Tom Ang – Průvodce digitálního fotografa

Recenze knihy

Tom ANG
Knižní podoba fotografické literatury vycházející v našich luzích je v posledních cca 15letech v defenzivě. Jak víme na knižním trhu se objevuje řada lákavých publikací, které na první pohled slibují mnohé, po otevření však čtenář shledává, že mezi řadou kvalitně vyvedených ilustrací nenachází dostatečné či potřebné informace.

V záplavě knih typu “Velká kniha o…”, “Všechno o …” nebo “Jak lépe…” či “Jak nejlépe…” něco dělat, se najednou objevila kniha, která je sice stavěna na západním principu lákavého zboží, ale autor do ní neopoměl zařadit i neobvykle hustý text s praktickými informacemi, tolik potřebnými pro provádění fotografické uměny.

Tom Ang nám na 400 stranách rozdělených do šesti kapitol představuje soudobou techniku fotografie od A do Z.

Stručně k obsahu

První kapitola nás přehledně seznámí s analogovou a digitální fotografickou technologií, vysvětlí jak který článek pracuje a pomůže nám při kompletování potřebného vybavení pro vytvoření zázemí pro moderní zpracování fotografie. Temnou komoru však autor podrobně nepředstavuje.

Ve druhé kapitole se autor věnuje technice fotografování. Tato obsáhlá kapitola předkládá nejen řadu dílčích disciplín jako jsou kompozice, zaostřování, hloubka ostrosti, perspektiva a její zkreslení, vliv optiky na obraz, barevná kompozice, stanovení a měření expozice, ale například i práci se světlem a zábleskovými přístroji včetně názorných schémat osvětlování objektu.

Třetí kapitola je přehledem fotografických žánrů. Od prvotního projektu nás autor vede rozličnými zákoutími fotografie. Krom jiného zde najdeme fotografování architektury, krajiny, reportáž, leteckou fotografii, sportovní snímky, panoramatické foto, makro atp., rovněž i poněkud specificky volené kategorie jako focení zrcadlení, ekoturistiku či foto v ZOO.

Čtvrtá kapitola nás seznámí s problematikou skenování. Najdeme zde užití deskových a filmových skenerů, formáty souborů, jejich správu, základy správy barev a jako třešničku i použití skeneru coby fotoaparátu.

V páté kapitole najdeme vše o zpracování obrazu. Na sto stranách je vytaženo to nejužitečnější v praktické formě pro využití digitální techniky. Krom klasických součástí zpracování – výřez, šum, ostření, retuš, saturace, rámování, restituce, křivky, bitová hloubka a podobně, je zde poměrně velký úsek věnující se digitální formě klasických fotografických technik. Několik způsobů převodu barevného snímku do černobílé škály, duplexy až kvadruplexy, barevné tónování, Sabattierův efekt, ruční kolorování, gumotisk, fotomozaiky a dokonce sluneční otisky.

Šestá kapitola pak předkládá možnosti závěrečného výstupu a mnohého souvisejícího. Je zde uvedena problematika tisku, webové prezentace, návod na vytvoření vlastní knihy, velkoformátový tisk, uspořádání výstavy i seznámení s autorskými právy.

V závěru se Tom Ang vrací k potřebě maximální péče o techniku pro její “přežití”, uvádí nejdůležitější výrobce techniky a jejich webové stránky, zdroje softwaru, www zdroje a doporučenou literaturu.

R 01
Kniha je postavena na obvyklém modelu, je však vybavena nezvykle hustým textem.

Jedním dechem

Kniha je zpracována na křídě formátu B5 (176x250mm) s dostatečně kvalitními ilustracemi. U snímků autor uvádí použitou techniku a způsob zpracování. Text je velmi čtivý a prakticky zaměřený. Po obsahové stránce nemám sebemenších výhrad. V textu se sice vyskytuje několik drobných technických chyb, ale přítomnost ilustrací ve většině případů zjedná nápravu. Na několika místech text utrpěl zjevně překladem a některé fotografické žánry jsou zastoupeny jen povrchově (akt), jiné dočista chybí (astrofotografie, fotografie pod vodou apod.). Totální univerzálnost však nemůžeme po autorovi požadovat.

Kniha je svým rozsahem a důsledností jednou z nejlepších u nás vydaných technických publikací v oboru fotografie. A v současnosti patrně nenalezne silnou konkurenci. A tak mi dává vzpomenout na zavátou slávu dnes už klasických textů Šmokových či Kulhánkových.

Knižní klub tak opět nezklamal a předkládá potenciálnímu uživateli z řad začínajících a mírně pokročilých fotoamatérů učebnici s kvalitním obsahem za víc než přívětivou cenu. Jedinou nevýhodou této knihy (originál vyšel v Londýně v roce 2002) je její brzké zastarání z technického hlediska. Naštěstí se tato nutná zkáza bude týkat jen části Angovy knihy.

Tom Ang: Průvodce digitálního fotografa
Vydavatel: Euromedia Group k.s. – Knižní klub, Praha 2003 – vydání první
Přibližná cena: 530,- / 600,- Kč

18 komentářů u „Tom Ang – Průvodce digitálního fotografa“

    • RE: no a ta cena, no…

      Student si ji může zapůjčit v řadě krajských či městských knihoven za max. 10.-Kč na měsíc.
      Já jsem jí vstřebal za 40 dní při dvou malých dětech (tzn. minimu času na své zájmy), takže mne vyšla na cca 13,-Kč :-))

      Odpovědět
      • RE: RE: no a ta cena, no…

        Když už jsme u knihoven, doporučil by mi někdo v Praze (optimálně 5, 6 a nebo centrum) nějakou, která je dobře vybavena fotografickým čtivem? Já naposledy chodil do knihovny asi tak ve třetí třídě, takže jsem už nějak ztratil přehled 🙂

        Odpovědět
  1. ňamka

    Kupuji si většinu knížek o fotografování, které u nás v poslední době vycházejí, tahle mi ale v poslední době seděla nejvíc. Nakladatelství Dorling Kindersley, které je známe vydáváním velice čtivých a populárně naučných publikaci a multimédií (mám i encyklopedie na CD “Jak věci pracují”, “Lidské tělo” a “Vesmír”), mě opět nezklamalo a mimo řídce špatného překladu téhle knížce nemám co vytknout. Myslím, že i vzhledem ke kvalitě reprodukcí a papíru i vazby cena odpovídá, například v UK se knížka prodává za 25 liber. Pro toho, kdo má foťák, Photoshop a myslí si, že je mírně pokročilý, je to zcela určitě výborný zdroj informací k rozvoji vlastní tvorby. Mám ji už měsíc na nočním stolku a pořád je co večer číst :-).

    Odpovědět
    • RE: –

      O digitálech ?
      Já myslel, že je to o knize. No tak teď nevím …..
      Papuánec měl krom lidí rád i knihy – rozuměj: “po dobrém obědě dobrá četba”

      Odpovědět
        • RE: RE: RE: –

          Tak tak, moje řeč.
          Jako knihovník je k tomu víc než povolaný. Kdyby snad fotil digitálem, můžeme čekat i nějakou recenzi.
          Kdo ví, snad nějaký neopatrný turista bude mít v Guineiských pralesech smůlu a zůstane po něm na pěšině tranzistorák i drahý foták.

          Odpovědět
  2. spis pro zacatecniky

    No, knihu jsem si (m.j. na zaklade teto recenze) nechal poridit jako darek k narozeninam. Je sice hezky napsana ale bouzel dobrych 30% z nich je urceno totalnim zacatecnikum. Kapitoly typu “Jak funguje pocitac?” kde autor vysvetluje ze CPU je “neco jako fura svetylek na krizovatce” me tedy vzaly…
    Dalsich 30% knihy je pro lidi co budou digi porizovat nebo maji tak tyden. Zbytek je obecne pouzitelny (styly foceni, upravy na pocitaci).
    Bohuzel fotky v ni maji promenlivou kvalitu. Na nekterych jsem napriklad nasel docela (docela DOST) chromatickou vadu (a to nebyly ukazkove fotky typu “jak to byt nema”). No ale to uz je prezitelne…
    Takze uplnym zacatecnikum co nechteji jen “blikat” bych s chyti doporucil. Horsi uz to je s pokrocilejsimi. Tem by stacilo cca 50% knihy…

    Odpovědět
    • RE: spis pro zacatecniky

      Takže nic co nebylo psáno – viz poslední odstavec. Děkuji za doplnění, pokud jste však podlehl mylnému dojmu, je mi to upřímně líto.
      Hranice začátečníka a mírně pokročilého vs pokročilého je opravdu subjektivně velmi sporná.
      Vzhledem k tomu, že se mi do rukou dostává 95% tuzemské knižní a časopisecké produkce, musím Vás ubezpečit, že jste mohl v případě koupě lecčehos dalšího dopadnout mnohem hůř.

      Odpovědět

Napsat komentář