The Photo Book

Recenze knihy.

The Photo Book - obálka knihy

The Photo Book
Editor Ian Jeffrey
Vydal Phaidon Press Ltd, Londýn, 1997
vázaná, 512 stran
ISBN 0714836346 
(anglicky)

Pět set slavných fotografů, od vzniku fotografie až po současnost, seřazených podle abecedy. Každému z nich je věnována přesně jedna stránka. Na ni je prezentována jedna jediná fotografie spolu s kratičkým textem o fotografii a jejím autorovi a kros-referencemi na ostatní fotografy prezentované v knize, kteří jsou s autorem nebo jeho dílem nějakým způsobem svázáni. Takové malé kdo je kdo v umělecké fotografii. Na konci knihy je též připojen krátký slovníček použitých odborných termínů a seznam světových galerií.

The Photo Book neposkytuje příliš mnoho čtení, zato ale hodně dívání. Nabízí vysoce zajímavé srovnání námětů a stylů, v rozsahu který se jen málokde vidí. Mezi knihami podobného ražení navíc vyniká provedením. Na první pohled zapůsobí kvalitním tiskem na kvalitním papíře, důstojným formátem a grafickým designem, který nechá fotografie opravdu vyniknout. Našince potěší, že vedle jmen jako Cartier-Bresson, Weston, Adams, Mapplethorpe nebo Eisenstaedt jsou zde prezentováni mezi nejslavnějšími take Josef Sudek, František Drtikol, Jaromír Funke, Josef Koudelka, Zdeněk Tmej, Jan Saudek a Markéta Luskačová. 

Trochu na pochybách o přesnosti uváděných údajů mě však zanechává skutečnost, že ačkoli kniha byla vydána v roce 1997, v seznamu zkratek zemí stále figuruje Československo a u Jaromíra Funkeho je uvedena jako místo narození Skuteč (HUN).I tak se ale domnívám, že jde o velmi povedenou knihu, která může být velmi užitečným zdrojem jak pro ty, kdo se o dokumentární a uměleckou fotografii začínají zajímat a hledají základní orientaci, tak i pro ty, kdo už mnohé z uvedených fotografií viděli jinde. 

Ke kladnému hodnocení této knihy přispívá i její cena. Dá se sehnat za zhruba $30, což je u knihy
tohoto rozsahu a kvality reprodukce napůl zadarmo. Pro ty, kdo mají hloubš do kapsy, existuje dokokonce malé paperbackové vydání za zhruba $9. Od hardbacku se liší pouze vazbou a menším formátem. Pokud na to máte, doporučuji ale dražší větší verzi. Prezentované fotografie za to stojí.

Napsat komentář