Rožmberk nad Vltavou

V údolí řeky Vltavy lze nalézt nejrůznější památky a cíle kratších i delších výletů. Jedním z nich je i město Rožmberk nad Vltavou.

Rožmberk - Věž Jakobínka
Jméno kdysi slavného rodu Rožmberků, kteří měli ve znaku pětilistou růži a ovládali takřka celé Jižní Čechy, pochází od hradu, který založil jejich prapředek Vilém z Prčice ve 13.století. Původní hrad stál na nejvyšším ostrohu nad Vltavou a jeho dominantou byla štíhlá věž o průměru 9,6 m zvaná Jakobínka. Z původního – tzv. Horního – hradu se dochovala právě jen ona.

Hrad a zámek Rožmberk

Pod Horním hradem byl totiž po roce 1330 vybudován tzv. Dolní hrad a horní část posléze (r.1552) vyhořela a nebyla obnovena, kromě již zmíněné Jakobínky, která dostala v pozdější době novou střechu. V polovině 16. století byl Dolní hrad renesančně přestavěn, poslední úpravy původních budov hradu proběhly v 17. a 18. století. Dolní hrad je dvoupatrová budova s palácem na jižní straně a s věží krytou jehlanovitou střechou. Poslední z rodu Rožmberků, pan Petr Vok, hrad i město ještě před svou smrtí předal svému synovci Janu Zrinskému.

Po bitvě na Bílé Hoře (1620) a následné konfiskaci majetku české šlechty připadlo celé panství rodu Buquoyům. Nejmladší částí celého komplexu je obytná budova nového zámku, vybudovaná v letech 1840 – 1857 ve stylu romantické novogotiky. Místní zajímavostí je obraz Bílé paní, údajně Perchty z Rožmberka, která ochraňovala členy svého rodu. Uvnitř komplexu, který je v sezóně přístupný veřejnosti, je nově otevřena katovna, za shlédnutí stojí také malý anglický park se dvěma prohlídkovými okruhy.

Rožmberk - pohled na město
Stejnojmenná obec, které náleží od roku 1262 městská práva, byla původně vybavena hradbami, jejichž části se dodnes dochovaly. Město bylo roku 1619 vypáleno a poloha mimo hlavní cesty způsobila velké zpomalení rozvoje. Centrem městečka je trojúhelníkové náměstí, jemuž vévodí trojlodní pozdně gotický kostel Panny Marie s nápadně úzkými bočními loděmi. Kroužená klenba presbytáře patří mezi evropské unikáty. Malý kousek za městem u silnice do Českého Krumlova je zajímavá stavba mlýna, který byl právě stylově upraven.

Do Rožmberka nad Vltavou se lze dostat nejlépe autem. Lze odbočit ze silnice České Budějovice – Dolní Dvořiště, nebo cestovat po silnici z Českého Krumlova do Vyššího Brodu. Parkovat lze na náměstí. Městem projíždí také pravidelná autobusová linka Praha – Vyšší Brod. V létě je Rožmberk také centrem vodáků sjíždějících Vltavu.

Snímky byly pořízeny zrcadlovkami Olympus IS 100 (objektiv 28-110 mm f/4,5 – 5,6) a Olympus OM 101 objektiv 50 mm, f/2) na materiál Agfa Vista 200. Fotografie zpracovány technologií Agfa DIMAX.

Napsat komentář