Sony Alpha DSLR A-700

Uplynuly již 2 roky od doby, kdy se společnost Konica Minolta stáhla z fotografického trhu, a již více než rok od okamžiku, kdy byla uvedena první pravá digitální zrcadlovka značky Sony, jež se stala pokračovatelem Minolty. Nyní Sony přichází s přístrojem pro vyspělé a náročné amatéry – s modelem Alpha A-700. Stále ještě je poznat, že v žilách nového přístroje koluje DNA po předcích, tedy po Minoltě, což ovšem vůbec není na škodu. Je možná dokonce dobře, že Sony nestaví “na zelené louce”, když má k dispozici velmi kvalitní základy systému od Minolty…


Sony Alpha DSLR A-700 První model DSLR Sony A-100 konstrukčně vycházel z přístroje Dynax 5D. Zde Sony zvolila podobný “rodokmen” – je jisté, že předchůdcem A-700 byl (je) Dynax 7D; přestože se jistě dá objevit hodně “Sony-inovací”, pořád je jasné, že s přístrojem se bude nejlépe pracovat uživatelům “staré” 7D, byť se budou muset rozloučit s neuvěřitelně vysokým počtem ovládacích prvků – ty jsou zde poměrně logicky sdruženy a celkově jich ubylo. Sony se s A-700 vydává do boje s velkými firmami a dává najevo, že by ráda, aby se s ní propříště počítalo jako s vážným konkurentem. Ostatně bylo jasné, že se Sony s něčím novým vytasí už v okamžiku, kdy se objevil nový Nikon D300 se snímačem CMOS o rozlišení 12 MPix. Sice to nemám (nemohu mít) spolehlivě ověřeno, ale vzhledem k tomu, že Nikon je výrazným odběratelem snímačů Sony, bylo pravděpodobné, že se Sony také “zapojí do hry”, když už vyvinula nový snímač. Naopak poměrně překvapivě chybí v poslední době u DSLR velmi módní funkce LiveView, tedy živý náhled fotografované scény na LCD.

Novinek a trumfů v rukávu A-700 je poměrně dost: již zmíněný nový snímač CMOS 12 MPix “Exmor” s velmi nízkou hladinou šumu (díky přímo v čipu vestavěnému A/D převodníku), nový obrazový procesor Bionz optimalizovaný pro CMOS snímač (procesor je dost výkonný – zvládne 5 snímků RAW za sekundu), nový AF senzor s 11 body a revolučním dvojitým křížovým centrálním bodem, rychlejší AF motor, TTL měření se 40 segmenty, nová závěrka s časy až do 1/8000s (synchronizace 1/250s, resp. 1/200s se zapnutou stabilizací, a garantovanou životností 100.000 cyklů), výkonnější stabilizátor Super SteadyShot, skutečný hledáčkový hranol (A-100 má jen zrcadla jako např. Nikon D50), hliníkové šasi a “karoserie” z magnesiové slitiny (A-100 je poměrně křehký přístroj, A-700 má být mnohem odolnější a přitom velmi lehká), utěsnění těla proti vlhkosti a prachu, třípalcový LCD s rozlišením 922.000 bodů (opět zřejmá souvislost s novými Nikony!), HDTV výstup, bezdrátové dálkové ovládání, duální slot pro karty (Compact Flash a Memory Stick Duo) a konečně nový vertikální grip VG-C70AM s vertikální spouští a plným “setem” ovládacích prvků.

Mimo vlastní A-700 Sony uvádí také nový setový objektiv DT 16-105mm f/3.5-5.6 s poměrně netradičním rozsahem (16mm odpovídá po přepočtu 24mm, což je jistě zajímavé ohnisko). Tím však novinky stále ještě nekončí – dalšími neméně zajímavými novinkami jsou např. optimalizátor dynamického rozsahu (funkční i v RAW), software s kompletně novým konvertorem RAW, komprimovaný RAW formát a nový režim JPEG (X-Fine s velmi malou kompresí), dotykový senzor na gripu a RGB histogramy.

Myslím, že je na co se těšit – vypadá to, že A-700 bude silnou zbraní (a to nepočítám objektivy Zeiss, které Sony rovněž nabízí pro své DSLR). Přestože je přístroj deklarován jako vyspělý amatérský model, jeho existence je dalším důkazem, že rozdíly mezi segmentem vyspělých amatérů a profesionálů se čím dál více stírají.

19 komentářů u „Sony Alpha DSLR A-700“

  1. zrcátka

    No nevím ale o tom že má D50 jenom zrcadla slyším poprvé,nespletl si náhodou autor D50 s některou zrcadlovkou od Olympusu?

    Odpovědět
  2. zrcátka

    V Nikon specifikacích je uvedeno že má přímý “hranol”se zrcátkem,to je něco jiného než “pouze zrcátka”,ty má třeba Olympus E330,pletou se tu pojmy s průjmy…hranolů je více typů ale hranol je hranol ať už má jakýkoliv tvar a hledáček který má pouze zrcátka je něco trochu odlišného,stačí se do obou typů hledáčků kouknout a hned uvidíte o čem je řeč.

    Odpovědět
    • zrcátka

      Takhle to dopada, kdyz nekdo neco slepe zkopiruje a nevenuje tomu moc pozornosti. Sypu si popel na hlavu…

      Mno ale stejne bych rekl ze se nejedna o klasicky hranol z jednoho kusu ale o jeho napodobeninu slozenou z nekolika dilu… Tedy kvalitativne nekde mezi hranolem a zrcatkama. Kdyz se rekne hranol tak si predstavim hranol a to penta-dach-mirror neni.

      Odpovědět
      • Zrcátka

        Hranol je 1 plný kus skla.
        Nikon D50 (a také D70/D70s/D40/F55/F65/F75 + tuším některé modely Pentax) mají zrcadla sestavená do tvaru pětibokého hranolu, ale není to plný jednolitý kus – je to levnější, lehčí a v podstatě to okem nepoznáte.

        Zkuste se podívat do hledáčku D50 / D70 při vyjmuté baterii a pak ji tam (stále se dívejte skrz hledáček) dát – důkaz nad důkazy, že tam není klasický hranol, protože ten při vyjmuté baterii neztmavne. Nevím, proč se toto děje, ale u žádného přístroje s plnohodnotným hranolem (napč. F90x) se toto neděje…

        MS#

        Odpovědět
        • zrcátka – tmavnutí

          Dobré odpoledne,
          asi se shodnem, že D80 má hranol (pentaprism), ale kdy z ní vyndám baterku, taky mi ztmavne a “rozostří se” hledáček.
          Vzhledem k tomu, že zmizí i značky zaostřovacích bodů atd., řekl bych, že to bude v něčem jiném…

          Odpovědět
          • zrcátka – tmavnutí

            Co to vyrabi Nikon za EVFka? 🙂
            Tohle mi D7D nedela (taky ma pentaprism).

          • zrcátka

            co je mi znamo tak pentamirror hledacek maji npr:
            Canon 300D, 350D, 400D
            nikon D50, D70, D70s a predpojladam ze i D40 🙂
            minolta D5
            pentax k100D k110D

            hold setri se vsude jak na vaze, tak na prostoru tak hlavne na cene :-))

    • zrcátka

      Jde o to, že A100 má “pentamirror”? To znamená soustavu zrcadel z napařeného stříbra. Narozdíl od 7D, kde je optický hranol. Rozdíl je v ceně a hmotnosti. Hledáčky bez aku tmavnou pouze u Nikonu a to s tím nemá nic společného.

      Odpovědět
        • zrcátka

          Kdyz vyndam u D 70 baterku tak mi ztmavne hledacek a prestanou byt videt ostrici body, zamerne kolecko a mrizka pro snazsi srovnani horizontu. Predpokladam, ze tyhle veci jsou zobrazeny pomoci nejakeho pruhledoveho displeje ve fotaku a bez napajeni tohle stmavne. Ale jak to presne fakci netusim (zatim 🙂

          Odpovědět
  3. Ztmavnutí hledáčku

    Ztmavnutí hledáčku některých Nikonů je dáno opravdu tím, že je na matnici průhledný LCD displej, který umožňuje třeba zapnutí/vypnutí pomocné mřížky, trvalé zobrazení vybraného ostřícího bodu (to mi trochu chybí u F6-daň za výměnné matnice) atd

    Odpovědět

Napsat komentář