Paladix má nového provozovatele

Pavel Pola, vlastník a zakladatel serveru Paladix.cz, se po 20 letech rozhodl věnovat jiným projektům a server předává do rukou Michala Krauseho, kterého čtenáři jistě znají jako autora mnoha zdejších článků.

„Když jsem Paladix v roce 1998 zakládal, ani ve snu mě nenapadlo, že i po 20 letech ho budou navštěvovat desetitisíce lidí měsíčně a bude výchozím bodem na internetu pro tisíce fotografů. A jsem za to strašně moc rád.

Na druhou stranu jsem si vědom toho, že jsem v posledních letech nedokázal dávat Paladixu tolik času, kolik by si zasloužil. Proto jsem se po zralé úvaze rozhodl Paladix.cz předat Michalovi. Věřím, že bude v dobrých rukou.“ Pavel Pola

Co to znamená pro budoucnost server?

„Čtenáři a fanoušci Paladixu se nemusí bát, neplánuji žádnou revoluci. Server chci hlavně zmodernizovat, aby byl pro komunitu fotografů užitečnější a komfortnější.

První úkol, který nás čeká, je převést Paladix na moderní redakční systém, který bude odpovídat současným požadavkům. Web by měl dostat modernější design a hlavně pohodlné čtení i na mobilech. Tuto první fázi modernizace bych rád dokončil nejpozději v prvním čtvrtletí roku 2019.

Druhým krokem pak bude vylepšení bazaru, který je mezi fotografy stále velmi oblíbený a i řada z vás jistě jeho prostřednictvím prodává či nakupuje fotografickou techniku. Ani ten už nesplňuje požadavky na moderní inzertní systém. Chceme přidat funkce, po kterých uživatele už dlouho volají, jako například úpravu filtrování inzerátů dle parametrů, lepší možnosti publikování obrázků a podobně.“ Michal Krause

Pokud máte jakékoliv nápady, připomínky či dotazy, kontaktní údaje jsou stále stejné a za jakékoliv ohlasy budeme rádi, Paladix děláme i nadále především pro vás.

14 komentářů u „Paladix má nového provozovatele“

  1. bude i tato retro verzer?

    Chápu, že modernizace webu je nevyhnutelná, ale na paladixu se mi právě líbil starý a jednoduchý design. Tak by mne zajímalo, jestli by bylo možné zachovat i tuto starou variantu, aby si každý mohl vybrat na svém účtu mezi moderní a starou verzí.

    Odpovědět
  2. bude i tato retro verzer?

    Chápu, že modernizace webu je nevyhnutelná, ale na paladixu se mi právě líbil starý a jednoduchý design. Tak by mne zajímalo, jestli by bylo možné zachovat i tuto starou variantu, aby si každý mohl vybrat na svém účtu mezi moderní a starou verzí. Díky

    Odpovědět
    • bude i tato retro verzer?

      Dobrý den, i když chápu nostalgii a návyk na starý design, určitě nemám v plánu udržovat dva různé vzhledy, na to bych bohužel neměl kapacity a z dlouhodobého pohledu to nedává smysl. Doufám, že Vás nový design nezklame a Paladixu i tak zachováte svou přízeň.

      Michal Krause

      Odpovědět
      • bude i tato retro verzer?

        A já zase doufám, že ta nová verze nebude až tak moderní, se samými posouvátky a hejbátky a že půjde otevřít na starém telefonu a to rychle.
        Jinak přeji hodně štěstí a úspěchů a taky doufám, že tu budou občas nějaké články, jako to bývalo dříve. Bývalo tu čtení o technice, cestopisy, zajímavosti… Dnes nebýt fotopiva a sem tam technického seriálu… Snad už nebylo napsáno úplně všechno. Nebo je to tím, jak jsem byl poučen, že největší traffic dělá stejně bazar?

        Odpovědět
  3. A není důležitější obsah?

    Já myslím, že změny vzhledu, či jiné kosmetiky by momentálně mělo být tím posledním, čím byste se měli zabývat.
    Já osobně už na Paladix skoro vůbec nechodím, protože za posledních pár let se obsah smrsknul na pouhá dvě témata- fotopivo, fotopivo, fotopivo, afinity, afinity, afinity……
    Nezlobte se na mě. ale dvě nekonečná JEDINÁ témata na roky- to opravdu omrzí, stejně jako americký filmy se stále stejnými “neprůstřelnými” hrdiny.
    Kdysi byl Paladix mým oblíbeným, ale co zde mám číst teď? Možná můj příspěvek někoho pobouří, ale co bych zde měl hledat, když ani jedno z uvedených témat mě nezajímá, a nic jiného zde není…..

    Odpovědět
    • a není důležitější obsah?

      Dobrý den,

      díky za Váš komentář. V projektu jako je Paladix všechno souvisí se vším. Chápu, že pro Vás změna vzhledu nic neřeší, ale vězte, že je to nutný krok spojený s celkovou výměnou redakčního systému. Ten původní má problémy, které plynou z jeho stáří – za všechny stačí fakt, že funguje pouze na již nepodporované platformě, pro níž nevycházejí ani bezpečnostní opravy, takže setrvání na ní je z dlouhodobého hlediska nemožné. Změna designu je přitom logickým krokem, adaptovat ten stávající by nedávalo žádný smysl.

      Současně vzhled webu není jen kosmetikou, řeší mimo jiné také třeba použitelnost na mobilních zařízeních, která je v současném stavu nejen odrazující pro uživatele, ale také penalizována na straně vyhledávačů, což určitě serveru neprospívá. Pro představu, návštěvnost z mobilů se celkově blíží 50% hranici, takže jde o úpravu rozhodně potřebnou.

      Můžete namítnout, k čemu je třeba optimalizace pro mobily, když zde není obsah, který by uživatelé chodili číst. Je to jistě oprávněná námitka, ale vychází z optiky, že Paladix je především magazín, což tak docela neodpovídá realitě – již řadu let (včetně dob, kdy byl obsah článků mnohem pestřejší a vycházelo jich více) přichází přibližně 90 % uživatelů kvůli bazaru a jen zhruba 5 % kvůli článkům. Co pro Vás smysl mít nemusí, to bude podstatným přínosem pro 30 % uživatelů používajících bazar z mobilu už dnes navzdory všem překážkám, které jim v tom design klade.

      Neznamená to, že se nezaměřím i na obsah. Nejde sice přehlížet, že pro většinu lidí je Paladix synonymem pro bazar, ale kdyby mi na magazínu nezáleželo, nenapsal bych pro něj bezmála 200 článků (z toho 150 za poslední čtyři roky). Ano, jedná se o obsah jednostranně zaměřený, protože to jsou má témata, ve kterých se cítím silný. Psaní pro Paladix bylo ale snad po celou dobu jeho historie dobrovolnická záležitost – ne snad, že by autoři nebyli honorováni, ale to, jestli něco napíší, bylo na nich. Psali o věcech, které jim byly blízké a které používali ve své praxi, což se pozitivně odráželo na pestrosti i fundovanosti článků. Že stejné nadšení někomu vydrží pět let je možné, deset nebo více let je už nepravděpodobných. Paladix je tady déle než 20 let a není divu, že nadšení většiny autorů už dávno opadlo, témata se jim vyčerpala, přišly rodiny a jiné zájmy a někteří z nich už ani nefotí.

      Pokud by otázka stála tak, jestli se na Paladix vrátí množství článků z doby před deseti či patnácti lety, tak musím říct, že skoro jistě ne – ta doba je pryč a stejně tak i autoři, kteří je kdysi tvořili. Znamená to, že magazín zajde na úbytě? To určitě ne – mám i plány, které by měly obsah pro něj zajistit a zpestřit, ale bude to jistě až druhý krok. Samozřejmě případné iniciativě autorů v tomto směru jsem kdykoliv otevřený.

      Chápu, že to pro Vás může být zklamáním, ale já musím zohledňovat více faktorů, abych si mohl dovolit Paladix dále rozvíjet. A vím, že to uživatelé slyší neradi, ale musí to celé dávat i nějaký komerční smysl – bez toho bych si jej jednoduše nemohl dovolit provozovat.

      Michal Krause

      Odpovědět
  4. Forma / obsah

    Ať chceme nebo nechceme, vzhled uživatelského prostředí a jeho komfort výrazně ovlivňuje to, co lidé vyhledávají a co ne.
    Takže “retro-prostředí” odradí mnoho těch, kteří by jinak mohli i obsah obohatit.

    Zcela souhlasím s názorem provozovatele, že modernizace prostředí je prvním nutným (nikoli však dostačujícím) krokem.

    Odpovědět
  5. Zmena?

    Dobrý den. Bude se dít nějaká změna? Obzvláště v sekci “bazar” bych ji ocenil. Zatím nově vnímám jen obrovské množství vyskakujících reklam, které “projít” na mobilu, a dostat se k tomu co hledám vyžaduje notnou dávku trpělivosti.
    Pokud již nějaké změny (krom přírůstku reklam) jsou, zajímalo by mě jaké, vzhled mi přijde stejný, bazar také…

    Odpovědět
    • zmena?

      Dobrý den,

      změna určitě bude. Bohužel jsem byl příliš optimistický v časovém odhadu, respektive uplynulý rok se z různých důvodů nevyvinul tak, jak jsem si představoval. Nicméně v současné době se i „díky“ koronaviru vývoj slušně posouvá. Termíny už raději slibovat nebudu, ale nyní se to stává mou hlavní činností. Ke spuštění kromě redesignu budou i dílčí vylepšení bazaru (zejména lepší práce s obrázky). Co se týče reklam, přesun inzerentů k mobilním a výraznějším formátům mě rozhodně netěší, ale je to fakt, se kterým nedovedeme nic dělat – tedy kromě možnosti postupně přijít o příjmy na provoz serveru. Na nové platformě budeme v budoucnu hledat i jiné modely financování. Prozatím se snažíme nastavit omezení a zobrazování reklamy tak, aby v rámci možností obtěžovala co nejméně – například nedávno jsem upravoval zobrazení patičkových formátů tak, aby nepřekrývaly navigační prvky, jako stránkování bazaru.

      Michal Krause

      Odpovědět
      • zmena?

        Dobrý den, děkuji za odpověď. Aktuální koronavirovou situaci chápu. Samozřejmě chápu i nutnost příjmů. Přeji ať se vše podaří tak rychle jak jen to půjde – do doby než se změna podaří budu dávat přednost PC verzi bazaru.

        Odpovědět
  6. Zmena?

    Dobrý den. Bude se dít nějaká změna? Obzvláště v sekci “bazar” bych ji ocenil. Zatím nově vnímám jen obrovské množství vyskakujících reklam, které “projít” na mobilu, a dostat se k tomu co hledám vyžaduje notnou dávku trpělivosti.
    Pokud již nějaké změny (krom přírůstku reklam) jsou, zajímalo by mě jaké, vzhled mi přijde stejný, bazar také…

    Odpovědět
  7. Zmena?

    Dobrý den. Bude se dít nějaká změna? Obzvláště v sekci “bazar” bych ji ocenil. Zatím nově vnímám jen obrovské množství vyskakujících reklam, které “projít” na mobilu, a dostat se k tomu co hledám vyžaduje notnou dávku trpělivosti.
    Pokud již nějaké změny (krom přírůstku reklam) jsou, zajímalo by mě jaké, vzhled mi přijde stejný, bazar také…

    Odpovědět

Napsat komentář