Proč jsem si nejdříve nechtěl koupit Koudelku

Čas od času si také já udělám sváteční chvilku, skočím si do Paláce knih Luxor na Václavském náměstí a občas si i nějakou fotoknížku odnesu. Nedávno mě tam čekalo více než příjemné překvapení, Koudelkova Invaze 68. Co už si koupit jiného – ne každého fotografického souboru si všimne Magnum a Josef Koudelka je česká fotografická “superstar” v tom nejlepším slova smyslu.

Koudelka

Přesto jsem s koupí chvíli – přesněji do druhého dne – váhal. Na první pohled mi totiž připadala divná vazba, kniha není vázána v tvrdých deskách, ale v měkkém, byť silném, kartonu. Pak mi ale došlo, že tato vazba výborně koresponduje s pojetím knihy a jejím tématem. Nakonec, stačí na ni dávat trochu větší pozor. Více mi vadí jiná věc, u knižních reprodukcí častá. Mnoho fotografií je totiž tištěno přes dvě stránky a jejich střední část je pak jen těžko “čitelná”. Těm fotkám větší formát sluší, ale říkám si, zda by nebylo lepší některé z nich otisknout ve formátu menším, zejména ty, které mají hlavní motiv uprostřed.

Jinak ovšem vzdávám velké díky nakladatelství Torst za tento počin, obsahově i kvalitou reprodukcí je kniha myslím velice zdařilá. Téměř 250 samotným Koudelkou vybraných fotografií, z nichž některé jsou dávno ikonami, jiné jsou publikovány vůbec poprvé. Jejich historický kontext je zdůrazněn přiměřeným množstvím textu. Citace, výpovědi, hesla, chronologie. Hlavní důraz je ale jednoznačně na fotografiích a ty skutečně stojí za vidění.

Nakonec tedy rozhodně nelituji, že jsem si knihu, i přes počáteční váhání, koupil. Co už si také koupit jiného, že.

2 komentáře u „Proč jsem si nejdříve nechtěl koupit Koudelku“

  1. Vazba

    Pane Jiskra, Vy si vybíráte knihy podle toho, jakou mají vazbu? Když jsem sháněl jednu knihu od Grarupa, tak mi bylo celkem jedno, na čem bude vytištěná, třeba i na hajzlpapíru, jen když ty fotky půjdou aspoň trošku poznat a text přečíst. Přišla mi nakonec krásná kniha na skvělém papíru ale ten papír, to byla jen taková třešnička na dortu. Článek mě dost pobavil, díky.

    Odpovědět
    • vazba

      Dobrý den,
      jsem rád, že vás článek pobavil, alespoň není úplně zbytečný. Pokud jde o vazbu, myslím, že jsem napsal poměrně jasně, že jsem nakonec – domnívám se – pochopil, proč je taková, jaká je. Ale jinak máte pravdu, knihy si vybírám, mimo jiné, i podle vazby, domnívám se, že vazba je součástí knihy podobně jako například rám součástí obrazu nebo adjustace součástí fotografie. Stejně tak přikládám váhu kvalitě papíru a reprodukcí. Fotografickou knihu na hajzlpapíru bych si osobně asi nekoupil, ale nic proti tomu. Můj první dojem z vazby Koudelkovy knížky byl negativní, protože mi připadal, jako kdyby se na vazbě šetřilo a to mi ke knize takového obsahu hrubě nesedělo. Jak jsem již napsal, dojem to byl mylný.
      Přeji hezký den.

      Odpovědět

Napsat komentář