Rozhovor s Radovanem Pavlištou z Analogue

Analogue je sympatický obchůdek na Malé Straně a e-shop se sortimentem pro milovníky analogové a instantní fotografie. O tomto zajímavém podnikání, ale i o focení a lomografii jsme si povídali s jeho zakladatelem Radovanem Pavlištou.

Paladix: Nemůžeme začít jinou otázkou: jak se stalo, že Vám učarovala zrovna lomografie?

Radovan Pavlišta: Jako husákovo dítě jsem svoje první lomo dostal kdysi od rodičů, takže jsme měl k lomografii vždycky blízko. 🙂 Časem jsem ho odložil a pořídil si dokonce digitál, jenže tehdejší možnosti techniky byly značně omezené a proto jsem se před více než deseti lety pokorně vrátil k analogu.

A protože jsem nikdy nebyl technický typ, byla lomografie přirozená volba. Brzy mě přestalo bavit zkoušet různé filmy a porovnávat jejich vlastnosti a naopak mne bavilo, když výsledek neodpovídal nějakým kvalitativním normám a konvencím. Fascinuje mne ten prvek náhody a volnost
bez nějakého zatěžování se clonou, expozičním časem, hloubkou ostrosti a vůbec všemi těmi technickými aspekty. Naopak experimentování s vyvoláním filmu je adrenalin a zábava navíc.

Radovan Pavlišta a jeho obchůdek Analogue
Radovan Pavlišta a jeho obchůdek Analogue

Hodně lidí se vyhýbá míchání koníčku a práce – jaká byla Vaše cesta od zábavy k podnikání v tomto oboru?

Mít koníček pro volný čas je samozřejmě fajn, ale trochu jsem se v práci nudil a uvažoval o něčem jiném. Impuls mi dal kamarád, který po návštěvě Barcelony básnil o tamním lomo obchodě, kde měli úplně všechno. V té době v Praze samozřejmě fungovaly klasické foto obchody, laby, ale žádná speciálka tady nebyla.

Tak jsem se spojil se zástupci Lomografické společnosti ve Vídni, pro které byla Praha vždycky důležitá, protože právě tady si koupili první kompakt Lomo LC-A, který dal celému směru jméno. Také jsem si tou dobou kupoval foťák z druhé ruky s typickou hláškou český aukčních serverů “s filmem netestováno”, která samozřejmě znamená totéž co “nefunguje” a to byl asi poslední podnět. No a nejdůležitější je se rozhodnout, pak už to jde všechno rychle a ani se nenadějete a máte v ruce klíče od analogového obchodu. Vzpomínám si, že když jsem před těmi skoro šesti lety mluvil s obchodníky z klasických distribučních společností zaměřených na foto, tak to v nich vzbudilo spíš výsměch než něco jiného. Neprodávat digitál jim přišlo jako úplný nesmysl.

Lomografie

Analogue je tak trochu mixem nového a starého – v nabídce máte bazarové filmové fotoaparáty, původní Polaroidy i jejich současné nástupce s Bluetooth a mobilní aplikací, nebo Fujifilm Instax, který přiblížil instantní fotografii masám. Jak to máte Vy osobně – vítězí sentiment ke starým strojům nebo si užijete i modernější kousky? Co teď najdeme ve vaší fotobrašně?

Začínali jsme s klasickými lomo plastovými foťáčky a brzy jsme přidali i Polaroidy a Instax, protože instantní foťáky se těší stále větší oblibě, logicky přinesly nové generaci fotografů analogovou zkušenost bez nutnosti čekání na vyvolání. 🙂 A k lomu mají také blízko, protože z valné většiny se jedná o přístroje spíše technicky nenáročně. Klasickým analogům jsem se nějakou dobu vlastně bránil, jsou to krásné stroje a mám je rád, ale nechtěl jsem být dalším bazarem. Jenže celkem spontánně se zákazníci začali o klasické analogové fotoaparáty zajímat a tak jsme tu bazarovou nabídku výrazně rozšířili a dělá nám radost. Klasické zrcadlovky i kompakty mají stále své fanoušky. Od začátku se také snažím, aby Analogue bylo misto, kam se můžou lidé stavit nejen koupit foťák nebo film, ale poradit se, zeptat se na cokoliv. Už jsme takhle “oživili” řadu fo’táků po dědečkovi a naučili lidi alespoň základy. Netušil jsem, kolik za život založím filmů. 🙂 A co se té mojí brašny týče nechybí v ní klasické Lomo LC-A a jeho větší středoformátová verze LC-A 120, která mi perfektně sedí. Mít svůj obchod je samozřejmě výhoda a tak rád vyzkouším novinky, když je čas.

Lomografie

Pokud byste měl zájemci o lomografii nebo instantní fotografii doporučit přístroj pro začátek, jaká by byla Vaše volba?

Tohle je hodně individuální, záleží na tom co daný člověk chce fotit, jaká má očekávání a samozřejmě kolik chce do fotoaparátu investovat. Určtitě ale není chyba pro začátek vyzkoušet nějaký jednoduchý foťáček jako třeba La Sardina, na kterém se dají základy naučit. Protože mne baví kontakt se zákazníky a mám radši náš malostranský kamenný obchod než eshop, který lze dneska provozovat třeba z chalupy v pohraničí, doporučil bych budoucím fotografům se zastavit osobně. Ideální je si všechny možnosti na místě osahat a ozkoušet a vybrat si ten správný analogový nebo instantní fotoaparát.

Máte nějaké rady pro začínající „lomografy“?

Nebát se, založit film a fotit. U lomografie je metoda pokusu a omylu opravdu základ. Ty hlavní zásady vydefinovali v Lomografické společnosti do deseti zlatých pravidel, z nichž to poslední zní “nedělejete si hlavu s pravidly”. Pokud bych ale měl dát nějaký jeden tip či trik, potom bych upozornil na takzvaný cross procces, což je vědomá záměna vyvolávacích procesů při zpracování filmu a jedna ze zásadních lomografických vychytávek. Prostě se pozitivní film vyvolá jako negativní a nebo obráceně a výsledky jsou nečekané.

Lomografie

A co vlastně Češi a analogová fotografie jako taková? Prodáváte nejen přístroje, ale i filmy a všiml jsem si, že nabízíte také jejich ruční vyvolání – je o tuto službu vůbec ještě zájem?

Celosvětově se zájem o analogovou fotografii zvyšuje a Češi prostě nestojí stranou. Po té více než dekádě focení digitálního typu, které se kromě určité nadprodukce snímků vyznačuje zásadním problémem s ukládání fotek nebo lépe řečeno dat, je řada lidí unavená tím, že má tisíce fotografií někde v cloudu nebo na nějakém disku. S analogem nebo instantem mají fotky prostě hezky v ruce. Kromě prodeje fotoaparátů a filmů také samozřejmě vyvoláváme fotky i filmy a zájem o tuto službu je každý rok vyšší. Mimopražští zákazníci nám filmy na zpracování posílají poštou a máme dokonce několik zákazníků i mimo Česko. Občas se stane, že někdo donese nějaký třeba dvacet i více let naexponovaný film a objeví se fotky, o kterých nikdo netušil, že existují.

O Analogue

Obchůdek s analogovými a instantními fotoaparáty Analogue najdete ve Vlašské ulici 10 na Malé Straně a nebo můžete využít služeb e–shopu.

Analogue

Napsat komentář