Vyhodnocení domácího úkolu Stromy

Tak jste se konečně dočkali. Velice se omlouvám za obrovské zdržení, které bylo způsobeno … a teď by asi měla následovat řada výmluv na katastrofy, nemoci, dovolené… ale stejně byste nám to nevěřili, takže snad jen dodám, že nedbalost a šlendrián je hrozná věc, zvláště týká-li se redaktorů hodnotící domácí úkoly.

Vzhledem k tomu, že ty výmluvy naznačené nahoře, nejsou zase až tak nepravdivé, najdete zde dnes pouze moje hodnocení, neb Tobík má opravdu dlouhodobě nefunkční ruku, se kterou se opravdu do klávesnice bušit nedá. Doufám, že vám moje hodnocení pro tentokráte bude stačit.

Pavel Holoubek

Jeden pochmurný strom v chladné večerní atmosféře nám poslal Pavel. Takto tvarovaný solitér bych asi radši viděl ve čtvercovém formátu, kde by více vynikal i v této středové kompozici. Holé větve stromu, světelná nálada, tvar stromu a i jeho polámanost k sobě pěkně ladí. Technická kvalita snímku by mohla jít o chlup nahoru, zvláště pak rušivě působí modrá linka kolem kmene stromu.

Mratín

Marek Rottenborn – Azbest

Azbest nám poslal jednu luxusní prosvětlenou mlhu, která určitě na diváka zapůsobí svojí světelnou náladou. Monochromatičnost snímku tuto náladu jen podtrhuje. Dovedu si tuto fotografii představit ve velkém formátu na stěně. Druhá fotografie je o poznání veselejší svou barevností a optimismem. Zdá se mi lehce přeostřená, snesl bych -2/3 EV ale jinak vcelku příjemný záběr do koruny stromů

Azbest 1
Azbest 2

Martin Bugner

Tady bych začal druhou fotografií, kde se snažím nalézt smysl použití soft filtru, který se mi zdá u tohoto druhu fotografie nadbytečný. Tvarově se taky nějak nechytám a barevně příjemnou večerní náladu mi narušuje nepřirozené nebe v pozadí. Zkuste mě nakopnout proč zrovna takhle. Na rozdíl od této druhé fotografie mě první doslova nadchla. Už vlastní nápad ztvárnit strom pomocí rukou, výběr lehce dramatického pozadí i vlastní jakoby prosebná či spíše zoufalá pozice „stromu“ posouvá tuto fotografii v mých očích o patro výše. Určitě se bude diskutovat, zda ruce více nenasvětlit či neposadit do protisvětla, ale to už je jen otázka zvýraznění různých nálad. I v tomto jednoduchém světelném podání mi to sedne.

Bmart 1
bmart 2

František Hulec

František poslal tři naprosto odlišné fotografie. První by se asi dala zařadit do běžných a lehce nevýrazných krajinek. Druhá působí zajímavě formátem a tvarem stromů. Horší je to ovšem s ořezem, který v pravém horním rohu působí dost násilně. Možná bych se více soustředil na střední partii, což by pak eliminovalo okolí stromů a na diváka by působily jen tvary a barvy. Brutální technické zpracování mi k tomuto záběru docela i sedne. Poslední kolorovaný negativ se mi líbí z této zásilky nejvíce. Dole srovnat střechu s okrajem fotky a hurá s tím do nakladatelství na obálku či jako ilustraci do knihy.

Divney 1
Divney 2
Divney 3

Gabriela Kašparová

Podzimně laděné turistické zátiší je dobře zpracováno, ale co dál? Určitě vhodné jako ilustrace do cestopisného magazínu, ale více bych od této fotografie neočekával. Druhý nasvícený stromek by si určitě zasloužil jiný úhel pohledu, než takto dokumentačně. Určitě by se dalo využít spodní světlo a světýlka na větvích k zajímavějšímu a emocionálnějšímu snímku.

Gabi 1
Gabi 2

Hans

Tři krajinářské fotografie poslal Hans. Nejvíce mě zaujala první zimní krajina s ostrým světlem, stíny a linkou vyšlapané cestičky. Zvláště v tomto zimně nezimním období tato fotka určitě pohladí po duši. Pěkná je i kompozičně, kde zadní stejný keř (strom) vyvažuje oba přední a fotografie působí velice klidným dojmem.

Hans 1
Hans 2
Hans 3

Hynek Bakstein

Hynek zapracoval slušně kreativně a poslal abstraktně působící fotografii, večerním sluncem nasvícené a namrzlé (?) větve modřínu (?). Možná bych volil radikálnější ořez, zvláště pak pravé strany, kdy bych se tím zbavil silné větve, která narušuje jemné struktury zbytku fotografie. Vynikla by i příjemná barevnost. Každopádně další adept na výzdobu interiéru.

Hynek 1

Marek Chalupník

Marek poslal zajímavou sérii ranních mlžných záběrů. Nejpříjemněji na mě působí hned první záběr. Jeho formát, jemnost a jemná barevnost je velmi působivá. I druhý, již brutálněji nasvícený snímek je zajímavým ranním záběrem a tvoří jakýsi most ke třetímu, barevně i světelně nejkontrastnějšímu snímku. Tady bych asi jako jediné vytknul růžovost oparu, která se mi zdá být nepřirozená.

chalupnik 1
Chalupnik 2
Chalupnik 3

Chosé

Tentokráte Chosé u mě boduje. Že by si nechal domluvit, nebo na něj tak působí i fotocvičení na nových FOTOpivech? 😉 Jak říkám, dobrý fotograf musí umět fotku strhnout v kreativních křivkách a to se Chosému v tomto případě povedlo naprosto perfektně. Jeho veselé vánoční stromky mě dost pobavily.

Chose 1
Chose 2
Chose 3

Jan Tatíček

Večerní světlo, stejná barevnost a postup od celku k detailu spojují tři fotografie od Honzy. U druhé fotografie bych asi volil záběr s větší kládou v popředí, aby se více oddělily jednotlivé plány fotografie, ale jinak takové pohodové fotografie podzimní přírody.

Jantaticek 1
Jantaticek 2
Jantaticek 3

Radek Krahulík

Tady asi budu mlčet abych nerušil při prohlídce Krahulíkových děl. Nemám k tomu co dodat a jen se kochám. Určitě se to nemusí líbit všem, neb názor na počítačové montáže se velice liší, ale mě přijdou fakt dokonalé. Prorůstání mobilu do hlavy telefonující ženy je přece naprosto dokonalé a pavouk ve druhém případě také. Strom s komínem již působí střízlivějším dojmem, nikoli však horším. V soukromém hodnocení jsou tyto montáže u mě na bedně.

Krahulik 1
Krahulik 2
Krahulik 3

Petr Kysela

Opět tři jednotlivé snímky. Jednička mi přijde nezajímavá, ruší střechy domů a vadí mi také neretušované fleky na obloze. Spíše ale celkový pocit z fotky je u mě slabší. Na trojce už najdeme zajímavé torzo pokroucených dřevin s dramatickou oblohou, která dokresluje drsné prostředí, ve kterém musí tyto stromy přežívat. Lahůdková je ovšem dvojka. Kompozičně příjemná (snad jen dole trochu ubrat té černé) tonálně sametová, graficky zajímavá. Co více dodávat.

kysela 1
Kysela 2
kysela 3

Lanc

U těchto fotografií se oprostím od technické stránky, kdy asi vlastní technika způsobuje neostrost snímku a těžké barevné vady. První fotka by mohla být zajímavá, ale díky absenci popředí působí velice ploše. Také bych se pokusil záběr asi více zjednodušit. Keře a stromy tvoří zmatek. U trojky bych počkal na jiné světlo, neb tento kontrast se dá opravdu jen těžko ukočírovat. Pokud není jiné volby, volil bych spíše podexpozici kde bych oželel stíny a měl prokreslená světla. Působí to pro oko přirozeněji než takto vyžraná místa. Nejlépe bych hodnotil dvojku, kde se pěkně doplňuje horizontální formát fotografie s vertikálními liniemi stromů.

lanc 1
Lanc 2
Lanc 3

Michal Franc

Michal nám do redakce dodal trochu exotiky. U prvního snímku bych určitě vyhnal 😉 toho človíčka a udělal pět kroků vpřed. Tím by na levé straně zmizelo torzo kůlu a stromu, druhý strom by se dostal ke kraji a fotku uzavřel. Pravý dominantní strom, by se stal opravdu dominantním a jeho kůra by po lehkém doblýsknutí působila pěkně dekorativně. Zbytek sadu, včetně moře a lodí by ustoupil a stal se nerušivým pozadím. U druhé fotky bych se asi snažil ještě více zdůraznit krásné dřevo stromu a jeho kořenů. Lehká podexpozice krajiny v pozadí by taky fotku určitě vylepšila. Trojka je dobrá tak jak je. Snad jen vyčistit nebe od těch malých mráčků. Větší by mi nevadil, ale tyhle jsou spíš smetím.

Michal 1
Michal 2
Michal 3

Michal Klíma

Solitéry v krajině od Michala nejsou určitě špatné, ale obávám se, že pro většinu diváků budou příliš kontrastní a dost přesaturované což v tomto případě krajinářské fotografie nepůsobí příliš přirozeně.

Klima 1
Klima 2

Michal Vallo

Michal se zaměřil na detaily a postupoval pěkně odspodu až do koruny stromů. Nemám co bych fotkám vytknul, snad krom fialového nádechu poslední z nich, ale také nemám nějak co vyzdvihnout. Nejlépe na mě působí samostatný kmen břízy, který je dobře oddělen, hloubkou ostrosti od slabých kmenů v pozadí.

Vallo 1
Vallo 2
Vallo 3

Robert Nikodem

Jo, jo, jo. Co takhle poslední malbu nahradit zrcadlově obrácenou jedničkou a uzavřít tak celou parádní sérii a postavit se na pomyslné stupně vítězů

Nikodem 1
Nikodem 3
Nikodem 3

Oldřich Šístek

Pěkná prosluněná, leč mrazivá černobílá horská krajinka se stromem nás vítá ve stromovém světě Oldřich Šístka. Následuje měkké, skoro prvorepublikové retro na téma sad, na které koukám již hodnou chvilku a stále mě to baví. Nezapomeňte však kliknout i na poslední fotografii tohoto autora, která nás zavede na „japonský“ horizont s jemně tónovaným nebem. Opět velice příjemné pohodovky.

Oldrich 1
Oldrich 2
Oldrich 3

Karel Pagačík

Zimní fotka má pěkný prostor a zaujme tvar stromů ve druhém plánu. Sníh letí lehce do modra, ale nijak zvláště to nenarušuje atmosféru pěkného snímku. Na druhé fotce mám sice pocit, že strom zaniká, ale jako celek to na mě docela funguje. Zajímavé nebe dominuje a soupeří právě s hlavním motivem. Asi by stromu pomohlo kdyby se posunul více do popředí a celý se tak pěkně zvýraznil. Třetí podzimní klasika je pěkně zpracovaná a světelný akcent ukazuje přesně to, co má člověk vidět a vnímat.

Pagacik 1
Pagacik 2
pagacik 3

Pavol Ečegi

Ze schránky na mě jako první vykukovala půlka březové tváře. Oko, pusa i ucho jsou dobře čitelné, ale stále mě nahlodává myšlenka o tvrdším zpracování, kde by možná grafika dala ještě více vyniknout těmto tvarům. Západ slunce je spíše o západu než o stromu a neočesaných jablcích na jeho větvích.

Pally67 1
Pally67 2

Vítězslav Platoš

První fotka mě na první pohled vtáhla do pralesa. Teprve za několik vteřin jsem si uvědomil, že se stále pohybuji v českých luzích a hájích. Tak zajímavé světlo a tajemno má Vítězslavova fotografie. Druhá je pro změnu pěkná graficky, kde navíc stíny stromů se zajímavou kůrou, kterou umocňuje tvrdé světlo, směřují naše oko ke stromu v pozadí. Vlastně takový strom na druhou.

Platos 1
Platos 2

Karel Prejza

Klasická ale solidní pohodovka z parku (Paříž ?). Možná bych volil ostrost na přední strom, respektive od nevidím do nevidím.

Prejza

Radim Poláček

Klasická ale dobrá záklonovka do korun. Asi bych jí otočil o 180 stupňů aby se ta těžší strana s černými kmeny dostala na spodní hranu fotografie.

rpo

Libor Sakmary

Stejně jako u Radima. Barevně pěkný pohled bez větších ambicí. Druhá je již výrazně zajímavější i díky kompozici trojúhelníku do levé části obrazu a ponechání volného místa vpravo, kudy mohu nerušeně vstoupit do záběru a projít se hezkým podzimním lesem. Mlha určitě ano, jen bych se snažil dostat to torzo více do prvního plánu, oddělit ho od pozadí a tím ho zvýraznit a fotce dát prostor a dynamiku.

sakmary 1
sakmary 2
sakmary

Jiří Šebek

Hmmmmmmmmmmmmm, mručím blahem, kochám se, mlčím, děkuji.

Sebek 1
Sebek 2

Antonín Skolek

Záběr jako takový určitě ano. Pěkný strom, pěkné tvary, slušné pozadí, dobrá obloha, odpíchnuto jest …. Mohu se zeptat proč ta oranžová? Máte pravdu, v záplavě fotek určitě vyplave okamžitě nahoru, ale mám pocit, že je to jediná funkce této barvy.

Skolek 1

Štěpán Obdržálek

Aleje kolem kanálu od Štěpána jsou pěkné fotografie a zvláště ta druhá mi padla do oka. Ta pravidelnost je geniální. Jen ten bílý roh. Vím, snažil jste se zakrýt plechovou oblohu větví a skoro se povedlo. Zkoušel jste i trochu řezat shora? Ale fakt dobré, navíc to ve mě probouzí rybářské choutky 🙂 Ty další ostny bych snad ani už nemusel. Nesedí mi barevně a je to trochu zmatek.

Stepan 1
Stepan 2
Stepan 3

VladHosch

Vláďa poslal nejprve podzimní zátiší. Ve světlech na listech chybí sice kresba, ale fotografie jako celek působí klidným a vyváženým dojmem. Druhou fotografií nás pomalu připravuje na zimu. Ty kácející se patníky stejným směrem jako kmen stromu mě baví. Pěkná atmosféra. Poslední, již čistě zimní snímek stojí na pěkném kontrastu černé linie vozovky a bílým sněhem a celé je to doplněno šedou ponurou atmosférou zataženého dne. Velké plochy jsou doplněny jemnou strukturou větví a travin.

VladHosch 1
VladHosch
VladHosch 3

Zdeněk Tichý

Už slyším Tobíka, jak se směje mé kritice diagonály z rohu. Ne ne, v tomhle případě mlčím jako hrob, tady to sedne a nevadí mi to. Bohužel dál nevím jak s fotkou naložit, stále v ní mám lehký zmatek. Zrak mi tiká z kříže na kmeny a hned zase na shluky listů ve větvích… Nějak se nedokážu ustálit i když se mi ta fotka líbí. Kříž ve stejném odstínu jako kmeny a jen ten zlatý výrazný akcent v celé šedě zbarvené fotografii u mě funguje. Jen na něm nedokážu udržet zrak.

zdenekT 1

2 komentáře u „Vyhodnocení domácího úkolu Stromy“

  1. Oranžový strom 😉

    Dobrý den. Zdravím všechny a rád bych uvedl na pravou míru tu oranžovou barvu 😉 Ano, máte pravdu, chtěl jsem si ověřit, zda takto jedovatá barva vynese fotku ke zveřejnění … očividně se to povedlo. Prostě něco “jiného” jede. Jinak ta fotka měla původně moc pěkné barvy, ale jinak byla trochu tuctová. Původně jsem chtěl originál připojit taky, ale pak jsem si to rozmyslel. Originál najdete zmenšený zde: http://download.redboss.cz/0305-012.jpg

    PS: Jmenuju se Skolek, ne Školek je to mimochodem i v Exifu té fotky.

    Odpovědět
    • oranžový strom 😉

      Velice se omlouvám, za nedopatřením se jménem. Bude opraveno. Jinak v domácích úkolech jsou zveřejňovány všechny zaslané fotografie, takže nemusí být obavy o jejich propad do redakčního koše ;-)))

      Odpovědět

Napsat komentář