Reportáž z červnového FOTOpiva

Červnové FOTOpivo se již pomalu neslo v režii nadcházejícího léta, času dovolených a bylo již lehce komorní, co se účasti týká. Fotografií se však sešlo dostatek a na stole se objevily práce rozličných rozměrů, témat i provedení a bylo po většinu večera na co koukat i o čem diskutovat.

FOTOpivo - červen 2010

Rodinná atmosféra a dobrá krmě nás tak trochu uzemnila a nějak se nám nechtělo ani vytahovat svoje fotografie z desek. Počáteční “nesmělost” autorů jsem si dovolil prorazit malým dárkem pro Katoxe a Bitovoda v podobě doma dělaného pexesa ze železničního muzea v Lužné, kde nemohli být při našem jarním fotovýletu. Oběma se minule zamlouvala prezentovaná mozaika fotografií s motivy parních lokomotiv, a tak stačilo vytisknout ještě jednu plachtu, nařezat, vyrobit krabičku a hra pro dlouhé večery byla hotova. Možná další nápad na dárek pro hračičky.

FOTOpivo - červen 2010

Pak se již na stole začaly objevovat fotografie. Shlédli jsme série z letošního fototvrďáka a výtvarnále, několik variací na krajinářské celky i detaily, faunu, floru, reportáže z výstav i školní cvičení pro Hradeckou fotografickou konzervatoř. Vladimír dorazil o něco později, ale prohloubil diskuzi o letošním výtvarnále a podpořil jí kompletní sadou fotografií ze závěrečné vernisáže tohoto fotografického setkání. Někteří se minule ptali, co je to ta „maximální fotografie“, kterou dělají v Lanškrouně. Dnes dostali jasnou odpověď v podobě několika plachet s velkoplošným tiskem z minulých ročníků „maximálky“. I takhle na stole

FOTOpivo - červen 2010

působil tisk velice dobře a mnohé to možná přesvědčilo o budoucí účasti. Na řadu se dostala i fotografická technika. Tentokráte byl na přetřesu ruský fotoaparát Horizont, legenda mezi panoramatickými přístroji. Až se mi nechce věřit, kolik lidí drží tuto lahůdku poprvé v ruce a tak přichází i technická osvěta a bližší popis tohoto fotoaparátu.

Zbyl čas na pozvánky rozličných výstav, knihy, katalogy i plánování některých letních a podzimních akcí, takže se máme určitě na co těšit. Vzhledem k tomu, že nastal čas prázdnin, nebyl stanoven termín na další FOTOpivo, ale předběžně byl dohodnut na polovinu srpna. Sledujte tyto stránky a určitě vám neunikne. Včas dáme vědět, kdy se opět sejdeme nad fotografiemi a u dobrého moku.

Napsat komentář