal Krause

      Odpovědět
  5. HDD je na zálohy nejefektivnější

    Podle mne dobře rozvržené zálohování na hdd je nejefektivnější. Já také nerad dávám svojě data někam na síť mimo můj dozor a zálohování na optická media pomalu ztratilo smysl. Mám několik desítek CD se zlatým povrchem na které jsem zálohoval někdy kolem 2004 (životnost snad 50 let). Ale díky naprosto neuvěřitelnému pádu ceny a růstu kapacit u HDD myslím že v podstatě nemá cenu na nic jiného zálohovat.

    Z pásek mě vyléčila přihoda někdy kolem roku 2007, jsem velmi potřeboval přečíst data z 160 MB pásky někdy z roku 1990 a nenašel jsem nikde zařízení schopné pásku přečíst. Každý HDD má svůj řadič a pokud ten disk neodejde tak s tímto probém není.

    A můj způsob zálohy je následující.
    Primární data jsou tři adresáře na HDD jeden primární data z chipu at již jako RAW nebo JPG, druhý upravená data po zpracovaání. třetí adresář patří databázi software se kterým pracuji.

    První záloha je na témže počítači fyzicky na jiném disku. Duplikace adresářové struktury. Prováděné v pozadí cronem spouštěným programem rsync s periodou 1 hodina.

    Druhá záloha je na domácím serveru. (který zároven slouží jako centrální úložiště všeho). Tam je zálohuji pomocí rdiff-backup, které vytváří inkrementální zálohy, takže pokud bych opravdu potřeboval mohu se dostat i úpravám souborů, které jsem někdy zpracoval jedním způsobem a paks e mě to nezdálo a udělal to jinak. (to se hodí spíše pro texty u fotek si s novou uprovaou vyrobím nový výsledek a starý ponechám). Frekvence je jednou denně nebo jako součást vypínacího skriptu.

    Zatím to má tu nevýhodu, že když mi vyhoří celý byt přijdu o všechno, proto třetí úroveň je uložena v práci. rsync synchronizace adresáře na domácím serveru s externím HDD v diskové dokovací stanici. Disk si ze stanice vytahuji a strkám do sejfu ne proto že se bojím krádeže ale sejfy jsou běžně ohnivdorné.

    A když místo 1TB fotek je to na 4 krát vetším objemu tak pořád cena za HDD odpovídá ceně za pár vetších karet a polarizačního filtru.

    Odpovědět
    • hdd je na zálohy nejefektivnější

      Ahoj, souhlasím s tebou, na disk je to efektivnější a rychlejší. Dělal jsem to tak poslední tři roky a mám teď 1 TB.Pokud si mohu dovolil *reklama*, v našem studiu NADAR jsme podobnou službu začali nabízet někdy v červnu. Prostě donesete disk a část svých nejdůležitějších dat necháte na našem diskovém poli RAID.

      Odpovědět
      • hdd je na zálohy nejefektivnější

        Ako “ajtak” presadzujem v domacom prostredi jednoduche a cenovo dostupne riesenie. Pri kupe PC treba brat o par korun drahsiu dosku ktora ma HW RAID. Jednoducho potom vlozite disk s Vami pozadovanou kapacitou do zrkladleneho pola (RAID 0) a je po starostiach. Kto tuto funkciu na MB nema moze prikupit PCI/PCIe RAID kartu za par korun

        V principe to znamena ze napr. kupim 2x 2TB disk a pri RAID0 sa tieto disky budu tvarit ako jeden fyzicky 2TB disk (pod WIN bude vidno iba jeden disk). Stratite tak polovicu kupenej kapacity za cenu bezpecnosti. To je myslim velmi fer. Z vlastnych skusenosti mozem povedat ze je prakticky vylucene aby Vam odisli oba disky naraz (videl som uz pripady ze odisiel zdroj a zobral zo sebou aj disk ale nikdy nie oba). Ak odide jeden, vymeni sa, RAID sa pri vlozeni noveho disku obnovi do povodneho stavu. Mozno pocas jeho reklamovania je zvysene riziko kedze data su iba na 1 disku ale toto su uz extremy. To uz by som sa viac obaval nejakeho poziaru alebo kradeze

        Odporucam Win instalovat na dalsi HDD (uprednostnujem nebootovat z RAIDu). Pri momentalych cenach diskov sa to moze zdat trosku nakladne ale oni sa po prirodnej katastrofe pomalicky vratia spat na povodnu hodnotu. Nech to pocitam z ktorejkolvek strany toto je v pomere cena/bezpecnost/komfort najefektivnejsia mozna varianta

        IT sa venujem viac ako 15 rokov, ako mnoho z Vas som presiel vsetkymi moznymi druhmi zalohovania (vratane napalovania na DVD ktore boli po 5r necitatelne). Momentalne mam vsetok obsah co som kedy nafotil stiahnuty na RAID0 diskoch a mam z toho dobry pocit.

        Ak to niekto mysli s fotenim vazne, toto je ta spravna cesta k bezpecnemu zalohovaniu fotiek

        S.
        S.

        Odpovědět
    • hdd je na zálohy nejefektivnější

      Asi většina z nás používá k zálohování nějakou formu kopírování na záložní HDD. Já osobně mám vyčleněný PC pouze na fotky a video, data ukládám na samostatný mirrorovaný disk. Celý disk pak zálohuji na externí eSata disk 3.5″, který je hnedle u PC. Takže při katastrofě je po datech…. 🙁
      Mám ještě jeden menší 2.5″ disk, kam sypu jen RAW zdroje a tiskové výstupy a ten si nosím do práce.
      Podobná služba jako je Crashplan se mi hodí, myslím, že 50 USD/rok je rozumná cena za bezpečné uložení kompletní fotopráce. Možná pořídím rovnou rodinnou verzi, protože těch dat je spousta a mít přístup k fotkám on-line i např. z notebooku de-facto odkudkoliv je lákavé.
      Pouze tam nasypat těch 1.5 TB dat je děsná představa….

      Odpovědět

Napsat komentář