Skotský fotoprůvodce III – Vnější Hebridy

Na procestování tohoto pásu ostrovů se pohyb autem, pokud možno vlastním, stává imperativní. Hustota fotograficky zajímavých oblastí v porovnání s vysočinou nebo Vnitřními Hebridami pokulhává, vzdálenosti jsou značné, počasí nepředvídatelné, autobusová a autostopová doprava, zvláště o víkendu, velmi náhodná.

Po příjezdu z Vysočiny je tu krajinný ráz trošku fádní a je tedy dobré přehodnotit fotografické ambice a místo na krajinu, čočky namířit na tradice, historii a architekturu.

Tak jako na vysočině, i zde poslouží auto jako levná ubytovna (na celých vnějších ostrovech je jenom 5 hostelů), s tím rozdílem, že noc můžete strávit prakticky na každém parkovišti a nikde vás neznervózňují varovné signály.

Jižní a Severní Uist krajináře asi moc nenadchnou, ale není důvod ukládat fotoaparát na dno batohu. Co rozhodně stojí za pozornost a trochu toho stříbra v emulzi, jsou zchátralé domky zdejších kopaničářů a pláže na západním pobřeží. Pokud máte málo času, nenechte si ujít alespoň místo zvané Tobha Mor – starodávné keltské pohřebiště s troskami kostela a mechem obrostlými keltskými kříži. V těsné blízkosti jsou takzvané crofthouse, kamenné domky původních kopaničářů, byť některé z nich nechutně zkýčovatělé současnými chalupáři. Hned za vesnicí je krásná písčitá pláž, kde, s podporou skotského slunce, budete zaměstnáni na celý večer. Ubytování je možné buď v autě na parkovišti u kostela, nebo v Youth Hostelu hned ve vesnici, v klasickém kopaničářském domku.

Jizni Uist - osada Tobha Mor
Croft house v Tobha Mor, Jižní Uist. Ohnisko 105mm, Fuji Astia, stativ
Jizni Uist - osada Tobha Mor
Pohřebiště v Tobha Mor, Jižní Uist. Ohnisko 35mm, Fuji Velvia, stativ
Jizni Uist - plaz v Tobha Mor
Na pláži v Tobha Mor, Jižní Uist. Ohnisko 35mm, Fuji Velvia

Berneray je malý, často opomínaný ostrůvek severně od Uist. V dubnu 1999 byl připojen k civilizaci náspem a dnes je tedy poměrně jednoduché se na něj dostat, i se po něm pohybovat. Opět je zde řada rozpadajících se krofthousů, ale především krásné písčité pláže kolem dokola – ideální místo k fotografování i k přenocování.

Ostrov Berneray - domek kopanicaru
Croft house na ostrůvku Berneray. Ohnisko 35mm, Fuji Velvia, stativ
Ostrov Berneray - plaz
Pláž na ostrůvku Berneray. Ohnisko 105mm, Fuji Velvia, stativ
Ostrov Berneray - stopy v pisku
Pláž na ostrůvku Berneray. Ohnisko 50mm, Fuji Velvia, stativ
Ostrov Berneray - plaz
Pláž na ostrůvku Berneray. Ohnisko 35mm, Fuji Velvia, stativ

Ve své reportáži pro Koktejl jsem tento bohem zapomenutý kousek světa téměř nominoval na “Ráj na Zemi” – místo, kde se domky nezamykají, autoklíče se nechávají ve startérech, dívky se ještě umí studem červenat a chlapci místo kouření trávy otloukají píšťalky. Abych si svoji naivitu vychutnal do dna, jeden z mých “nevinně laděných” snímků byl po čase použit jako ilustrační foto k článku v anglickém The Guardian, popisující přepadení místního obchodu.

Ráje na Zemi tedy neexistují, ale Berneray i tak zůstává perlou na hebridském náhrdelníku.

Zřejmým fotografickým cílem na ostrově Harris a Lewis jsou stojící kameny v Callanish, vztyčené před 5000 lety. Jsou tu sice opět krásné pláže i zajímavá architektura, ale bez fotky postaveného kamení tento ostrov zkrátka nelze opustit.

Do Callanish tedy vede moje první cesta; kameny ale nacházím ve zcela nefotogenické náladě, skrčené pod šedivou oblohou vzbuzující spíše soucit než obdiv. Ani nevybaluji aparát a vydávám se do nedalekých vesniček Garenin a Arnol na západním pobřeží, proslavených původními domky kopaničářů. Tato místa jsou poměrně příjemná alternativa pro ne zrovna ideální počasí a při eliminování oblohy ze záběru lze pořídit, když nic jiného, tak alespoň dokumentární snímky.

Lewis - Black House
Arnol Black house na ostrově Lewis. Ohnisko 35mm, Fuji Provia
Lewis - vesnice Carlabhagh
Osada croft housu v Carlabhagh, Lewis. Ohnisko 105mm, Fuji Provia, stativ

Dále na sever ostrova je scenérie krajně fádní a při nedostatku času bych tuto oblast s klidným srdcem vyřadil z itineráře. Pokud byste se tam přeci jen vydali, tak za zastávku stojí starobylý kostel v Eoropaidh a útesy na samém konci ostrova v Port Nis.

Lewis - kostel v Eoropaidh
Kostel v Eoropaidh na severu ostrova Lewis. Ohnisko 20mm, Fuji Velvia, stativ
Lewis - priboj v Port Nis
Příboj v Port Nis na severu ostrova Lewis. Ohnisko 105mm, Fuji Provia, stativ

Po několika dnech jsem se vrátil zpět ke kamenům a konečně je našel v lepším rozpoložení. Světelné podmínky nebyly zdaleka ideální, zapadající slunce nenašlo ani jednou cestičku skrz mraky přímo ke kamenům, ale naštěstí osvětlovalo kulisu oblak v pozadí a přinášelo do scény zajímavou náladu. Místo je to tak zajímavé a mystické, že jsem zde vydržel celé odpoledne a nakonec se rozhodnul u kamenů přespat, doufaje v ranní slunce. Vzbudily mne ale dešťové kapky a fotografování Skotska byl s definitivní platností konec.

Lewis - stojici kameny v Calanais
Kameny v Calanais, Lewis. Ohnisko 35mm, Fuji Velvia, stativ
Lewis - stojici kameny v Calanais
Kameny v Calanais, Lewis. Ohnisko 35mm, Fuji Velvia, stativ

Vybavení – co s sebou a co nechat doma

Fotoaparát – je vhodné mít trochu odolnější přístroj, zvláště pokud se chystáte k pohybu v horách nebo fotografování na písečných plážích. Manuální Nikon FM2n byl 100% spolehlivý, ale domnívám se, že při troše opatrnosti by podobnou cestu přežila i amatérská AF zrcadlovka.

Objektivy – je dílem fotografického zaměření, osobního vkusu a pohodlí, jaké objektivy si s sebou vezmete. Já měl 4 pevná ohniska 20/2.8, 35/2, 50/1.4 a 105/2.8 makro. Makroobjektiv nebude z nejpoužívanějších objektivů, protože na ostrovech i vysočině neustále fouká a pokud přestane, vylezou komáři. Ani vítr, ani dotěrný bodavý hmyz se s náročností makrofotografie neslučují. Místo makroobjektivu bych s sebou příště vzal alespoň třístovku na fotografování tuleňů, papuchalků a jelenů.

Filtry – z filtrů jsem s sebou měl moji oblíbenou “outdoor sadu”, tedy neutral density, půlený neutral density (oba o síle 0.6), polarizační filtr a dva oteplující (81A, 81C). Poslední dva filtry do Skotska vřele doporučuji, obzvláště pokud fotíte na diáky – jsou vynikající pro “ohřátí” scenérie, kdy je slunce schováno za hustými mraky. V takovýchto situacích dává jak Velvia, tak Sensia poměrně nepříjemný chladný nádech, a použití zmíněných filtrů může být rozdíl mezi dobrou a špatnou fotkou. Ale i když máte štěstí na počasí tak jako já, lze tyto filtry úspěšně zařadit do tandemu s polarizákem při ranních nebo večerních fotoseancích.

Stativ – považuji za samozřejmost. Vzhledem k tomu, že svítání i soumrak ve Skotsku trvají déle než v jižněji položených zemích, stativ je zde nenahraditelný.

Zdroje informací a inspirací na webu

Cestování po Skotsku:

Vlaky: http://www.rail.co.uk/ukrail/planner/planner.htm
Autobusy: http://www.citylink.co.uk/main/index.html
Půjčovna aut: http://www.scotland-info.co.uk/bht-clark.htm
Trajekty: http://www.calmac.co.uk
http://www.arisaig.co.uk
Mapy na hory: http://www.ordsvy.gov.uk/

Foto-inspirace:

Skotsko: http://phototravels.net/scotland/photo-gallery
http://www.multimania.com/jwinters/
http://www.gordon-c-harrison.co.uk/
http://www.ginko.de/user/stefan.schlesinger/scotland.html
http://www.lenymede.demon.co.uk/photscot/photscot.html
Vnější Hebridy: http://home.online.no/~rwardena/outer%20hebrides.html
http://www.witb.co.uk/traveltrade/Witt/pics.htm

České cestopisy:

Skotsko – zápisky: http://www.volny.cz/nevosad/scotland/
Skotsko na kolech: http://www.lf1.cuni.cz/~dsmut/skotsko/
Výlet do Skotska: http://www.zzz.cz/cesty/skotsko/skotsko1.htm
Skotskem mezi kapkami deště: http://phototravels.net/scotland/

Turistické informace:

The road to the Isles: http://www.road-to-the-isles.org.uk/site-map.html
Travel Scotland http://www.travelscotland.co.uk/
Virtual Hebrides http://www.hebrides.com/
Western Islands http://www.njoi.co.uk/

Napsat komentář