Skotský fotoprůvodce I – Vysočina

Jedinou možností jak v krátkém časovém úseku obsáhnout podstatnou část Skotské vysočiny je auto. Ať už vlastní, půjčené (10-15 liber/den) nebo stopnuté.
Můj původní plán byl objet celý skotský sever kolem dokola podél pobřeží; naivní představa, máte-li na to méně než dva roky.

Skutečně poctivě procestovat a vyfotografovat vysočinu je dlouhodobá záležitost, navíc spousta míst už byla fotografována tisíckrát před námi, ze všech možných i nemožných úhlů a za všech světelných i nesvětelných podmínek. Ovšem dokážete-li se nad tyto bolestné zprávy povznést (a namlouvat si, že to co se vám nevešlo do itineráře beztak za nic nestálo), jste na správné cestě. Takže popořádku:

Glen Affric je geniální údolí západně od Inverness, severně od Loch Ness. Vede sem poměrně slušná, třebaže uzounká, silnička, neromanticky zakončená parkovištěm se záchody. Jako na většině skotských parkovišť, ani zde se nesmí nocovat. Což jsem nevěděl, ale protože jsem přijel až kolem 20 hodiny večerní, zůstal jsem zde na černo přes noc. A dobře jsem udělal (aniž bych k tomu někoho nabádal). Hned u parkoviště je několik vyhlídek do údolí a jak večerní, tak ranní slunce fantasticky osvětlovalo prastaré borovice v údolí pode mnou.

Pokud chcete příjemným způsobem strávit dopoledne, kolem celého údolí a jezera Lake Affric je asi 20 kilometrový okruh po nenáročném terénu s množstvím důvodů k rozložení stativu: potůčky a vodopády, klasické kaledonské borovice, hory kolem jezera…

Borovice v Glen Affric
Kaledonská borovice v Glen Affric. Ohnisko 35mm, Fuji Sensia, stativ, polarizační filtr
Potucek v Glen Affric
Potůček v Glen Affric. Ohnisko 50mm, Fuji Velvia, stativ, ND(4) filtr

Cestou z Inverness směrem k západnímu pobřeží je po cestě rovněž řada fotolokalit, více či méně zprofanovaných, přesto pro našince zajímavých. Například hrad Eilean Donan. Těsně před mým odjezdem do Skotska vyšel v anglickém magazínu Practical Photography seznam lokalit “Please no more” – tedy něco jako, “Tohle už prosím nefoťte”. Eilean Donan, hrad proslavený v několika filmech, včetně Highlandera, v seznamu zaujímal čestné první místo. Je skutečně obtížné přijít s neotřelou fotkou, ale když už se u něj nachomýtnete těsně před západem slunce, s hradem rozpáleným dozlatova a pochvíli se nad ním objeví měsíc v úplňku, je složité nad tím ohrnout nos a necvaknout si.

Hrad Eilean Donan v noci
Hrad Eilean Donan na jezeře Loch Duich v noci.Ohnisko 105mm, Fuji Provia 100F, stativ
Hrad Eilean Donan v noci
Úplněk za hradem Eilean Donan. Ohnisko 105mm, Fuji Velvia, stativ
Hrad Eilean Donan
Hrad Eilean Donan na jezeře Loch Duich. Ohnisko 35mm, Fuji Velvia, stativ

Asi nejvhodnější místo pro fotografování hradu je na parkovišti na druhé straně jezera (od hradu přes most a za ním doleva k restauraci). Zde se dá na břehu v klidu rozložit výbava a fotit a fotit. Na vyplnění celého políčka budete potřebovat alespoň 100 mm objektiv, ale praktické je všechno mezi zhruba 35 až 200 mm. Hrad je za letních večerů uměle osvětlován a lze tedy hledat inspiraci dlouho do noci (pozor, pokud nebudete filtrovat, zlaté světlo na diákách drobet zbrčálovatí, což ale nemusí být na škodu věci). Skončíte-li tak jako já kolem jedenácté večer, není problém přespat na parkovišti v autě.

Krajina poloostrova Coigach
Krajina poloostrova Coigach. Ohnisko 50mm, Fuji Velvia, stativ

Západní pobřeží je jedna dlouhá fotoestráda a je těžké ji nějakým kompaktním způsobem popsat, každý si tu najde něco svého. Ale je zde několik míst, která by neměla ujít vaší pozornosti:

Poloostrov Applecross jsou skalisté hory, blankytná jezera, rybářské vesničky, zpustlé domky, rozeklané útesy na pobřeží Atlantiku – se sluncem nad hlavou je cesta kolem tohoto poloostrova jednou z nejpůvabnějších na světě. Serpentinovým výstupem, který si místy nezadá s alpskými průsmyky, se dostanete na Applecross Pass s malým parkovištěm. Odtud je to asi půlhodinu pěšky na vrcholek hory Sgúrr A´Chaorachain s neskutečným 360 stupňovým rozhledem na pohoří Skotské vysočiny a ostrovy Vnitřních Hebrid. Rozhled tak úchvatný, že se rozhoduji přes 4 hodiny čekat na to “správné” světlo a nakonec tu na samém vršku trávím noc. Ráno, těsně před východem slunce, se nad nedalekým ostrovem Skye houpe měsíc a potvrzuje správnost rozhodnutí zde přenocovat.

Poloostrov Applecross
Domek na poloostrově Applecross. Ohnisko 105mm, Fuji Sensia, stativ
Poloostrov Applecross
Večerní krajina poloostrova Applecross. Ohnisko 35mm, Fuji Velvia, stativ
Poloostrov Applecross
Večerní krajina poloostrova Applecross. Ohnisko 35mm, Fuji Velvia, stativ
Poloostrov Applecross - pohled na ostrov Skye
Měsíc nad ostrovem Skye. Ohnisko 105mm, Fuji Velvia, stativ

Severně nad poloostrovem Applecross je oblast jezera Loch Maree. A všechno začíná nanovo – kopečky, jezera, vodopády. Poetická oblast jak pro turisty, tak pro fotografy. Relativně dobrá základna pro tuto oblast je ve vesnici Kinlochewe jihozápadně pod jezerem, odkud vede skvělá pěší túra po zelených kopcích a fialových vřesovištích k jezeru Loch Fada. Přespat lze buď v Kinlochewe na parkovišti nebo ve stanu v horách.

Krajina jezera Loch Maree
Skály u jezera Loch Maree. Ohnisko 105mm, Fuji Velvia, stativ
Krajina jezera Loch Maree
Skály u jezera Loch Maree. Ohnisko 35mm, Fuji Velvia, stativ, polarizační filtr

Cesta na sever podél západního pobřeží připomíná jízdu autobusem městské hromadné; rozjezd, třista metrů v pohybu, brzdy, zastávka, rozjezd… Jenom ty zastávky jsou obvykle poněkud delší. Za každým kopcem, za každou zatáčkou se objeví nový výhled, nová scenérie, nový důvod vybalit fotoaparát a rozložit stativ – chatrče ve vesnici Mallaig, maják v Rua Reidh, skotský dudák v národním kroji u turisty obležených vodopádů Measach, horské masívy i osamocené hory s hlubokými vráskami po ledovcích…

Skotsky dudak
Dudák. Ohnisko 105mm, Fuji Velvia, fill-in blesk
Vegetace Skotske vysociny
Kapradí a vřes. Ohnisko 50mm, Kodachrome VS, stativ
Skotska vysocina - hora Sail Gharbh
Hora Sail Gharbh, západní vysočina. Ohnisko 35mm, Fuji Velvia, stativ
Skotska vysocina - hora Sail Gharbh
Hora Sail Gharbh, západní vysočina. Ohnisko 50mm, Fuji Velvia, stativ
Horsky skot
Horský skot. Ohnisko 105mm, Fuji Provia 100F

Poznámka závěrem: oba knižní průvodci, které jsem před cestou četl, Rough Guides a Lonely Planet, shodně hlásají, že horským skotem se to na Skotské vysočině jen hemží. Nevím z jakého důvodu, ale mně se všechny vlasaté krávy vyhýbaly, za celou cestu jsem potkal jen tři. Rozhodně je to zajímavý objekt a pokud si chcete jejich fotografii zařadit do archívu, možná se budete muset zeptat domorodců, kde je najít. Anebo se za nimi vydat na ostrov Rum ve Vnitřních Hebridách.

Napsat komentář