Recenze velmi originální stativové objímky ATOLL

Vynálezy z Asie, které proměnily svět?  Papír, porcelán, káva z Phin filtru … a ATOLL. O udělátku ATOLL jsem se poprvé dozvěděl loni v létě díky kampani na Kickstarteru. Zaujalo mne, podpořil jsem finančně výrobu a následně na podzim se stal majitelem jednoho z vůbec prvních kousků ATOLL v ČR. V tomto článku shrnuji své zkušenosti z jeho používání.

Disclaimer: ATOLL se mi zamlouvá natolik, že od konce roku 2022 pomáhám značce Silence Corner jako český ambasador. Což otevřeně přiznávám a k přízni pro tuhle šikovnou věcičku se veřejně hlásím.

Pojďme si hned na úvod vyjasnit pojmy. ATOLL je oficiální název samotného výrobku.

Silence Corner je obchodní značkou. CORNER DESIGN CO., LTD je výrobce z Taiwanu, vlastník značky Silence Corner (web: https://silencecorner.net/).

Co je ATOLL zač a čím je zajímavý?

ATOLL je způsob upevnění fotoaparátu na stativ.

Funguje velmi podobně jako stativová objímka na delších objektivech, u které povolíte aretaci a můžete sklem i s připojeným fotoaparátem krásně otáčet v podélné ose objektivu. A rychle měnit záběry na výšku a na šířku. Což je vychytávka, kterou s objektivy bez stativové objímky jakžtakž doháníme za pomoci L-destičky.

Fotoaparát uchycený pomocí objímky ATOLL
Fotoaparát uchycený na stativu pomocí objímky ATOLL

Co nabízí ATOLL? 

Podobnou objímku, ale s destičkou přichycenou pod tělo fotoaparátu a zajištěnou šroubem ve stativovém závitu. Prstenec objímky vpředu před tělem aparátu obkružuje kolem dokola otvor bajonetu pro objektiv. Části prstence, který je dvoudílný, se vůči sobě natáčí podobně jako třeba u rámečku polarizačního filtru. A z vnější části vystupuje nožka pro stativ, zakončená patkou v podobě destičky standardu Arca Swiss.

Jak ATOLL funguje?

Jednoduše uvolníte jediný šroub (dostatečně velký a s rýhovaným povrchem, prsty se mají oč opřít) a fotoaparátem i s nasazeným objektivem otáčíte dle libosti. Na výšku či radši na šířku? Nejlíp obojí.

Uchycení fotoaparátu na šířku Uchycení fotoaparátu na výšku

Pokud má vaše tělo aparátu přední stranu bez větších výstupků (grip…), je rozsah pohybu neomezený a foťák na ATOLLu protáčíte ještě mnohem rychleji než Limonádový Joe bubínky svých šestiraňáků Smith & Wesson. U modelů s gripem bude rozsah natáčení omezenější (vadí dopředu přečnívající výstupek gripu), ale pořád víc než dostatečný.

Výhodou proti L-destičce je zaprvé rychlost. Povolíte aretační šroub a výšku/šířku střídáte ještě mnohem rychleji než herci a herečky pozice v lechtivých filmech pro dospělé. 

Za druhé, patka ATOLL pořád pevně sedí na stativu a fotoaparát ze stativu nesundáváte. Takže ani nehrozí že vám vyklouzne a vypadne.

Za třetí máte volný přístup ke slotům, zdířkám a konektorům, které jsou u většiny fotoaparátů umístěné na levé boční straně (při pohledu odzadu). Tudíž přesně na místě, kam vám typicky vyjde (a kde úspěšně překáží) svislé rameno L-destičky.

Za čtvrté jsou mnohé fotoaparáty (namátkou můj Olympus OM-D Mk5 II) vybavené výklopným a otočným zadním displejem. Který ale, abyste jej mohli otočit, musíte nejprve vyklopit zcela do boku. Ouha, nejde to. Potřebnému vyklopení o 180 stupňů brání svislé rameno L-destičky. S ATOLL displej vyklopíte dle libosti.

Za páté nejste omezeni jen polohou výška/šířka a fotoaparát můžete pootočit třeba jen o kousek. Nebo naopak o celý půlkruh. Zkoušeli jste někdy něco fotit ze žabí perspektivy nizoučko nad zemí? S otočenou středovou tyčí stativu uprostred mezi nohama stativu? Pak víte, že ovládání aparátu otočeného vzhůru nohama je, velmi decentně řečeno, nezvyk. Osobně bych použil silnější výraz „opruz” (a ta další a horší pojmenování raději nezmiňuji). Tohle s ATOLL nehrozí. Patku na vnější části prstence natočíte směrem vzhůru a rázem máte i s otočenou středovou tyčí aparát v normální a zcela přirozené poloze. Vivat ATOLL!

Za šesté má ATOLL šikovné zaskakování v poloze 0, 90 a 180 stupňů. Podobné jako třeba zaskakování poloh čísel na clonovém prstenci u některých objektivů. Takže při změně výška-šířka nemusíte úzkostlivě hlídat srovnaný horizont. Jednoduše otáčíte do zaskočení ATOLL a poté víte, že máte aparát pootočený přesně o pravý úhel.

A za sedmé se ATOLL skvěle hodí pro cestování nalehko, kdy si berete jen aparát a co nejmenší stativ, ale přesto chcete mít možnost fotit dlouhé expozice a to i na výšku. S ATOLL na fotoaparátu máte v poloze na výšku i na šířku stále těžiště rozumně blízko středu stativu. Stativ tak může být doopravdy miniaturní. Patka v noze ATOLL má otvor skrz, se závitem 1/4“ (malý stativový), takže jde našroubovat i přímo na šroub stativu či stativové hlavy.

Ukázka uchycení fotoaparátu na šířku, na výšku a dokonce i nohama vzhůru
Na šířku, na výšku nebo třeba vzhůru nohama, když je třeba

Když jsem ATOLL vychválil téměř do nebeských výšin, je férové říci i nevýhody.

Nevýhoda prvá: ATOLL je sice kompatibilní s celou řadou fotoaparátů a objektivů, ale ne úplně se všemi. Obecně jsou nevhodné fotoaparáty, které mají důležité ovládací prvky (tlačítko uvolnění objektivu, IR čidla, funkční tlačítka) na přední straně kolem bajonetu, protože je prstenec ATOLL může překrývat a znesnadnit nebo znemožnit jejich používání. U menších těl může hrozit omezení otevírání dvířek baterie. A vůbec nelze ATOLL kombinovat s těly, které mají vestavěný vertikální grip. Seznam kompatibilních značek a modelů včetně případných omezení najdete v sekci kompatibilita na webu výrobce.

Dále jej nelze použít s objektivy velkých vnějších průměrů (jednoduše se dovnitř prstence ATOLL nevejdou), s tilt-shift objektivy a objektivy s funkčními tlačítky na plášti vzadu, blízko bajonetu.

Druhou nevýhodou je dostupnost. ATOLL zatím do ČR žádný importér nedováží (pokud by se našel, rád s ním budu jako ambasador spolupracovat) a chcete-li si jej pořídit, nezbývá než nakoupit přímo v e-shopu výrobce. Nákup je bezproblémový a doručení do ČR zhruba do dvou týdnů. Je ovšem třeba mít na paměti, že jde o nákup z Taiwanu, tedy mimo EU a něco připlatíte za DPH a úkony související s celní procedurou.

Verze a provedení ATOLL

ATOLL se vyrábí ve třech verzích a dvou barevných provedeních, šedostříbrném a černém.

  • ATOLL S s menší velikostí prstence (vnitřní průměr 63,5 mm) se hodí pro bezzrcadlovky Sony
  • ATOLL C (vnitřní průměr prstence 75 mm) je určený pro bezzrcadlovky většiny ostatních výrobců
  • ATOLL D (rovněž s prstencem o průměru 75 mm, ale s prodlouženou spodní destičkou) je určený pro digitální zrcadlovky s jejich větší hloubkou těla

Šedostříbrné provedení má o něco kratší stativovou nohu a patka v podobě Arca Swiss destičky je obdélníkového tvaru. Černé provedení se stříbrnými linkami má stativovou nohu delší o 5 mm a Arca Swiss patka je čtvercová. Osobně mi černá verze přijde šikovnější.

Objímka ATOLL ve dvou variantách lišící se barvou a částečně i konstrukcí
ATOLL ve dvou variantách lišících se nejen barvou (viz dále)

Pro malé a velmi kompaktní bezzrcadlovky s nízkým tělem je vhodné (a někdy přímo nezbytné) podložit aparát ještě zvláštní destičkou (Heightening plate) tak, aby nasazený objektiv správně seděl ve středu prstence ATOLL.

Zaujal vás ATOLL a chcete podrobnější informace? Navštivte buď stránky výrobce nebo sekci ATOLL na mém webu, případně si stáhněte tamtéž zdarma e-knihu („Fototahák“) ATOLL.

Má smysl si ATOLL pořizovat?

To si musíte rozhodnout sami. Mluvím-li za ale sebe, u mne jde bezpochyby o jeden z nejužitečnějších kousků mé fotovýbavy.

ATOLL na stativu
ATOLL na Vysočině

7 komentářů u „Recenze velmi originální stativové objímky ATOLL“

  1. Pěkně napsaná recenze a zvlášť oceňuji objektivnost a vtip. Za mě palec nahoru, jen škoda, že se to nedá vyzkoušet, resp. si na ten hw doplněk sáhnout.

    Odpovědět
    • Díky za komentář.
      Sáhnout si na ATOLL naživo lze po domluvě u mne v Humpolci. A k vidění bude i na Fotokytičkářském dni v Českém krasu 1. 4. (není to Apríl-vic informaci u mne na webu).

      Odpovědět
  2. a)
    Jaký konkrétní typ lze doporučit pro fotoapárt Olympus E-M1 mark iii ?
    Tělo + objektivy OM Zuiko 8-25mm/f4 Pro, 12-100mm/f4 Pro.
    Prosím doporučte.
    b)
    Dodává někdo v ČR?

    Předem děkuji za reakci.

    Odpovědět
  3. Dobrý den

    Nevíte, která verze (S nebo C) je vhodná pro Sony A7 IV a Tamron 35-150?
    Výrobci píší, že pro A7 je velikost S, ale tenhle objektiv má USB konektor blízkou mountu a nemusel by jít nasadit.
    Tak zkouším, jestli nemáte zkušenost?

    Předem díky,
    Tom Krul

    Odpovědět
    • Díky za zájem Tome,
      bohužel nevlastním ani čtyřkovou Sony A7, ani ten Tamron. A jen tak z voleje odhadovat si netroufám.
      Ideální je praktické ozkoušení s vaší technikou. Pokud někdy míváte cestu kolem Humpolce, mám k dispozici po jednom předváděcím kusu jak S, tak C verze ATOLL, po domluvě předem se můžeme sejít a vyzkoušíte. (A upozorňuji předem, s ATOLL v ČR neobchoduji, čili s výběrem pomohu v rámci možností, ale objednat byste si poté musel individuálně přímo od výrobce.)
      S pozdravy
      Jiří Skořepa

      Odpovědět

Napsat komentář