Senzitometrická charakteristika digitálního fotoaparátu
Canon D30 a Sony DSC-S75

Měření převodu jasů na stupně šedi a užitečného rozsahu expozic pro dva digitální fotoaparáty.

V článku Senzitometrická charakteristika čipu digitálního fotoaparátu jste se mohli seznámit se způsobem, jak změřit charakteristickou křivku čipu (a následného elektronického zpracování obrazu) digitálního fotoaparátu. Dnes Vám přinášíme výsledky měření dvou našich čtenářů. V uvedeném článku naleznete bližší údaje, pokud jste jej nečetli.

Canon D30

Charakteristickou křivku Canonu D30 nám zaslal Lubor Koníček. Je změřena pro JPEG a TIFF při normálním kontrastu a pro JPEG a snížený kontrast.

Charakteristická křivka - Canon D30

Z grafu je zřejmé, že formát výstupního souboru nemá žádný vliv na charakteristickou křivku. Nastavení nižšího kontrastu má skutečně za následek jeho snížení, ale podle grafu pouze nevýrazné ve světlech. Navíc se nezvětšuje užitečný rozsah expozic, takže na rozdíl od filmu není nižší kontrast cestou k zachycení scény s větším rozsahem jasů.

Poměrně překvapující je, že expozice barevně neutrální plochy bez korekcí vede ke “zčernání” zhruba 100 a nikoliv středních 128 – tzn. k mírně tmavší šedé.

Jinak samotný užitečný interval expozic je výborný. Mezi maximální černou a bílou leží 9 clon. Pokud jde o tmavě a světle šedou s rozlišením kresby, je to zhruba 7-8 clon.

Fotoaparát zobrazuje s větším kontrastem ve světlech nežli ve stínech.

Sony DSC-S75

Měření pro Sony DSC-S75 nám přišla od Libora Dachse. Je změřena pro různé citlivosti.

Křivky jsou naprosto shodné, malý rozdíl je jen v oblasti nejjasnějších světel.

Charakteristická křivka - Sony DSC-S75

I tento přístroj zobrazuje s větším kontrastem ve světlech nežli ve stínech. Určení expozice je dobré věnovat zvýšenou pozornost, zvláště pokud na snímku důležité světlé detaily, protože rozsah expozic ve světlech je menší. Může se jednat především na odlesky, především na chromu či bílých plochách.

Změřili jste si také charakteristiku Vašeho digitálu a chcete se o ni podělit s ostatními? Pošlete nám ji, rádi ji zveřejníme.

Napsat komentář